Bildegalleri
Kongsbakk gård, Marker. 171 daa fulldyrket.371 daa produktiv skog. Nytt og moderne våningshus. Velholdt låve m.m.
Kongsbakkveien 312, 1870 ØrjePris på lån: fra 39 938 kr/mnd
Lånekalkulator fra 39 938 kr/mndEff.rente 5,63 %. 6 510 000 o/25 år. Kostnad: 5 471 400 kr. Totalt 11 981 400 kr.
LånekalkulatorEff. rente 12.73%. Eksempel: 130 000 kr over 5 år. Kostnad 43 382 kr. Totalt 173 382 kr.
Nøkkelinfo
- Boligtype
- Gårdsbruk/Småbruk
- Eieform
- Eier (Selveier)
- Internt bruksareal
- 129 m² (BRA-i)
- Bruksareal
- 129 m²
- Byggeår
- 2023
- Tomteareal
- 618 700 m² (eiet)
Fasiliteter
Adresse
Kongsbakkveien 312
1870 Ørje
Matrikkel
Gnr. 53 bnr. 1 i Marker kommune
Kongsbakk gård, Marker. 171 daa fulldyrket | 371 daa produktiv skog | Nytt våningshus | Stor og velholdt låve | Redskapshus/garasje | Stabbur | veksthus
Mitre Kongsbakk gård ligger på et høydedrag i et tradisjonelt landbruksområde med flott utsyn ut over vakkert kulturlandskap. Den dyrkede marken utgjør totalt 167 daa og består av 4 skifter i nærhet til tunet på gården. Hovedskifte ligger nord og øst for tunet, og er på 84,6 daa. Det er flere fjellskjær og ett par åkerholmer på skiftet. Noe av dette er klassifisert som "annet markslag," og blir benyttet som innmarksbeite, og blir benyttet som sauebeite. De andre beitene ligger sydvest for tunet, og er kun adskilt av gårdsveien. Alle skiftene er lett tilgjengelige for maskiner, og er godt egnet for gras- og frøproduksjon, samt korn og belgvekster. Det dyrkede arealet er leid ut i 2021 med 10 års varighet. Det produktive skogsarealet utgjør 371 daa og fordeler seg på 3 teiger. Alle teigene grenser mot eiendommens dyrka mark. Selve tunet er romslig og rammes fint inn av bygningsmassen. Parkeringsforholdene er meget gode og det er lett tilgang til både låve Redskapshus og våningshus. Hageforholdene er pent, og består av plenarealer med diverse beplantninger og et veksthus med tanke på småskala grønnsaksproduksjon.
Det gamle våningshuset er revet, og det er bygget et nytt hus (Alvsbyhus) med alt på ett plan. Huset har en grunnflate på 130 kvm og utstyr og innredninger er av meget god standard. Oppvarmingen er med luft/vann varmepumpe og radiatorer i rommene. Det er også mulighet for pipe og vedfyring. Låve og fjøs ble oppført i 1980/81 med grunnflate på 350 kvm. 2. etg. har en fin kjørebru med enkel adkomst via støpt låvebru. Vedlikeholdet er gjennomgående godt og låven har en god bruksverdi. Redskapshuset ble oppført i 1974/75 og har et samlet areal på 147 kvm. Det er enkel adkomst via 2 doble slagporter mot sydøst, og på langveggen mot øst er det 4 skyveporter. Stabburet har en grunnflate på 18 kvm. og er utbygd med 2. etg. Det er holdt god i hevd og gir et godt inntrykk og er et miljøskapende element på tunet. Det er også oppført et veksthus på tunet med tanke på småskala grønnsaksproduksjon.
Beliggenhet, adkomst
Kongsbakk gård har en fin beliggenhet på ett høydedrag, åpent og fritt i et vakkert kulturlandskap. Fra eiendommen er det umiddelbar adkomst til store skogsarealer og fine friområder og turterreng. Fra eiendommen er det gangavstand til Fjellengtjernet og ca. 10-12 minutter med bil til den flotte Rødenessjøen med fine badeplasser og gode muligheter for båtliv og fiske. Frem til Ørje sentrum er det ca. 25 minutter med bil. Her finner man kommuneadministrasjonen i Marker kommune, barnehager, barneskole og ungdomsskole. Ørje har også et godt utvalg av forretninger, kafeer og øvrige servicetilbud. En kort kjøretur og man er i Sverige og Tøcksfors med sitt store handelssenter der man finner et stort og meget variert utvalg av forretninger. Den historiske Haldenkanalen som starter ved Ørje sluser forbinder store innsjøer, trange kanaler, åpne enger og vakker skog. (Les mere på: https://www.visitoestfold.com/no/haldenkanalen/artikler/reisen-pa-kanalen/).
Eiendommen kort oppsummert:
- 171,3 daa fulldyrket jord, i all hovedsak samlet rundt tunet på gården
- 371,2 daa produktiv skog, fordelt på fire teiger og ca. 7daa nydyrket i 2022
- 13,4 daa innmarksbeite rett ved tunet
- Det er lagt solcellepanel på låvetaket og det er lagt trekkerør for fiber og strøm til redskapshus (se "eiersberetning," som er vedlagt salgsoppgaven)
- Stort og fint tun på Ca. 8 daa med grei adkomst og gode parkeringsforhold foran bygningene
- Nytt og romslig våningshus på ett plan
- Planer om å legge inn fibernett i våningshuset
- Den velholdte låven med grunnflate på ca. 350 kvm har et godt potensial
- Praktisk redskapshus
- Nytt veksthus i 2021 på ca. 30 kvm.
- Koselig og velholdt gårdsstabbur i tradisjonell stil
- Kort avstand ned til Rødenessjøen med gode bade- fiske og båtmuligheter
- Umiddelbar tilgang til flotte friarealer og turterreng
- Ca. 25 minutter med bil til Ørje med forretninger, kafeer, skoler og kommuneadministrasjon
- Ca. 30 minutter med bil til Mysen
- Kort vei til Sverige og Töcksfors med et rikholdig tilbud av forretninger
Bygninger og byggemåte
Våningshus:
Utvendig:
Alvsbyhus som er oppført i 2023, står på støpt ringmur med grunnflate på 130 kvm, og alt på ett plan. Huset har saltak som er tekket med taksten mønstrete stålplater. Det er 3-lags isolerglassvinduer
Innvendig:
Det er innredet en liten gang, kjøkken og stue i åpen løsning, 3 soverom, bad og vaskerom. Vegger er kledd med sponplater, og takess i himlingen. På bad er det baderomspanel på veggene. Huset har 3 balkongdører. Parkett på gulv og våtromsbelegg med varmefolie på bad.
Låve:
Byggets grunnflate er på ca 350 kvm. hvorav fjøs m/ fjøsinngang er på ca. 255 kvm. Oppført i 1980/81. Bygget står støpt på fundament med gjødselkjeller under fjøset. Bygget har saltak som er tekket med stålplater med plastduk i undertak. Utvendig kledning er malt sprekkpanel og liggende vestlandskledning på fjøsdelen. På baksiden av fjøset er det stålplater. . I byggets vestre del er det 2 betongsiloer som er bygd om til tørke/lagersiloer for korn. Siloene med kapasitet på 55-60 tonn har selvtømmende plater i bunnen. Tippesjakt på ca. 2,5 tonn med kornedler er plassert mellom siloene på endeveggen mot vest. I bakkant av tippesjakt mot fjøset er det varmluftstørke, en satstørke på 5 tonn. Fyrrom til tørka er på låvens nordvestre hjørne, og er oppført på støpt dekke med murpusset lecavegger og lecaplank i himling. Det bør påregnes noe oppgradering av tørkeanlegget for å få det mer tilpasset dagens krav/behov. Fjøset har støpte elementer i veggene og hulromsdekke i taket. Veggelementene er panelt utvendig. Gulvet er støpt, med gjødelsrister i småkalv-/ melkeavdeling og spaltegulv i ungdyrsavdelingen. Fjøsinngang (ca. 30kvm) er mot tunet og består av vaskerom med dusj/wc. Det her ikke vært drift i fjøset siden 1998. 2.etasje i låven har støpt dekke og laminert Moelven buer i tak/veggkonstruksjon. Adkomst til bortimot 300 kvm lager-flate via midtstilt låvebru på langvegg mot nord. Låven virker å ha et stabilt fundament, er rett i mønet og virker godt holdt. Det ble dog observert en setningsskade i mur på endevegg mot vest. Bygningen virker godt tilpasset gårdens størrelse og normale behov. Ved alternativ utnyttelse må oppgradering/omgjøring påregnes.
Redskapshus:
Oppført i 1974/75 på 174 kvm. Bygget er oppført i bindingsverk med saltak og selvbærende sperrer. Utvendig kledd med glattkant/sprekk panel, og taket er tekket med stålplater i lagt et par lysplater i plast. Det er gulvplank i rommene med slagporter, pukk/steinfylling i resten av bygget. Redskapshuset virker godt fundamentert, og er rett i mønet. Noe av bygningens kledning ligger når bakkenivå og er fukt/råteskadet. Bygget gjør forøvrig ett greit inntrykk, men høyden på portene kan være i laveste laget for dagens maskiner/utstyr. Noe vedlikeholdsarbeid bør påregnes. Bygget har en god nytteverdi for dagens drift.
Stabbur:
Antas oppført i 1936-37. Bygget står på 9 støtter på støpt plate. Stabburet har en grunnflate på 18 kvm med utbygd 2 etasje. Stabburet er oppført i uisolert bindingsverk som utvendig er kledd med tømmermannspanel. Taket er tekket med taksteinmønstret stålplater og sutaksplater som undertak. Stabburet er innredet for småselskap/gjestehus i sommerhalvåret. Stabburet er godt holdt og gir ett godt inntrykk. Det er foretatt noe innredning av rommene i begge etasjer og stabburet kan en fin bruksverdi.
Veksthus:
Det er oppført et veksthus på ca. 30kvm i 2021. Underlag er gravd ut, lagt fiberduk og bærelag med pukk. Benyttes til grønnsaksproduksjon
Arealer og fordeling per etasje
Primærrom: 129 kvm, Bruksareal: 129 kvm, BRA-i: 129 kvm
1.Etasje: Gang, stue og kjøkken i åpen løsning, 3 soverom, 2 bad og vaskerom
Hva som defineres som primærrom (P-ROM) eller sekundærrom (S-ROM) tar utgangspunkt i hvordan rommet er i bruk når eiendommen selges, selv om enkelte rom ikke er byggemeldt og godkjent til dagens bruk.
Oppvarming
Oppvarming er med luft / vann varmepumpe og radiatorer i rommene - NIBE varmesentral. Pipe og vedfyring er på planleggingsstadiet, men er ikke installert.
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Areal: 618 700 kvm, Eierform: Eiet tomt
Tun, jord og skog
Tun:
Selve tunet på Kongsbakk gård er på total ca. 8 daa har enkel og grei adkomst. Tunet rammes fint inn av bygningsmassen og det er svært gode parkeringsforhold. Tilgang og adkomst til både låve, redskapshus og våningshus er enkel og den store gårdsplassen er svært godt egnet for større kjøretøyer. Hageanlegget er opparbeidet med plen med diverse beplantning. Solforholdene er svært gode og er det vidstrakt utsikt ut over det omkringliggende kulturlandskapet.
Dyrket mark:
Dyrket mark er fordelt på 4 skifter. Hovedskiftet på 86,4 daa ligger nord og øst for tunet, mens de andre teigene ligger sydvest for tunet. De er samlet, men kun adskilt av gårdsveien. Det er flere fjellskjær og et par åkerholmer på skiftet, og noe av dette er klassifisert som innmarksbeite, og blir benyttet til saubeite. Eiendommens jordbruksareal er oppstykket med mye åkerholmer, fjellskjær og en form som bjør bearbeiding tidkrevende og tungvint. Arronderingen vurderes således som mindre god. Eiendommens jordart oppgis til å være leirblanda moldjord, med kun mindre områder med noe stivere jord/høyre leirinnhold. Heie eiendommen er systematisk grøftet, men grøftene har varierende alder, der de eldste er fra 1958/59, og det er således benyttet både tegl- og plastrør som grøftemateriale. En fornying av noe av dreneringen bør påregnes i kommende 10 års periode. Jordbruksarealet egner seg bra for dyrkning av korn og gras og det opplyses om normale avlinger for området. Det er registrert floghavre på eiendommen, men ugraset holdes under oppsikt, og holdes i sjakk med sprøyting. Jordbruksarealet er dag bortleid med avtale på 10 år fra 2021. Det er således 7 år igjen av denne avtalen. Eier har skrevet avtalen med rett til å si opp avtalen med ett års oppsigelse etter 5 år. Jorda er leid bort for kr. 300,- pr. daa.
Skog:
Skogen er fordelt på tre teiger. En teig nordøst for tunet, og to teiger sydvest for tunet. Alle teigene grenser mot eiendommens dyrka mark. Syd for tunet er det en liten teig på 16,5 daa, samt 1,2 daa på andre siden av Kongsbakkveien. Begge i det nordøstre hjørnet for øvrig er skogen sammenhengende, kun adskilt av veien som splitter både jord og skog på denne delen av eiendommen. Det foreligger skogsbruksplan, som er fremskrevet til 2023, og skogbruksplanens produksjonstall er brukt som utgangspunkt i takstmannens vurdering:
Bonitetsfordeling.
Høy bonitet 184,7 dekar
Middels bonitet 185,6 dekar
Lav bonitet 28,1 dekar
Uproduktivt skogarealer.
uproduktiv skog 1,4 dekar
Myr 135 dekar
Hogstklassefordeling:
Hogstklasse: II : Foryngelse og ungskog 13 %
,, III: Yngre produksjonsskog 46 %
,, IV : Eldre produksjonsskog 29 %
,, V : Gammel skog 12 %
Stående kubikmasser er opplyst å være 15849 kbm., fordelt på:
63 % gran.
31 % furu
6% lau.
Det opplyses at ca 7 daa av et plantefelt er ferdig ryddet/dyrket opp og tatt i bruk i 2022. Eiendommens fulldyrka areal skal således være 175 daa, og skogsareal ca. 364 daa. Det er kun avvirket ved til eget bruk etter eiendomsoverdragelsen. Innestående på skogfondskonto pr. 15.08.2024 var kr. 170.379,-. Sogens totalvolum antas i dag å være rundt 4800 kbm.
Det er planlagt å plante skog på det området som ble avvirket i 2022/23 denne sommeren/høsten 2024. Det skal plantes nye planter på de områdene som er hugget i 2023/24. I tillegg er det planlagt noe avstandsregulering. En del av skogfondet vil bli benyttet til disse tiltakene før salg.
Det er et elg-jaktlag og det er dannet et rådyr-jaktlag sammen med naboen.
Vei, vann og avløp
Adkomstveien er privat over naboeiendommen, og kjøper må ta ansvaret for sin del av vedlikeholdet. Det er pr. i dag ingen økonomiske innbetalinger for veien utover eiers egne kostnader til vedlikehold. Veiordningen er ikke tinglyst.. Borrevann i dypvannsbrønn med renseanlegg. Avløp er tilkoblet godkjent minirenseanlegg med en årlig tømming.
Reguleringsplan
Eiendommen ligger i et uregulert område
Det er kommuneplan for området. Kommuneplanens navn er Marker kommune 2005-2017. Formål LNF-område. (landbruk, natur og friluft)
Servitutter og heftelser i grunnbok
På eiendommen med gnr/ bnr 53/1 og 53/2 er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:
1960/2213-1/1 Bestemmelse om vannledn.
27.10.1960
Rettighetshaver: BERGFJERDINGEN VANNVERK
Med flere bestemmelser
Gjelder denne registerenheten med flere
Meglers kommentar: Erklæring om rett til vannforsyning og bygging av pumpehus, samt til å føre ledninger over eiendommene og gi tillatelse til andre å delta i vannforsyningen. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler
1962/499-1/1 Erklæring/avtale
17.02.1962
Vedtak av det offentliges vilkår for statstilskudd i
forbindelse med senking/lukking av grøft/bekk/kanal/elv
Gjelder denne registerenheten med flere
Meglers kommentar: Erklæring om fremtidig vedlikehold av "hyttebekken," og fordelingen mellom eiendommene. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler
1969/174-1/1 Jordskifte
16.01.1969
Grensegangssak
Gjelder denne registerenheten med flere
Meglers kommentar: Jordskiftedom fra 1968 vedrørende forlik om grenene mellom flere eiendommer. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler
1973/6317-1/1 Erklæring/avtale
27.11.1973
Vedtak av det offentliges vilkår for statstilskudd i
forbindelse med senking/lukking av grøft/bekk/kanal/elv
Gjelder denne registerenheten med flere
Meglers kommentar: Avtale om senking av Fallatjernet, Fjeldingbakken og graving av Fjeldingbekken til pal 95. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler
1975/4654-1/1 Erklæring/avtale
21.08.1975
Vedtak av det offentliges vilkår for statstilskudd i
forbindelse med omlegging/utbedring av veg
Gjelder denne registerenheten med flere
Meglers kommentar: Avtale om utbedring av gårdsveiene til Kongsbakk. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
Rettigheter på andre eiendommer:
1976/6417-1/1 Bestemmelse om båtplass. Bestemmelse om veg. Bestemmelse om forkjøpsrett
Meglers kommentar: Eier av gnr. 51, bnr. 3 har rett til å benytte gårdsvei til Fjeldengen og derfra skogsvei frem til tomten, og forplikter seg til å betale ett lass grus i året på gårdsvei frem til fjeldengen. De gis rett til å benytte kvist og topp fra nedhugget skog til ved. De trær som vokser på tomten tilfaller kjøperen. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
1981/304-1/1 Bestemmelse om veg.
Meglers kommentar: Hytteier har rett til å benytte gårdsveien til "Fjeldengen, gnr. 51, bnr. 2 i Marker og derfra gangvei gjennom skogen frem til tomten. Dette og retten til å parkere en bil på Fjeldengen for eget behov. Hytteeier har videre rett til å inngjerde sin tomt om han ønsker. Hytteeier forplikter seg til å betale ett gruslas i året på gårdsveien frem til Fjeldengen. Det foreligger også rett til å framdrift av tømmer over tomten langs nodre grense. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
Ferdigattest
Ferdigattest, datert 27.04.2023 vedrørende våningshuset.
Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, som stemmer med dagens bruk
Boligen er bygget ny i 2023 av Älvsbyhus. Boligen er bygget etter TEK 17.
Informasjon om odelsloven
Det er ikke odel på eiendommen, da den ikke er opparbeidet ennå av nåværende eier.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.
Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:
1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.
2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.
Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-
Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.
Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.
Prisantydning
9 300 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Thor B. Grønnerød
Takstdato : 21.08.2024
Markedsverdi : 9 300 000,-
Formuesverdi : 1 248 206,-
Formuesverdi pr. : 01.01.2022
Landbrukseiendom med våningshus oppført i 2023, det er våningshuset tilstandsrapporten er på. Andre bygg på gården er kun enkelt vurdert og beskrevet i salgsoppgaven, se også landbrukstakst for gården generelt.
På denne eiendommen har følgende fått tilstandsgrad 2 (TG2) og tilstandsgrad 3 (TG3):
Enebolig
Utvendig
Utvendige trapper,TG3
Trapp i trekonstruksjon.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke montert rekkverk.
- Ikke rekkverk i trappeløp.
Tiltak
- Rekkverk må monteres for å lukke avviket.
Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000
Innvendig
Overflater,TG2
Innvendig er det gulv av parkett. Veggene har tapet og malte plater, smartpanel. Innvendige tak har malte plater og himlingsplater. Tapet i tak på hovedsoverom.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist skader på overflater.
- Lite hakk i parkett på kjøkken.
Tiltak
- Andre tiltak:
- Utbedre skaden.
Andre innvendige forhold,TG2
Selger opplyser om følgende: Mus i tak det første året. Husleverandør har utbedret og tettet adkomst for mus. Ikke vært problem etter dette. Selger opplyser at det er veps i taket ved inngangsparti og i møne på kortsidene. Her er det ikke tettet for veps av husleverandør. Det har ikke vært tegn til veps oppe på loftet, så her ser det ut til at husleverandør har tettet for veps.
Vurdering av avvik:
- Det er avvik:
- Selger opplyser at det er veps i taket ved inngangsparti og i møne på kortsidene.
Tiltak
- Tiltak:
- Undersøke dette nærmere, og evt. gjøre tiltak for å stoppe/ begrense dette.
Tomteforhold
Utvendige vann- og avløpsledninger,TG2
Utvendige avløpsrør er av plast og er fra 2023. Minirenseanlegg. Utvendige vannledninger er av plast (PEL). Det er privat grunnboret brønn. Nye vannledninger inn fra pumpe er fra 2023.
Vurdering av avvik:
- Det foreligger ingen dokumentasjon på vannkvaliteten på brønnvannet.
Tiltak
- Vannkvalitet må dokumenteres
Kommunale avgifter
Kr. 7 369,15 pr. år
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.
Antikk og løsøre
Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Maskiner og utstyr
Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er",og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet."
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.
Salgsoppgaven beskriver vesentlig og lovpålagt informasjon om eiendommen
Se komplett salgsoppgaveNyttige lenker
Beliggenhet
TEGNEBY & GRØNNERØD LANDBRUKSMEGLING AS
Annonseinformasjon
FINN-kode | 369505157 |
---|---|
Sist endret | 15. nov. 2024 01:32 |
Referanse | 14240034 |
Annonsene kan være mangelfulle i forhold til lovpålagt opplysningsplikt. Før bindende avtale inngås oppfordres interessenter til å innhente komplett informasjon fra meglerforetaket, selger eller utleier.