Bildegalleri
Bingen gård i Trøgstad | Velholdt landbrukseiendom med 147 daa. dyrket og 648 daa. prod skog | Gode jakt- og fiskeretter
Bingenveien 489, 1860 TrøgstadEff. rente 12.73%. Eksempel: 130 000 kr over 5 år. Kostnad 43 382 kr. Totalt 173 382 kr.
Nøkkelinfo
- Primærrom
- 250 m²
- Bruksareal
- 300 m²
- Eieform
- Eier (Selveier)
- Areal
- 250 m²
- Byggeår
- 1980
- Energimerking
- E - Oransje
- Tomteareal
- 821 600 m² (eiet)
Type lokale
Adresse
Bingenveien 489
1860 Trøgstad
Matrikkel
Gnr. 687 bnr. 2 i Indre østfold kommune
Bingen gård | Velholdt og flott landbrukseiendom | 147 daa. dyrket, 649 daa. prod. skog og 821 daa. totalt
Bingen gård ligger flott til i sørhellingen, på vestsiden av Hemnessjøen i Trøgstad. Det bølgende naturskjønne landskapet kjennetegner denne delen av Østfold, beliggende mellom Hemnessjøen i øst og Øyeren i vest. Bingen er et tradisjonelt bruk som er veldig godt holdt, og man ser at eier i sin tid har forvaltet eiendommen på største alvor. Takene er tette, bygningene er malt og gårdsplassen er ryddig. Det er ikke nymoderne, men der er skikkelig. Det følger gode jakt, fiske og krepseretter til gården.
Eiendommen innehar 146,5 dekar dyrket fordelt på to skifter. Arealet heller forsiktig mot sør, er lettdrevet med korte drifteavstander og normalt god arrondering. Jordsmonnet består siltig mellomleire, og er i hovedsak klassifisert som svært godt og godt jordsmonn. I følge eier er arealet nylig kalket. Alle skiftene er grøftet, men av varierende alder. Klimatisk er det gode muligheter for produksjon av høstkorn i området. Jorden er utleid til nabo.
Skogen har et samlet produktiv areal på over 648 dekar ifølge skogbruksplan, hvorav 400 dekar er høybonitetsskog. Det er god veidekning med korte drifteavstander og velegnet for maskinell drift på brorparten av arealet. Skogen har hatt jevn avvirking i perioden 2020 til 2024, noe under beregnet tilvekst. I følge takst bør det i dag være ca. 2500 kbm. mer stående tømmer enn hva skogbruksplanen fra 2000 viser. Gården eier også en halvpart av den lille øya Rundflu i Hemnessjøen. Hemnessjøen har fremdeles en bestand av edelkreps.
Gårdens bygningsmasse består av våningshus, driftsbygning, stabbur, bilgarasje og en fiskehytte i strandkanten ved Bingsvika.
Våningshuset ble oppført i 1980 med et tidstypisk utseende, og en grunnflate på hele 164 kvm. Bygningen har også en stor og delvis innredet kjeller, som gir boligen et totalt bruksareal på 300 kvm. I første etasje består boligens vestre fløy av et stort kjøkkenrom med god utsikt over gårdsplassen, og direkte adgang til daglig- og spisestue. I østre del av bygningen er tre soverom av god størrelse, stue, bad, wc og vaskerom. Fra hallen i senter av boligen har man adgang til kjelleretasjen som inneholder soverom, hobbyrom, stue, bad og flere boder. Det er også direkte adkomst til kjelleretasjen fra boligens bakside.
Driftsbygningen ble oppført i 1928 og er opprinnelig en tradisjonell høylåve med fjøs- og låvedel. Over tid er bygningen tilpasset mer moderne landbruk, og bygningens første etasje inneholder i dag vognskjul med god takhøyde og et isolert gårdsverksted. 2. etasje har en kjørebro i hele byggets lengde, med adkomst fra låvebru på bygningens nordside. Det er også en eldre plassbygget kaldluftstørke i bygningen, med lagringskapasitet for omkring 100 kbm. korn. Bilgarasjen nordøst for driftsbygningen ble satt opp i 2019, og er et moderne og romslig bygg med tre biloppstillingsplasser. Det er eget sikringsskap i garasjen med mulighet for montering av elbil lader.
Stabburet utgjør en hyggelig estetisk verdi for gården, og benyttes i dag hovedsakelig til lagring. Bygningen er forøvrig godt holdt, og kan utgjøre en fin rekreasjonsmessig verdi, som eksempelvis gilderom for hyggelige lag. På samme måte er gårdens fiskehytte ved Hemnessjøen en flott og idyllisk plass for å trekke seg tilbake i naturskjønne omgivelser.
Oppsummert må Bingen sies å være et flott gårdsbruk i vakre omgivelser. Eiendommen har et godt ressursgrunnlag, og er et fint utgangspunkt for videre gårdsdrift. Velkommen på visning.
Beliggenhet, adkomst
Gården ligger fint til på vestsiden av Hemnessjøen, med kort vei til et rikt utvalg av turmuligheter som kan benyttes gjennom hele året. Havnås er nærmeste grendesentrum. I Havnås finnes barneskole, barnehage, frisør, klesbutikk og kafé. Trøgstad sentrum, Skjønhaug, ligger med ca. et kvarters kjøretur fra eiendommen. Der finnes flere dagligvarebutikker, frisør og et utvalg av øvrige servicefasiliteter. Ytterligere service- og kulturtilbud finnes i Mysen sentrum.
Kollektivtilbudet i området består av buss, hvor det er ca. 500 meter til nærmeste holdeplass med 3 linjer. Fra Skjønhaug Torg finnes ytterligere busstilbud. Gode pendlermuligheter med buss og tog fra Mysen stasjon.
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1980
Bygninger og byggemåte
Hovedbygning (byggeår 1980):
Enebolig med underetasje og 1. etasje. Bygningen ble oppført i 1980. Grunnmur i lettklinkerblokker. Yttervegger har bindingsverkskonstruksjon fra byggeåret. Fasade/kledning har stående bordkledning. Kledning mot syd og deler av vestfasaden ble byttet i 2018. Takkonstruksjon i tre, type valmet tak. Taktekkingen er av glasert tegltakstein, tekkingen er fra rundt 2018. Vinduer har rammer og karmer av tre. Vindusglass har 2-lags isoler-/energiglass, hovedsakelig fra byggeåret. Byttet 5 vinduer i 2018. Boligen fremstår som velholdt, og er i all hovedsak i en normal stand og forfatning, alder tatt i betraktning. Det ble dog påvist avvik befaringsdagen, som vil kreve ytterligere undersøkelser/utbedringer.
Låve med fjøs (byggeår 1928):
Bygningen er oppført syd på tunet. Tradisjonell låve med fjøs og vognskjul. Innvendig kjørebane i hele byggets lengde. Bygningen er fundamentert på støpte pilarer og støpt ringmur under fjøs og i sydvestre hjørne som opprinnelig har utgjort en stall. Fjøset er oppført i dobbel tegl med innvendig støpt gulv og himling. Arealet utgjør 154 kvm. Innvendig takhøyde 2,25m. Gjødselkjeller under hele arealet med åpning på sydvegg, innvendig støpt gulv. Noe av arealet i fjøset er avdelt hvor det er montert flisfyr. Fyren er utrangert. Inntil fjøset er det avdelt til gårdsverksted. Arealet utgjør 44 kvm. Støpt gulv med varmekabler, isolerte vegger og tak med dobbel gips. Leddheisport på nordvegg mot tunet. Innvendig takhøyde på 3,6m. Øvrig areal på grunnplan utgjør vognskjul/lagerplass. Skyveporter på nordvegg. Noe areal med tregulv på bjelkelag og noe areal med kjøring på mark. Tippevie til korntørke
Innkjøring til låvebru på nordvegg. Utvendig støpt fundament og støpt kjørebane. Fundamentet inneholder et mindre lagerrom. I vestenden av kjørebanen er det ei enkel kaldluftstørke for korn. 10 binger med sentral luftkanal og perforerte plater i gulv i bingene. Samlet lager/tørke volum ca. 100 kbm. Luftassistert fylling. Kjørebanen med treplank. Bortsett fra fjøset er bygningen utvendig panelt med malt stående panel. Saltak tekket med profilerte plater. Ark over innkjøring til låvebru med dobbel bladdør. Nordvestre hjørne av bygget fikk en setningsskade i forbindelse "Hans". Skaden er reparert/stabilisert men muren har en liten svai. Forøvrig er bygningen godt fundamentert og vedlikeholdt. Bygningen er etterhvert tilpasset utviklingen i landbruket med god lagerplass og eget gårdsverksted.
Stabbur (byggeår 1920):
Stabburet er oppført øst på tunet. Tradisjonelt stabbur i 1 1/2 etasje. Oppført på dreide trepilarer. Enkelt bindingsverk utvendig kledd med malt tømmermannspanel. Saltak tekket med taksteinsplater, underliggende kondenssperre. Takrenner og nedløpsrør. Både panel og tak er byttet i de senere årene. Innlagt strøm. Grunnplan inndelt i to rom, åpent areal på loft. Bygningen er godt vedlikeholdt, men bruken av bygget begrenset.
Bilgarasje (byggeår 2019, BTA: 70 kvm):
Bilgarasjen ligger øst på tunet mellom stabbur og låve. Bygningen er fundamentert på opparbeidet grunn med pukk og grus. Støpt plate med oppkant. Bindingsverk med vindtett og malt stående tømmermannspanel. Tre elektriske leddporter på vestvegg samt separat inngangsdør på nordvegg. Saltak tekket med taksteinsplater. Takrenner og nedløpsrør. Innlagt strøm med eget sikringsskap. Mulighet for montering av elbil lader. Romslig bilgarasje.
Drivhus (byggeår ukjent, areal: 7,2 kvm):
Drivhuset er oppført mellom våningshuset og stabburet. Byggkonstruksjon med aluminiumsprofiler og glass med et areal på 7,2 kvm. Skyvedør på sydvegg og lufteluker i tak. Bruken utgjør delvis grønnsaker og delvis lysthus/sommerstue.
Fiskehytta (byggeår ukjent, areal: 17,4 kvm):
Fiskehytta grenser ned til Hemnessjøen. Hytta ligger nordøst på eiendommen med adkomst via felles skogsbilvei. Fiskehytta har et areal på 17,4 kvm i en etasje. Fundamentert på leca blokker. Bindingsverk, utvendig panelt med malt stående panel. Saltak tekket med plater. Innvendig utgjør arealet et åpent rom med enkel kjøkken innredning , sitteplass og køyeseng. Vedovn og pipe. Tregulv, panelte vegger og nedforet himling med panel. Bygningen har ikke innlagt strøm.
Arealer og fordeling per etasje
Primærrom: 250 kvm, Bruksareal: 300 kvm
Hovedbygning (totalt BRA: 300 kvm):
1. etasje (BRA-i: 164 kvm): kjøkken, tv-stue, entré, garderobe, gang, bad, stue, 3 soverom, kjølerom og toalettrom.
Underetasje (BRA-i: 136 kvm): Stue, hall med trapp, bad, vaskerom, gang, entré, 2 soverom og bod.
Stabbur (BTA: 50 kvm):
1. etasje: inndelt i to rom.
Loft: åpent areal.
Bilgarasje (BTA: 70 kvm):
1. etasje: åpnet garasjerom.
Låve med fjøs (BTA: 560 kvm).
1. etasje: Fjøs, isolert gårdsverksted med leddheiseport, vognskjul med skyveporter, tippevie og øvrige lagerarealer.
2. etasje: Kjørebro med adkomst via tverrstilt låvebru på nordside. Kornbinger.
Drivhus (areal: 7,2 kvm).
1. etasje: Veksthus
Fiskehytta (areal: 17,4 kvm).
1. etasje: Oppholdsrom med vedovn.
Oppvarming
Åpen peis i stue. Peis med innsats i stue i underetasje. Vedovn i TV-stue.
Radiatorovner på vegger. Vannbåren gulvvarme i store deler av kjeller.
Elektriske varmekabler i bad i 1. etasje.
Eldre oljetank tilknyttet boligen må saneres. Tanken er i glassfiber.
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Areal: 821 600 kvm, Eierform: Eiet tomt
Tun, jord og skog
Gårdstunet ligger så og si flatt med sydlig himmelretning. Gårdsplassen er oppgruset med god riggplass for maskiner og utstyr. Det er en nedgravd polyestertank for lagring av diesel til gårdsdriften.
Fulldyrka areal utgjør 2 skifter. Et beliggende nord for tunet og et syd for tunet. Arealet heller mot syd. Arealet er normalt godt arrondert og lettdrevet. Ca. 30 daa ble brutt opp rundt 1980. Arealet er drenert men av forskjellig alder. Noe eldre drenering med tegl. Nybrott drenert med plast. Jordkvaliteten er definert som god og svært god med siltig mellomleire i overflatestrukturen. Det aller meste av arealet har liten til middels erosjonsrisiko. 9,4 daa med stor erosjonsrisiko. Arealet er nylig kalket. Det dyrkes korn på arealet. Det har vært floghavre på arelene, men det er ikke observert hønsehirse. Jorden er utleid til nabobonde.
Skogarealet er fordelt på 7 teiger av varierende størrelse. Arealer i Nibio's gårdskart og Sumtallrapport har et avvik som utgjør noe mer enn normalt. Trolig skyldes dette at sumtallrapport definerer et større areal med uproduktivt areal. Teigene er godt dekket med skogsbilvei eller traktorvei med kort driftstilstand. Terrengforholdene er godt egnet for maskinell drift. I perioden fra 2000 og frem til 2024 har det vært jevnlig avvirkning i skogen. Samlet sett har tilveksten vært noe høyere enn avvirkningen slik at det i dag skal stå 2.500 kbm mer enn i 2000. Da det har vært jevn avvirkningen legger takstingeniør til grunn at hverken hogstklassefordelingen er treslagsfordelingen er nevneverdig forandret.
Det er i perioden plantet 32.000 planter og utført kulturarbeider. I tre av teigene har gnr. 687/1 beiterett.
Forutsetninger ved beregning av avkastning:
- 60/40 fordeling mellom skurtømmer og massevirke
- 80% av stående volum er omsettbart virke
- Virkespris utgjør et gjennomsnitt over tid
- Driftspris er vurdert på bakgrunn av driftsavstand, volum per tre og tretetthet
- Utgifter til fremtidig kulturarbeider
- Kostnader ved innmåling/omsetning av virke
- Utgifter til veivedlikehold, reparasjon av kjøreskader
- Utgifter til administrasjon
Rotnetto er beregnet til kr. 100,-.
Eiendommen har bestilt ny skogbruksplan, hvor påmelding til plan var våren 2024.
Eiendommen inngår i et felles jaktlag Bråten-Bingen. Eiendommen alene utløser ikke fellingsrett på elg men har plass i jaktlaget. Eiendommen utløser fellingsrett på rådyr. Eiendommen grenser ned til Hemnessjøen med fiske og krepserett. Hemnes sjøen har en bestand av edelkreps. Hver grunneier har rett på inntil 200 krepseteiner.
Krav om sak for jordskrifteretten
Eierne av gbnr 687/2 og gbnr 687/1 har i minnelighet rettet et krav til jordskifteretten for å rydde opp i gamle endringer. Kravet omfatter:
1. Det er to større teiger som er registrert på begge gårds- og bruksnummerne, men hvor arealet er regnet med på gbnr 687/1. Avtalen mellom gbnr 687/2 og gbnr 687/1 er at marken tilhører gbnr 687/1 og at skogen som vokser opp på arealet tilhører gbnr 687/2.
2. Det er en mindre teig med dyrket mark mellom vei og låven til gbnr 687/2, som i dag tilhører gbnr 687/1. Denne teigen er mer naturlig tilhørende gbnr 687/2.
3. Det er opparbeidet plen på begge eiendommer, på den andres eiendom. Dette etter avtale ved omlegging av vei, med forrige eier av gbnr 687/1.
Forslaget som er fremmet til jordskifteretten er som følger:
1. Eiendomsgrenser mellom vei og gårdstun til gbnr 687/2, tilfaller gbnr 687/2.
2. Videre at opparbeidet plen hos gbnr 687/1, tilfaller gbnr 687/1.
3. Skogteigene, med begge gårds og bruksnr, tilfaller gbnr 687/1 i sin helhet.
I kravet til jordskifteretten bemerkes det at arealet omtrent går opp i opp, ved at teig med dyrket mark legges til gbnr 687/2, mot at delt areal i skog flyttes til kun gbnr 687/1. "Opprydningen" i grensene skjer i full minnelighet mellom partene, og er initiert for å skape fremtidig forutsigbarhet. Saken er enda ikke behandlet av jordskifteretten, men er krevd. Dersom endelig konklusjon og jordskiftedom ikke er ferdigstilt innen overtagelse av eiendommen, plikter ny eier av Bingenveien 498 lojalt og medvirke til å ferdigstille resultatet retten er kommet frem til, blant annet ved. signere på nødvendige dokumenter og ellers medvirke til endelig ferdigstillelse av jordskiftedommen. Se vedlegg i salgsoppgaven for oversikt og illustrasjon over arealene dette omfatter.
Veisamarbeid og veiretter
Skogbilveien fra Bingen til Hemnessjøen ligger i hovedsak på Gbnr 687/1, og det har vært en muntlig overensstemmlse mellom gårdsbrukene 687/1 og 687/2 om vedlikehold av veien. Nytteverdien av veien er tilnærmet lik for begge gårdsbrukene. Veiretter til innenforliggende hytter har også vært muntlig avtalt. Det vil for fremtiden bli etablert skriftlige avtaler på veiretter og vedlikehold med jevn fordeling, slik bruksnytten har vært. Disse avtalene vil bli tinglyst på begge eiendommer.
Vei, vann og avløp
Adkomst til eiendommen via privat vei.
Kommunal vannforsyning. Eiendommen er tilknyttet vannforsyning via privat stikkledning/privat fordelingsnett.
Privat avløpsanlegg. Eiendommen har privat avløpsanlegg og er ikke tilknyttet offentlig avløp. En årlig tømming av slamavskiller/tett tank faktureres av kommunen.
Eiendommen er oppført med en eldre avløpsløsning som ikke klarer gjeldende rensekrav. Eiendommen vil få pålegg om enten oppgradering av det private avløpsanlegget eller tilknytning til offentlig avløp dersom dette er mulig. Alt arbeid med det private avløpsanlegget er huseierens ansvar, og huseieren må dekke alle kostnadene for dette. Utbedring vil således være fremtidig eier av Bingenveien 489 sitt økonomiske ansvar og risiko. Opprydningsplan for private avløpsrenseanlegg i spredt bebyggelse 2024-2033 ble vedtatt av kommunestyret 12.03.2024. Målet er at alle mindre avløpsanlegg i Indre Østfold kommune skal oppfylle gjeldende rensekrav senest i 2033. Kommunen er delt inn i tiltakssoner. Opprydningen vil skje i prioritert rekkefølge fra sone 0 til 6. På kommunens hjemmeside finnes det mer informasjon om opprydningen og kart som viser hvilken tiltakssone eiendommen ligger i. Fra pålegg blir gitt vil eiendommen få to års frist for gjennomføring.
Reguleringsplan
Eiendommen er uregulert.
Eiendommen omfattes av Kommuneplanens arealdel 2024 - 2035, Indre Østfold kommune (plan-ID: 3014202101, ikrafttredelse: 06.02.2024).
Arealbruken er avsatt til:
- LNRF areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag, Nåværende (645 996 kvm).
- Spredt boligbebyggelse, Nåværende (173 836 kvm).
- Bruk og vern av sjø og vassdrag med tilhørende strandsone, Nåværende (1 651 kvm).
I tillegg omfattes 44 243 kvm av eiendommen av faresone flom H320.
Servitutter og heftelser i grunnbok
På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:
1926/900087-1/1 Skjønn
Tinglyst: 17.12.1926
Bestemmelse om regulering av innsjø/vann/elv
1926/900088-1/1 Skjønn
Tinglyst: 17.12.1926
Bestemmelse om regulering av innsjø/vann/elv
2020/2615947-1/200 ** Diverse påtegning
Tinglyst: 18.06.2020 21:00
Engangsinnløsning av årlig erstatningsbeløp - Vassdragsskjønn Øgderens regulering Haldenvassdragets brukseierforening
1941/780-1/1 Erklæring/avtale
Tinglyst: 13.05.1941
rettighetshaver:Knr:3014 Gnr:687 Bnr:4, rettighetshaver:Knr:3118 Gnr:687 Bnr:3, Rettighetshaver: Televerket. Bestemmelser om telefonledninger/stolper/kabler/grøfter m.v.
1970/1385-1/1 Erklæring/avtale
Tinglyst: 11.04.1970.
rettighetshaver:Knr:3118 Gnr:687 Bnr:6. Bestemmelse om strandlinje. Bestemmelse om bruksrett.
1970/1386-1/1 Bestemmelse om veg
Tinglyst: 11.04.1970
rettighetshaver:Knr:3118 Gnr:687 Bnr:6. Bestemmelse om veg. Med flere bestemmelser.
1979/2079-3/1 Bestemmelse om vann/kloakk
Tinglyst: 28.03.1979.
rettighetshaver:Knr:3118 Gnr:687 Bnr:7
1979/2079-4/1 Bestemmelse om vannrett
Tinglyst: 28.03.1979.
rettighetshaver:Knr:3118 Gnr:687 Bnr:7
2006/396883-1/200 Elektriske kraftlinjer
Tinglyst: 23.08.2006
Rettighetshaver:TRØGSTAD ELVERK AS. Org.nr: 978645178. Bestemmelse om adkomstrett. Bestemmelse om bebyggelse. Med flere bestemmelser.
Rettigheter på 3118-687/7:
1979/2079-2/1 Forkjøpsrett
Tinglyst: 28.03.1979
rettighetshaver:Knr:3118 Gnr:687 Bnr:2
En kjøper/långiver må på eget initiativ sørge for å gjøre seg kjent med innholdet i grunnbøkene og samtlige tinglyste heftelser. Alle tilgjengelige servitutter i Statens Kartverk er innhentet av megler, disse kan oversendes på forespørsel.
Ferdigattest
Det foreligger midlertidig brukstillatelse for bolighuset datert 06.08.1980.
Brukstillatelsen har følgende merknader:
- Mangler gulv og rekkverk på luftebalkong.
- Gjenstår pussing av nordre kjellervegg.
- Mangler gnistfanger og 30 cm plate på gulv foran peis.
- Gjenstår diverse innredningsarbeider i baderom.
- Gjenstår diverse innredningsarbeider i kjellerrom.
Det foreligger ikke ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse på eiendommens øvrige bygningsmasse.
Til info utstedes det ikke lengre ferdigattest for tiltak det er søkt om før 1. januar 1998. Så fremt bygningen er søkt om og godkjent av kommunen, vil det ikke være ulovlig å bruke bygningen selv om ferdigattest mangler. Eventuelle ulovlige byggetiltak vil ikke automatisk være godkjent i slike saker, og tegningene som lå til grunn for byggetiltaket er de som fortsatt gjelder. Det er bygningens eier som er ansvarlig for at bygget er utført i tråd med tillatelsen.
Det foreligger godkjente tegninger på bolighuset, men det er noe avvik mellom disse og dagens bruk. Omgjøringen fra tilleggsdel til hoveddel og fra hoveddel til tilleggsdel er søknadspliktig. Dette er ikke søkt om, eller godkjent hos kommunen.
Kjøper påtar seg risikoen for fremtidig fortsatt bruk og eventuelle pålegg, for alle ovennevnte forhold, herunder risikoen for om bruken lar seg godkjenne, og alle kostnader forbundet med dette. Det kan være krav i lov, forskrift og planverk som ikke er eller kan oppfylles, i så fall vil kommunen kunne kreve at evt. rom/eiendommen settes tilbake til opprinnelig godkjent stand.
Kulturminner og fredninger
På eiendommen er følgende kulturminner registrert:
- Gravhaug (kulturminne-ID: 75426-1): Rundhaug. Temmelig klart markert. Steinblandet. Noe uregelmessig i NØ-kanten. Lite søkk ca. 1m innover mot midten i NV-kanten, med st dybde ca 0,2m. Det vide søkket i toppen har tvm ca 4m, dybde 0,6m. Haugen ligger på fjell som er synlig i N-V. Inntil S-kanten en minkgård. Her står en større jordfast stein og en liten røys av småstein, muligens rester av utgravningen i toppen. Noe jord og stein kan dessuten være fjernet i S-kanten i forbindelse med revegårdsanlegget. Haugen er bevokst med løvskog, einerkratt og furu, samt gras, mose, lyng og bregner. D 12m, h 1m.
- Arkeologisk minne (kulturminne-ID: 49457-1): Spiss jerngjenstand som er vanskelig å identifisere pga. jord og rust. Muligens et stykke av en hakke. Funnet (antakelig) 25.05.1969 av Kristian Aarstad under pløying av nevnte jorde. Finneren opplyste at det i eldre tid sto en smie nær det sted funnet ble gjort. Gjenstanden kan følgelig være (del av) redskap fra smia, e.l. Gave. Oversendt UO 24.09.1969.
Informasjon om odelsloven
Det hviler odel på eiendommen. Når det er odel på eiendommen, betyr det at odelsberettigede etter loven (i praksis nærmeste slektninger) kan kreve å løse eiendommen på odel innen 6 måneder etter tinglysning av skjøtet. Deretter holdes det odelstakst for å fastsette løsningssummen. Det hviler odel på gården, alle kjente odelsberettigede har fraskrevet seg odelsløsningsretten.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.
Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:
1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.
2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.
Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-
Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.
Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.
Prisantydning
9 300 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Hans Andreas Trætteberg
Takstdato : 20.09.2024
Markedsverdi : 9 300 000,-
Formuesverdi : 696 955,-
Formuesverdi pr. : 31.12.2022
Tilstandsrapport hovedhus
Det er utført tilstandsrapport av Are Johan Moen ved Moen Takst AS på hovedhuset, datert 11.11.2024. Se vedlagte dokument for komplette beskrivelser.
Følgende forhold har fått tilstandsgrad 3:
- Våtrom > Underetasje > Bad > Generell
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
- Våtrom > Underetasje > Vaskerom > Generell
Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
- Tomteforhold > Septiktank
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på septiktank. Det foreligger pålegg om sanering av tanken.
- Tomteforhold > Oljetank
Det foreligger krav om sanering av oljetank.
Følgende forhold har fått tilstandsgrad 2:
- Utvendig > Takkonstruksjon/Loft
Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen. Det er påvist fuktskjolder i undertak/takkonstruksjon. Det er registrert symptom på aktivitet fra skadedyr.
- Utvendig > Dører
Det er påvist utetthet/åpning mellom dørblad og dørkarm. Dvs. at kald trekk kan oppstå. Karmene i dører er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket.
- Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger
Åpninger i rekkverk er ikke i henhold til krav i dagens forskrifter. Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder.
- Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn
Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
- Innvendig > Pipe og ildsted
Avstanden mellom ildstedet og brennbart materiale er for liten. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe.
- Innvendig > Rom Under Terreng
Det er gjennom hulltaking påvist høyt fuktnivå inne i trekonstruksjonen i hulltakingen, men ikke påvist fuktskader i dette området. Høy luftfuktighet kan over tid føre til muggvekst eller sverting av materialer. Samtidig kan materialer og konstruksjoner bli ødelagt. Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging inn i kjellermur.
- Våtrom > 1. etasje > Bad > Overflater vegger og himling
Det er påvist sprekker i fliser. Det er vindu/dør med ikke fuktbestandige materialer i våtsonen (ved vask, dusj, badekar, osv.), løsningen eller byggematerialet er uegnet
- Våtrom > 1. etasje > Bad > Overflater Gulv
Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Det er avvik: Påvist stedvise sår/skader i gulvfliser på badet. Takstmannen har foretatt kontroll av fallforhold på våtrommet ved hjelp av en punktlaser, målt ca. 11 mm fra ferdig overflate gulv ved dør til overkant sluk. Våtrommets vanntette sjikt må minimum dekke hele våtsonen, og må i alle ytterkanter nå minimum 25 mm høyere enn overkant slukrist.
- Våtrom > 1. etasje > Bad > Sluk, membran og tettesjikt
Det er påvist mangelfull/feil utførelse rundt rørgjennomføringer e.l. som gir fare for fukt i konstruksjonen i våtsone. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på membranløsningen. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på slukløsningen.
- Våtrom > 1. etasje > Bad > Sanitærutstyr og innredning
Det er ikke påvist tilfredsstillende løsning for å synliggjøre lekkasje fra innebygget sisterne.
- Spesialrom > 1. etasje > Toalettrom > Overflater og konstruksjon
Toalettrom mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør.
- Spesialrom > 1. etasje > Kjølerom > Teknisk anlegg
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på kjøleaggregat.
- Tekniske installasjoner > Vannledninger
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger.
- Tekniske installasjoner > Avløpsrør
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger
- Tekniske installasjoner > Ventilasjon
Det er påvist avvik i ventilasjonsløsning i forhold til gjeldende krav på oppføringstidspunktet.
- Tekniske installasjoner > Vannbåren varme
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på anlegg for vannbåren varme.
- Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg
Det er ikke fremlagt dokumentasjon på alle arbeider utført på det elektriske anlegget. På arbeid utført på elektriske anlegg etter 1999, skal det foreligge en samsvarserklæring. Foreligger ikke dokumentasjon på alle arbeider utført på det elektriske anlegget, takstmannen anbefaler derfor at det utføres en utvidet el-kontroll på det elektriske anlegget.
- Tomteforhold > Drenering
Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet. Det er ut ifra observasjoner påvist indikasjoner på at drenering/tettesjikt har begrenset effekt.
- Tomteforhold > Grunnmur og fundamenter
Grunnmuren har sprekkdannelser.
- Tomteforhold > Terrengforhold
Det er påvist dårlig fall eller flatt terreng inn mot grunnmur og dermed muligheter for større vannansamlinger.
- Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger
Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger.
- Utvendig > Nedløp og beslag
Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet.
- Utvendig > Veggkonstruksjon
Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur.
- Innvendig > Radon
Det bør gjennomføres radonmålinger. Boligen ligger i et området med moderat lite radonnivå iht. kart.
- Innvendig > Innvendige trapper
Åpninger i rekkverk er større enn dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Åpninger mellom trinn i innvendig trapp er større enn dagens forskriftskrav.
- Innvendig > Innvendige dører
Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører.
Følgende konstruksjoner har ikke blitt undersøkt av takstmann.
- Våtrom > Underetasje > Bad > Tilliggende konstruksjoner våtrom
Hulltaking er ikke foretatt, da det ikke er fysisk mulig pga. tilliggende konstruksjoner; vegger i mur.
- Våtrom > 1. etasje > Bad > Tilliggende konstruksjoner våtrom
Hulltaking er ikke foretatt, da det dusjes i tett dusjkabinett.
Egenerklæringsskjema
Selger har i vedlagte egenerklæringsskjema bemerket følgende:
- Pkt. 3. Kjenner du til om det er/har vært feil på vann/avløp, herunder rørbrudd, tilbakeslag, tett sluk eller lignende? Svar: Ja, rørlegger var her og sjekket. Ingen skader.
- Pkt. 4. Kjenner du til om det er/har vært utført arbeid/kontroll på vann/avløp? Svar: Ja, kun faglært. Firmanavn Aarum AS. Redegjør for hva som ble gjort av hvem og når: Kun kontroll da vi oppdaget at det sivet litt vann i en rørskjøt.
- Pkt. 9. Kjenner du til om det er/har vært insekter/skadedyr i boligen som f.eks. rotter, mus, maur eller lignende? Svar: Ja. Mus på loftet. Rentokil har vært her og sjekket, og inngangen murt igjen.
- Pkt. 14. Kjenner du til om det er utført kontroll av el-anlegget og/eller andre installasjoner (f.eks. oljetank, sentralfyr, ventilasjon)? Svar: Ja. EL-verket har sjekket el-anlegget uten merknader.
- Pkt. 17.1. Har kommunen gitt dispensasjon til at den nedgravde oljetanken kan bli liggende, f. eks. ved at den nedgravde oljetanken tømmes, saneres eller fylles igjen med masser? Svar: Nei. Oljetanken brukes til diesel på traktorer.
Energiforbruk og energimerking
Oppvarmingskarakter Oransje - Energikarakter E
Forsikring
Tryg
Polisenummer: 3581324
Kommunale avgifter
Kr. 17 520 pr. år
Kommunale gebyrer fakturert på eiendommen i 2023:
- Renovasjon kr. 7 624,-
- Feiing kr. 1 920,-
- Slam kr. 3 470,25,-
- Vann kr. 4 505,80,-
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.
Antikk og løsøre
Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er",og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet."
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.
Nyttige lenker
Beliggenhet
TEGNEBY & GRØNNERØD LANDBRUKSMEGLING AS
Annonseinformasjon
FINN-kode | 381425499 |
---|---|
Sist endret | 21. nov. 2024 01:28 |
Referanse | 14249065 |
Annonsene kan være mangelfulle i forhold til lovpålagt opplysningsplikt. Før bindende avtale inngås oppfordres interessenter til å innhente komplett informasjon fra meglerforetaket, selger eller utleier.