Nei, det er ikke bare kjøkkenet du bør stille spørsmål om, når du er på visning. Et baderom er også et rom som kan være dyrt å pusse opp, hvis det viser seg at noe må utbedres. Derfor kan det være mye penger å spare hvis du bruker tid på å gjøre en grundig sjekk når du er på visning.
- Når du er på en visning, ta deg alltid god tid. Start med å sette deg ned på dolokket og se deg litt rundt, anbefaler takstmann og kontrollør Thomas B. Vogt i firmaet TTEK-Norge AS.
Se boliger til salgs på FINN her!
Han anbefaler at du går gjennom følgende sjekkliste :
Gode råd til deg som vurderer å kjøpe bolig og skal på visning.
Symptomer på skader i et bad, som også kan føre til fuktskader, er:
- Sprekker i fliser og fug
- Lukt
- Dårlig utført flisarbeid, som kan indikere ufaglært utførelse på resten av badet.
- Manglende ventilasjon
- Skader på membran i sluk
- Hvis synlige setningsskader presenteres på badet eller generelt i bygget, kan smøremembraner være skadet i badet
Et stort utvalg av baderomsinnredning til salgs finner du på FINN.
Et badrom er ofte i orden, helt til det blir lekk. Ofte skyldes det rør som sprekker og/eller endret bruk. Andre typiske feil som dukker opp rett etter overtagelse er at man oppdager feil på fall utenfor dusjsonen, utettheter mellom dusjdører, dimensjonering av el-anlegg og dårlig vanntrykk, sier Vogt. Når han selv inspiserer et bad, er han spesielt nøye med området rundt dusj, badekar, servant, vaskemaskin og wc blant annet ved hjelp av fuktmåler, vater og laser. Jeg ser etter riss og bevegelser i vegger spesielt i dusjsonen og andre sprutsoner. Dvs., der det er montert servant, vaskemaskin, badekar etc. Er det riss eller symptomer som bevegelser på veggen kan det indikere fukt. Da søker vi i området for å kartlegge fuktgang i veggen. Bruk god tid på en visning.
-
SJEKKER ETTER FUKT: Det aller viktigste i et bad er at membranen er tett, derfor er det viktig med dokumentasjon på dette, sier takstmann Thomas B. Vogt. Her sjekker han etter fukt med en fuktmåler. (Foto: Svein Dybdahl)
Spør alltid etter dokumentasjon på utført arbeid
Boligeiere kan legge fliser og sette opp innredning på et baderom selv. Resten skal gjøres av fagfolk med rette kompetanse. Er et bad av nyere dato, bør du alltid spørre om FDV-dokumentasjon og om hva som er gjort. Det er badets "brukanvisning".
- Det aller viktigste i et bad er at membranen er tett og fall til sluk, derfor er det viktig med dokumentasjon på dette. Det holder ikke med en kvittering. Papirene skal inneholde beskrivelser av arbeidet og bilder. Det kan spare deg for mye penger hvis noe går galt senere, sier Vogt.
Eksempler på dokumentasjon:
- Beskrivelse av utførelse
- Bilder under byggeprosessen
- Garantibevis
- Samsvarserklæring med bilde av kabel
- På nytt bad, er det også utført en 3. parts kontroll? Be om dokumentasjon fra denne.
- Spør om det ble funnet noe eldre råte eller skader på badet når dere begynte å pusse opp
Et utvalg av badstuer, sortert etter "Pris høy-lav" kan du se her på FINN torget
Sjekk slukene nøye
Hvis et bad er opplyst «oppgradert» (som ofte betyr overflatebehandlet) har man ofte byttet fliser, fug og innredning – men har ikke gjort noe med tettefunksjonen (membran) og sluket på badet. Det er veldig viktig å kontrollere at det er byttet sluk og at det er synlig klemring med membran i sluket. Det er noen rehabiliteringsluk som ikke har synlig klemring, da må dette dokumenteres med en beskrivelse av utførelsen, sier Vogt.
Dette bør du se etter ved sluket:
- Det er viktig at det er tilstrekkelig fall på gulvet til sluket. Spyl vann og se om det renner vekk.
- Se etter hjelpesluk der du skal ha vaskemaskin.
- Undersøk at overgangen mellom membran og sluk er tett. Spør om det er brukt klemring.
- Åpne og se ned i sluket, det skal være rent og vannlåsen skal være lett tilgjengelig. Ta ett bilde, som du kan vise til fagfolk.
Sjekk vanntrykket
Du bør alltid skru på vannet på badet for å sjekke trykket i vasken, er det dårlig kan det indikere feil. Titt også inn under servant at det ikke lekker fra avløpet, sier Vogt.
Test varmekablene
Den erfarne takstmannen anbefaler også at man skrur på varmekabler på visning, for å sjekke at de virker over hele badegulvet. Hvis kabelen er av under en visning, kan den skrues på. Den skal gi noe varme etter bare 10 minutter. I nyere bad, spesielt der membranen er lagt under betongstøpen, bør alltid en varmekabel stå litt på. Dette er med på å tørke ut betongen.
En termostat eller regulator på veggen sier også noe om hvor god funksjon kabelen har. Regulator brukes ofte der termostaten ikke slår rett inn, eller når man ikke oppnår rett temperatur med termostat. Det kan være flere årsaker til dette. Noen ganger er det feil plassering av føler i gulvet som gjør at termostaten ikke virker. Er det en av-og-på bryter eller en 3-trinnsbryter, er kabelen gammel og du kan forvente at denne bør byttes, med de kostnadene det medfører, sier Vogt.
-
-LES SALGSOPPGAVEN NØYE: Produktdirektør i FINN eiendom. Johan Fredrik Høvås, anbefaler boligkjøpere å rådføre seg med personer med boligkompetanse, hvis de er usikre på tilstanden til en bolig. (Foto: Caroline Roka/FINN)
Husk forsikring i forbindelse med boligovertakelsen
I 2018 ble det lagt ut nesten 170 000 annonser med boliger til salgs på FINN. Produktdirektør i FINN eiendom, Johan Fredrik Høvås, anbefaler usikre boligkjøpere å rådføre seg meg en fagmann før de kjøper.
- Ta deg god tid på visning, og gjør ordentlig research i forbindelse med kjøpet ditt. Forhør deg gjerne med personer med fagkompetanse. I tillegg mener jeg man bør være nøye med å lese over salgsoppgaven, og huske på forsikring i forbindelse med boligovertakelsen.
Sjekkliste for et baderom under visning:
- Se etter skader som kan indikere fuktproblemer
- Spør alltid etter dokumentasjon på utført arbeid
- Sjekk slukene og membran nøye
- Test varmekablene