Bildegalleri
Herrud øst - smågris og slaktegrisproduksjon med tilpassede driftsbygninger - flott beliggenhet og 394 dekar totalt
Herrudveien 94, 1870 ØrjeNøkkelinfo
- Primærrom
- 248 m²
- Etasje
- 2.
- Eieform
- Eier (Selveier)
- Areal
- 248 m²
- Byggeår
- 1950
- Tomteareal
- 394 360 m² (eiet)
- Overtakelse
- Overtakelse etter nærmere avtale med selger. Det oppfordres til å nevne ønsket overtagelse i evt. bud.
Type lokale
Kort om eiendommen
Velkommen til Herrudveien 94/"Herrud øst" - En idyllisk beliggende landbrukseiendom på ca. 394 daa. Eiendommen har 178,3 fulldyrka jord og 198,4 produktiv skog. Det er drift med kornproduksjon, skogbruk og husdyrhold med smågris og slaktegrisproduksjon. Gården driver kombinert produksjon, og det produseres p.t. ca 1400 slaktegris og 600 smågris pr. år. Nydelig tun bestående av stor gruset gårdsplass og opparbeidet hage med prydbusker og beplantninger. På eiendommen er oppført våningshus, garasje, redskapshus m/verksted og to grisehus. Våningshuset har 2 plan og inneholder bl.a. 4 soverom, 2 stuer og bad.
Inneholder
Våningshus:
1. etg.:
Romslig gang/hall m/trapp til 2. etg., kjølerom, wc, kjøkken og 2 stuer m/utg. til terrasse
2. etg:
Loftstue, gang, 4 soverom og romslig bad m/vaskerom. Ett soverom har utg. til balkong.
Redskapshus:
Oppført i 1981, BTA: 447 m²
1. etg.: 2 lagerrom, vaskerom, fyrrom og rom under smøregrav.
2. etg.: Korntørke, redskapsrom, gang, kontor, arbeidsrom, verksted, flisrom/lager
Driftsbygning/grisehus:
Oppført 1981, påbygd i 1999. BTA: 1380 m²
Kjeller:
Stall, redskapsrom, gjødselskjeller.
1. etg.:
2 dyrerom, forrom, gang, dusj/wc, kontor, utlastingsrom, 2 dyrerom og halmlager
Driftsbygning/grisehus:
Oppført 2009. BTA: 770 m²
1. etg.:
Gang, lagerrom, flisrom, utlastingsrom og 2 dyrerom.
Gjødselkom:
Oppført i 2009. Kapasitet for 1450 m³.
Beliggenhet
Herud øst/Herrudveien 94 er tradisjonell landbrukseiendom med flott beliggenhet i Marker kommune, øst for Haldenveien og Øymarksjøen i et aktivt landbruksområde. Gårdsbruket ligger usjenert og fint til for seg selv i et typisk landbruksområde med noe spredt boligbebyggelse, og flott utsyn over et vakkert kulturlandskap. På gården er det drift med kornproduksjon, skogbruk og hushold med smågris og slaktegrisproduksjon. Den dyrkede marken utgjør 178,3 dekar og har god arrondering og er godt egnet for drift med moderne maskiner. Det produktive skogarealet utgjør 198,4 dekar og består av en teig, som ligger nord for tunet, og grenser med tre sider med dyrket mark. Bebyggelsen består av våningshus, garasje, redskapshus m/verksted og 2 grisehus
Herrud øst må sies å være et foregangsbruk innen kombinert produksjon. Det produseres p.t. ca 1400 slaktegris og 600 smågris for salg. Gården har kapasitet til å produsere ca. 2100 slaktegriser, dersom det heller er ønske om å drive som ren slaktegrisprodusent, og ikke som kombinert, som det gjøres i dag. Gården produserer slaktegris og noe smågris for salg. Livdyr kjøpes inn fra en godkjent formeringsbesetning. Alle binger er godkjent av Mattilsynet og er lovlige etter dagens krav til areal. Gården har avtale om lokalprodusert mat til Ringstad kjøtt og Stange gårdsprodukter. Det kjøttet de bruker, betales det kr. 1,- ekstra pr kilo for. Produksjonen er fordelt på to driftsbygninger. Det er et grisehus, som er bygget i 1981, og senere påbygget med tallefjøs i 1999. Det andre grisehuset er bygget i 2009, som er delt på langs med to dyrerom for slaktegris. Gårdens produksjon oppnår gode resultater med svært godt dekningsbidrag, sammenlignet med øvrig konvensjonell drift.
Med et omfang på ca. 60 slaktegris og purker, har smågrisproduksjonen på Herrud øst en årlig omsetning på ca. kr. 5.800.000,-, og med et dekningsbidrag på over kr. 2.500.000,-. Tallene er basert på rapport fra regnskapsfører, og reelle budgivere på eiendommen vil kunne få anledning til å besiktige gårdens regnskap.
Våningshuset på gården ligger helt nord på tunet med omkringliggende hageareal, forholdsvis godt avskjermet fra driftstunet. Bygningen er oppført i 2 etasjer med en grunnflate på ca. 133 kvm. 1. etasje består av to vindfang, gang m/trapp til 2. etg., kjøkken, 2 stuer, kjølerom og wc. Det er utg. til stor terrasse fra stua. I andre etasjer er det hele 4 soverom, lofstue og bad m/vaskerom. Ett soverom har utgang til balkong. Bygningen ble tilbygget og modernisert i 1984. Stor dobbelgarasje ble bygget samme år.
Driftsbygning 1 er tilpasset purker til bedekning og drektige purker, og venteavdeling for drektige purker og smågris. Bygget er innvendig fordelt på to avdelinger med kapasitet på 46 griser totalt. Det er i tillegg et rom mot vest som benyttes til halmlager. Gjødselskjeller på ca. 210 kvm og stall med fire hestebokser på ca. 54 kvm og redskapsrom på ca. 200 kvm i u.etg. Driftsbygning 2 er oppført i 2009 og er tilpasset slaktegris med dyrerom, som er delt på langs. I gavl mot øst er det et utlastingsrom for gris. Det er også et flisrom/lagerrom med tilgang via folde port med bredde 3,9 meter og høyde 2,9 meter. videre er det en gang og et lagerrom. Det er også en gjødselkum med kapasitet for 1450 kvm.
Gårdens øvrige driftsbygninger består av redskapshus m/korntørke og verksted. Korntørke utgjør byggets 2. etg. og har en lagerkapasitet på ca. 150 tonn hvete fordelt på 3 binger. Det er tippesjakt i ende av redskapsrom med elevator og fordeler. Her er det også en varmluft saltstørke med rulleringsbunn med kapasitet på ca. 10 tonn. Verkstedsrom mot vest på ca. 98 kvm er isolert og innvendig kledd med pernitt på nedre del av vegger, og gips over og i himling. Verkstedet har stor smøregrav med god høyde. I tillegg er det gang, kontor og arbeidsrom på ca. 47 kvm. som er isolerte.
Adkomst
Det vil bli skiltet med visningsskilt fra Tegneby & Grønnerød Landbruksmegling AS under annonserte visninger. Åpner du annonsen på finn.no finner du en kartskisse. Ved å trykke på kartet får du enkelt tilgang til en reiserute fra din startdestinasjon til boligen.
Standard
Våningshus:
Utvendig:
Det er byggegrunn av fjell. Bygningen Dreneringen er fra 1984. Bygningen har ringmur i betong. Det er et lite kjellerrom som i dag brukes som teknisk rom under kjøkken ellers er det krypkjelker under eldste delen og på tilbygget del. Taktekkingen er av betongtakstein. Takteking fra
1984. Takrenner og beslag i overflatebehandlet stål. Veggene har bindingsverkskonstruksjon fra byggeår. Fasade/kledning har stående bordkledning fra 1984. Takkonstruksjonen har sperrekonstruksjon, bygget som mansardtak med halvvalm mot gavler. Det er adkomst til kaldtloft via nedfellbar stige på stue 2.etg. Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass fra 1981 Bortsett fra 2 vinduer 1.etg i stue mot nord fra 2024. Et vindu 2.etg fra 2007 og 2 vinduer 2.etg mot nord fra 2002. Det er også 2 stk vinduer fra byggeår 1950 med enkle koblede glass dette er vindu i trappegang og på toalett. Bygningen har 2 stk malt hovedytterdør antar disse er fra 1984 og 3 stk malt balkongdør i tre disse er skiftet i 2024. Terrasse mot vest på ca 38 m² Terrasse er fundamentert på støpte pilarer, gulv med impregnerte materialer. Rekkverk er under arbeid på befaring og blir nytt. Det er takoverbygg på ca 12 m² dette er med pulttak tekket med asfalt takshingel. Det er adkomst til terrasse fra terrasedør fra stue samt trapp i tre til terreng. Det er balkong over terrasse med adkomst fra soverom 2.etg. Balkong er bygget med søyler ned på terrasse under, gulv med impregnerte materialer og rekkverk under arbeid ved befaring, dette blir nytt. Ved inngangsparti er det platting på bakke med gulv i impregnerte materialerpå ca 22 m². Det er takoverbygget uteplass mot øst med adkomst fra terrassedør fra stue. Her er det en utepeis i murt tegl. Det er lagt belegningsstein på bakke.
Innvendig:
Det er innvendige overflater i 1.etg med gulver med fliser på et vindfang, Laminat på trappegang og kjøkken. Parkett på stuer og vindfang. Det er vegger med malt panel på vindfang en stue. Tapet på trappegang , kjøkken, vindfang og stue. Himlinger med malt trepanel og smartpanel. Malte plater på kjøkken. 2. etg har gulver med laminat bortsett fra et soverom med lakkert tregulv. Det er vegger med smartpanel på stue. Mat trepanel på et soverom og deler av gang ellers tapet på øvrige rom, Det er himlinger med takessplater og malt trepanel Innvendig er det gulv av laminat på kjøkken. Etasjeskiller er av trebjelkelag. Boligen har mursteinspipe på eldste delen og og elementpipe i Leca på tilbygget del. Det er på kjøkken en murt åpen peis. Og en murt peis med peisinsats på stue tilbygget del Lite kjellerrom under kjøkken med utvendig adkomst. Rommet benyttes til teknisk rom. Bygningen har krypkjeller under trebjelkelag og stubbegulv bortsett fra en liten kjellerdel på 9 m² under kjøkken. Boligen har malt tretrapp. Innvendig har boligen malte fyllingsdører.
Våtrom:
Baderom/vaskerom i 2. etg. er oppgradert i 2018. Badet har gulv med våtromsbelegg, vegger med våtromsplater og himling med takess ( malte/folierte plater) Rommet er innredet med dusjhjørne med 2 stk glassvegger/ dører. Blandebateri og dusjgarytir på vegg med fast dusjhode og håndholdt dusj. Gulvmontert toalett. Hjørnebadekar, baderomsinnredning på 1,2 meters bredde med underskap med skuffer og heldekkende servantplate, speilskap med lys over. 2 stk høyskap ved siden. Det er plass og opplegg for vaskemaskin og tørketrommel. Aktuell byggeforskrift er teknisk forskrift 2017. Ingen dokumentasjon.
Kjøkken:
KjøkkenInnredning med profilerte malte overflater, benkeplate i laminat med nedfelt beslag med 2 oppvaskkummer. Det er fliser mellom under og overskap. Plass og opplegg for oppvaskmaskin og komfyr med ventilator over. Kjøkken med god plass for spisegruppe.
Spesialrom:
Toalettrom
Rommet har gulv med parkett, vegger med tapet og himling med malte plater. Rommet er innredet med gulvmontert toalett, baderomsinnredning på vegg med underskap med skuffer og heldekkende servant plate. Speil over.
Kjølerom
Med adkomst fra vindfang. Kjølerom har gulv i tre, vegger og himling med trepanel.
Tekniske installasjoner:
Innvendige vannledninger er av kobber. Det meste fra 1984. Det er avløpsrør av plast. Boligen har naturlig ventilasjon med ventiler i topp vinduer. I kjeller er det montert trykktank og renseanlegg for vann. Trykktank ble skiftet i 2016. Det er installert vedfyrt fyrkjele i redskapshus. Denne varmer opp med vannbåren varme til radiatorer på vegg og gulvvarme i bad. Luft til luft varmepumpe montert på stue denne er montert år 2024. Varmtvannstanken er på ca. 200 liter. plassert i kjeller Varmtvannsbereder er fra 2022. Boligen varmes opp med vedfyring. Luft til luft varmepumpe montert på stue og vannbåren
varme med radiatorer på vegg samt varme i gulv bad. Åpent el- anlegg på vegger. Sikringsskap plassert på vegg i trappegang med vippe automatsikringer. Det opplyses om el-kontroll på bolig hvert 3 år ogavvik blir rettet fortløpende. Dette utføres av Marker El-installasjon. Det er brannvarslingsanlegg på alle bygninger på gården med aspirasjonsdetektor dyrerom og røyk/ brannvarslere i øvrige bygg inklusive bolig. Disse går til felles branntavle i redskapshus.
Garasje:
Bygningen er bygget 1984. Oppført med støpt ringmur og støpt gulv. Yttervegger oppført med bindingsverk utvendig kledd med stående trekledning. Tak bygget som saltak med halvvalm, tekket med betongtakstein. Det er adkomst til garasje via leddheisport i tre med bredde 4,85 meter og høyde 2,42 meter. Det er 6 stk vinduer. Innlagt strøm og lys. Innvendig takhøyde 2,9 meter.
Redskapshus:
Redskapshus bygget 1981, og er oppført med kjeller på ca 1/3 av grunnflate. Bygningen er oppført med støpt plate på mark, kjeller vegger i Leca og støpt dekke mot 1.etg. Resterende grunnmur er med støpt plate på mark til 1.etg. Yttervegger 1.etg er oppført med bindingsverk utvendig kledd med stående trekledning. Tak bygget som saltak tekket med metal takplater. Bygningen inneholder i 1.etg kaldluft korntørke i stål med plass til ca 150 tonn hvete fordelt på 3 binger. Det er tippesjakt i ende av redskapsrom med elevator og fordeler. Her er det også en varmluft sattstørke med rullerings bunn kapasitet ca 10 tonn. Redskapsrom på ca 67 m² har adkomst via skyveport i tre med bredde 3,9 meter og høyde 4 meter. Det er innerst i redskapsrom et rom for sikringstavler. Et areale på ca 47 m² er inndelt med gang, kontor og arbeidsrom disse rommene er isolerte og har gulver med vinylbelegg,
vegger med malte plater og tapet. Himlinger med malte plater. Det er gangdør i tre og vindu med isolerglass mot gårdsplass og mot syd samt gangdør mot redskapsrom og mot verksted. Verkstedrom mot vest på ca 98 m² er isolert og innvendig kledd med pernitt på nedre del av vegger og gips over og i himling. Det er adkomst via 2 stk foldedører med bredde 3,95 meter og hyøyde 4 meter en av disse dørene med gangdør. Det er mot vest satt inn 3 stk vinduer med isolerglass. Verkstedet har stor smøregrav med god høyde . I bakkant av verksted er det et rom som tidligere er blitt benyttet til flisrom for tidligere flisfyr som var plassert i kjeller. Fra verksted er det trapp i stål til kjeller. Kjeller er inndelt med 3 lagerrom, vaskerom, rom under smøregrav og fyrrom for vedfyrt fyrkjele. Det er adkomst fra vest med 2 stk slagdører i tre med bredde 2,45 meter og høyde 2,35 meter. Takhøyde i kjeller er 2,41 meter. Det er lagt inn godt med strøm og lys samt innlagt vann.Yttervegg mot syd og gavl vegg mot øst har behov for vedlikehold og noe utskiftinger. Bygningen har en god nytteverdi for dagens drift.
Driftsbygning/grisehus:
Grisehus bygget 1981 senere tilbygget i 1999. Eldste delen er oppført med kjeller denne har støpt gulv, kjellervegger i betong og støpt dekke mot 1.etg. Det er mot syd, og gjødselkjeller har en kapasitet på ca 400 m³. Redskapsrom på 200 m² og stall med 4 hestebokser på ca 54 m² . Det er adkomst til stall via slagdør i tre med bredde 1,2 meter. Redskapsrom har adkomst via 4 stk slagdører med bredde 3,58 meter og høyde 3 meter. 1.etg er oppført med vegger i bindingsverk utvendig kledd med stående trekledning. Tak bygget som saltak tekket med metal takplater. Bygningen inneholder i 1.etg dyrerom for purker med totalt 24 fødebinger på innsiden av denne avdelingen er det smågrisavdeling. Det er mot nord adkomst via gangdør til gang, kontor og garderobe med dusj og toalett. Også adkomst via dobbel slagdør til forsentral. Det ble i 1999 bygget et tilbygg i vinkel på eldste delen, dette bygget er bygget som tallefjøs og har støpt plate på mark konstruksjon med nedre del av vegg med betongblokker (systemblokk) 4 høyder. over dette er veggen oppført i bindingsverk utvendig kledd med stående trekledning. Tak bygget som saltak tekket med metal takplater. I hjørne mot eldste bygning er det et utlastingsrom. Tallefjøset er delt opp i 2 avdelinger med purker til bedekning og drektige purker på den ene siden totalt plass for 46 stykk og venteavdeling for drektige purker og smågris i den andre avdelingen. Det er i tillegg et rom mot vest som benyttes til halmlager. Ved forrom mot nord er det utvendig 2 stk siloer til tørrfor og 2 stk innvendige siloer for tørrfor. Totalt volum på disse tankene er 32 tonn. Det er også på nord/østsiden av bygget gravd ned 2 stk tanker i glassfiber på 36 000 liter disse benyttes til myse som leveres fra osteprodusent. Dette pumpes opp til forrom med senke pumper. Forrom har blandingstank for automatisk foring som styres fra sentral på kontor. Bygningen varmes opp med vannbåren varme fra vedfyrt sentralfyr i redskapshus. Det er veggvarme i fødeavdeling og smågrisavdelingen. Bygningen har behov for utbedringer av sydvegg ellers er bygningen i normal stand alder tatt i betraktning. Bygningen har en god nytteverdi for dagens drift.
Driftsbygning/grisehus:
Grisehus bygget 2009, og er oppført med støpt plate på mark konstruksjon. Yttervegger med isolerte betongelementer bortsett fra gavler med stål veggplater. Tak bygget med fagverkstakstoler tekket med stål takplater. Innvendig er det himling med stål plater. Innervegger med bindingsverk kledd med vannfaste plater. Bygningen er delt på langs med 2 stk dyrerom for slaktegris. I gavl mot øst er det utlastningsrom for gris. Et flisrom/lagerrom her er det tilgang via folde port med bredde 3,9 meter og høyde 2,9 meter. videre er det en gang og et lagerrom. Foring går automatisk fra eldre grisehus. Bygningen kan varmes opp med vannbåren varme i gulver på dyrerom dette via sentralfyr i redskaps hus. Bygningen fremstår i bra stand og har en god nytteverdi for dagens drift.
Gjødselkum
Beliggende på sydside for grisehus denne ble bygget samtidig med grisehus fra 2009. Gjødselkummen er oppført med betongelementer. Grisehus fra 2009 har flytrenner til utvendig pumpekum her blir grisemøkk pumpet over til gjødselkum. Fra eldre grisehus blir grisemøkk fra avdeling mot nord transportert til møkkakjeller med flytrenner. Del over møkkakjeller med skraperenner. Herfra blir grisemøkk pumpet over til utvendig pumpekum. Dette krever en del manuelt arbeid.
Betalingsbetingelser
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Overtagelse, tilleggsinfo.
Overtakelse etter nærmere avtale med selger. Det oppfordres til å nevne ønsket overtagelse i evt. bud.
Byggemåte
Se vedlagte tilstandsrapport på våningshuset utført av Tor Helge Randem, datert 08.12.2024, der byggemåte er nærmere beskrevet, og også gitte tilstandsgrader fremkommer. Øvrige bygninger er kun enkelt vurdert og beskrevet i salgsoppgaven.
Følgende på denne eiendommen har tilstandsgrad 3:
Nedløp og beslag,TG3
Takrenner og beslag i overflatebehandlet stål.
Vurdering av avvik:
- Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, noe som var krav på byggemeldingstidspunktet.
- Det mangler tilfredsstillende adkomst til pipe for feier.
Tiltak
- Det må monteres snøfangere for å oppfylle byggeårets krav.
- Stigetrinn for feier må monteres.
Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000
Etasjeskille/gulv mot grunn,TG3
Etasjeskiller er av trebjelkelag.
Vurdering av avvik:
- Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
- Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
- Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
- Det ble ved hjelp av streklaser foretatt kontroll av planhetsavvik i etasjene. Det registreres høydeforskjell med 1 cm på under en meter på trappegang.Kjøkken med 1,5 cm over rommet svanker og buler. Overgang fra eldste til tilbygget stue med 2 cm høydeforskjell på under 0,5 meter. 2. etg med 3 cm over rommet på stue. Soverom mot syd med 1 cm over rommet svanker og buler. Gang med 1 cm svanker og buler. Soverom mot vest med 1. cm over rommet.Soverom mot nord/ øst med 2,5 cm over rommet. Det er knirk i gulv på gang. Det må alltids påregnes skjevheter på eldre konstruksjoner grunnet krymp, nedbøyninger osv. Det gjøres oppmerksom på at alle flater ikke er kontrollert grunnet møblering og div.
Tiltak
- For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad
Pipe og ildsted,TG3
Boligen har mursteinspipe på eldste delen og og elementpipe i Leca på tilbygget del. Det er på kjøkken en murt åpen peis. Og en murt peis med peisinsats på stue tilbygget del
Vurdering av avvik:
- Pipevanger er ikke synlige.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på pipe.
- Pipe i tegl er i 2 etg kledd inn på 3 sider og på en side i 1. etg. Piper har over tak kun bunnbeslag og tegl over, dette er en konstruksjon som er skadeutsatt grunnet utette fuger mellom tegl. Det anbefales å helbeslå piper med blikk.
Tiltak
- Tidspunkt for piperehabilitering nærmer seg.
- Pipevanger må gjøres tilgjengelig.
- Kostnad satt for fjerning av trematerialer mot pipevanger.
Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000
Rom Under Terreng,TG3
Lite kjellerrom under kjøkken med utvendig adkomst. Rommet benyttes til teknisk rom. Gulvet er av betong. Veggene har betong/mur. Hulltaking er ikke foretatt da det ikke er fysisk mulig pga tilliggende konstruksjoner.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist synlig fuktighet på mur/gulv i kjeller.
- Himling er kledd med papp, vanskelig å kontrollere underforliggende materialer, Det registreres noe råte i bjelker over dør. Det er råte i dør og dørkarm samt hyller i treverk, Det anbefales at treverk organisk materiale fjernes fra gulv. På befaring er det stående vann på kjellergulv.
Tiltak
- Det må foretas tiltak for å redusere/begrense fuktgjennomtrenging inn i kjeller.
- Treverk må fjernes på gulv og mot vegger, bjelkelag bør undersøkes nærmere. Det anbefales å sette i lufteventiler i vegger for god utlufting. Kostnadsoverslag kun for fjerning av treverk og dør samt ventilasjon.
Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000
Sluk, membran og tettesjikt,TG3
Det er plastsluk og synlig vinylbelegg som tettesjikt.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist tegn på utettheter på våtrommet.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på slukløsningen.
- Sluk fra 1984. Det er hjelpesluk i dusjnisje og sluk på gulv under badekar. Sveiseskjøt i kant på nedsenket dusjnisje har sprekt opp og det kan her komme inn fukt.
Tiltak
- Det må foretas lokale tiltak for å utbedre utettheter på våtrommet.
- Installering av tett dusjkabinett anbefales.
- Sveiseskjøt i kant på nedsenket dusjnisje har sprekt opp og må utbedres eventuelt skifte belegg. Kostnadforslag er satt på sveising av skjøt/ reparasjon belegg. Kostnader kan bli betydelig høyere.
Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000
Følgende på denne eiendommen har tilstandsgrad 2:
Taktekking,TG2
Taktekkingen er av betongtakstein. Taket er besiktiget fra bakkenivå. taktekking fra 1984.
Vurdering av avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak.
Tiltak
- Tidspunkt for utskiftning av undertak nærmer seg.
- Tidspunkt for utskiftning av taktekking nærmer seg.
Veggkonstruksjon,TG2
Veggene har bindingsverkskonstruksjon fra byggeår. Fasade/kledning har stående bordkledning fra 1984.
Vurdering av avvik:
- Det er ingen eller liten lufting i nedre kant av kledning mot grunnmur.
- Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen.
- Det registreres spredt råteskader i ytterkledning mot syd Vindskier på oppløft ved balkong bør skiftes Grunnet alder bør det påregnes å finne flere klednings bord med råteskader.
Tiltak
- Råteskadet trekledning må skiftes ut.
- Andre tiltak:
- Vedrørende lufting, kan konstruksjonen fungere med dette avviket, det må dog gjøres utbedringer om avviket skal lukkes. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak. Ved bytting av kledning bør konstruksjonen/lufting bygges opp riktig.
Takkonstruksjon/Loft,TG2
Takkonstruksjonen har sperrekonstruksjon, bygget som mansardtak med halvvalm mot gavler. Det er adkomst til kaldtloft via nedfellbar stige på stue 2.etg. På loft står eldre takkonstruksjon igjen og det er ikke besiktiget under denne delen. Her er det isolert med sagflis og Glava over.
Vurdering av avvik:
- Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen.
- Isolasjon er lagt helt ut og tetter for lufting, det skal minimum være en luftespalte på 5 cm over skråtak og ved raft (overgang tak/vegg) Det registreres muselort på loft, bør undersøkes nærmere. Isolasjon ligger ujevnt og bør gåes over og utbedres. Solil/ lufting fra kloakk er ikke koblet på og er avsluttet rett over isolasjon. Rør for lufting bad er ikke isolert dette bør utbedres slik at denne ikke kondenserer.
Tiltak
- Lufting/ventilering bør forbedres.
- Lokal utbedring bør utføres.
- Soil/lufting kloakk må kobles på takhatt.
Vinduer,TG2
Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass fra 1981 Bortsett fra 2 vinduer 1. etg i stue mot nord fra 2024. Et vindu 2.etg fra 2007 og 2 vinduer 2.etg mot nord fra 2002. Det er også 2 stk vinduer fra byggeår 1950. med enkle koblede glass dette er vindu i trappegang og på toalett.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer.
- Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket.
- Vinduer fra byggeår med glass med utlevd levetid og det må påregnes at glass kan punktere grunnet alder. Vindu på soverom mot syd med sprekker i vindusramme. Vinduer fra byggeår og 1981 er eldre og det må påregnes vedlikehold / utskiftinger. Vindu i stue mot nord er ikke tett utvendig med vannbordbeslag, dette bør utbedres.
Tiltak
- Det må påregnes noe vedlikehold og at enkelte vinduer må skiftes ut.
- Det må foretas lokal utbedring.
Balkonger, terrasser og rom under balkonger,TG2
Terrasse mot vest på ca 38 m² Terrasse er fundamentert på støpte pilarer, gulv med impregnerte materialer. Rekkverk er under arbeid på befaring og blir nytt. Det er takoverbygg på ca 12 m² dette er med pulttak tekket med asfalt takshingel. Det er adkomst til terrasse fra terrasedør fra stue samt trapp i tre til terreng. Det er balkong over terrasse med adkomst fra soverom 2.etg. Balkong er bygget med søyler ned på terrasse under, gulv med impregnerte materialer og rekkverk under arbeid ved befaring og dette blir nytt. Ved inngangsparti er det platting på bakke med gulv i impregnerte materialer på ca 22 m². Det er takoverbygget uteplass mot øst med adkomst fra terrassedør fra stue. Her er det en utepeis i murt tegl. Det er lagt belegningsstein på bakke.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det er begynnende råte i bunnfundamenter til søyler på balkong disse bør skiftes. Belegningsstein ligger ujevnt og bør utbedres.
Tiltak
- Tiltak:
Innvendig
Overflater - 2,TG2
Innvendig er det gulv av laminat på kjøkken.
Vurdering av avvik:
- Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente.
- Ende skjøter på laminat har sklidd fa hverandre og bør utbedres.
Tiltak
Radon,TG2
Det er foretatt radonmålinger år 2015 .
Vurdering av avvik:
- Eier opplyser om at det har vært avholdt en radonmåling, men det foreligger ingen dokumentasjon på målingen.
Tiltak
- Andre tiltak:
- Det anbefales en ny radonmåling.
Våtrom
Etasje 2 > Bad/vaskerom
Overflater Gulv,TG2
Gulvet har vinylbelegg. Rommet har elektriske varmekabler og vannbåren gulvvarme.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist avvik i krav til høydeforskjell/fall-løsning på våtrommet.
- Gulvet er så og si rett og ingen fall mot sluk fra topp belegg ved dørterskel til topp sluk ved badekar. Det er nedsenket dusjnisje.
Tiltak
- Våtrommet fungerer med dette avviket.
Kjøkken
Etasje 1 > Kjøkken
Overflater og innredning,TG2
Innredning med profilerte malte overflater, benkeplate i laminat med nedfelt beslag med 2 oppvaskkummer. Det er fliser mellom under og overskap. Plass og opplegg for oppvaskmaskin og komfyr med ventilator over. Innredning med normal bruks slitasje, enkelte dører og skuffer bør justeres. Kjøkken med god plass for spisegruppe.
Vurdering av avvik:
- Det er ved bruk av fuktindikator rundt utsatte hvitevarer påvist indikasjoner på fuktighet.
- Det måles noe forhøyet fukt 18,6 % i bakkant av kjøkkenskap under oppvaskkum. Målinger over 17 -18 vannprosent er for høyt og det er fare for muggvekst i konstruksjonen. Målinger mellom 8 -15 vannprosent anses som tørt. Det registreres også muselort i benkeskap.
Tiltak
- Det må gjennomføres ytterligere undersøkelser.
Spesialrom
Etasje 1 > Toalettrom
Overflater og konstruksjon,TG2
Toalettrom Rommet har gulv med parkett, vegger med tapet og himling med malte plater. Rommet er innredet med gulvmontert roalett, baderomsinnredning på vegg med underskap med skuffer og heldekkende servant plate. Speil over.
Vurdering av avvik:
- Toalettrom har kun naturlig avtrekk fra rommet, NS 3600 krever mekanisk avtrekk for å kunne gi TG 0/1.
Tiltak
- Det er ikke behov for utbedringstiltak.
Etasje 1 > Kjølerom
Overflater og konstruksjon,TG2
Kjølerom Med adkomst fra vindfang. Kjølerom har gulv i tre, vegger og himling med trepanel.
Vurdering av avvik:
- Konstruksjonen har indikasjoner på feil konstruksjon og bør undersøkes ytterligere eller det må innhentes dokumentasjon på valgt løsning.
- Rommet er ikke bygget som rom i rommet løsning med lufting mot yttervegg. På befaringen ble det ikke observert skader men konstruksjonen bør overvåkes da denne er utsatt for kondens skader.
Tiltak
- Det må gjennomføres ytterligere undersøkelser og foretas utbedring av eventuell skade.
Etasje 1 > Kjølerom
Teknisk anlegg,TG2
Kjølerom Kjøleromsdør med vanlig tredør, kjøleromsagregat i vegg.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Dør til kjølerom er ikke isolert.
Tiltak
- Tiltak:
- Dør bør skiftes til isolert kjøleromsdør.
Tekniske installasjoner
Vannledninger,TG2
Innvendige vannledninger er av kobber. Det meste fra 1984.
Vurdering av avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige vannledninger.
Tiltak
- Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
Avløpsrør,TG2
Det er avløpsrør av plast.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke påvist tilfredsstillende lufting av avløpsanlegget.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på innvendige avløpsledninger.
- Angående lufting se kommentar takkonstruksjon/loft.
Tiltak
- Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
Ventilasjon,TG2
Boligen har naturlig ventilasjon med ventiler i topp vinduer.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen.
- Det er kun ventilasjon med spalte over enkelte vinduer, det anbefales å sette inn ventiler i vegg på alle oppholdsrom.
Tiltak
- Det bør etableres veggventiler/vindusventiler i alle oppholdsrom som ikke har det.
Varmesentral,TG2
Luft til luft varmepumpe montert på stue denne er montert år 2024. Vannbåren varme med radiatorer på vegg.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Agregat montert på vegg mot toalettrom og kondensvann renner ned på bakke/belegninstein. Mere en halvparten av forventet brukstid oppbrukt på røropplegg og radiatorer.
Tiltak
- Tiltak:
- Det anbefales å føre kondensvann i rør vekk fra vegg for å unngå skader på veggkonstruksjon.
Varmtvannstank,TG2
Varmtvannstanken er på ca. 200 liter. plassert i kjeller Varmtvannsbereder er fra 2022.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift.
- I 2010 ble det krav til fast tilkobling av varmtvannsbereder ( ikke stikkontakt). Det var ikke krav om dette ved oppføringstidspunktet. Varmtvannsbereder står i et fuktig miljø noe som kan påvirke levetiden på denne.
Tiltak
- Det bør etableres tilfredsstillende el-tilkobling etter gjeldende forskrift.
Tomteforhold
Fuktsikring og drenering,TG2
Dreneringen er fra 1984.
Vurdering av avvik:
- Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet.
- Se også kommentar rom under terreng. Vann på gulv.
Tiltak
- Tiltak for redrenering rundt boligen kan ikke utelukkes.
Grunnmur og fundamenter,TG2
Bygningen har ringmur i betong. Det er et lite kjellerrom som i dag brukes som teknisk rom under kjøkken ellers er det krypkjelker under eldste delen og på tilbygget del.
Vurdering av avvik:
- Grunnmuren har sprekkdannelser.
- Det registreres sprekk i grunnmur ved utvendig nedgang kjeller samt i hjørne mot syd/vest. Dette kan skyldes setninger.
Tiltak
- Lokal utbedring må utføres.
- Påviste skader må utbedres.
- Overvåk tilstand og se om det er bevegelse. Sprekker i mur bør utbedres slik at fukt ikke trenger inn og skaper frostsprengning.
Terrengforhold,TG2
Gras/plen arealer rundt bolig.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist dårlig fall eller flatt terreng inn mot grunnmur og dermed muligheter for større vannansamlinger.
- Eiendommen ligger i rasfarlig/skredutsatt område.
- Terreng faller stedvis mot grunnmur, dette bør utbedres for å minske vanntrykk på grunnmur og drenering. Eiendommen liger i et aktsomhetsområde for kvikkleireskred i følge NVE kart.
Tiltak
- Det bør foretas terrengjusteringer.
- Det må påregnes geotekniske undersøkelser ved eventuelle nybygg/tilbygg.
Utvendige vann- og avløpsledninger,TG2
Utvendige avløpsrør er av plast Utvendige vannledninger er av plast (PEL) Det er septiktank med overløp til grøft. Det er privat grunnboret brønn. Vann og avløpsledninger fra 1984.
Vurdering av avvik:
- Det foreligger ingen dokumentasjon på vannkvaliteten på brønnvannet.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger.
Tiltak
- Foreta kontroll av brønnvann.
- Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
Kommunale avgifter
Kommunale avgifter har årsprognose for 2024 på kr. 9.395,-, og er fordelt på følgende poster:
- Renovasjon, spredt bebyggelsen - Årsprognose kr 0,-
- Slamtømmming anlegg m/tankvolum, 1-4 m3 - Årsprognose kr 5 544,-
- Kontrollgebyr, avløp - kr 760,-
- Kontrollgebyr, avløp - kr 760,-
- Feie- og tilsynsgebyr pr. pipeløp - kr 492,-
- Eiendomsskatt - kr 1 839,-
Tomten
Tun:
Selve tunet på Herrud øst har en enkel grei adkomst, og tunet rammes fint inn av bygningsmassene, som er omkranset av egen dyrket mark. Enkel adkomst til bolighus, garasje, redskapshus m/verksted og to grisehus. Tunet er videre inndelt i et boligtun i nordre del og et driftstun i søndre del. Boligtunet grenser mot dyrket mark, og et pent opparbeidet hageareal.
Dyrket mark:
Dyrket mark er på 178,3 dekar totalt, og er fordelt på 2 skifter, som er noe kupert og med enkelte åkerholmer og det antas enkelte grunnlente partier. Arealene må på tross av dette sies å ha en god arrondering og være godt egnet for drift med moderne maskiner. Skiftet på nordsiden for tunet ble dyrket opp i 1981. Det opplyses at begge arealene ble systematisk grøftet i 1981. Arealet syd for tunet består av leirholdig jord og arealet nord for tunet med varierende jordart mellom myrjord og leirholdig jord. Jordarten egner seg godt for dyrkning av korn og gras samt høsthvetedyrking. Det opplyses om normale avlinger for området. Det vites ikke om det er registrert floghavre eller hønsehirse på eiendommen. Eier tar ikke ansvar for om ugraset skulle finnes på eiendommen. Selger har en jordleieavtale med en gård i nærheten, og opplyser at avtalen kan videreføres til nye eiere etter avtale med grunneier.
Skog:
Skogen består av 1 teig beliggende nord for tunet og grenser med 3 sider mot dyrket mark. Skogen har et totalt areale på 203 daa og et produktivt areale på 198,4 daa Arealene er hentet fra Nibio gårdskart datert 17.11.2024. Skogen er kun besiktiget langs vei og verdivurdering baserer seg på opplysninger fra eier, Nibio gårdskart, Nibio Kilden, skogkalkulatoren, skogbruksplan fra 1996 og avvirknings oversikt fra Marker kommune. Skogarealet er noe kupert men antas godt egnet for uttak av tømmer med maskinell drift. Korte avstander for uttak av tømmer over egen eiendom antas å kunne gi gode driftsforhold.
Produktivt skogareale består i følge Nibio gårskart av:
Bonitetsfordeling :
Skog av høy bonitet 136,2 daa
Skog av middels bonitet 31,4 daa
Skog av lav bonitet 30,8daa
Produktivt skogareale 198,4 daa
Ikke produktivt areale.
Uproduktiv skog 5,0 daa
Åpen jordekt fastmark 1,3 daa
Eier har hogd jevnlig siden år 2000 og det er i perioden frem til i år 2024 tatt ut 1858 m³ virke. Siste hogst i 2024 er foretatt nord øst i skogen og her ble det tatt ut ca 650 m³ med virke. Dette arealet opplyses at skal plantes til våren 2025 ellers er det kun registrert planting i år 2009 da det ble plantet 1600
granplanter. Arealer som er hogd i perioden vil kreve ungskogpleie for å sikre en god fremtidskog. Det er registrert 34 daa med ungskogpleie i 2007. Innestående skogfond er pr dags dato 67131 kr dette beløpet vil endre seg etter nyplanting i 2025. Skogbruksplanen fra 1996 viser et lite areale av hogstklasse 5 og 4 og et høy areale av hogstklasse 2. Vil anta at mye av skogen som var i hogstklasse 2 og 3 nå nærmer seg hogstklasse 4 . Ut fra beregninger i skogkalkulatoren er det en årlig tilvekst på 103 m³ . Ut fra opplysninger vil det gå en del år før en kan avvirke tømmer og verdiberegningen legger opp til en jevn hogst etter 10 år. Det benyttes en rotnetto på kr 350,- og en kapitaliseringsrente på 4%. Dette gir en verdi skog på kr 608884,-
Det er registrert et fredet kulturminne i skogen mot jordekant nord/vest på langstrakt teig i ende av jordteig mot nord. Dette kan gi noe begrensniger for uttak av tømmer på dette området. Dette er klippet fra nibio gårdskart : " Rundrøys, ca 9 m i diameter ca 1 m høg. Tydelig plyndringsgrop i sentrum.
Gravrøysa består av stein i storleiken ca 30 x 30 til 100 x 100 cm. Gravrøysa er idag bevokst med lyng/mose, og det veks furutre på ho.
Eiendommen er med i Granerud Elglag (eier er ikke med selv men mottar årlig en sum på 4 kr pr daa for elgjakt ) Eiendommen har fellingstillatelse på 1 stk rådyr.
Oppvarming
Luft til luft varmepumpe, som er montert i stue i 2024., og varmekabler på bad. Fyring til hele gården skjer med vannbåren varme som kommer fra vedfyrt kjele. Denne er fra 2022. Selger opplyser at den er effektiv og gjerrig på veden.
Personopplysningsloven
I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølgning.
Hvitvaskingsreglene
Eiendomsmeglere er underlagt Lov om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering (hvitvaskingsloven) - L01.06.2018 nr. 23. Det følger av loven at megler bl.a. har plikt til å gjennomføre kundekontroll. I de tilfeller hvor kunden er juridisk person skal megler også kartlegge hvem som er reelle rettighetshavere. Med reelle rettighetshavere menes fysiske personer som eier eller kontrollerer mer enn 25% av eierandelene i selskapet. Partene må bidra til at kundekontrollen lar seg gjennomføre på en hensiktsmessig måte. Megler plikter å rapportere mistenkelige transaksjoner til Økokrim. Ved slik rapportering vil ikke partene blir varslet.
Lovverk
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut ifra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er", og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet."
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.
Livdyr av gris:
Prisen for livdyr av gris avregnes krone for krone og kommer i tilegg til kjøpesummen på gården og regulereres i en separat kjøpekontrakt. Selger er tilknyttet Fatland, og overføring og kostnad/pris for livdyrene fastsettes ut fra Fatland taksering og prissystemer.
Selger driver kombinert svineproduksjon med 7 ukers pulje drift med 24 fødebinger. Smågris avdeling har plass til ca. 350 smågris om gangen. Talle fjøset hvor purker bedekkes er løsdrift med halmtalle. 2 store binger i nordre del med plass til 46 purker. I tillegg er det en ventebinge i søndre del også på talle, hvor purkene går siste uker før grising. Slaktegris huset har plass til 520 slaktegriser. Alle binger er godkjent av Mattilsynet og er lovlige etter dagens krav til areal. Foring til slaktegris og purker skjer via skjold datamix vårforingsannlegg. Kraftfôr kombinert med myse og vann. Myse har selger hatt god tilgang til siden 2009, og dette videreføres til nye eiere. Smågris får tørrfôr i automater fra ett funki tørrfôr anlegg. Selger har avtale med Ringstad slakteri om levering til såkalt lokal produsert mat.
Justeringsforpliktelser MVA
Kjøper skal drive landbruksvirksomhet (næringsvirksomhet) på eiendommen på samme måte som selger og skal registrere enkeltpersonforetak i foretaksregisteret og merverdiavgiftregisteret fra overtakelsen. Det er avtalt at Kjøper overtar eventuelle justeringsforpliktelser for eiendeler som er omfattet av handelen og som er omfattet av justeringsreglene for merverdiavgift, se merverdiavgiftsloven § 9-1. Partene er kjent med at spesifisert avtale om dette må inngås innen utløpet av samme MVA-termin som overtakelsen dersom det er aktuelt. De setter derfor opp egen avtale om dette før overtakelsen i samråd med selgers regnskapsfører. Justeringsavtalen vedlegges denne kjøpekontrakten
Regulering
Eiendommen ligger i et område avsatt til LNF-område i kommuneplanen (landbruk, natur, fritid). Kommuneplan, Marker kommune 2005-2017. Endelig vedtatt arealplan: 22.11.2005. Arealbruk, LNF-område, nåværende
Ferdigattest
Ifølge kommunen foreligger det ikke ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse.
Det foreligger godkjente tegninger men disse stemmer ikke med dagens bruk. 1.etg med rominndeling som tegnet. 2.etg er bygget med mansardtak og 2.etg er utvidet ihht tegning som er tegnet som saltak. Dette er en risiko da kommune kan kreve bygget tilbakeført som tegnet.
Kjøper påtar seg risikoen for både fremtidig, fortsatt bruk og eventuelle pålegg, for alle ovennevnte ulovlige forhold, herunder risikoen for om bruken lar seg godkjenne, og alle kostnader forbundet med dette. Det kan være krav i lov, forskrift og planverk som ikke er eller kan oppfylles, i så fall vil kommunen kunne kreve at rommet/ rommene/ bygningsdelene settes tilbake til opprinnelig godkjent stand.
Vei, vann og avløp
Det er privat adkomst fra Haldenveien. Herrudveien deles på 3 bolighus og 3 landbruk. Vedlikeholdet deles med brøk/fordelingsnøkkel.
Eiendommen har privat vann via 2 stk borehull. Dette er fordelt med 2 systemer som kan krysskjøres. Det er montert en trykktank i kjeller bolig på 150 liter og en trykktank i grisehus på 400 liter fra 2009. Det opplyses om at brønnene til sammen gir godt med vann. Det første borehullet ble etablert i 1981 og det andre i 2010. Det opplyses at begge senkepumper i borehull ble skiftet i 2023 og 2024. Det er i kjeller på bolighus renseanlegg for vann til bolig.
Det er privat avløp via septiktank og sandfilter grøft. Det foreligger pålegg fra Marker kommune om å redusere utslipp av sanitært avløpsvann. Dette er datert 25.03.2022 med frist til 25.04.2023. Tiltaket er ikke utført og ny eier vil få pålegg om og redusere sanitært avløpsvann. ( privat renseanlegg Biovac eller lignende)
Servitutter
1963/401524-1/1 24.06.1963 ERKLÆRING/AVTALE
Vedtak av det offentliges vilkår for statstilskudd i
forbindelse med senking/lukking av
grøft/bekk/kanal/elv
GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE
Meglers kommentar: Erklæring med gjensidig forpliktelse ovenfor det offentlige i.f.m. statstilkott for senking av Volebekken i Øymark. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
1965/1575-1/1 22.05.1965 ERKLÆRING/AVTALE
Vedtak av det offentliges vilkår for statstilskudd i
forbindelse med senking/lukking av
grøft/bekk/kanal/elv
GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE
Meglers kommentar: Erklæring med gjensidig forpliktelse ovenfor det offentlige i.f.m. statstilkott for senking av Herrudbekken. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
1972/1358-1/1 22.03.1972 ERKLÆRING/AVTALE
Vedtak av det offentliges vilkår for statstilskudd i
forbindelse med omlegging/utbedring av veg
Meglers kommentar: Erklæring vedrørende tildelt statstilskudd for utbedring av gårdvegen til Herrudgårdene. Eier av denne eiendommen (gnr./bnr. 125/4) garanterer for vedlikehold av veien. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
1982/6412-2/1 28.09.1982 BESTEMMELSE OM VANNRETT
RETTIGHETSHAVER: KNR: 3122 GNR: 125 BNR: 6
Bestemmelse om vann/kloakkledning
Med flere bestemmelser
Meglers kommentar: Rett til å benytte opparbeidet privat vei frem til parsellen og til å benytte dypvannsbrønn på eiendommen "Tangen," (gnr./bnr. 125/4) til vannforsyning. Videre bestemmelser om vedlikehold og fordeling av driftsutgifter. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
1982/6413-2/1 28.09.1982 BESTEMMELSE OM VANNRETT
RETTIGHETSHAVER: KNR: 3122 GNR: 125 BNR: 7
Bestemmelse om vann/kloakkledning
Med flere bestemmelser
Meglers kommentar: Rett til å benytte opparbeidet privat vei frem til parsellen og til å benytte dypvannsbrønn på eiendommen "Tangen," (gnr./bnr. 125/4) til vannforsyning. Videre bestemmelser om vedlikehold og fordeling av driftsutgifter. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
1997/1706-1/1 03.04.1997 ELEKTRISKE KRAFTLINJER
Rettighetshaver: ØSTFOLD ENERGI AS
Med flere bestemmelser
Meglers kommentar: Overenskomst inngått mellom eier (gnr./bnr. 125/4) og Østfold Energi AS, region Eidsberg til å føre ledninger over eiendommen. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
1997/6741-1/1 21.11.1997 ERKLÆRING/AVTALE
Eiendommen skal være odelsfri i medhold av odelsl. `
11
Meglers kommentar: Eier erklærer eiendommen odelsfri, i.h.t. odelsloven §11. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
2004/3398-1/1 19.05.2004 ELEKTRISKE KRAFTLINJER
Bestemmelse om adkomstrett
Rettighetshaver: FORTUM DISTRIBUSJON AS
Med flere bestemmelser
Meglers kommentar: Standardavtale om rettigheter og plikter ved bygging, drift og vedlikehold av høyspenningsluftledninger mellom Fortum Distribusjon AS og eier av (gnr./bnr. 125/4), Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
Ansvarlig megler
Terje Hvidsten
Nyttige lenker
Beliggenhet
TEGNEBY & GRØNNERØD LANDBRUKSMEGLING AS
Annonseinformasjon
FINN-kode | 385523679 |
---|---|
Sist endret | 21. des. 2024 11:25 |
Referanse | GAR30.2413 |
Annonsene kan være mangelfulle i forhold til lovpålagt opplysningsplikt. Før bindende avtale inngås oppfordres interessenter til å innhente komplett informasjon fra meglerforetaket, selger eller utleier.