Bildegalleri
Gårdsbruk med ski in - ski out i Hafjell | Seter ved Pellestova | 356 daa | Melk og saueproduksjon | Nyere driftsbygning
Sørbygdsvegen 294, 2636 ØyerEff. rente 12.73%. Eksempel: 130 000 kr over 5 år. Kostnad 43 382 kr. Totalt 173 382 kr.
Nøkkelinfo
- Primærrom
- 233 m²
- Bruksareal
- 233 m²
- Eieform
- Eier (Selveier)
- Areal
- 233 m²
- Byggeår
- 1983
- Tomteareal
- 366 200 m² (eiet)
Type lokale
Adresse
Sørbygdsvegen 294
2636 Øyer
Matrikkel
Gnr. 10 bnr. 1 i Øyer kommune
Stubberud | Melkeproduksjon og saueproduksjon | Seter ved Pelleostova | Ski in - ski out | Nyere fjøs
Melkeproduksjon og saueproduksjon. Grunnkvote som følger eiendommen er 77 607 liter. Det leies inn ytterligere 3 kvoter på skriftlig avtale på tilsammen 236.547 liter. To av avtalende er utgått på dato, men er videreført ett år av gangen. Den stærste avtalen har gjenværende 2 eller 3 år i følge gitte opplysninger fra eier. Det produseres tilsammen 314.115 liter. Det er saueproduksjon på 114 vinterfora sau idag. Det leies inn ca. 500 daa jord i tillegg til egne arealer.
Landbrukseiendom pent beliggende med flott utsikt og gode solforhold. Eiendommen grenser dels mot Hafjell alpinanlegg og hytteområder.
Gårdstunet omkranses av åpne arealer og er helt privat. I fra tunet er det fantastisk utsikt utover Gudbrandsdalen og Hunderfossen Eventyrpark. Eiendommen er innholdsrik og har en stor bygningsmasse. På selve gården er det oppført våningshus, kårbolig, driftsbygning, gammel driftsbygning, redskapshus, bryggerhus, stabbur og vognskjul. På sætra står sæterhus, lunnstuggu, skåle og fjøs.
Skogen er lite drivbar. Største delen av den drivbare skogen er avvirket. Det er ikke mulig å avvirke noe av økonomisk betydning på mange år. En stor del av skogarealet kan egne seg til omdisponering til beite. Et større skogområde er også spilt inn som utbyggingsområde innenfor kommunedelplan som er under rullering i Øyer sør.
Med eiendommen følger rettigheter i Øyer statsalmenning som blant annet gir beiterett i almenningen, samt en festeavtale med Hafjell alpinsenter AS.
Våningshuset har mye standard fra 1983. Oppgradering og vedlikehold må påregnes. Kårboligen leies ut i dag. Bygningen har gammel standard. Oppgradering og vedlikehold må påregnes.
Nyere driftsbygning i fra 2015 som er tidsmessig og godt egnet for melkeproduksjon. Bygningens kapasitet er betydelig større enn arealgrunnlaget på eiendommen.
Gammel driftsbygning brukes i dag til saueproduksjon. Bygningen har generelt stort vedlikeholdsbehov og er bygd for enn annen tid.
Eldhuset består av et bryggerhus og skåle. Bygningen fremstår som et pent kulturhistorisk innslag på tunet. Vognskjulet har god bruksverdi som vognskjul og er nyrenovert.
Med gården følger bruksrett på Hundersætra med sæterhus, sæterfjøs, skåle og lunnstuggu. Sætra har god beliggenhet med kort avstand til Pellestova hotell. Godt egnet for utleie.
Velkommen!
Beliggenhet, adkomst
Eiendommen ligger i et landbruksområde i Øyer og grenser mot andre landbrukseiendommer, Hafjell alpinsenter og hytteområde i Hafjell. Gårdstunet ligger nedenfor Sørbygdsvegen med flott utsikt over Lågen og Øyer. Det er 6,2 km til Øyer sentrum og 15,2 km til Lillehammer sentrum. Kort avstand til Hafjell alpinsenter. Fra Øyer, kjør Kirkevegen 5,2 km. Sving til høyre inn på privat veg, kjør 234 m.
Offentlig transport
Bjørge 4 min
Linje 540 0.3 km
Øyer ungdomsskole 6 min
Totalt 11 ulike linjer 4 km
Hunderfossen stasjon 12 min
Linje F6, RE10 7.7 km
Lillehammer skysstasjon 16 min
Buss, tog 15.4 km
Skoler
Solvang skole (1-7 kl.) 6 min
285 elever, 16 klasser 3.9 km
Øyer ungdomsskole (8-10 kl.) 6 min
168 elever, 9 klasser 4 km
Lillehammer vgs - avd. Nord 14 min
454 elever 13.6 km
Lillehammer vgs. avd Sør 17 min
635 elever 15.8 km
Barnehager
Granrudmoen barnehage (0-5 år) 7 min
31 barn 3.9 km
Hågåsletta barnehage (1-5 år) 7 min
51 barn 5.2 km
Vidarheim barnehage (1-5 år) 11 min
100 barn 7.9 km
Dagligvare
Spar Øyer 7 min
Søndagsåpent 3.8 km
Kiwi Øyer 7 min
Søndagsåpent 4 km
Sport
Flerbruksanlegg aktivitetsflate 5 min
Ballspill 3.5 km
Granrudmoen ballbane 5 min
Ballspill 3.6 km
GO Trening Øyer 7 min
Actic Jorekstad Fritidsbad 13 min
Varer/Tjenester
Rosenlund Bydelssenter 15 min
Boots apotek Øyer 7 min
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1983
Bygninger og byggemåte
Bebyggelsen består av våningshus, kårbolig, driftsbygning, gammel driftsbygning, redskapshus, bryggerhus, stabbur og vognskjul. På sætra står sæterhus, lunnstuggu, skåle og fjøs.
Våningshus
Oppført i bindingsverk på betongmur og lecamur. Utvendig kledd med tømmermannspanel. Saltak tekket med stålplater 1992. Isolerte vinduer hovedsakelig fra 1983. Bygningen har overveiende standard fra 1983. Generelt stort oppgraderingsbehov og vedlikeholdsbehov må påregnes.
Kårbolig
Oppført i laft på steinmur. Utvendig kledd med panel 1993. Saltak tekket med impregnert panel 2015. Kobla vinduer fra omkring 1992. Bygningen har i hovedsak gammel standard. Generelt stort oppgraderingsbehov.
Driftsbygning
Oppført i stålkonstruksjon. Ringmur i betong. Vegger kledd med sandwichplater. Mønet himling kledd med sandwitchplater. Kanalomrøringssystem med pumping til utvendig rundkum ovenfor bygningen.
Fôrsentral i enden med VMIX fôrblander fra 2015. Skiftet blandesnegle 2023. Adkomst en stor foldeport 3,5h x 3,9 B. Port er skadet. Varmekabler ved port. Hengende båndfôringsanlegg fra 2015. 2 sykebinger nærmest fôrsentral med spalteareal og liggeareal. Det er 48 liggeplasser i melkekuavdeling. Fjøset har Big Dutchmann klimaanlegg med 2 friskluftsvifter. Friskluftsluker på sideveggene. Automatisk klimastyring. Det er en Lely kraftfôrautomat ny 2022 som ikke er tatt i bruk.
Lely A5 melkerobot ny 2022 leases på 7 årsavtale fra 2022. Investering var ca. kr 1,6 mill. Startleie var kr 500.000,-. Det er betalt 24 av 85 terminer. I fjøset er det kalvebinge med liggeareal og plastspaltareal med egen kum under.
Smittesluse med servant. Wc med trykktank og servant. Melketankrom. Bod med Big Dutchmann klimaanlegg styringspanel og inntaksskap for strøm.
Ungdyravdeling tilbygd 2021 med 6 binger. Det er 2 skraperenner og liggeareal med gummimatter. En uttrekksvifte og friskluftsluker på endevegg. Oppført i stålkonstruksjon med stålbuer på ringmur i betong. Vegger kledd med samdwichplater. Mønet himling kledd med sandwich plater. Adkomst er en el-styrt leddport. Det er 37 eteplasser.
Enkelt vaktrom/kontor i 2 etasje.
Gammel driftsbygning-/låve
Oppført i reisverk og bindingsverk på betongmur. Utvendig kledd med panel. Saltak tekket med bølgeblikk. Bygningen har i dag bruksverdi som sauefjøs, men har generelt stort vedlikeholdsbehov utvendig og innvendig, og er bygd for en annen tid. Bygningens tilstand og konstruksjon tilsier at den også er et uegnet objekt for ombygging.
Eldhus
Oppført i laft og reisverk på,steinmur. Saltak tekket med impregnert panel i 2024. Skåle med jordgulv i den ene enden. Bryggerhus med tregulv i andre enden. Bygningen fremstår som et pent kulturhistorisk innslag på tunet.
Redskapshus
Oppført i bindingsverk på betongblokker. Utvendig kledd med panel. Saltak tekket med stålplater. Adkomst er stor skyvedør i enden. Støpt plate. Vegghøyde 3,5 m. Bygningen er tilkoblet strøm. Det er oppført en liten isolert bod i det ene hjørnet.
Det er i følge gitte opplysninger fra eier lagt vannledning lagt bort til bygningen. Tilstand på ledning er ukjent. Bygningen har enkel standard med vedlikeholdsbehov utvendig og innvendig.
Stabbur
Oppført i laft på trekubb og steiner. Saltak tekket med skiferstein. Stabburet er i dårlig forfatning og har ingen bruksverdi.
Vognskjul
Oppført i bindingsverk på betongmur og støpt plate. Pulttak tekket med stålplater. Vegger kledd med panel. Fullrenovert 2022. Åpen adkomst på langsiden inn mot tunet. Tilkoblet strøm med belysning. God bruksverdi som vognskjul.
Setra med sæterhus, lunnstuggu, skåle og fjøs.
Sæterhuset
Oppført i laft på steinmur. Utvendig kledd med panel. Isolerte vinduer fra omkring 2000. Saltak tekket med impregnert panel nytt i 2000. Solcellepanel med ledningsnett til noen stikkontakter. Lokalt ledningsnett for strøm går like forbi sætra med mulighet for tilkobling mot en kostnad. Oppvarming er vedfyring. Enkel kjøkkenkrok med skap og utslagsvask. Et soverom med 4 soveplasser. Et soverom med 1 seng. Vedfyring i begge soverom.
Skåle oppført i reisverk på steiner. Utvendig kledd med panel. Saltak tekket med bølgeblikk.
Gammelt sæterfjøs oppført i laft på steiner. Utvendig kledd med panel. Saltak tekket med stålplater. Fjøset har tregulv. Utedo i enden. Bruksverdi som lagerrom.
Lunnstuggu oppført i laft på betongmur omkring 2003. Saltak tekket med impregnert panel. Kobla vinduer. Tilknyttet solcellepanelet på Sæterhuset med ledningsnett til stikkontakter. Åpen løsning kjøkkenkrok/stue/soveplass. Kjøkken har skap, utslagsvask og gassbrenner. Oppvarming er en vedovn.
Både sæterhuset og Lunnstuggu er i god stand og egnet for utleie.
Utvendig rundkum
Oppført i prefabrikkerte betongelementer i 2015. Plass til 1600 m3. Pumpe fra kanalomrøringsareal til kum.
Eiendommens historie
Såvidt vi vet er de fleste rud-gårder dyrka i sein vikingtid/-tidlig middelalder. Og slekta til selger kom til gården Stubberud omkring 1830 -1840.
Ved åpningen av Hunderfossen eventyrpark, dukka Ivo Caprino opp på gården Stubberud. De hadde sett for seg at Stubberud var stedet som ga best oversiktsbilder over eventyrparken på Hunderfossen. Så deler av reklamefilmen er filmet i fra verandaen på gården.
Arealer og fordeling per etasje
Hovedbygning; 233 kvm. bra-i. Byggeår 1983, tilbygd/ombygd i 1992
1. etasje: Entre, omkledningsrom, vaskerom, kjøkken, stue, fordelingsgang, 4 soverom og bad.
Kjeller: Entrè-/trapperom, bad, matbod, stue, soverom, bod, kjølerom og kontor.
Kårbolig; 98 kvm. bra-i. Antatt byggeår ca. 1900.
Kjeller: Jordkjeller.
1. etasje: Entrè, bad, kjøkken, stue og trapperom.
2. etasje: 2 soverom og 2 kott.
Driftsbygning; 868 kvm. bta. Byggeår 2015.
1. etasje: Fjøs og fôrsentral, smittesluse, fordelingsgang, wc, melketankrom og bod.
2. etasje: Vaktrom og kontor.
Gammel driftsbygning/låve; 846 kvm. bra-i. Byggeår 1948, tilbygd/ombygd 1995 og 1962.
Kjeller: Gjødselkjeller.
1. etasje: Fôrsentral, sauefjøs, kontor, sauefjøs, kalverom og lagerrom.
Låve: Høylåve og høytørke.
Kjørebro: Kjørebro i lengderetningen i låvedel.
Hundersætra
Sæterhus med entrè, stue-/kjøkken og soverom. Videre er det skåle, sæterfjøs og Lunnstuggu i fra 2003.
Eldhus; 44 kvm. bta. Byggeår ca. 1900.
1. etasje: Bryggerhus og skåle.
Redskapshus; 210 bta. Byggeår 1995.
1. etasje: Redskapshus.
Vognskjul; 118 kvm. bta. Byggeår 1970.
1. etasje: Vognskjul.
Stabbur; 40 kvm. bta. Ukjent byggeår.
1. etasje: Stabbur.
2. etasje: Lagerrom.
Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.
Oppvarming
Våningshuset
Vannbåren varme med el-kassett til radiatorer. Anlegget er defekt. Ellers strøm og vedfyring.
Kårboligen varmes opp med ved og elektrisitet.
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Areal: 366,2 daa. Eierform: Eiet tomt
Tun, jord og skog-/utmark
Tun
Gårdstunet ligger nedenfor Sørbygdsvegen med flott utsikt over Lågen og Øyer. Det er 6,2 km til Øyer sentrum og 15,2 km til Lillehammer sentrum. Kort avstand til Hafjell alpinsenter.
Jord
Fulldyrket mark utgjør 43,8 daa., overflatedyrket 0,1 daa og innmarksbeiter 64 daa. Til sammen 107,9 daa. Jorda benyttes i dag til eng og beiter. Dyrket mark består av i følge gårdskart 43,8 daa fordelt på 3 jordteiger med kort avstand til gårdstunet. Teigene ligger vestvendt og nordvendt med gode solforhold. Stedvis noe bratte driftsforhold. Jordsmonnet er morene. Mesteparten av arealet er selvdrenerende. Det er ca 2 daa med dreneringsbehov. Innmarksbeite består av i følge gårdskart 64 daa samlet i et stort beite. Beitet er inngjerdet og i bruk. Noe vedlikeholdsbehov må påregnes. Det er noe utfordringer med kjempesspringfrø.
Skog og utmark
Skogarealet er i følge Nibio gårdskart 196,9 daa produktivt og 2,3 daa uproduktiv skog. Det foreligger ingen oppdatert skogbruksplan for eiendommen. Det er i Nibio gårdskart beregnet 48 daa med høg bonitet, 95,2 daa med middels bonitet og 53,7 daa i lav bonitet. Det er hovedsakelig granskog med innslag av lauv. Arealet er fordelt på 3 teiger. En stor del av arealet har bratte driftsforhold. Det meste av drivbart skogsareal er avvirket for gammel skog. Skogen består i dag av noe ungskog og noe gammel skog som har falt ned med mye råteskade. En stor del av den største teigen kan være aktuell å gjerde inn som beite siden beitebehovet på eiendommen er stort. Resterende skog som er mulig å avvirke samt mulighet for å ta ut noe vedvirke. En stor del av skogarealet kan ved inngjerding ha bruksverdi som beite. Arealet ovenfor Dølda Dalsetervegen/Jaersetervegen på den største skogteigen ligger innenfor areal som er spilt inn som utbyggingsområde innenfor kommunedelplan som er under rullering i Øyer sør. Et utbyggingsfirma har intensjonsavtale på utvikling av området. Firmaet har opsjonsavtale på arealet. Blir arealet godkjent som utbyggingsområde innen 5 år ønsker dagens eier etter salg av gården en del av overskuddet ved salg av tomter.
Jakt- og fiskerettigheter
Eiendommen får et symbolsk utbytte fra lokalt grunneierlag Sørbygda jaktlag SA.
Eiendommen er bruksberettiget i Øyer statsalmenning. Almenningsretten gir beiterett og rett til uttak av ved almenningen i følge gitte opplysninger fra eier. Dagens produksjonsapparat og drift på eiendommen har mange beitedyr som slippes i beiteområder i Øyer statsalmenning.
Tilliggende rettigheter. Festeavtale på gnr. 13, bnr. 12, tilleggsavtale med sesongkort i Hafjell Alpinsenter
Med eiendommen følger festeavtale tinglyst på gnr/bnr 13/12. Hjemmelshaver til festerett er Hafjell alpinsenter AS. Festearealet består av i følge gårdskart 15 daa i følge gårdskart. Festeavgift reguleres hvert år. Sist regulerte festeavgift i 2023 er kr 5.536. Regulert til 2024 er festeavgift ca kr 5.750. Festeavtalen utløper i 2027. Festetiden er 40 år regnet fra 1.6.1987, dog slik at arbeid i marken kan starte før dette tidspunkt. Hvis festeren etter den tid ønsker å fortsette leieforholdet, kan han kreve dette, dog slik at eieren kan velge mellom å fornye festekontrakten på samme vilkår eller kreve festeretten innløst, slik at innløsningssummen fastsettes ved skjønn, jfr. tomtefestelovens § 11.
Med festeavtalen følger en tilleggsavtale. I tilleggsavtalen framgår at det nå er sesongkort i Hafjell alpinsenter til grunneier, samboer/ektefelle og barn. Alle sesongkort er personlige, og skal være utført med foto for identifikasjon ved billettkontroll.
Sesongkort for voksen og ungdom på vinterstid koster i dag kr 7.745. Sesongkort på sommerhalvåret for bikepark koster kr. 4500,-.
Med eiendommen følger bruksrett/festerett på Hundersætra som ligger i Øyer statsalmenning. Hundersætra ligger ca. 1000 m.o.h med kort avstand til Pellestova hotell. Sætervangen består av totalt 10,2 daa. Herav er 9,4 daa fulldyrket jord.
Vei, vann og avløp
Fra Øyer, kjør Kirkevegen 5,2 km. Sving til høyre inn på privat veg, kjør 234 m.
Privat anlegg med brønn. Kort avstand til kommunal ledning.
Privat anlegg med kum og spredegrøfter for våningshus. På kårbolig er kun wc tilknyttet kum. Gråvann til spredegrøft. Anleggene er fra omkring 1980. Kort avstand til kommunalt ledningsnett.
Reguleringsplan
I henhold til kommuneplan er eiendommen i hovedsak avsatt til LNFR-formål, natur, landbruk, friluftsliv og reindrift. Gnr/bnr 10/13 ligger i et område regulert til fritidsbebyggelse. Tomtene er solgt og bebygd. Området tilhørende 10/13 har gjenstående areal med veger, friområder, skiløuypetrase m.m. Det er søkt om fortetting av hytteområdet. Svar på eventuell godkjennelse vil bli gitt tidligst januar 2025. Dagens eier av eiendommen ønsker andel av utbytte fra disse tomtene hvis søknaden om fortetting blir godkjent.
Servitutter og heftelser i grunnbok
Det er tinglyst heftelser i grunnboka. Disse er knyttet til bl.annet gjerde, bebyggelse, veg, vann, avløp, kraftlinjer og osv. Disse følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver.
Dagboknummer 1922/900597-1/17, tinglyst 25.09.1922. Bestemmelse om veg
Vedr. ny bygdeveg for Søndre krets. Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 1925/900352-1/17, tinglyst 30.11.1925. Best. om adkomstrett
Rettighetshaver: Knr:3440 Gnr:10 Bnr: 3 . Gjelder også gangsti for vannhenting.
Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 1928/900341-1/17, tinglyst 13.08.1928. Bestemmelse om veg
Vedr. veganlegget Hunder st. - Østerhaug. Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 1931/900340 -1/17, tinglyst 09.02.1931. Elektriske kraftlinjer
Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 1944/1202-1/17, tinglyst 02.09.1944. Bestemmelse om gjerde
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr:10 Bnr: 3. Bestemmelse om vannledning
Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 1972/1910-1/17, tinglyst 08.03.1972. Skjønn
Elektriske kraftlinjer. Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 1975/2869-2/17, tinglyst 15.04.1975. Erklæring/avtale
Bestemmelse om veg - vedr. vedlikehold av Hundersæter-Nysætervegen
Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 1980/10789-1/17, tinglyst 17.12.1980. Erklæring/avtale
Fri grunn til vegen Fjellstad - Løvlien.
Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 1985/4704-2/17, tinglyst 28.06.1985. Bestemmelse om vannrett
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 10 Bnr: 9.
Bestemmelse om vann/kloakkledning
Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 1986/1341-1/17, tinglyst 18.02.1986. Bestemmelse om bebyggelse
Rettighetshaver: Knr :0521 Gnr: 10 Bnr: 87
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 10 Bnr: 7
Forpliktelse i h.h.t. bygningsloven.
Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 1991/5001-1/17, tinglyst 15.07.1991. Erklæring/avtale
RETTIGHETSHAVER: ØYER KOMMUNE I FORB. MED FREMFØRING AV
GRØFT FOR VANN- OG AVLØPSLEDNING OG KLOAKKPUMPESTASJON M.M.
Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 1992/1212-1/17, tinglyst 05.02.1992. Elektriske kraftlinjer
Midt-Gudbrandsdal Energiverks Kraftledning går over d.eid.
m.fl. ifl. utvidelse reg, 05.02.92. På en del eiendommer er det anlagt transformatorstasjoner.
Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 1995/1773-1/17, tinglyst 02.03.1995. Erklæring/avtale
Engangsinnløsning kr.16.824 vedr. Lågen nedenfor Vinstra.
Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 2005/5242-1/17, tinglyst 29.06.2005. Bestemmelse om veg
Avtale vedr. etablering av ny hovedvei fra Hunderseterveien til Hafjelltoppen fjellgrend.
Med flere bestemmelser. Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 2013/701940-1/200, tinglyst 22.08.2013. Bestemmelse om veg
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 5 Bnr: 7
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 6 Bnr: 1
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 6 Bnr: 2
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 11 Bnr: 1
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 12 Bnr: 2
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 12 Bnr: 12
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 12 Bnr: 13
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 12 Bnr: 18
Gjelder denne registerenheten med flere
Dagboknummer 2013/701940-2/200, tinglyst 22.08.2013. Erklæring/avtale
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 5 Bnr: 7
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 6 Bnr: 1
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 6 Bnr: 2
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 11 Bnr: 1
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 12 Bnr: 2
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 12 Bnr: 12
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 12 Bnr: 13
Rettighetshaver: Knr: 3440 Gnr: 12 Bnr: 18
Bestemmelse om vann og kloakkledning
Bestemmelse om elektriske ledninger/kabler
Med flere bestemmelser
Gjelder denne registerenheten med flere
Ferdigattest
Det foreligger ferdigattest for den nye driftsbygningen, datert 09.02.2016.
Det er ikke registrert ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse på øvrige bygg på eiendommen. Ferdigattest er en sluttattest fra bygningsmyndighetene om at et søknadspliktig tiltak er ferdigstilt. At ferdigattest eksisterer gir ingen garanti for at det ikke er utført arbeid på boligen-/bygningen som ikke er byggemeldt eller godkjent.
Kulturminner og fredninger
Det er pr. idag ingen kjente verneplaner eller kulturminner på eiendommen.
Informasjon om odelsloven
Når det er odel på eiendommen, betyr det at odelsberettigede etter loven (i praksis nærmeste slektninger) kan kreve å løse eiendommen på odel innen 6 måneder etter tinglysning av skjøtet. Deretter holdes det odelstakst for å fastsette løsningssummen. Kjøper har risikoen for eventuelle odelsløsning og må akseptere den odelstakst som da fastsettes. Kjøper vil således få eventuell gevinst ved en odelsløsning, likeledes som han/hun må bære eventuelt tap.
Samtlige kjente odelsberettigede har fraskrevet seg sin odel på eiendommen.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.
Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:
1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.
2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.
Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-
Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.
Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.
Prisantydning
10 400 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Bjørn Ludvig Mehlum
Takstdato : 29.08.2024
Markedsverdi : 10 400 000,-
Formuesverdi : 612 118,-
Forsikring
Gjensidige
Kommunale avgifter
Kr. 20 218 pr. år
Kr. 1.560,- for sætra.
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.
Antikk og løsøre
Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Maskiner og utstyr
Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlestog forstått.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er",og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet."
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.
Nyttige lenker
Beliggenhet
TEGNEBY & GRØNNERØD LANDBRUKSMEGLING AS
Annonseinformasjon
FINN-kode | 371978498 |
---|---|
Sist endret | 26. sep. 2024 00:48 |
Referanse | 14249051 |
Annonsene kan være mangelfulle i forhold til lovpålagt opplysningsplikt. Før bindende avtale inngås oppfordres interessenter til å innhente komplett informasjon fra meglerforetaket, selger eller utleier.