Getty Images 648971118

Seniorene er mest fornøyd med bosituasjonen

En fersk undersøkelse viser at nordmenns tilfredshet med bosted øker med alderen. Blant disse er det over 90 prosent som eier egen bolig.

- Boligdrømmen realiseres gjerne for sent, mener boligekspert og leder i FINN eiendom, Jørgen Hellestveit.

37 prosent av innbyggere i den typiske etableringsfasen, i alderen 30 til 40 år, oppgir - i en fersk undersøkelse* fra FINN eiendom, at de er svært fornøyde med dagens bosituasjon. Til sammenligning sier hele 60 prosent av innbyggerne over 60 år det samme.

Boligbehov på tvers av livsfase
- Det er gledelig at seniorene er fornøyde, samtidig er etableringsfasen en krevende livssituasjon som settes enda mer under press når ikke boforholdene er optimale, sier Hellestveit.

Han poengterer imidlertid at det er en del av livet, og at hver husholdning som regel bygger egenkapital og skaper verdier etter hvert som årene går.

- Det er klart at med dagens boligpriser, kan det være utfordrende for mange etablerere å få råd til en egnet bolig i det området de ønsker å bo med tanke på beliggenhet og jobb. Det er nok en del som derfor velger å bo litt mindre enn det som er ideelt, for å kanskje kunne bo litt mer sentralt.

På toppen av boligkarrieren
Forsker ved Seksjon for aldersforskning og boligstudier på Velferdsforskningsinsituttet NOVA, Hans Christian Sandlie, er ikke overrasket over at innbyggerne over 60 år er de mest fornøyde med bosituasjonen.

- De er på toppen av boligkarrieren, med lave boutgifter, og sannsynligvis med en bolig tilpasset den situasjonen de er i, sier han. Han påpeker at undersøkelsen sannsynligvis ikke representerer de helt eldste.

- Funnene i undersøkelsen reflekterer hva vi vet om innbyggere der alderen og nedsatt funksjonsevne ikke har slått inn enda. Fra midten av 80-årene merkes den bedre, og opplevelsen av boforholdene endres sannsynligvis, sier forskeren.

Over halvparten av de spurte i etableringsfasen (30-40 år) sier de drømmer om mer plass.

Flest huseiere
Hellestveit i FINN eiendom, mener undersøkelsen reflekterer aktiviteten på markedsplassen. I løpet av 2023 var det over 220 millioner besøk inn til eneboliger, rekkehus og tomannsboliger til salgs. Til sammenligning var det 148 besøk til annonsene med leiligheter til salgs.

- Selv om det er mange barnefamilier som bor i leilighet i Oslo, bor folk flest utenfor Oslo, og i hus. Det er det viktig å minne om, særlig til oss i Oslogryta, sier Hellestveit.

  • Jørgen Hellestveit  - boligekspert og leder i FINN eiendom. Foto: Øystein Klock/FINN.

    Jørgen Hellestveit - boligekspert og leder i FINN eiendom. Foto: Øystein Klock/FINN.

Lave kostnader
Bolig- og aldersforsker Sandlie sier de aller fleste eldre i Norge eier sin egen bolig, og at det er det de vil. Han viser til en undersøkelse Velferdsforskningsinsituttet NOVA gjennomførte blant innbyggere i alderen 75 pluss. På spørsmål om det var aktuelt å leie bolig dersom boligen var spesielt tilrettelagt, svarte bare 16 prosent av de over 75 år at de ønsket å leie.

- Vi er oppdratt gjennom hele livet til å skulle eie. Det er en god del økonomiske insitamenter for å eie fremfor å leie. Når du eier din egen bolig er kostnadene i utgangspunktet lave, og de eldste møter alderdommen med nedbetalte boliger, sier Sandlie.

Forskeren peker på at vi ikke trenger å se lenger enn de andre skandinaviske landene, før holdningene til å eie versus å leie er vesentlig annerledes.

- Det ble gjort noen veiskiller etter andre verdenskrig. Statsminister Trygve Brattli sa at ingen skulle eie andres bolig i Norge. Myndighetene la til rette for at folk skulle kunne eie egen bolig, blant annet ved å innføre andelsløsninger. Så det ligger som en del av kulturen vår å skulle eie, sier Sandlie.

Færre utleieboliger
Heller ikke tilbudet av utleieboliger er stort nok til at leiemarkedet blir attraktivt nok for en større del av befolkningen. Hittil i år (januar til og med mai) er det annonsert 67.000 leieboliger på Bolig til leie på FINN - 3000 flere enn i fjor på samme tid. Ser man tilbake i tid, er utbudet av utleieboliger likevellavere enn tidligere år. I 2021 var 77 000 og i 2020 80 000 annonser for leiebolig i samme periode.

– Vi har for få utleieboliger på markedet og dette driver prisene oppover. I tillegg til dette, har rentenivået økt, som igjen fører til at de som eier utleieobjektet ofte må ta en høyere pris for å finansiere boligen, sier Hellestveit.

Samtidig øker trafikken inn til annonsene. Bare i april i år var det nesten seks millioner besøk inn til bolig til leie-annonsene, en økning på 18 prosent sett mot samme periode i fjor. Det er med andre ord høy etterspørsel i et stramt marked.

- Tre av fire utleieboliger leies ut av privatpersoner. Sverige har et helt annet marked, med mange flere profesjonelle utleiere som sikrer at du får et trygt og godt boforhold i leiemarkedet – hele livet. Det er med andre ord mer stabile utleieforhold enn i Norge. Noe som også kan være en forklaring på hvorfor færre norske eldre er interessert i å bo i utleiebolig, sier Hellestveit i FINN

---------------------------------------------------------------------------------------------
*Om spørreundersøkelsen:
En spørreundersøkelse, blant et representativt utvalg, gjennom av Norstat på vegne av FINN eiendom i april 2024.

Denne saken er del av rapporten “Norske boligdrømmer 2024” fra FINN eiendom.
I løpet av fjoråret brukte over 3,1 millioner nordmenn 8 timer hver (en hel arbeidsdag!) på å speide etter, drømme og kikke på bolig- og fritidsboligannonser på FINN. Dette gir oss unik innsikt i det norske boligmarkedet, hva nordmenn er på jakt etter og hva vi drømmer om.

I rapporten "Norske boligdrømmer" deler vi flere spennende og tidsaktuelle nyheter basert på denne innsikten, hvor målet er å ta et dypdykk i norske boligtrender og fortelle mer om hva nordmenn egentlig er på jakt etter.

Har du spørsmål knyttet til artiklene eller rapporten? Send en e-post til kommunikasjonssjef Adele C. Blystad - adele.blystad@finn.no.