Jørgen Hellestveit, boligekspert og leder i FINN eiendom. Foto: Øystein Klock/FINN

Ekspertenes tips: - Slik kommer du inn på boligmarkedet

- Det er ingen selvfølge at alle kan eie sin egen bolig, og det er lurt å planlegge for boligkjøpet tidlig, sier leder i FINN eiendom.

En fersk undersøkelse fra FINN* viser at åtte av ti nordmenn bor i selveid bolig. Samtidig vet vi at det er mange som strever med å komme seg inn på boligmarkedet.

Blant respondentene under 30 år, oppgir seks av ti at de bor i selveid bolig, mens resten bor i leid bolig. Forbrukerøkonom i DnB, Silje Sandmæl, tror mange ønsker å komme seg inn på boligmarkedet, men at høyere rente har gjort det vanskeligere.

- Det er viktig å starte planleggingen tidlig, før du i det hele tatt har lyst til å kjøpe deg en bolig. Jeg oppfordrer derfor foreldre om å snakke om hva voksenlivet koster og hvor mye man bør spare for å få kjøpt seg en bolig. Jo tidligere man har en plan, jo bedre, sier forbrukerøkonom Sandmæl.

Hun får støtte av leder i FINN eiendom og boligekspert, Jørgen Hellestveit, som sier sparing og fast jobb er viktige faktorer for å komme seg inn i boligmarkedet.

- Man bør begynne å spare og planlegge for boligkjøpet tidlig, men det er klart at med rentenivået og prisøkningen vi ser i dag, er det langt fra enkelt å komme seg inn på markedet. Statistikk fra Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi viser at boligprisene har steget med 8,2 prosent hittil i år - som er en sterkere økning enn forventet, og prognosen er at den vil holde seg høy, sier han.

Tips til førstegangskjøperen
Å kjøpe bolig er en stor begivenhet, og det er mange ting å tenke på. Silje Sandmæl sier det aller viktigste er å finne ut hvor mye du kan låne.

- Du må starte med å søke om et finansieringsbevis. Da vet du hvor langt du kan gå i en budrunde, hvor mye egenkapital eller annen sikkerhet du må ha, og hvor mye lånet vil koste, sier hun.

Hun anbefaler å lage en oversikt over det som betyr mye for deg ved boligen, og at boligen må sjekkes grundig når du er på visning.

- Ikke vær redd for å stille spørsmål. Sjekk bad, kjøkken, vinduer og elektrisk anlegg nøye. Det kan kanskje være lurt å ta med seg en på visning som har litt peiling, sier hun.

  • Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB. Foto: Stig B. Fiksdal/DnB

    Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB. Foto: Stig B. Fiksdal/DnB

Forbrukerøkonomen mener det er viktig å holde hodet kaldt og lytte til magefølelsen, og minner om at et bud på bolig er juridisk bindende. Derfor er det viktig å ikke by på mer enn en bolig av gangen.

- Sett deg en øvre grense for hvor mye du er villig til å gi før du begynner å by. Og husk at oppussing koster ofte mer enn du tror, sier hun og minner om at det er viktig å ikke glemme omkostninger og eventuell fellesgjeld som kommer på toppen.

Annen bo-kultur
Den representative undersøkelsen fra FINN, som er gjennomført av Norstat, viser altså at fire av ti i alderen 15 til 29 år bor i leid bolig. Antallet personer som eier sin egen bolig øker parallelt med høyere alder. Blant de eldste (respondenter over 60 år), oppgir 93 prosent at de bor i egeneid bolig.

- Norge er i en særstilling når det gjelder å eie egen bolig. Vi har en annen kultur for å bo her, sammenlignet med resten av kontinentet. Derfor er det naturlig å forvente at mange av de unge som i dag leier vil inn på eiersiden. Men i dagens boligmarked er det ingen selvfølge at alle kan eie sin egen bolig, sier Hellestveit i FINN.

Han mener det norske leiemarkedet i dag er dårlig rigget for at flere skal leie fremfor å eie.

- Det er altfor få utleieboliger og svært mange om beinet på få som er tilgjengelige. Prisene presses, og det er stor kamp om å leie, sier FINN-lederen.

Bare i april måned var det ca. 6 millioner besøk inn til utleieannonser på FINN eiendom - en vekst på hele 18 prosent sett mot samme periode i fjor, mens i mai var tallene 5,6 millioner besøk, som lå på samme nivå som i fjor Hittil i år (januar til og med mai) har det vært i underkant av 27 millioner besøk til annonsene totalt sett - samtidig er det annonsert 32 131 nye bolig til leie-annonser.

Selv om dette er flere enn på samme tid i fjor , er utbudet av utleieboliger vesentlig lavere enn tidligere år, ifølge Hellestveit:

- Leiemarkedet er rett og slett beintøft nå.

Stresstest i banken
Da hjelper det ikke at det også er tøft å komme seg inn som eier i boligmarkedet. De siste årene har det blitt stadig vanskeligere for førstegangskjøperen å komme seg inn på boligmarkedet, men forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB håper på en rentenedgang i julepresang fra Norges Bank.

- Bankene har såkalte «stresstester» som de er pålagt å gjøre for å teste om økonomien din tåler en renteoppgang på tre prosentpoeng, og minst 7 prosent rente. De fleste forventer nå at rentetoppen er nådd, men det kan vi ikke si for sikkert. Vi vet heller ikke når i tilfellet styringsrenten fra Norges bank blir satt ned. Det avhenger av hvor raskt vi klarer å kjøle ned økonomien vår, forklarer hun.

  • Boligekspert og leder i FINN eiendom, Jørgen Hellestveit.

    Boligekspert og leder i FINN eiendom, Jørgen Hellestveit.

Flere førstegangskjøpere
Ifølge innsikten fra FINN eiendom er det lavere etterspørsel etter boliger i priskategorien mellom en og tre millioner, sammenlignet med de høyere priskategoriene.

Samtidig viser siste utgave av førstegangskjøperrapporten som utarbeides av Norges Eiendomsmeglerforbund, Samfunnsøkonomisk analyse og eiendomstjenesten Ambita, at det er en økning i antall førstegangskjøpere for første gang siden 2021.

I forbindelse med lansering av rapporten uttalte administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, til Dagens Næringsliv at økningen i antall førstegangskjøpere sannsynligvis skyldes at mange knuser sparegrisen og at foreldrebanken trår til før prisene går i været.

Boligekspert Jørgen Hellestveit i FINN er enig med Geving. - Vi har rekordhøy trafikk til boligannonsene på FINN, noe er åpenbart i ferd med å skje i boligmarkedet. Da kan det hende flere førstegangskjøpere vil få opp farten før prisene begynner å stige, sier han.

Bankenes tre krav til førstegangskjøperen

  • Det viktigste er at man har en fast inntekt, altså betjeningsevne til det lånet man søker om.

  • Det er også et krav om at man må ha oppsparte midler, 15% egenkapital, hvis ikke må man få hjelp av eventuelle foreldre til å stille med sikkerhet i sin bolig.

  • Du må også ha et rent økonomisk rulleblad, altså ingen betalingsanmerkninger. Betaler du ikke det du skylder kan du til slutt få en betalingsanmerkning. Den forsvinner når du har gjort opp for deg.

Kilde: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl, DnB

----------------------------------------------------------------------
*Om spørreundersøkelsen:
En spørreundersøkelse, blant et representativt utvalg, gjennom av Norstat på vegne av FINN eiendom i april 2024.

Denne saken er del av rapporten “Norske boligdrømmer 2024” fra FINN eiendom.

I løpet av fjoråret brukte over 3,1 millioner nordmenn 8 timer hver (en hel arbeidsdag!) på å speide etter, drømme og kikke på bolig- og fritidsboligannonser på FINN. Dette gir oss unik innsikt i det norske boligmarkedet, hva nordmenn er på jakt etter og hva vi drømmer om.

I rapporten "Norske boligdrømmer" deler vi flere spennende og tidsaktuelle nyheter basert på denne innsikten, hvor målet er å ta et dypdykk i norske boligtrender og fortelle mer om hva nordmenn egentlig er på jakt etter.

Har du spørsmål knyttet til artiklene eller rapporten? Send en e-post til kommunikasjonssjef Adele C. Blystad - adele.blystad@finn.no.