Bildegalleri

Tegneby & Grønnerød Landbruksmegling AS har gleden av å presentere landbrukseiendommen "Hævop," idyllisk beliggende ca. 12 km. sør for kommunesenteret Hov

Landbrukseiendom på ca. 572,2 daa med idyllisk beliggenhet | våningshus og 7 øvrige bygg | 163,4 daa fulldyrka jord

Kart med kartnålØvre Bergegarda 37, 2862 Fluberg
Prisantydning8 000 000 kr
Totalpris
8 212 900 kr
Omkostninger
212 900 kr
Formuesverdi
309 298 kr
Kommunale avg.
5 117 kr per år

Nøkkelinfo

Primærrom
212 m²
Bruksareal
314 m²
Etasje
2.
Eieform
Eier (Selveier)
Areal
314 m²
Byggeår
1780
Energimerking
G - Oransje
Tomteareal
572 200 m² (eiet)
Overtakelse
Overtakelse etter nærmere avtale med selger. Det oppfordres til å nevne ønsket overtagelse i evt. bud.

Type lokale

Gårdsbruk/Småbruk

Visning

søndag, 02. mars
12:00 – 14:00
Visningspåmelding

Kort om eiendommen

Velkommen til Øvre Bergegarda 37/ "Hævop." En solrik og idyllisk beliggende landbrukseiendom på totalt ca. 571,3 daa. Eiendommen har 163,4 daa fylldyrka jord, 11,2 daa innmarksbeite og 326,2 daa produktiv skog. Nydelig tun bestående av stor gruset gårdsplass og opparbeidet hage med prydbusker og beplantning. Flott utsikt til kulturlandskapet og Vassfarfjella fra gården. På eiendommen er det oppført våningshus, låve, stabbur, storfehus, vognskjul, traktorgarasje/kaldtfjøs, volvogarasje og skogshytte. Våningshuset har 2 plan med kjeller og loft, og har 5 soverom, 3 stuer+spisestue, kjøkken, 2 bad, toalettrom og mye langringsplass i både kjeller og på loftet.

Kommunesenteret Hov ligger ca. 11 km i fra med dagligvarebutikk, vinmonopol, apotek, legevakt mm. Barneskole i Odnes.

Inneholder

Våningshus:
1. etg.: Vindfang, entré, bad, allrom med opplegg for vaskemaskin, badstue, kjøkken og 2 stuer.
2. etg.: Gang, stue, 5 soverom, bad og wc.
3 boder på loft og 4 boder i kjeller.

Låve:
1. etg.: Sauefjøs m/fõrhekk, teknisk rom og redskapsrom.
2. etg.: Fõrlager.

Stabbur:
1. etg.: Lagerrom.
2. etg.: Lagerrom.
Loft: Lagerrom.

Vognskjul

Traktorgarasje/kaldtfjøs:
1. etg.: 3 lagerrom/redskapsrom, samt åpent kaldfjøs.

Storfehus:
1. etg.: 2 redskapsrom og teknisk rom.

Volvogarasje.

Skogshytte.

Beliggenhet

Hævop/Øvre Bergegarda 37 er en tradisjonell landbrukseiendom med flott beliggenhet mellom Gjøvik, Dokka og Hov i Søndre Land kommune, nærmere bestemt Fluberg, og bare 2 timers kjøring fra Oslo. Gårdsbruket ligger usjenert og fint til for seg selv i et typisk landbruksområde med noe spredt boligbebyggelse, og med flott utsikt til vassfarsfjellene og et vakkert kulturlandskap. En koselig liten gård med dyrket mark, skogarealer og eldre bebyggelse. Den dyrkede marken utgjør 163,4 dekar, og er lett tilgjengelig for maskiner, har god arrondering og gir gode årvisse avlinger. Det produktive skogsarealet utgjør 326,2 dekar. Skogarealene ligger i 4 teiger med nærhet til gårdstunet. Arealet har arrondering/ terreng som er egnet for maskinell sluttavvirkning. Skogteigene har tilkomst over eget areal, og det er utført planting og ungskogpleie. Selve tunet er meget romslig og rammes fint inn av bygningsmassen. Parkeringsforholdene er meget gode og det er enkel tilgang til både våningshus og driftsbygninger. Hageanlegget er pent og består av romslige plenarealer med diverse beplantninger. Solforholdene er svært gode og fra tunet er det vidstrakt utsikt over det omkringliggende kulturlandskapet.

Den eldste delen av våningshuset er fra 1780, og tilbygget i 1980. Etter den tid er det foretatt regelmessig oppgraderinger og moderniseringer, samtidig som byggets opprinnelige arkitektur er godt bevart. Våningshuset går over to plan + kjeller og loft, og samlet BRA er hele 314 kvm. Utstyr og innredninger holder en god standard, og vedlikeholdet er gjennomgående bra, men huset har imidlertid behov for oppgraderinger for å tilfredsstille dagens bostandard. Det er nytt storfehus i 2021, som har god takhøyde og store kjøreporter. Låven er fra 1962 og har et areal på 360 kvm. I tillegg er det stabbur, vognskjul, Traktorgarasje/kaldfjøs, volvogarasje og skogshytte på tomten.

Adkomst

Det vil bli skiltet med visningsskilt fra Tegneby & Grønnerød Landbruksmegling AS under annonserte visninger. Åpner du annonsen på finn.no finner du en kartskisse. Ved å trykke på kartet får du enkelt tilgang til en reiserute fra din startdestinasjon til gården.

Betalingsbetingelser

Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.

Overtagelse, tilleggsinfo.

Overtakelse etter nærmere avtale med selger. Det oppfordres til å nevne ønsket overtagelse i evt. bud.

Bebyggelse

Våningshus:
Oppført i ca. 1780 og tilbygget i 1980
Areal: BRA-I: 314 kvm
1. etg.: Vindfang, entré, bad, allrom med opplegg for vaskemaskin, badstue, kjøkken og 2 stuer.
2. etg.: Gang, stue, 5 soverom, bad og wc
3 boder på loft og 4 boder i kjeller.
Utvendig
Byggegrunn er nedgravd konstruksjon som ikke er tilgjengelig for vurdering. Grunnmur er utført som gråsteinsmur, som er utvendig pusset og støpt. Taktekkingen er av steinbelagte metallplater med taksteinform på tilbygg. Takrenner og nedløp er utført i metall. Yttervegger er oppført i laftet tømmer på hovedbygg og bindingsverk på tilbygg. Utvendig kledd med trepanel. Konstruksjonen er lukket, oppbyggingen, isolering og tilstand innvendig i konstruksjonen er derfor ikke vurdert. Vinduer i tre med noe 2-lags isolerglass. Kjellervinduer i tre med 1+1 lag glass, som er utvendig malt. Inngangsdør i tre, som er lakkert utvendig og innvendig.
Innvendig:
Det er gulvbelegg, fliser, lakkert heltregulv og malte heltregulv. På vegger er det ubehandlet trepanel, tømmervegger og malt trepanel. I himlingen er det ubehandlet trepanel, takplater og malt trepanel. Etasjeskillere i trebjelkelag. Innvendige trapper mellom etasjer i boheten er utført i tre med tette opptrinn. Kjellertrapp og loftstrapp med en utførelse som var vanlig ved boligend byggeår.
Våtrom:
Bad i 1. etg. er et eldre våtrom, som ut fra alder/tilstand har utlevd sin brukstid, men fortsatt fungerer med den bruk det har i dag. Bad i 2. etg. har vegger med baderomsplater. Himling er utført med malte plater. Gulv har våtromsbelegg. Badet er utstyrt med badekar, servant med under- og overskap. Elektrisk vifte for avtrekk.
Kjøkken:
Kjøkkeninnredning med malte fronter, og integrerte stekeovn, frys-/kjøleskap. Laminert skrog og heltre benkeplate.
Tekniske installasjoner:
Innvendig vannledninger er utført med eldre røropplegg i metall og nyere plast og rø-i-rør opplegg. Samleskap er plassert på toalettrom og stoppekran i kjeller. Boligen har naturlig ventilasjon med ventilasjon i oppholdsrom med ventiler i yttervegg. Vannforsyning fra borehull og privat vannverk. Pumpe er plassert i borehull og kontrollenhet er plassert i kjeller. Varmtvannstank i kjeller fra 2019 og varmtvannstank i allrom fra 2021. Begge på 167 liter. Elektrisk anlegg og sikringsskap med automatsikringer er plassert i kjeller og gang i 2. etg.

Låve:
Oppført i 1962
Areal: BRA: 360 kvm.
1. etg.: Sauefjøs m/fõrhekk, teknisk rom og redskapsrom.
2. etg.: Fõrlager.
Bygget er fundamentert med ringmur og plate på mark, som er utført i betong. Yttervegger i bindingsverk med utvendig trepanel. Saltak som er tekket med metallplater. Porter, dører og vinduer er utført i tre. Det er innlagt strøm. Bygget har vært benyttet som sauefjøs, og har noe bruksverdi for eiendommens landbruksdrift. Bygget fremstår som alderspreget og vil ha behov for oppgradering og vedlikehold.

Stabbur:
Oppført ca. 1780
Areal: BRA: 114 kvm.
1. etg.: Lagerrom.
2. etg.: Lagerrom.
Loft: Lagerrom.
Tradisjonelt stabbur i 2 etasjer med loft, som er fundamentert på stein-/betong-/tresøyler. Yttervegger i laftet trekonstruksjon. Gulvkonstruksjoner, vinduer og dører er utført i tre. Saltak tekket med bordtak.
Eldre bygning som ikke har bruksverdi opp mot moderne landbruk. Bygget inngår imidlertid som en del av et helhetlig gårdstun på eiendommen.

Vognskjul:
Oppført ca. 1780
Areal: 85 kvm.
Vognskjulet er fundamentert med punktfundament i stein/direkte på bakken. Yttervegger i bindingsverk med utvendig kledning. Saltak tekket med metallplater. Eldre bygning med lave porter, som har begrenset bryksverdi opp mot eiendommen. Bygget bærer også preg av alder, og har behov for vedlikehold.

Traktorgarasje/kaldtfjøs:
Oppført ca. 1960, og tilbygget åpent kaldtfjøs for storfe i 2018.
Areal: BTA: 320 kvm.
1. etg.: 3 lagerrom/redskapsrom, åpent kaldtfjøs.
Fundamentert med ringmur og plate på mark, som er utført i betong. Yttervegger i bindingsverk med utvendig kledning. saltak som er tekket med metallplater. Porter, dører og vinduer i tre. Innlagt strøm. Bygget har god takhøyde og store kjøreporter, og betonggulv, som er kjørbart for moderne landbruksmaskiner. Bygget har bruksverdi for eiendommens landbruksdrift. Den opprinnelige delen har imidlertid noe behov for vedlikehold.

Storfehus:
Oppført i 2021.
Areal: 203 kvm.
1. etg.: 2 redskapsrom og teknisk rom.
Storfehuset er fundamentert med ringmur og plate på mark, som er utført i betong. Yttervegger i bindingsverk med utvendig kledning. Saltak som er tekket med metallplater. Leddportheis med elektrisk åpner, og port i duk. Innlagt vann og strøm. Bygget har god takhøyde og store kjøreporter, og betonggulvet er kjørbart for moderne landbruksmaskiner. Bygget har stor bruksverdi for eiendommens landbruksdrift.

Volvogarasje:
Oppført i 1979.
Areal: BTA: 12 kvm.
Fundamentert på stein punkter/direkte på bakken. Yttervegger i bindingsverk med utvendig kledning. Saltak som er tekket med skifer. Bygget bærer preg av alder og trenger vedlikehold. Bygget er ikke registrert i matrikkelen.

Skogshytte:
Oppført i 1965
Areal: BTA: 10 kvm
Fundamentert med punktfundamenter. Yttervegger i bindingsverk med utvendig kledning. Saltak som er tekket med metallplater. Vinduer og dører i tre.
Bygget er egnet som fritidsbolig, og er vedlikehold, men vil ha behov for løpende vedlikehold.

Byggemåte

Landbrukseiendom med våningshus oppført i 1780, det er våningshuset tilstandsrapporten er på. Andre bygg på gården er kun enkelt vurdert og beskrevet i salgsoppgaven, se også landbrukstakst for gården generelt.

Våningshus
Utvendig
Taktekking,TG2
TAKTEKKING. Taktekking er utført med dråpeskifer på hovedtaket og steinbelagte metallplater med taksteinform på tilbygg. Taktekkingen er vurdert fra bakkeplan. Undertak, lekter og sløyfer er vurdert ut fra alder.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på taktekking med underliggende bygningsdeler. Det er betydelig skade/ slitasje på taktekkingen på tilbygg. Det er noe punktvis skade/ slitasje på taktekkingen på hovedbygg.
Tiltak
- Tiltak:
- Det er ikke behov for strakstiltak siden det ikke er påvist funksjonssvikt ved taktekkingen, men det anbefales jevnlig kontroll fremover for å vurdere tilstand på taktekking og underliggende bygningsdeler. Eventuell utskifting av taktekking/ underliggende bygningsdeler vurderes ut fra hva som avdekkes ved jevnlig kontroll.
Nedløp og beslag,TG2
BESLAG, TAKRENNER OG NEDLØP. Beslag, takrenner, nedløp og vindskier er vurdert fra bakkeplan. Takrenner og nedløp er utført i metall.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på takrenner, nedløp og beslag. Det er ikke tilfredsstillende adkomst til pipe for feier.
Tiltak
- Tiltak:
- Det er ikke behov for strakstiltak siden takrenner, nedløp og beslag fungerer, men det anbefales jevnlig kontroll for å vurdere tilstand. Eventuell utskifting av takrenner, nedløp og beslag vurderes ut fra hva som avdekkes ved jevnlig kontroll. Det anbefales etablert tilfredsstillende adkomst til pipe for feier.
Veggkonstruksjon,TG2
VEGGKONSTRUKSJON. Yttervegger oppført i laftet tømmer på hovedbygg og bindingsverk på tilbygg. Utvendig kledd med trepanel. Konstruksjonen er lukket, oppbygging, isolering og tilstand innvendig i konstruksjonen er derfor ikke vurdert. Kun synlige overflater utvendig og innvendig er vurdert.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på kledning yttervegg. Det er skade/ slitasje på utvendig kledning/ belistning. Det er observert glipper/ åpninger i overganger/ lufting i veggkonstruksjon der mus kan komme inn. Lufting av utvendig kledning er ikke tilfredsstillende i henhold til dagens anbefalinger, men heller ikke dårligere enn normal løsning ved boligens byggeår.
Tiltak
- Tiltak:
- Det må påregnes vedlikehold/ utbedring/ utskifting av kledning/ belistning med slitasje/ skade. Ved utskifting av kledning/ belistning anbefales det å samtidig undersøke tilstand på innebygde deler av veggkonstruksjonen, og gjøre nødvendige tiltak i forhold til det som avdekkes. Det er ikke behov for strakstiltak i forhold til åpninger der mus kan komme inn, men det anbefales å følge med på tilstand slik at det kan avdekkes på et tidlig tidspunkt dersom det registreres mus inne i veggkonstruksjonen/ boligen. Dersom det ønskes å gjennomføre tiltak for å stenge for inntrengning av mus må alle glipper/ åpninger med størrelse over 6 mm tettes, ved slik utbedring må det påses at ventilering av veggkonstruksjon ivaretas.
Takkonstruksjon/Loft,TG2
TAKKONSTRUKSJON/ LOFT Skråtak utført som trekonstruksjon med sperrer / takstoler. Utvendig inspeksjon utført fra bakkenivå. Innvendig inspeksjon inne på loft. Tilstandsgrad er satt ut fra det som var visuelt tilgjengelig på befaringsdagen.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Eldre takkonstruksjon som har utlevd mer enn halvparten av sin brukstid. Det er påvist aktivitet fra mus.
Tiltak
- Tiltak:
- Det er ikke behov for strakstiltak, men på bakgrunn av alder og utførelse anbefales det å følge med på tilstand til takkonstruksjonen. Det anbefales å gjøre tiltak for å bekjempe mus. Aktivitet fra mus kan være en følge av manglende tetting mot mus i veggkonstruksjonen. Manglende tiltak vil kunne føre til at omfanget av skadedyr øker, med forhøyet risiko for skade på boligen.
Vinduer,TG2
VINDUER. Vinduer i tre med noe 2 lag isolerglass + i lag glass, og noe 1+1 lag glass. Produksjonsår isolerglass 1980 Overflatebehandling: Malt utvendig, malt/ lakkert innvendig.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det er stedvis noe skade/ slitasje på overflater vinduer. Det er enkelte vinduer/ omramming med liten avstand mellom treverk og vannbord. Isolerglass har en forventet levetid på ca 40 år. Dette tilsier at mer enn halvparten av forventet brukstid er oppbrukt på vinduenes isolerglass.
Tiltak
- Tiltak:
- Skade/ slitasje på overflater vinduer anbefales utbedret. Manglende utbedring vil kunne redusere levetiden til vinduene. For enkelte vinduer anbefales det å vurdere utskifting. Det er ikke nødvendig med strakstiltak i forhold til vinduenes isolerglass ut fra dagens situasjon, men punktering av glassene kan oppstå som følge av alder.
Kjellervinduer,TG2
KJELLERVINDUER. Vinduer i tre med 1+1 lag glass Overflatebehandling: Malt utvendig, malt innvendig.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det er stedvis noe skade/ slitasje på overflater vinduer.
Tiltak
- Tiltak:
- Skade/ slitasje på overflater vinduer anbefales utbedret. Manglende utbedring vil kunne redusere levetiden til vinduene. For enkelte vinduer anbefales det å vurdere utskifting.
Dører,TG2
INNGANGSDØR. Tredør. Overflatebehandling: Lakkert/ oljet utvendig, lakkert/ oljet innvendig.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det er stedvis noe skade/ slitasje på overflater på dører.
Tiltak
- Tiltak:
- Det er ikke behov for strakstiltak i forhold til skade/ slitasje på overflater på dører, men om kjøper har andre brukskrav eller krav til estetikk kreves det utbedring eller utskifting.
Innvendig
Overflater,TG2
OVERFLATER: Gulv: Gulvbelegg, fliser, lakkert heltregulv, malte heltregulv Vegg: Ubehandlet trepanel, tømmervegger, malt trepanel Himling: Ubehandlet trepanel, takplater, malt trepanel Originale overflater har noe bruksslitasje, men ikke mer enn det som kan påregnes i forhold til alder. Normal bruksslitasje må forventes i en bolig og vurderes ikke som avvik. Det anbefales at en kjøper gjør sine egne vurderinger omkring bruksslitasje for å vurdere eventuell utbedringskostnader der kjøper har andre brukskrav eller krav til estetikk.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det er stedvis noe skade/ slitasje på overflater.
Tiltak
- Tiltak:
- Det er ikke behov for strakstiltak i forhold til skade/ slitasje på overflater, men om kjøper har andre brukskrav eller krav til estetikk kreves det utbedring eller utskifting.
Etasjeskille/gulv mot grunn,TG3
ETASJESKILLE/ GULV 1. ETASJE Utført med trebjelkelag og plate på mark på tilbygg. Målt høydeavvik på 45 mm innenfor helt rom. ETASJESKILLE/ GULV 2. ETASJE Utført med trebjelkelag. Målt høydeavvik på 47 mm innenfor helt rom. Det er registrert til dels store avvik i planhet og høyde innenfor og mellom rom i samme etasje på boligen. For denne type eldre bygg vil det på grunn av utførelse, alder og bevegelse i konstruksjoner være normalt med denne type avvik.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det er registrert stedvis knirk i gulv/ etasjeskille. Det er høydeforskjell på gulv mellom rom i samme etasje. Det er målt avvik i planhet på over 30 mm gjennom helt rom.
Tiltak
- Tiltak:
- Det er ikke behov for strakstiltak i forhold til knirk, men om kjøper har andre brukskrav eller krav til estetikk kreves det utbedring eller utskifting. Dette vil ofte være kostbare tiltak, det anbefales derfor å vurdere kostnad ved utbedring opp mot nytte av utbedring. Det er ikke behov for strakstiltak i forhold til at det er høydeforskjell mellom rom i samme etasje, men om kjøper har andre brukskrav eller krav til estetikk kreves det utbedring eller utskifting. Dette vil ofte være kostbare tiltak, det anbefales derfor å vurdere kostnad ved utbedring opp mot nytte av utbedring. Det er ikke behov for strakstiltak i forhold til planhetsavvik, men om kjøper har andre brukskrav eller krav til estetikk kreves det utbedring eller utskifting. Dette vil ofte være kostbare tiltak, det anbefales derfor å vurdere kostnad ved utbedring opp mot nytte av utbedring. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til måleavvik.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad
Pipe og ildsted,TG2
PIPE. Plassbygde piper utført med teglstein. Opplyst av rekvirent at begge piper er rehabilitert med nytt røykrør i stål, pipe på kjøkken i 2023. Sotluke plassert i kjeller. Pipe over tak er ikke vurdert da tilgangsmulighet ikke ivaretar HMS krav. ILDSTED. Lukket vedovn plassert i kjøkken. Det er ikke ubrennbar plate under ildsted. Avstand mellom ildsted og brennbart materiale er innenfor kravet på 30 cm Lukket peis plassert i stue. Det er ubrennbar plate under ildsted. Avstand mellom ildsted og brennbart materiale er innenfor kravet på 30 cm
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det er sprekker i murpuss pipe.
Tiltak
- Tiltak:
- Pipene har nye røykrør i stål. Det er på denne bakgrunn ikke behov for strakstiltak i forhold til sprekker/ skader på piper/ brannmur, men om kjøper har andre brukskrav eller krav til estetikk kreves det utbedring eller utskifting.
Rom Under Terreng,TG2
ROM UNDER TERRENG - RÅKJELLER Veggkonstruksjon er synlig grunnmur. Gulvkonstruksjon er jordgulv/ betongplate på grunn. Takkonstruksjon er bjelkelag i tre mot etasje over. Kjeller er råkjeller som ikke benyttes til oppholdsrom. Det er gjort fuktmåling på treverk i kjeller. Ved fuktmåling er det registrert måleverdi som indikerer fukt. Det gjøres spesielt oppmerksom på at fuktmåling som er gjort er å betrakte som stikkprøve og sier bare noe om tilstanden i nærheten til området der målingen er utført.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det er påvist fukt i treverk. Det er gjort visuelle observasjoner av fuktmerker på overflater.
Tiltak
- Tiltak:
- Fukt i treverk er en indikasjon på at kjeller har høy relativ luftfuktighet. Det anbefales å sørge for tilfredsstillende ventilasjon av kjelleren. Manglende ventilasjon kan føre til sopp og råteskader på konstruksjoner.
Innvendige trapper,TG2
INNVENDIG TRAPP. Innvendig trapp mellom etasjer i boenheten. Utført i trekonstruksjon og med tette opptrinn. Trapp har noe bruksslitasje, men ikke mer enn det som kan påregnes i forhold til alder. Normal bruksslitasje må forventes i en bolig og vurderes ikke som avvik. Det anbefales at en kjøper gjør sine egne vurderinger omkring bruksslitasje for å vurdere eventuell utbedringskostnader der kjøper har andre brukskrav eller krav til estetikk.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Rekkverk har åpninger som er større enn 10 cm. Trappa har manglende håndløper.
Tiltak
- Tiltak:
- Det anbefales å vurdere tiltak slik at åpninger i rekkverk ikke overstiger 10 cm. Dersom trappa skal tilfredsstille dagens krav må åpninger i rekkverk ikke overstige 10 cm. Det anbefales å montere håndløper på begge sider av trappeløpet. Dersom trappa skal tilfredsstille dagens krav må den være utstyrt med håndløper på begge sider av trappeløpet.
Lofttrapp,TG2
LOFTSTRAPP Plassbygd enkel trapp med en utførelse som var vanlig ved boligens byggeår, men avviker fra dagens anbefalinger/ krav når det gjelder rekkverk, inntrinn, opptrinn og stigning. På denne bakgrunn gis trappa TG 2 selv om den ikke tilfredsstiller dagens krav til trapp.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Trappa har en utførelse som avviker fra anbefalinger for ett eller flere forhold omkring rekkverk, inntrinn, opptrinn og stigning.
Tiltak
- Tiltak:
- Det er ikke behov for strakstiltak, men dersom trapp skal tilfredsstille dagens krav, eller om kjøper har andre brukskrav eller krav til estetikk kreves det utbedring eller utskifting.
Kjellertrapp,TG2
KJELLERTRAPP Plassbygd enkel trapp med en utførelse som var vanlig ved boligens byggeår, men avviker fra dagens anbefalinger/ krav når det gjelder rekkverk, inntrinn, opptrinn og stigning. På denne bakgrunn gis trappa TG 2 selv om den ikke tilfredsstiller dagens krav til trapp.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Trappa har en utførelse som avviker fra anbefalinger for ett eller flere forhold omkring rekkverk, inntrinn, opptrinn og stigning.
Tiltak
- Tiltak:
- Det er ikke behov for strakstiltak, men dersom trapp skal tilfredsstille dagens krav, eller om kjøper har andre brukskrav eller krav til estetikk kreves det utbedring eller utskifting.
Innvendige dører,TG2
INNVENDIG DØRER. Innvendige dører av ulik type og alder. Ingen lyd/ brannkrav. Dører har noe bruksslitasje, men ikke mer enn det som kan påregnes i forhold til alder. Normal bruksslitasje må forventes i en bolig og vurderes ikke som avvik. Det anbefales at en kjøper gjør sine egne vurderinger omkring bruksslitasje for å vurdere eventuell utbedringskostnader der kjøper har andre brukskrav eller krav til estetikk.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Enkelte dører tar i karm ved åpning/ lukking.
Tiltak
- Tiltak:
- Det anbefales å justere dører som tar i karm.
Våtrom
2. Etasje > Bad
Overflater vegger og himling,TG2
Vegger er utført med baderomsplater. Himling er utført med malte plater. Våtrommet har et gulvareal som gjør at alle veggoverflater er å regne som våtsone.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det er dør i våtsone.
Tiltak
- Tiltak:
- Dør er ikke utsatt for direkte vannsprut, men plasseringen i våtsone kan øke risikoen for vanninntrengning i tilstøtende konstruksjon, og kan forkorte brukstiden til dør/ tilstøtende konstruksjon. Det anbefales å vurdere tiltak for å beskytte dør/ tilstøtende konstruksjon mot fuktpåvirkning.
2. Etasje > Bad
Overflater Gulv,TG2
Gulv er utført med våtromsbelegg. Fallforhold på gulv er ikke tilfredsstillende.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Gulvet har ikke tilfredsstillende fallforhold.
Tiltak
- Tiltak:
- Med dagens bruk fungerer våtrommet med fallforhold som ikke er tilfredsstillende. Ikke tilfredsstillende fallforhold kan som eksempel gi seg utslag i vannansamlinger på gulv og vann som ikke renner/ renner sakte til sluk. Ved lekkasje fra installasjon i rommet vil det være stor sannsynlighet for at lekkasjevann kan trenge inn i tilstøtende konstruksjoner. Har kjøper andre brukskrav og/ eller preferanser kan det være nødvendig med tiltak i forhold til dette. Det anbefales kjøper å vurdere eventuelle konsekvenser sin bruk av våtrommet vil kunne medføre.
2. Etasje > Bad
Sluk, membran og tettesjikt,TG2
Våtrommet har sluk med tilfredsstillende tilgang for renhold og inspeksjon. Plastsluk med klemring og mulighet for rengjøring.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det er ikke fremvist dokumentasjon på utførelse og materialer for våtrommets tettesjikt. Våtrommets tettesjikt er innebygd og er derfor ikke mulig å vurdere uten dokumentasjon. Det er ikke fremvist dokumentasjon på utførelse av gjennomføringer i våtrommets tettesjikt. Gjennomføringene er innebygd/ tildekket og er derfor ikke mulig å vurdere uten dokumentasjon.
Tiltak
- Tiltak:
- Det kan ikke verifiseres om våtrommet har fungerende tettesjikt. Ikke fungerende tettesjikt på våtrom kan føre til skjult skade på tilstøtende/ innebygde bygningsdeler som kan være vanskelig å avdekke på et tidlig tidspunkt. Dersom det skal kunne verifiseres utførelse av tettesjikt på våtrommet må dokumentasjon i form av bilder/ sjekklister/ kontrollerklæring for utførelse og samsvar for benyttede materialer framlegges. Dersom dette ikke kan fremskaffes anbefales det å følge med på tilstand til våtrommet og tilstøtende bygningsdeler/ rom.
1. Etasje > Bad
Generell,TG3
BAD 1. ETASJE. Ved vurdering av våtrommet legges det til grunn krav fra daggjeldende Teknisk forskrift (TEK17). Sjekkpunkter vurderes visuelt slik de fremstår ved befaring, uten demontering/ flytting av deksler/ innredning ol. Eldre våtrom som ut fra alder/ tilstand har utlevd sin brukstid, men fortsatt fungerer med den bruk det har i dag. Det er ikke konstatert forhold som tilsier umiddelbar rehabilitering av våtrommet, men ut fra alder/ tilstand kan våtrommet ha skjult skade, og videre/endret bruk øker risikoen for at det kan oppstå skader som følge av bruk. Det er derfor påregnelig at fullstendig oppbygging av nytt våtrom er nært forestående. For el. installasjoner på våtrommet er det ikke vurdert om krav til installasjoner er ivaretatt, det anbefales å gjennomføre en utvidet EL. kontroll av fagmann på alle el. installasjoner på våtrommet. Våtrommet gis TG 3 på bakgrunn av alder, tilstand og risikoen for skade.
Vurdering av avvik:
- Våtrommet må oppgraderes for å tåle normal bruk etter dagens krav.
Tiltak
- Andre tiltak:
- Brukstiden til våtrommet vil kunne forlenges ved å gjøre tiltak som hindrer vann direkte på overflater. Dette vil likevel bare sikre mot skader i forhold til bruksvann, ved lekkasje fra rør/ installasjoner vil det være fare for skade på tilstøtende konstruksjoner. Det anbefales derfor å gjøre en vurdering av hvordan våtrommet skal brukes videre, og hvilke risiko som er forbundet med videre bruk av våtrommet. Kostnadsestimatet gis for full oppgradering med vanlig standard for våtrom.
Kostnadsestimat : 100 000 - 300 000
Spesialrom
1. Etasje > Badstue
Overflater og konstruksjon,TG2
BADSTU. Plassbygd badstu innredet med plassbygd innredning. Overflate gulv: Trepanel Overflate vegg: Trepanel Overflate himling: Trepanel Elektrisk badstuovn. Badstu har to ventiler for ventilering. Vegg-, tak- og gulvkonstruksjonene er lukket og derfor ikke vurdert. Kun synlige overflater er vurdert.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Badstu skal utføres som rom-i-rommet, dette vil si at badsturommet skal være omsluttet av luftespalte med utlufting mot øvrige konstruksjoner. Det er ikke fremlagt dokumentasjon på utførelse av bastuommet, og heller ikke påvist at rommet er utført som rom-i-rom.
Tiltak
- Tiltak:
- Det kan ikke verifiseres oppbygging av badsturommet, rommet kan derfor ha avvik som ikke er avdekket i denne rapporten. Det anbefales å følge med på tilstand til badstuommet samt omkringliggende konstruksjoner for å oppdage indikasjoner på skader så tidlig som mulig.
2. Etasje > Toalettrom
Overflater og konstruksjon,TG2
TOALETTROM. Separat toalettrom med gulvmontert WC og servant. Ventilasjon med ventil i himling.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Toalettrommet har kun naturlig ventilasjon.
Tiltak
- Tiltak:
- Det anbefales å montere elektrisk avtrekksvifte og løsning for tilluft til toalettrommet.
Tekniske installasjoner
Vannledninger,TG2
INNVENDIGE VANNLEDNINGER. Anlegget er kun visuelt undersøkt, for undersøkelse av anleggets tekniske og funksjonelle forhold anbefales det undersøkelse av fagmann på denne type anlegg. Anlegget er delvis utført med eldre røropplegg i metall og nyere plast og rør-i-rør opplegg. Rør-i-rør opplegg med samleskap plassert på toalettrom. Stoppekran plassert i kjeller
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Boligens byggeår tilsier at innvendige vannledninger i metall har oppbrukt mer enn halvparten av sin brukstid. Vurderingen baseres derfor på alder og at det ikke er påvist funksjonssvikt.
Tiltak
- Tiltak:
- Det er ikke behov for strakstiltak siden det ikke er påvist funksjonssvikt ved innvendige vannledninger, men ut fra alder kan det ikke utelukkes at skader og funksjonssvikt kan oppstå uten forutgående varsel. På denne bakgrunn anbefales det å følge med på tilstand til røropplegget.
Avløpsrør,TG2
INNVENDIGE AVLØPSRØR. Anlegget er kun visuelt undersøkt, for undersøkelse av anleggets tekniske og funksjonelle forhold anbefales det undersøkelse av fagmann på denne type anlegg. Synlige avløpsrør i PVC.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Boligens byggeår tilsier at innvendige avløpsledninger har oppbrukt mer enn halvparten av sin brukstid. Vurderingen baseres derfor på alder og at det ikke er påvist funksjonssvikt. Det er ikke påvist stakemulighet på anlegget.
Tiltak
- Tiltak:
- Det er ikke behov for strakstiltak siden det ikke er påvist funksjonssvikt ved innvendige avløpsledninger, men ut fra alder kan det ikke utelukkes at skader og funksjonssvikt kan oppstå uten forutgående varsel. På denne bakgrunn anbefales det å følge med på tilstand til røropplegget. Det anbefales å vurdere muligheten for å etablere stakemulighet på anlegget.
Ventilasjon,TG2
VENTILASJON. Boligen har naturlig ventilasjon, ventilasjon i oppholdsrom med ventiler i yttervegg, ventiler i vinduer, eller ved aktiv lufting med åpne vinduer. Ventilasjon fra våtrom og kjøkken er beskrevet under egne punkt for disse rommene.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det er ikke tilfredsstillende ventilasjon i ett eller flere oppholdsrom.
Tiltak
- Tiltak:
- Ventiler for friskluft anbefales montert i alle rom som ikke har vegg/ vindusventil. Det anbefales også å vurdere ventiler med innebygd varmegjenvinner.
Elektrisk anlegg,TG2
ELEKTRISK ANLEGG. Elektrisk anlegg utført med hovedsakelig åpent anlegg. Sikringsskap med automat sikringer plassert i kjeller og gang 2. etasje. Kursfortegnelse i sikringsskap. Opplyst av eier at det er gjennomført tilsyn med termografering av det elektriske anlegget i løpet av de siste 5 årene, og at det er åpne avvik etter kontroll. Avvikene gjelder kupler på to lamper i våningshuset. Tilstandsgrad 2 gis på bakgrunn av at det er gjennomført tilsyn i løpet av siste 5 år, og at det er åpne avvik. For elektrisk anlegg er det gjennomført en forenklet kontroll begrenset til de spørsmål og undersøkelser som forskrift til avhendingslova (tryggere bolighandel) § 2-18 inneholder. Dette kan ikke sammenlignes med tilsyn/ kontroll utført av offentlig myndighet (Det lokale eltilsyn) eller registrert elektrovirksomhet, og en bygningssakkyndig har verken kompetanse eller lov til å foreta en slik kontroll. Tilstandsgraden er vurdert ut fra den forenklede og begrensede kontrollen som forskriften inneholder. El-anlegget kan ha feil og mangler som en slik forenklet undersøkelse ikke vil avdekke. Vær derfor oppmerksom på denne risikoen, og søk videre veiledning eller få en fullstendig kontroll utført av registrert elektrovirksomhet. Punkt nr 1-7 er besvart av eier og er ikke vurdert av takstingeniøren.
21.Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)?
Ja
Kommentar:
3.Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?
Ja
Kommentar:Samsvarserklæringer er lagret og fremvist i www.boligmappa.no for eiendommen, det kan ikke verifiseres at samsvarserklæringer lagret i boligmappa dekker alt arbeid som er utført på elektrisk anlegg fra 1. januar 1999.
16.Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll?
Ja
Kommentar:Det er fra takstmannens sin side kun gjort en forenklet visuell undersøkelse av det elektriske anlegget, denne undersøkelsen kan ikke sammenlignes med den undersøkelsen som er gjort i forbindelse med kontrollen av el. anlegget innenfor siste 5 år. Avvik som er registrert ved tilsynet må utbedres og lukkes. Eventuell ytterligere kontroll av el. anlegget vurderes i samråd med elektriker etter at avvik er lukket.
Tomteforhold
Grunnmur og fundamenter,TG2
GRUNNMUR. Grunnmur utført som gråsteinsmur utvendig pusset/ påstøpt.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Det er påvist skade på grunnmuren.
Tiltak
- Tiltak:
- Det er ikke behov for strakstiltak i forhold til skade på grunnmur, men om kjøper har andre brukskrav eller krav til estetikk kreves det utbedring. Det anbefales å følge med på tilstand til grunnmuren, dersom skaden øker må tiltak vurderes.
Terrengforhold,TG2
TERRENGFORHOLD. Tomta er i hovedsak flat. Terrengforhold mot bolig skal ha en utforming som bidrar til å lede vann vekk fra grunnmuren. Anbefalt fall på terrenget ut fra grunnmur er 6 cm lavere terreng 3 meter ut fra grunnmur.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Terrenget har stedvis ikke tilstrekkelig fall bort fra grunnmuren.
Tiltak
- Tiltak:
- Ut fra tilstand på befaringsdagen er det ikke nødvendig med strakstiltak i forhold til terrengets utførelse mot grunnmur. Det anbefales imidlertid å følge med på om vann samler seg/ renner inn mot grunnmur ved ulik nedbørsintensitet. Dersom vann samler seg mot grunnmur anbefales det å gjennomføre tiltak for å lede vann bort fra grunnmur. Vann som trekker inn mot grunnmuren medfører unødvendig fuktbelastning på grunnmur/ fuktsikring/ drenering, og øker sannsynligheten for at vann kan trenge inn i boligens innvendige areal under terreng.
Utvendige vann- og avløpsledninger,TG2
UTVENDIGE VANN- OG AVLØPSLEDNINGER. Utvendige vann- og avløpsledninger er nedgravde installasjoner som ikke er tilgjengelig for vurdering. Boligens byggeår tilsier at vann- og avløpsledninger har oppbrukt mer enn halvparten av sin brukstid. Vurderingen baseres derfor på alder og at det ikke er påvist funksjonssvikt. Tilstandsgrad gis på grunnlag av alder og at det ikke er påvist funksjonssvikt. Det gjøres likevel oppmerksom på at dette kun er situasjonen på befaringstidspunktet og at skader og funksjonssvikt kan oppstå uten forutgående varsel.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Utvendige vann- og avløpsledninger er nedgravde konstruksjoner som ikke er tilgjengelig for vurdering. Boligens byggeår tilsier at vann- og avløpsledninger har oppbrukt mer enn halvparten av sin brukstid. Vurderingen baseres derfor på alder og at det ikke er påvist funksjonssvikt.
Tiltak
- Tiltak:
- Det er ikke behov for strakstiltak siden utvendige vann- og avløpsledninger fungerer med dagens bruk, men det kan ikke sies noe sikkert om tilstand. Det kan derfor ikke utelukkes at skader og funksjonssvikt kan oppstå uten forutgående varsel.
Septiktank,TG2
AVLØPSANLEGG. Utvendige avløpsanlegg er nedgravde installasjoner som ikke er tilgjengelig for vurdering. Boligens byggeår tilsier at avløpsanlegget har oppbrukt mer enn halvparten av sin brukstid. Vurderingen baseres derfor på alder og at det ikke er påvist funksjonssvikt. Tilstandsgrad gis på grunnlag av alder og at det ikke er påvist funksjonssvikt. Det gjøres likevel oppmerksom på at dette kun er situasjonen på befaringstidspunktet og at skader og funksjonssvikt kan oppstå uten forutgående varsel.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Avløpsanlegg er nedgravde konstruksjoner som ikke er tilgjengelig for vurdering. Boligens byggeår tilsier at avløpsanlegg har oppbrukt mer enn halvparten av sin brukstid.
Tiltak
- Tiltak:
- Det er ikke behov for strakstiltak siden avløpsanlegget fungerer med dagens bruk, men det kan ikke sies noe sikkert om tilstand. Det kan derfor ikke utelukkes at skader og funksjonssvikt kan oppstå uten forutgående varsel. Det stilles krav til tilstand og funksjon på private avløpsanlegg. Det er påregnelig at det kan komme pålegg om utbedring/ oppgradering av private avløpsanlegg, eller tilkobling til kommunalt avløpsnett der dette er mulig.

Kommunale avgifter

Kommunale avgifter for 2024 er på kr. 5.117,50, og er fordelt på følgende poster:
- Avløp: kr. 423
- Renovasjon: kr. 3544,-
- Branntilsyn, feiing: kr. 382,50
- Slamtømming: kr. 768,-
- Eiendomsskatt: kr 0,-

Tomten

Tun:
Selve tunet på Hævop har en enkel og grei adkomst. Tunet rammes fint inn av bygningsmassene og har gode parkeringsforhold. Tilgang til både driftsbygninger og våningshus er enkel. Hageanlegget er opparbeidet med romslig plen med diverse beplantninger. Solforholdene er svært gode og det er vidstrakt utsikt ut over det omkringliggende kulturlandskapet.

Dyrket mark:
Jordbruksarealene ligger i 3 teiger i tilknytning til gårdstunet, og 1 teig nordøst for gårdstunet. Arealet er skrånende med arrondering for maskinell drift. Dyrket areal er benyttet til grasproduksjon, avlingspotensiale på 500 - 550 Fem/ daa. Dyrket areal er i følge NIBIO fordelt med jord av stor verdi og middels verdi. Se for øvrig fordelingen i landbrukstaksten, som er vedlagt denne salgsoppgaven.

Skog:
Skogarealene ligger i 4 teiger med nærhet til gårdstunet. Arealet har arrondering/ terreng som er egnet for maskinell sluttavvirkning. Skogteigene har tilkomst over eget areal, og det er utført planting og ungskogpleie. Det foreligger skogbruksplan for begge driftsenhetene. Innestående saldo på skogfond er ca. kr. 10.000,-. Det er planlagt en engangshogst i mars 2025, og dette er hensyntatt i vedlagte landbrukstakst.

Hovedtall for gnr. 29/bnr. 6
Areal:
Total areal: 135 daa.
Produktivt skogareal: 62 daa.

Hogstklassefordeling:
Hogstklasse I: Skog under foryngelse 2,3 daa 4 %
Hogstklasse II : Foryngelse og ungskog 20,5 daa 33 %
Hogstklasse III: Yngre produksjonsskog 13,4 daa 22 %
Hogstklasse IV : Eldre produksjonsskog 25,8 daa 42 %
Hogstklasse V : Gammel skog 0,0 daa 0 %

Kubikkmasse:
Total kubikkmasse: 625 kubikkmeter
Kubikkmasse på drivbare arealer: 625 kubikkmeter

Bonitetsfordeling.
Høy bonitet 25,6 daa - 41%
Middels bonitet 36,3 daa - 59 %

Hovedtall for gnr. 32/bnr. 1:
Areal:
Total areal: 440 daa
Produktivt skogareal: 262 daa

Hogstklassefordeling:
Hogstklasse I: Skog under foryngelse 0,9 daa 0 %
Hogstklasse II : Foryngelse og ungskog 92,5 daa 35 %
Hogstklasse III: Yngre produksjonsskog 86,7 daa 33 %
Hogstklasse IV : Eldre produksjonsskog 71,5 daa 27 %
Hogstklasse V : Gammel skog 10,5 daa 4 %

Kubikkmasse:
Total kubikkmasse: 3.363 kubikkmeter
Kubikkmasse på drivbare arealer: 3.363 kubikkmeter

Bonitetsfordeling.
Høy bonitet 156,9 dekar - 60%
Middels bonitet 105,2 dekar - 40 %

Det er utarbeidet vedtekter for Fluberg Østre Grunneierlag SA, som kan fåes ved henvendelse til megler.

Oppvarming

Lukket peis i stue, og lukket vedovn i kjøkkenet. Ellers elektrisk.

Personopplysningsloven

I henhold til personopplysningsloven gjør vi oppmerksom på at interessenter kan bli registrert for videre oppfølgning.

Hvitvaskingsreglene

Eiendomsmeglere er underlagt Lov om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering (hvitvaskingsloven) - L01.06.2018 nr. 23. Det følger av loven at megler bl.a. har plikt til å gjennomføre kundekontroll. I de tilfeller hvor kunden er juridisk person skal megler også kartlegge hvem som er reelle rettighetshavere. Med reelle rettighetshavere menes fysiske personer som eier eller kontrollerer mer enn 25% av eierandelene i selskapet. Partene må bidra til at kundekontrollen lar seg gjennomføre på en hensiktsmessig måte. Megler plikter å rapportere mistenkelige transaksjoner til Økokrim. Ved slik rapportering vil ikke partene blir varslet.

Lovverk

Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut ifra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er", og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet."

Diverse

Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.

Det er utskilt en parsell 07.12.2024 på 3047,4 kvm fra gnr. 29, bnr. 6. Matrikkelbrev kan fåes ved henvendelse til megler.

For investeringer foretatt på gården de siste 10 årene hvor merverdiavgiften er fradragsført, forutsettes det at Kjøper overtar eventuelle justeringsforpliktelser, jf. merverdiavgiftsloven § 9-7, slik at tilbakeføringsplikt for MVA for selger ikke oppstår.

Bakgrunnen for justeringsreglene er følgende: Hvis en investering (f.eks. en ny driftsbygning) først brukes i avgiftspliktig virksomhet i noen år, før bruken endrer seg til å bli ikke avgiftspliktig, så skal momsfradraget justeres ned når bruken endres til å være ikke-avgiftspliktig. Loven bestemmer at dette skal sees over en 10 års periode. Hvis investeringen f.eks. ble gjort 8 år før salget, så overtar dermed kjøper plikten til å benytte dette i avgiftspliktig virksomhet i 2 år. Dette bør alltid kjøper og selger avklare med sine regnskapsførere ifbm. overtakelsen. I dette tilfellet gjelder dette i hvert fall driftsbygningen som er oppført i 2020, ifølge regnskapsfører.

Dersom Kjøper ikke skal drive merverdiavgiftspliktig virksomhet på eiendommen og ikke kan overta eventuelle justeringsforpliktelser, må det klart opplyses som forbehold når bud inngis, slik at selger kan ta stilling til dette.

Regulering

Eiendommen er uregulert, og ligger i et område avsatt til LNF-område i kommuneplanen (landbruk, natur, fritid). Kommuneplanens navn er kommuneplanens arealdel 2016 - 2026. Endelig vedtatt arealplan: 11.04.2016. Arealbruk for delarealer: LNFR areal for nødvendig tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag - Nåværende.

Ferdigattest

Ferdigattest på nytt driftsbygg, datert 18.11.2024 og ferdigattest for rehabilitert pipe, datert 22.11.2022.

Det foreligger ikke godkjente og byggemeldte tegninger på øvrig bygningsmasse, og kjøper påtar seg risikoen for både fremtidig, fortsatt bruk og eventuelle pålegg, for alle ovennevnte ulovlige forhold, herunder risikoen for om bruken lar seg godkjenne, og alle kostnader forbundet med dette. Det kan være krav i lov, forskrift og planverk som ikke er eller kan oppfylles, i så fall vil kommunen kunne kreve at rommet/ rommene/ bygningsdelene settes tilbake til opprinnelig godkjent stand.

Vei, vann og avløp

Tilkomst til eiendommen fra Øvre Bergegarda. Eiendommen har privat vannforsyning felles med flere eiendommer, organisert i Sameiet Hævop vannverk. I tillegg har eiendommen privat borehull som er benyttet til vann i drift av eiendommen. Eiendommen har privat avløpsanlegg.

Servitutter

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:

3447/32/1:
07.08.1839 - Dokumentnr: 900002 - Rettsbok


17.02.1868 - Dokumentnr: 900096 - Erklæring/avtale
Grensegangssak


16.10.1874 - Dokumentnr: 900084 - Utskifting


15.12.1893 - Dokumentnr: 900206 - Utskifting


23.10.1914 - Dokumentnr: 900553 - Bestemmelse om beiterett
Rettighetshaver: Knr: 3447 Gnr:32 Bnr:3


28.05.1915 - Dokumentnr: 900766 - Skjønn
Bestemmelse om regulering av innsjø/vann/elv


21.10.1961 - Dokumentnr: 4163 - Elektriske kraftlinjer
Rettighetshaver: Vestoppland kommunale kraftselskap


03.02.1992 - Dokumentnr: 777 - Bestemmelse om veg
Med flere bestemmelser
Gjelder denne registerenheten med flere


Dokumentnr: 900562 - Opprettelse av matrikkelenheten


22.11.1911 - Dokumentnr: 900251 - Registrering av grunn
Utskilt fra denne matrikkelenhet:
Knr: 3447 Gnr:32 Bnr:2


23.10.1914 - Dokumentnr: 900153 - Registrering av grunn
Utskilt fra denne matrikkelenhet:
Knr: 3447 Gnr:32 Bnr:3


01.01.2020 - Dokumentnr: 1081292 - Omnummerering ved kommuneendring
Tidligere: Knr: 0536 Gnr:32 Bnr:1


10.12.1850 - Dokumentnr: 900025 - Erklæring/avtale
Rettighet hefter i: Knr:3447 Gnr:29 Bnr:1
Rettighet hefter i: Knr:3447 Gnr:29 Bnr:65
Gjelder denne registerenheten med flere


25.10.1914 - Dokumentnr: 900554 - Bestemmelse om vannrett
Rettighet hefter i: Knr:3447 Gnr:32 Bnr:3


06.04.1956 - Dokumentnr: 837 - Erklæring/avtale
Rettighetshaver: Televerket
Bestemmelser om telefonledninger/stolper/kabler/grøfter m.v.


23.07.1957 - Dokumentnr: 2137 - Bestemmelse om veg
Vegvesenets betingelser vedtatt
Gjelder denne registerenheten med flere


19.07.1976 - Dokumentnr: 5158 - Bestemmelse om kloakkledn
Rettighetshaver: Knr:3447 Gnr:29 Bnr:53


30.06.1949 - Dokumentnr: 1828 - Registrering av grunn
Denne matrikkelenhet opprettet fra:
Knr: 3447 Gnr:29 Bnr:1


03.06.1976 - Dokumentnr: 3809 - Registrering av grunn
Utskilt fra denne matrikkelenhet:
Knr:3447 Gnr:29 Bnr:53


26.08.1985 - Dokumentnr: 6505 - Registrering av grunn
Utskilt fra denne matrikkelenhet:
Knr: 3447 Gnr:29 Bnr:59


01.01.2020 - Dokumentnr: 223187 - Omnummerering ved kommuneendring
Tidligere: Knr:0536 Gnr:29 Bnr:14


11.10.1951 - Dokumentnr: 3045 - Erklæring/avtale
Rettighet hefter i: Knr:3447 Gnr:28 Bnr:8
Rettighet hefter i: Knr:3447 Gnr:29 Bnr:1
Rettighet hefter i: Knr:3447 Gnr:29 Bnr:65
Bestemmelse om spillvann/drensvann/overvann/stikkrenner m.m.
Gjelder denne registerenheten med flere


3447/29/14:
07.08.1839 - Dokumentnr: 900002 - Rettsbok


17.02.1868 - Dokumentnr: 900096 - Erklæring/avtale
Grensegangssak


16.10.1874 - Dokumentnr: 900084 - Utskifting


15.12.1893 - Dokumentnr: 900206 - Utskifting


23.10.1914 - Dokumentnr: 900553 - Bestemmelse om beiterett
Rettighetshaver: Knr:3447 Gnr:32 Bnr:3


28.05.1915 - Dokumentnr: 900766 - Skjønn
Bestemmelse om regulering av innsjø/vann/elv


21.10.1961 - Dokumentnr: 4163 - Elektriske kraftlinjer
Rettighetshaver: Vestoppland kommunale kraftselskap


03.02.1992 - Dokumentnr: 777 - Bestemmelse om veg
Med flere bestemmelser
Gjelder denne registerenheten med flere


Dokumentnr: 900562 - Opprettelse av matrikkelenheten


22.11.1911 - Dokumentnr: 900251 - Registrering av grunn
Utskilt fra denne matrikkelenhet:
Knr: 3447 Gnr:32 Bnr:2


23.10.1914 - Dokumentnr: 900153 - Registrering av grunn
Utskilt fra denne matrikkelenhet:
Knr: 3447 Gnr:32 Bnr:3


01.01.2020 - Dokumentnr: 1081292 - Omnummerering ved kommuneendring
Tidligere: Knr: 0536 Gnr:32 Bnr:1


10.12.1850 - Dokumentnr: 900025 - Erklæring/avtale
Rettighet hefter i: Knr: 3447 Gnr:29 Bnr:1
Rettighet hefter i: Knr: 3447 Gnr:29 Bnr:65
Gjelder denne registerenheten med flere


25.10.1914 - Dokumentnr: 900554 - Bestemmelse om vannrett
Rettighet hefter i: Knr: 3447 Gnr:32 Bnr:3


06.04.1956 - Dokumentnr: 837 - Erklæring/avtale
Rettighetshaver: Televerket
Bestemmelser om telefonledninger/stolper/kabler/grøfter m.v.


23.07.1957 - Dokumentnr: 2137 - Bestemmelse om veg
Vegvesenets betingelser vedtatt
Gjelder denne registerenheten med flere


19.07.1976 - Dokumentnr: 5158 - Bestemmelse om kloakkledn
Rettighetshaver: Knr: 3447 Gnr:29 Bnr:53


30.06.1949 - Dokumentnr: 1828 - Registrering av grunn
Denne matrikkelenhet opprettet fra:
Knr: 3447 Gnr:29 Bnr:1


03.06.1976 - Dokumentnr: 3809 - Registrering av grunn
Utskilt fra denne matrikkelenhet:
Knr: 3447 Gnr:29 Bnr:53


26.08.1985 - Dokumentnr: 6505 - Registrering av grunn
Utskilt fra denne matrikkelenhet:
Knr: 3447 Gnr:29 Bnr:59


01.01.2020 - Dokumentnr: 223187 - Omnummerering ved kommuneendring
Tidligere: Knr: 0536 Gnr:29 Bnr:14


11.10.1951 - Dokumentnr: 3045 - Erklæring/avtale
Rettighet hefter i: Knr: 3447 Gnr:28 Bnr:8
Rettighet hefter i: Knr: 3447 Gnr:29 Bnr:1
Rettighet hefter i: Knr: 3447 Gnr:29 Bnr:65
Bestemmelse om spillvann/drensvann/overvann/stikkrenner m.m.
Gjelder denne registerenheten med flere

Ansvarlig megler

Thor Asbjørn Lunde

Nærområdet

Kart med kartnålØvre Bergegarda 37, 2862 Fluberg

Annonseinformasjon

FINN-kode393302238
Sist endret13. feb. 2025 09:41
ReferanseGAR30.258

Rapporter annonse

Annonsene kan være mangelfulle i forhold til lovpålagt opplysningsplikt. Før bindende avtale inngås oppfordres interessenter til å innhente komplett informasjon fra meglerforetaket, selger eller utleier.