Bildegalleri

Glittersjå Fjellgård - En unik gård ved foten av Jotunheimen 760 moh | 20 særegne bygninger | Fjell og utmark | Velholdt

Kart med kartnålSjolivegen 2336, 2676 Heidal
Prisantydning27 000 000 kr
Totalpris
27 000 000 kr
Verditakst
24 800 000 kr
Kommunale avg.
7 500 kr per år

Nøkkelinfo

Primærrom
168 m²
Eieform
Eier (Selveier)
Areal
168 m²
Byggeår
1845
Tomteareal
551 400 m² (eiet)

Type lokale

Gårdsbruk/Småbruk

Visning

Visning etter avtale med megler på tlf. 45 85 44 00. Velkommen!
Visningspåmelding

Adresse

Sjolivegen 2336
2676 Heidal

Matrikkel

Gnr. 172 bnr. 3 orgnr. 990247536 i Sel kommune

Glittersjå Fjellgård

I Murudalen ligger en storslått Fjellgård, litt bortgjemt, i en sidedal til Heidal, helt usjenert og vakkert beliggende på solsiden med et fantastisk utsyn til Jotunheimen og Glittertind - Glittersjå!
Gården het opprinnelig Heringstadbrenna, og var vårseter til storgården Heringstad i Heidal fra 1832, før den tid var gården embedsgods.

Plassen og stedet er omsluttet av en helt unik natur, og ligger på 760 meter over havet. Med alle de særegne og flotte bygningene gården består av, og kvaliteteten disse innehar kan man få inntrykk av at man er på en gammel Kongsgård. Stemningen og atmosfæren man opplever når man kommer hit er helt magisk.

Gården drives i dag som en besøksgård med gjester i fra inn- og utland igjennom sommersesongen. Her er det unike opplevelser og aktiviteter for alle, muligheter for overnatting og et sted du kommer tett på dyr og naturen. Her er de beste forutsetningene for disse møtene. Velkommen til gamle tømmerhus, torvtak, steinmurer, og tunet fullt av dyr og folk.

I gårdskaffeèn serveres det hjemmebakte kanelsnurrer, påsmurte rundstykker og kaker. Det er også nystekte vafler av gårdens egne egg, servert med rømme og godt syltetøy til nytrukket kaffe.

Eiendommen har dessuten nær tilknytning til Norges flotteste fjell og utmarksområder med svært gode muligheter for jakt, fiske og friluftsliv. Til eiendommen hører også en bruksrett i Muru- og mæringsdalen sameige (Øvre Heidal sameie) med 12 -15 små fiskevann, samt et fjellområde kalt Refjella, som er brukt til rypeterreng. Med eiendommen følger også andel i Heidal Viltlag, som forvalter elg- og hjortejakt i Heidal. Disse fasilitetene ligger rett utenfor døren.

Glittersjå er en velholdt landbrukseiendom med særegen beliggenhet, storslagen utsikt og gode solforhold. Det er ca. 15 min. til Heidal sentrum.
Skogen består av mest gammel furuskog.

Bebyggelsen på Glittersjå består av våningshus, kårhus/kafeteria, storstabburet, barnelåven, låve, saghus/stall, elghytte, liten elgkalvestall, stabbur, tømmerstall i 2 etasjer, kaninhus 1 og 2, salmakerbu, reinhuset, harehuset og geithuset.

Gården har et solid våningshus med velorganisert og pen hage/tun tilpasset virksomheten.

Kårstue/gjestehus/kafeteria er solid og pent oppført. Tilpasset virksomheten med kafeteria, gjestehus og kårstue.

Storstabburet er i dag innredet som spisestue og skinnverksted. Dette er et unikt bygg med mange bruksmuligheter, god plass og ikke minst spektakulær utsikt igjennom de store vinduene. I større selskapssammenheng vil det være det naturlige samlingspunkt med god plass til alle gjestene du måtte ønske og mere til. Et fantastisk sted for bryllup, konfirmasjoner eller andre større arrangementer.

Barnelåven oppført som klatre/lekehus for barn med tilliggende lekeplass.

Låve/driftsbygning har bruksverdi som lager, småfefjøs, fuglefjøs og utestall.

Saghus og stall har bruksverdi som resepsjon, butikk, stall og kaldtlager.

Det er ellers en rekke mindre bygg på eiendommen med bruksverdi i forbindelse med husdyrholdet og lagerplass.

Alle bygg fremstår solid og pent oppført, og alle bygninger har god bruksverdi. Det er gjort vesentlig investering og renovering i alle bygg etter 2010.

Gårdens beliggenhet, bygningenes beskaffenhet, eiendommens tilgang til dyrket mark, store områder med gammel furuskog samt moderne fasiliteter for turisme- og besøksvirksomhet, gjør at Glittersjå er en unik plass som egner seg til flere forskjellige driftstyper avhengig av interesser.

Det er lagt et godt grunnlag for å drive fjelldyrepark og besøksgård videre om nye eiere ønsker det.

Velkommen til Glittersjå!

Beliggenhet, adkomst

Glittersjå Fjellgård ligger på 760 moh. på solsiden av Murudalen, ved foten av Jotunheimen og med en himmelsk utsikt til Glittertind. Selve gårdstunet ligger i en vestvendt skråhelling. Det er opparbeidet to store og buede stablesteinsmurer med en pen og klassisk steintrapp. På denne måten er skråterrenget terrassert på to relativt flate plan, og så er det lagt store
heller for gangveiene. I sydenden av tunet er det opparbeidet et stort grøntareal med steinbord, massive trebord, benker og stoler for publikum, og med storslått utsikt til Meringsdalsvannet, Sjolikampen, Glittertind og Jotunheimen. På vestsiden av våningshuset er det også opparbeidet et grøntareal som støttes opp av en 2 meter høy stablesteinmur, som også danner den øvre rammen for den store innhegningen til elgene. Det er 29,1 km til Sjoa, 17,4 km til Heidal og 39,3 km til Otta.

Offentlig transport
Murulikrysset 14 min

Skoler
Heidal skule (1-10 kl.) 21 min
113 elever, 10 klasser 16.7 km
Nord-Gudbrandsdal vgs. avd. Otta 45 min
Vinstra vidaregåande skule 47 min
550 elever, 33 klasser 46.2 km

Barnehager
Heidal barnehage (1-4 år) 21 min
32 barn 16.7 km
Lalm barnehage (1-5 år) 35 min
29 barn 29.5 km

Dagligvare
Coop Marked Randsverk 15 min
Søndagsåpent 12 km
Kiwi Heidal 19 min

Sport
Heidal skule 19 min
Ballspill 15.1 km
Heidal gressbane 20 min
Fotball 16.1 km

Type, eierform og byggeår

Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1845, modernisert i 1990

Bygninger og byggemåte

Bebyggelsen på Glittersjå består av våningshus, kårhus/kafeteria, storstabburet, barnelåven, låve, saghus/stall, elghytte, liten elgkalvestall, stabbur, tømmerstall i 2 etasjer, kaninhus 1 og 2, salmakerbu, reinhuset, harehuset og geithuset.

Våningshus
Oppført i laft på betong og steinmur. Torvtak. Kobla vinduer. Kjøkken oppgradert/oppusset 2008 med kokøy og peis. Romslig med spiseplass.
Sanitærutstyr 1 etasje: Vaskerom oppført omkring 1990 med vaskebenk og opplegg for vaskemaskin. Varmekabler i gulv. Wc med toalett og servant.
2 etasje: Bad oppført 1990 med wc, servanter og dusj. Varmekabler i gulv. Jordkjeller med trykktank, panelovn og vanninntak. Overbygd perrong utenfor stue. Ombygget med tilbygg i to etasjer 1990. Oppgradert kjøkken, stue og peisestue med takisolasjon og nye ildsteder med to gamle kleberstenspeiser og en kleberstensovn i 2008. Kobla vinduer antatt fra omkring 1990. Bygningen har varierende standard fra byggår og ombyggingsår/oppgraderingsår. Normalt løpende vedlikeholdt. Bygningen er stor og deler av bygningen er gammel. Løpende vedlikehold og oppgraderinger må påregnes. Bygningen fremstår som et solid og trivelig bosted, og tjener i dag som våningshus og bestyrerbolig for eier. Bygningens verdi er vurdert ut fra helheten på eiendommen med tilhørende produksjonsapparat tilpasset turistvirksomhet i kombinasjon med småskalalandbruk, særegen beliggenhet og mulighet til næringsvirksomhet i kombinasjon som bosted.

Kårstue/gjestehus/Kafeteria
Oppført i laft med kafeteria, gjestehus og kårstue. Torvtak.

Kjøkken
Underetasje: Tilbygd og ombygd 2007 med peis, takkeovn og storkjøkkenutstyr.
1 etasje: Kjøkken 1 i gjestehusdel oppført 2007 med vaskebenk, peis og treinnredning med integrert komfyr.
Kjøkken 2 i Kårstua fra 1985, oppgradert i 2007 med treinnredning, integrert stekeovn, plass til oppvaskmaskin og kjøleskap.
Romslig med peis og spiseplass.

Sanitærrom
Underetasje: Innehhar to gjestetoaletter. Oppført 2007.
1 etasje: Bad 1 oppført 2007 med servant, wc og dusjkabinett. Varmekabler i gulv. Bad 2 tilsvarende bad 1.
Bad i kårstue med wc, servant, dusjkabinett og opplegg for vaskemaskin. Varmekabler i gulv.
2 etasje: 3 bad oppført 2007 med wc, servant og dusjkabinett. Varmekabler i gulv.

Bygningen står i skrånet terreng. Felles tun og hage med våningshus. Etablering av omfattende infrastruktur med stort tomt i skrånet terreng gir totalt høy byggekostnad for bygningen.
Kårstue oppgradert med nytt bad, kjøkken, klebersten peis og isolasjon av tak i 2007. Kafeteria med kjøkken bakerovn og kjølerom 85 m2 nybygget/ombygget 2007 som underetasje under kårstua. Gjestehusdel er oppført 2007. Bygningen er stor og har flere bruksområder. Standard etter byggår og ombyggingsår. Bygningen er stor med varierende
alder. Løpende vedlikeholdt. Løpende vedlikehold og oppgraderinger må påregnes. For grundigere beskrivelser om tilstand må det innhentes tilstandsrapport. Bygningen har i dag bruksverdi som kafeteria med storkjøkken, gjestehus og kårstue. Kårstue kan også leies ut til gjester. Bygningen fremstår som en pen og solid godt tilpasset formålet i sammenheng med næringsvirksomheten på eiendommen i dag.

Storstabburet
Oppført i laft på støpt plate. Utkraget i to etasjer, laftet av gedigent furutømmer. Torvtak. Isolerte vinduer. Innlagt vann og avløp. Første etasje innredet for 56 sitteplasser i tilknytning til kafeteriaen. Inntaksskap for strøm er plassert her. Andre etasje innredet for skinnverksted (2016), og i dag salg av skinnprodukter og kniver. Brukes også som festlokale. Storstabburet har store vinduer og panoramautsikt.

Barnelåven
Oppført i laft på steiner. Torvtak. Det er tregulv innvendig. Bygningen er tilkoblet strøm og har belysning. Lekeområde opparbeidet utenfor bygningen. Bygningen er innredet for klatring i tau og andre barneaktiviteter. Et av rommene er tilknyttet et av besøksgårdens "Trolland" attraksjoner"som trollgalleri. Trapp opp til låve med tregulv. Bygningen har god bruksverdi til formålet i forbindelse med næringsvirksomheten i dag.

Låve
Oppført i reisverk på steinmur. Fjøsvegger i naturstein. Reisverk kledd med panel. Saltak tekket med bølgeblikk med panel oppå. Gjødselkjeller under gammelt fjøs. Adkomst er en treport.
Melkerom med hovedinntak for strøm med automatsikringer. Gammelt fjøs med tregulv og skantiler til kjeller. Enkel treinnredning for småfe. Fjøsvegger i naturstein med betongpuss
innvendig. Lysarmatur. Tilbygd snekkerbod med lysarmatur. Enkel standard. Tidligere melkerom for geit oppført på 90-tallet. Bruksverdi som isolert lagerrom i dag.
Utestall med tallebinge. Hønehus/fuglehus med støpt gulv. Tradisjonell høylåve med tregulv.

Saghus/stall
Stall oppført med pussa lecamur på støpt plate. Overbygg i bindingsverk kledd med panel. Saltak tekket med panel. Saghuset er oppført i laft og reisverk på steinmur. Saltak tekket med panel. Isolerte vinduer. Stallen har 3 stallbokser med betonggulv og frostfritt drikkekar. Himling har betongelementer. Takhøyde 2,6 m. Strøminntaksskap. Saghuset består av et rom med tregulv. Himling kledd med panel. Brukes som resepsjon og butikk om sommeren. Tilkoblet strøm og wifi. Uinnredet kaldtlager. Betongelementer som gulv. Innlagt, strøm, vann og avløp. 2 etasje er mulig å isolere og innrede til annet formål. Bygningen har i dag bruksverdi som vekomstrom/resepsjon/butikk, stall og kaldtlager. 2 etasje er forberedt for isolering og
innredning til annet formål enn kaldtlager om ønskelig.

Elghytte
Oppført i laft på steinmur. Torvtak. Isolerte vinduer. Enkel innredning med strøm og vann for overnatting. Fungerer i dag som hytte for små elgkalver.

Reinhuset
Oppført i laft på plukket underlag. Torvtak. Tilkoblet strøm og vann. Plass til liten komfyr og kjøleskap. Innredet med uttrekksseng. Brukes i dag til overnatting.

Liten elgkalvestall
Oppført i laft på steinmur. Torvtak. Tilkoblet strøm. Fungerer som hytte for små elgkalver.

Stabbur
Oppført i laft på steinmur. Torvtak. Tregulv og tømmervegger. Innlagt strøm, vann og avløp. Bruksverdi som kaldtlager.

Tømmerstall i 2 etasjer
Oppført i laft på steinmur. Torvtak. Støpt gulv. Innlagt vann, strøm og avløp. Bruksverdi som kaldtlager.

Kaninhus 1 og 2
Oppført i laft på steinmur. Torvtak. Innhegning for kaniner omkring. Bruksverdi som kaninhus.

Salmakerbu
Oppført med gammel laft pålecamur. Torvtak. Tregulv. Tilkoblet strøm. Innlagt vann og avløp.

Harehuset
Oppført i reisverk på plukket underlag. Kledd med panel. Saltak tekket med shingelpapp. 3,3 * 3,85. Innlagt vann og strøm.

Geithuset
Enkelt skjulested/tilholdssted for geitene.

Eiendommens historie

Gården het opprinnelig Heringstadbrenna, og var vårseter til storgården Heringstad i Heidal fra 1832, før den tid var gården embetsgods.

Hege og Helge, som driver fjellgården i dag, fant denne fraflyttede fjellgården i 2006. Med erfaring fra oppbyggingen og drift av besøksgården Langedrag Naturpark helt fra starten i 1978, og etter hvert stor kompetanse på møte mellom dyr og mennesker og ulike formidlingskonsepter, så de raskt mulighetene på Glittersjå. Beliggenheten var unik, men også sentral i Innlandet. 30 minutter fra E6 ved Sjoa, 30 minutter til Rv 15 mot Lom, Geiranger og Sogndal og 15 minutter fra Rv 51 Valdresflya.

01.09.2006 etablerte de aksjeselskapet Glittersjå Fjellgård AS som fikk konsesjon på eiendommen for å drive og utvikle gården til en besøksgård. I fem år ble det arbeidet intensivt med å restaurere gamle bygninger og bygge ut gården for besøkende. Siden 2011 har de tatt imot gjester fra inn- og utland fra juni til begynnelsen av september hvert år.

Barn og voksne har fått oppleve gleden ved å komme tett på både tamme og ville dyr i trygge omgivelser, blant gamle tømmerhus på et tradisjonelt gårdstun.

Helt siden 2006 er det arbeidet kontinuerlig med å utvikle gården, restaurere tømmerhus, bygge nye hus og anlegg til alle aktuelle behov, natursteinmurer, trapper, tradisjonelle gjerder og innhegninger, møbler, innredninger og arenaer for både folk og dyr.

Besøket og omsetningen har gradvis økt fra år til år, parallelt med en videre utbygging og utvikling av tilbud, opplevelser og aktiviteter for besøkende. Første ordinæredriftsår i 2011 hadde gården 1 200 besøkende og en omsetning på kr. 307.000,-. Besøkstallet har økt til 10 000 - 12 000 og en omsetning til 3,327 ` millioner i 2023. I dag består Glittersjå av 20 unike hus og 130 individer fordelt på 13 forskjellige dyreslag.

Det er nå tid for nye eiere og nye folk til å drifte og videreutvikle stedet.

Arealer og fordeling per etasje

Hovedbygning; 180,7 kvm. Byggeår 1845. Tilbygd/ombygd i 1990. Deler er oppgradert i 2008.
Kjeller: Lagerrom/teknisk rom.
1. etasje: Entrè, vaskerom, fordelingsgang, stue, soverom, wc, stue og kontor.
2. etasje: Fordelingsgang, garderobe, 3 soverom og bad.
Kaldloft: Kryploft

Kårstue/gjestehus/kafeteria; 240 kvm. Byggeår 1895. Renovering/modernisering 2007.
Underetasje: Entrè, kafeteria/kjøkken, kjølerom, gjestetoaletter og teknisk rom.
1. etasje: Entrè, kjøkken I, mellomgang, bad i kårstue, 2 bad, soverom, entrè, kjøkken II, 2 soverom og bad/wc.
2. etasje: Trapperom, fordelingsgang, 3 soverom og 3 bad/wc.
Hems: Hems over soverom i 2 etasje.

Storstabburet; 116 kvm. Byggeår 2016.
1. etasje: Spisestue-/serveringsplass.
2. etasje: Skinnverksted-/selskapssal.

Barnelåven; 145 kvm. Byggeår 1800 tallet.
1. etasje: Lekerom, agnhus og trollgalleri.
Låve: Låve.

Låve-/driftsbygning; 499 kvm. Byggeår 1956. Tilbygd-/ombygd 1990. Renovert-/modernisert 2008.
Benyttes i dag som lager, snekkerverksted, stall og fuglehus.
Kjeller: Gjødselkjeller.
1. etasje: Entrè, melkerom, fjøs, snekkerbod og melkerom.
Låve: Høylåve.
Kjørebro: Kjørebro i hele lengderetningen.

Saghus-/stall; 196 kvm. Byggeår 2011.
1. etasje: Resepsjon-/velkomstrom-/butikk.
1. etasje: Stall.
2. etasje: Kaldtlager.

Elghytte; 6 kvm. Byggeår 2015.
1. etasje: Elgstua.

Liten elgkalvestall; 12 kvm. Ukjent byggeår.

Stabbur; 20 kvm. Byggeår 1850.
1. etasje: Lagerrom.

Tømmerstall i 2 etasjer; 52 kvm. Byggeår 1700 tallet.
1. etasje: Lagerrom.
2. etasje: Lagerrom.

Kaninhus 1 og 2; 33 kvm. Byggeår 1990.
1. etasje: Redskapshus.

Salmakerbu; 13 kvm. Byggeår ukjent.
1. etasje: Salmakerbu.

Reinhuset; 6 kvm. Byggeår 2021.
1. etasje: Stue.

Harehuset; 13 kvm. Byggeår 2017.
1. etasje: 2 boder og lagerrom.

Geitehuset.

Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.

Dyrene på Glittersjå - Folkekjære dyr opptrent til samvær med mennesker

Glittersjå huser i dag 130 individer fordelt på 13 forskjellige dyreslag. Visjonen for dyreholdet på Glittersjå har vært å selv avle fram og bygge opp bestander av sunne og livskraftige dyreslag som naturlig hører hjemme og trives her i denne naturen. Dessuten har det hele tiden vært et viktig fokus på å dyrke fram folkekjære individer som helt fra fødselen blir trent og lært opp til trygghet og tillit i samvær med mennesker.

På gården går det nå en vakker flokk med Gammalnorsk spælsau med brun helårsull. Vår eldste norske sauerase. Flokken består i dag av 11 voksne søyer og flere flotte værer. Hver vår kommer det mellom 20 og 30 livskraftige lam til verden, og søyene trenger nesten aldri hjelp under fødselen på grunn av sin robusthet som tilhører den tradisjonelle sauerasen.

En liten flokk med 6 norske geiter, 5 geitekillinger og 2 stolte geitebukker hører også med.

Det går også fritt på gården en liten familie med skotsk høylandsfe. De har imponerende horn, en lang og raggete rødbrun pels, og er aldeles tamme og klappevennlige.

En flokk med 5 Shetlandsponnier hører med. De er alle rustbrune med lys man og hale og er til stor glede for barn som vil pusse og stelle hest og få seg en trygg ridetur.

En stor og vakker Andalusisk premiehingst finnes også på Glittersjå. Den brukes privat som turhest og litt for oppvisning om sommeren.

Inne på tunet blir man tatt imot av en flokk med 3 store og hvite gjeterhunder. Tispa får hver vår et kull med valper, og det er en lang og tålmodig liste av kjøpere som har forelsket seg i disse vennlige og trygge gårdshundene.

Like populært er gårdens 2 kaninhus med benker og tumleplass for barn som vil ha kaninkos. Det er en flokk med brune belgiske harekaninser, og en flokk med sorte og sølvspettede Trønderkaniner. Vår eneste norske kaninrase.

På Glittersjå er det også 2 innhegninger med harer. Det ble jobbet noen år med å få harene helt tamme, men nå beskrives de som helt vanlige norske "reddharer". Det er likevel fasinerende å oppleve dem på nært hold.

Murudalen har gjennom flere tusen år vært målet for Europas største vintertrekk av elg. Det telles årlig opp mot 900 elg som kommer for å bli i Murudalen gjennom vinteren, for så å trekke sørover igjen før kalvingen på våren. Derfor ble det bygget en flott arena for å temme elg på gården, så besøkende kunne få nærkontakt med disse fasinerende og stolte dyra.

Prosjektet med å temme ville dyr og få de til å trives, har Hege og Helge et imponerende talent for. Selv HKH Mette Marit gav seg ende over da hun fikk et varmt kyss på kinnet av den store elgoksen med navnet Krompen!

En liten familie med tamme reinsdyr er også å finne på Glittersjå, i en fin innhegning ved det øverste jordet og med utsyn til fjellene i Jotunheimen.

I tillegg til alle disse firbeinte dyra er det også en stor "bukett" med hønsefugler og andefugler som pryder gården. Det er påfugler, Bankivahøns, Jærhøns og perlehøns, kalkuner, gjess og ender av flere slag. Disse gir rikelig med egg til gårdens matlaging og privat bruk.

Oppvarming

Hovedhus
Strøm og vedfyring. Varmekabler i vaskerom og bad.

Kafeteria
Strøm og vedfyring.

Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)

Areal: 551 400 kvm, Eierform: Eiet tomt

Tun, jord og skog

Tun
Det er opparbeidet et stort areal til parkering for gjester, ved inngangen til gården. Her er det kapasitet til ca. 130 biler. Kapasiteten kan enkelt utvides. Ved inngangen er det anlagt et vakkert grøntareal med en andedam. Fundamentet for låvebrua er laget av gedigne stablesteiner og denne steinmuren er forlenget og avtrappet som et amfi for konserter og med et eget tun for smådyr og folk foran låven og fuglehuset.

Selve gårdstunet ligger i en vestvendt skråhelling. Det er derfor opparbeidet to store og buede stablesteinsmurer med en vakker og klassisk steintrapp. På denne måten er skråterrenget terrassert på to relativt flate plan, og så er det lagt store skiferheller for gangveiene. I sydenden av tunet er det opparbeidet et stort grøntareal med steinbord, massive trebord, benker og stoler for publikum, og med storslått utsikt til Meringsdalsvannet, Sjolikampen, Glittertind og Jotunheimen.
På vestsiden av våningshuset er det også opparbeidet et grøntareal som støttes opp av en 2 meter høy stablesteinsmur, som også danner den øvre rammen for den store innhegningen til elgene.

Hele det nedre jordet, en skogteig mot nord og en større skogteig mot syd er rammet inn av et 3 meter høyt og solid gjerde. Til sammen ca. 60 daa, og dette utgjør i dag elgens hegn.
Ved det øvre jordet er det opparbeidet en hyggelig ridebane for ponnier og brukes idag til ponnie- og barneridning.
På vestsiden av låven er det bygget opp et platå med en rund voltigebane av store, impregnerte firkantsøyler i fjellfuru.
Det er 5 store dumphusker på gården som er spesiallaget av laftetømmer, og en klassisk karusell for barn.

Det er opparbeidet en vakker sti gjennom furuskogen i sydenden av jordet. Den heter "Bjørneskogen". Her er det over 30 fantastiske bjørneskulpturer som for det meste er skåret ut, med motorsag, av storfuruer som står på rot. Kunstneren Oliver Vogt er flere ganger verdensmester i figurskjæring.
Ovenfor bjørneskogen er det gjerdet inn en vakker skogteig og med et lite inngangshus for de som vil inn å besøke "Hareskogen". Her bor det en flokk med ville harer og en fantastisk "hareskulptur".

Mellom Bjørneskogen og Hareskogen finner du Troll-Land med Trollstien og alle trollfigurene og eventyrene.

Det er opparbeidet smale grusveier så man enkelt kan vandre rundt og oppleve hele gården og eiendommen, der små og store husdyr stort sett går fritt, og er svært klappevennlige.
Rundt de forskjellige arenaene, der det er naturlig, er det oppført vakre tregjerder av impregnerte staur i en tradisjonell "seterstil". Alle porter og grinder er originale og med ulike utskjæringer og dekorert.

Jord
Dyrket mark består av 91,6 daa fordelt på 6 jordteiger. Teigene er vendt mot vest med gode solforhold. Hele det nedre jordet nedenfor gårdstunet, en skogteig mot nord og en større skogteig mot syd er rammet inn av et 3 meter høyt og solid gjerde. Til sammen ca. 60 da, og dette utgjør elgenes hegn. Ved det øvre jordet er det også laget et tilsvarende gjerde og hegn for reinsdyrene. Midt på det øvre jordet er det opparbeidet en hyggelig ridebane for ponnier og barn som vil ride. Ellers på arealet er det oppført leskur/fôringsplasser og geithus. Gården er i dag Debio godkjent for økologisk drift. Jordsmonnet er sandig morene. Arealet er selvdrenerende.

Innmarksbeite består av 155,7 daa fordelt på 1 stort beite og 2 mindre beiter. Beitene ligger med rimelig avstand til gårdstun. Inngjerdet og i bruk.

Skog
Skogarealet er på 283,8 daa produktiv skog. Det foreligger ingen oppdatert skogbruksplan for eiendommen. En stor del av skogarealet er tilpasset turistvirksomheten. Det erberegnet 283,2 daa med middels bonitet og 0,6 daa i lav bonitet. Det er hovedsakelig furuskog med innslag av lauv. Gjennomsnittlig produksjonsevne anslås med grunnlag i bonitet til ca 0,25
m3/daa/år. Arealet er fordelt på 3 teiger. Normale driftsforhold og lett adkomst. I følge gitte opplysninger er det overveiende andel eldre produksjonsskog der en god del kan avvirkes. Det er i forbindelse med turistvirksomheten med skogopplevelse valgt å avvirke lite skog. Det er tatt ut noe tynningsvirke. Skogen er i følge gitte opplysninger godt oppfulgt med skogkulturarbeid. Det er i verdivurderingen hensyntatt framsiktig årlig avvirkning 70 m3 pr år. Av en årlig produksjonsevne eller hogstkvantumsprognose er det en god del masse som ikke blir salgstømmer. Etter hogst vil en del virke bli liggende igjen i skogen som topp og bult. Videre vil standardene fra Norsk PEFC Skogstandard sette begrensinger på uttaket, f. eks gjennom kravet om kantsoner, livsløpstrær og ikke minst nøkkelbiotoper. Totalt sett er det ikke påregnelig å selge mer enn 85 % av bestandsvolumet. Årlig gjennomsnittlig salgskvantum vil etter dette bli ca 60 m³, inkludert ved til eget bruk. En stor del av skogen er inngjerdet og har nytteverdi som beiteareal. Det er i tillegg oppført diverse fasiliteter i forbindelse med turstier i turistvirksomheten.

Tilliggende fasiliteter, jakt og fiske

Til eiendommen hører også en bruksrett i Muru- og mæringsdalen sameige (Øvre Heidal sameie) gnr/bnr 327/1, som består av 42 bruksberettigede grunneiere, og omfatter 12 -15 små fiskevann, samt et fjellområde kalt Refjella, som er brukt til rypeterreng. I Refjella er det 5 kultiverte fiskevann med ørret, der hver eierandel har rett til garnfiske med 12 garn, og rett til å sette opp egen fiskebu og naust. Se vedlagt kart om arealopplysninger og beliggenhet. Til eiendommen følger i følge gitte opplysninger fra eier rettigheter i Stålsæter sameige (Stålane sameige), gnr/bnr 347/1. Andelsforhold og rettighetsforhold er ikke tinglyst, men dette er under arbeid. Sameiet har antakelig beiterettigheter for rettighetshavere i sameiet. Se vedlagt kart om arealopplysninger og beliggenhet. Med eiendommen følger også andel i Heidal Viltlag, som forvalter elg- og hjortejakt i Heidal.

Vei, vann og avløp

Adkomstveien opp til gården fra Murudalsveien er ca. 700 meter og privat. Veien er nylig utvidet og gruset opp, grøftet og med nye stikkrenner. Det er også bygget en ny, stor snuplass for tømmerbiler for effektiv skogsdrift. Det er opparbeidet et stort areal til parkering for gjester ved inngangen til gården. Her er det kapasitet til ca. 130 biler. Kapasiteten kan enkelt utvides.
Det er 2 borrehull med brønn anlagt 2007. Privat anlegg med 2 kummer og spredegrøfter anlagt omkring 2007.

Reguleringsplan

I henhold til kommuneplan avsatt til LNFR-formål, natur, landbruk, friluftsliv og reindrift.

Servitutter og heftelser i grunnbok

På eiendommen er tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver.

Dagboknummer 1835/900006-1/18, tinglyst 14.02.1835 - ERKLÆRING/AVTALE
Dagboknummer 1902/900044-2/18, tinglyst 02.08.1902 - BESTEMMELSE OM VEG
Dagboknummer 1910/900114-1/18, tinglyst 08.01.1910 - UTSKIFTING
Dagboknummer 1910/900115-1/18, tinglyst 19.11.1910 - UTSKIFTING
Dagboknummer 1937/1407-1/18, tinglyst 11.11.1937 - UTSKIFTING
Dagboknummer 1952/902184-1/18, tinglyst 08.12.1952 - ELEKTRISKE KRAFTLINJER
Dagboknummer 1961/375-1/18, tinglyst 16.02.1961 - BESTEMMELSE OM VANNRETT
Dagboknummer 1962/672-1/18, tinglyst 02.04.1962 - SKJØNN
Dagboknummer 1978/990-1/18, tinglyst 20.02.1978 - JORDSKIFTE

Kommunenr. 3437, gnr. 181, bnr. 348. Brendemoen II
Kommunenr. 3437, gnr. 327, bnr. 1.
Eiendommen tilhører Muru- og mæringsdalen sameige (Øvre Heidal Sameige). Dette er en utmarkseiendom på 32.975,4 daa. Her er det jakt- og fiskerettigheter.
Hjemmel til eiendomsrett er bruksrettberettigede gårdeiere.
Kommunenr. 3437, gnr. 327, bnr. 1.
Videre tilhører eiendommen Stålsæter sameige. Denne rettigheten-/bruksretten er ikke tinglyst. Bruksrett og andelsforhold er derfor usikker.

Det foreligger vedtak i fra Sel kommune om utskilling av en privat byggetomt på ca. 2.1 mål. Denne ligger helt i østenden av eiendommen på oversiden av vegen som går inn til naboens eiendom.

Ferdigattest

Det foreligger ferdigattest for tilbygg våningshus, datert 26.01.2012.

Det foreligger ferdigattest for restaurantbygning-/kafèbygning, datert 18.06.2014.

Det foreligger ferdigattest for annen landbruksbygning, datert 02.11.2020 (Kårstue-/gjestehus)

Kulturminner og fredninger

Eiendommen ligger innenfor område "Kulturmiljø og landskap av nasjonal interesse". Det er pr idag ingen kjente verneplaner eller kulturminner på eiendommen.

Informasjon om odelsloven

Det er ingen odel på eiendommen.

Informasjon om konsesjonsloven og jordloven

Kjøp av Glittersjå AS (aksjeselskapet)
Eiendommen eies og driftes i dag av Glittersjå AS, og selger kan selge Glittersjå AS. Ved salg av aksjeselskap vil det ikke være konsesjonspliktig salg. Det vil da ikke være priskontroll eller boplikt på eiendommen, og eiendommen kan da selges som et AS til full markedsverdi. Ved overtagelse av aksjene i Glittersjå Fjellgård AS følger selve konsesjonen med selskapet, samt alle rettigheter og muligheter til å utvikle eiendommen og hele anlegget for ny eier.

Kjøp av eiendommen
Ved et ordinært salg vil eiendommen være konsesjonspliktig med lovpålagt boplikt ved et konsesjonsfritt salg (innen definert familie), og kan pålegges boplikt etter konsesjonslovens § 11 ved et konsesjonspliktig (fritt) salg. Ved et fritt salg vil det være priskontroll jf. Konsesjonslovens §§ 1 og 9 samt tilhørende rundskriv.

Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.

Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:

1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.

2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.

Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-

Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.

Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.

Prisantydning

27 000 000,-

Takst / tilstandsrapport

Utført av : Bjørn Ludvig Mehlum
Takstdato : 24.06.2024
Markedsverdi : 24 800 000,-

Forsikring

Gjensidige
Polisenummer: 84216994/84216995

Kommunale avgifter

Kr. 7 500 pr. år
I tillegg eiendomsskatt, kr. 4.400,-/år.

Pliktig medlemsskap i velforening/sameie

Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.

Oppgjør

Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

Arealangivelser i salgsoppgaven

Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).

Diverse

Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

Antikk og løsøre

Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

Maskiner og utstyr

Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlestog forstått.

Overtagelse

Avklares i forbindelse med budgivning.

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven

Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er",og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet."

Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.

Lov om hvitvasking

I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.

Beliggenhet

kart

Annonseinformasjon

FINN-kode360219992
Sist endret10. juli 2024 00:16
Referanse14249032

Rapporter annonse

Annonsene kan være mangelfulle i forhold til lovpålagt opplysningsplikt. Før bindende avtale inngås oppfordres interessenter til å innhente komplett informasjon fra meglerforetaket, selger eller utleier.