Velkommen til visning!
Dette er det den morsomme delen. Tall fra FINN Eiendom viser at folk i snitt ser gjennom 180 annonser på FINN, før de velger å kjøpe bolig. Det er på visning det skjer. Du kan endelig kjenne på følelsen av å gå inn i leiligheten, være der en stund – er dette ditt nye hjem? Det blir det naturligvis ikke før man flytter inn, men man får et inntrykk av atmosfære, nabolag og annet som ikke er mulig å oppleve via et prospekt. Les salgsoppgaven nøye på forhånd. Har du noen spørsmål? I så fall, noter dem og ta de med på visning. Det kan også være lurt å sjekke ut disse tingene på visning:
Våtrom: I tillegg til tekniske ting som å forsikre deg om at det er membran i våtsonene, gjelder det å holde øyne og nese åpne på visning. Råte og mugg lukter, så ta av lokk på sluk og sjekk for lukt. Sett på kraner og se at vannet går ned i sluket som det skal. Er det snakk om et hus med kjeller, forhør deg om det er gjort dreneringsarbeider og se etter fuktutslag på veggene.
Rør, sluk og VVS: Ingenting varer evig. Når ble varmvannstank og rør byttet sist? Om dette ikke nevnes i tilstandsrapporten, spør på visningen.
Energimerking, dører og vinduer: Hva slags energimerking har leiligheten? Dette står i prospektet. Spør hvor lenge det er siden ytterdører og vinduer ble byttet. Eldre varianter lekker mer enn de nye, og du må dermed regne med høyere utgifter til oppvarming.
Det elektriske: Foreligger det en samsvarserklæring? Ta gjerne en titt i sikringskapet. Hvor gammelt er anlegget? Spør om eier har dokumentasjon på at anlegget er kontrollert ganske nylig.
Fellesutgifter og planlagte arbeider: Hva dekkes av fellesavgiftene? Har fellesarealene i et boligsameie større rehabiliteringsplaner som balkonger eller nytt tak, vil de øke merkbart. Be om dokumentasjon på planlagte arbeider, og en oversikt på hvordan dette er tenkt finansiert.
TV/bredbånd: Hvilken avtale finnes for Internett? Hva er dekket av de faste, månedlige kostnadene?
Sjekk balkong/terrasse: Vær særlig oppmerksom hvis det har regnet - blir vannet liggende, eller forsvinner det “dit det skal”? Sjekk om ting som nedløp og beslag virker åpent og solid.
Sjekk ut nabolaget: Spør om skolekrets, barnehagemuligheter, naboforhold, turmuligheter, butikker og kollektiv transport.
Det er ingen fasit på hvor mange visninger du bør gå på, men det er smart å legge opp til en god del. Gode objekter i markedet har høy interesse, og du kan fort risikere å møte noen i budrunde som har et høyere budsjett enn deg.