Kvinne gående med sykkel

Forsikringene du trenger som student

Her er listen over forsikringer du bør ha og forsikringer du kan droppe i studietiden.

Du som er student og har flyttet hjemme fra må sørge for å sikre tingene dine. Her er listen over forsikringer du bør ha som student, og forsikringer du kan droppe.

I et stramt studentbudsjett er det viktig å prioritere viktige utgifter. Samtidig er det viktig for deg å sikre deg mot katastrofer i hverdagen. For eksempel at mister tingene dine i et innbrudd, eller at vannskadene fra naboen ødelegger alle klærne dine.

Tømmer ikke studielånet

Med de riktige forsikringene er du sikret mot slike katastrofer. Dette er forsikringer som gjør at du kan sove godt om natten, samtid som at studielånet ikke blir tømt.

Forsikringene du bør ha som student

Innboforsikring
Innboforsikringen dekker alle eiendelene dine ved skade eller tyveri. Det kan for eksempel være brann, vannskader, eller hvis du får et innbrudd i leiligheten eller boden.

Reiseforsikring
Denne forsikringen dekker skade på deg ved reise, eller tap av reisegods. Den dekker for eksempel medisinske utgifter vis du blir syk eller havner i en ulykke. Merk at langtidsreiser ofte ikke dekkes. Vanlig reisetid er 45 dager. Reiseforsikringen dekker også reiser i Norge, straks du "reiser" ut av døren.

Ulykkesforsikring

En forsikring som gir deg et høyt utbetalingsbeløp hvis du havner i en ulykke og blir helt eller delvis invalid. En billig forsikring du bør ha. En uføreforsikring dekker helsen din på en bedre måte, men dette er en ganske dyr forsikring.

Foreldres forsikring?

Noen studenter kan ha forsikring på foreldrenes innboforsikring. Dette er de som ikke har meldt flytting, og som har bodd på studiestedet i kort tid.

Selskapenes vilkår kan være litt ulike, så sjekk med foreldrenes forsikringsselskap hva som gjelder.

Slik beregner du innbo

Når du skal kjøpe en innboforsikring må du vite hvor mye du skal forsikre. En måte er selvfølgelig å gå gjennom alt du eier, men det kan være litt tungvint. Derfor har Finans Norge en egen innbokalkulator som du kan bruke til å regne ut hvor mye du eier.

Men samtidig er det lurt å ta et ekstra overslag over de dyre tingene du eier, for å sjekke at du har fått omtrent riktig tall.

Husk alt du eier

  • Sykkel
  • Ski og skisko
  • Bunad (med sølv)
  • Smykker
  • Dyre klær
  • PC, Stereoanlegg og TV
  • Dyrt sportsutstyr

NB: Dyrere gjenstander blir ofte ikke dekket uten egen tilleggsdekning. Dette kan for eksempel gjelde dyrere sykler.

Forsikringen du kan droppe!

Når du handler mobiltelefon, nettbrett eller brødrister (!) blir du spurt om du skal tegne en ekstra ulykkesforsikring for denne gjenstanden. Gjør deg selv en tjeneste: Svar nei, og spar penger!

Det kan høres forlokkende ut med en trygghetsforsikring for knust glass, eller at du mister en ting i bakken. Men hvis du kjøper denne forsikringen for alt du kjøper, vil du betale mye mer enn det du noen gang kommer til å få igjen. Så spar pengene til trygghetsforsikring nå, og ta heller utgiften hvis den noen gang kommer.