På boligjakt for første gang? Da har du kanskje truffet på noen ord du aldri har sett før, langt mindre vet hva betyr. Mange av dem er det veldig viktig at du forstår, derfor har vi samlet en liten ordliste her.
Ordliste: lær deg å snakke "boligkjøpsk"
På boligjakt for første gang? Her er ordene du bør vite hva betyr!
Hvilken eierform har boligen?
🏠 Selveier
En leilighet eller et hus som er selveier, står du fritt til å leie ut, selge eller belåne.
🏠 Borettslag/andelsleilighet
En andelsleilighet er en del av et borettslag eller andelslag. Kjøper du leilighet i et borettslag, kjøper du rett til å bo i leiligheten. En slik leilighet kan ha begrensninger på for eksempel utleie.
➡️ Det kan også være knyttet forkjøpsrett til boligen. Det betyr at andre, som folk som allerede bor i borettslaget eller medlemmer av boligbyggelaget, har rett til å kjøpe den til samme pris som høyeste bud – uten at de trenger å være med i budrunden.
🏠 Aksjeleilighet
Når du kjøper en slik bolig, betyr det at du kjøper en aksje i et boligaksjeselskap. Aksjen gir deg rett til å leie en bestemt leilighet. Vanligvis kan du fritt selge aksjen, det vi si leiligheten, til markedspris.
Før du legger inn bud
For å kjøpe leilighet eller hus kreves en velfylt bankkonto – eller et bevis fra banken på at de har lyst til å låne deg pengene du trenger.
💸I Norge krever bankene normalt at du har en del av kjøpesummen selv, dette kalles egenkapital.
💸Har du ingen egenkapital, kan du spørre noen du kjenner, for eksempel foreldrene dine, om de kan være kausjonister. Da stiller de sin bolig som sikkerhet for at banken får pengene sine tilbake.
💸Basert på hvor mye du har i inntekt, utgifter og annen gjeld, regner banken ut hva du maksimalt kan kjøpe bolig for. Går regnestykket opp, og banken bestemmer seg for at de vil kunne gi deg lån, får du et finansieringsbevis. Da er du klar for å gå i budkrigen!
På visning
Når du har funnet en bolig du synes er interessant, bør du laste ned og lese salgsoppgaven nøye. Salgsoppgaven, som også blir kalt prospekt, inneholder meglerens beskrivelse av boligen, samt lovpålagt informasjon om blant annet eierform og kommunale avgifter.
Du må også lese grundig gjennom tilstandsrapporten og selgerens egenerklæring. En tilstandsrapport er en teknisk vurdering av boligen, som forteller om boligens tilstand og vedlikeholdsbehov. Rapporten lages av en fagperson som er bygningssakkyndig. I egenerklæringen svarer selgeren på en rekke spørsmål om boligen, som for eksempel om de har sett skjeggkre eller andre skadedyr i boligen.
Når du har kjøpt
Selv om du har fått tilslaget på en bolig, er du ikke helt i mål. Du må blant annet åpne lommeboka og betale et par avgifter.
Dokumentavgift er en avgift på 2,5 % av kjøpesummen, som må betales ved overføring av fast eiendom. Boretts- og aksjeleiligheter regnes ikke som fast eiendom, så kjøper du en slik, slipper du avgiften.
Ved salg av en eiendom i Norge utstedes et skjøte – et dokument som brukes for å overføre fast eiendom til den nye eieren. Dette sendes til Statens kartverkfor tinglysing. Du betaler en liten slant, rundt 500 kroner, i tinglysingsgebyr. Tinglysing er frivillig, men anbefales for å vise at du har eierskap til eiendommen.