Tall fra Norstat-undersøkelsen gjennomført for FINN eiendom i fjor viste at de fleste av oss (heldigvis) ikke har opplevd boligkonflikt ved kjøp/salg av bolig.
- Syv av ti sier de ikke har opplevd konflikt ved boligkjøp. Dette er et klapp på skulderen til både kjøpere, selgere og eiendomsmeglere, og viser at vi har et ryddig boligmarked i Norge, sier Johan Fredrik Høvås, salgsdirektør for FINN eiendom.
Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), mener norske meglere er flinke til å gi informasjon, og sier meglerne har tydelige krav på hvilken informasjon som skal fremstilles før salg.
Geving mener likevel det finnes viktige tips å ha i bakhodet om man vil unngå å ende i konflikt i forbindelse med boligkjøp.
LES OGSÅ: 1 av 4 slurver med dette ved boligkjøp
Her er meglerens liste for å unngå boligbråk:
1) Still spørsmål – spesielt om mangler
Finner du feil eller mangler, spør om det, lyder rådet fra Geving i NEF.
- Mange av våre meglere sier nordmenn spør for lite. Eiendomsmegleren har tydelige krav på hvilken informasjon som skal fremstilles før salg, og meglerne er flinke til å gi info hvis noen lurer på noe ekstra. Meglerne kjenner markedet godt, og kan derfor lett sammenligne objekt med hverandre og på den måten gi kjøper nyttig informasjon, sier Geving.
LES OGSÅ: Dette må du se etter på visning
2) Sjekk spesielt eldre boliger
- Hvis eneboligen er av eldre dato, for eksempel fra 70-tallet, så må man sjekke drenering. Er ikke dette gjort, må det gjøres snart. Dette må man ta med i budsjettet, sier Geving.
Sjekk også strømanlegg, og spesielt dører og vinduer, råder han videre.
3) Forsikre deg om hva som følger med boligen
- Bruker man en løsøreliste, så skal hvitevarene normalt følge med. Her må man sjekke salgsoppgaven nøye, slik at man ikke går glipp av noe, forklarer han.
LES OGSÅ: Disse fellene bør du unngå på budrunden
4) Ikke bare se på bildene
- Når du leser en salgsoppgave skal du konsentrere deg om sidene uten bilder, der eiendomsmegleren beskriver boligens fakta, tilstandsrapporten fra saksmann og egenerklæringsskjema fra selger. Det er nok mange som blar fort gjennom tilstandsrapporten, der står det ekstremt mye viktig om boligens tilstand, sier Geving:
- Om man går glipp av noe her, for eksempel at det trekker fra vinduene, så får man ikke noe igjen ved en eventuelt senere klage.
LES OGSÅ: Slik får du råd til hyttedrømmen
5) Sjekk alltid for fukt og fuktskade
- I Norge er det viktigste fukt og fuktskade. Les beskrivelsen av badet nøye: Er det nytt, er det gammelt. Bør det pusses opp, eller ikke. Utover badet bør du sjekke områder hvor fuktskader raskt kan oppstå, som tak, kjeller og grunnmur, avslutter Geving.