Bildegalleri
Drømmer du om din egen bit av Helgelandskysten? Her har du sjansen til å sikre deg en stor, ubebygd eiendom.
Flatøya, 8193 Rødøy- Totalpris
- 2 064 740 kr
- Omkostninger
- 64 740 kr
Pris på lån: fra 9 327 kr/mnd
Lånekalkulator fra 9 327 kr/mndEff.rente 6,54 %. 1 400 000 o/25 år. Kostnad: 1 398 100 kr. Totalt 2 798 100 kr.
LånekalkulatorEff. rente 12.73%. Eksempel: 130 000 kr over 5 år. Kostnad 43 382 kr. Totalt 173 382 kr.
Nøkkelinfo
Visning
Om eiendommen
Kort om eiendommen
Velkommen til vakre Flatøy!
Her kan bli eier av din egen bit av Helgelandskysten. Eiendommen er av historisk grunn - Flatøy er en sentral del av Rødøy prestegjelds historie. Dette kan du lese mer om i salgsoppgaven.
Flatøya ligger vakkert til i Rødøy kommune, omkranset av Gjessøya i nordvest, Rødøya i nordøst og Gjerdøya i sør.
Selve Flatøya er bebygd med flere våningshus som i dag benyttes til fritidsbolig. Du finner også flere naust på øya. Det er adkomst til øya med egen båt. Øya har gjennom generasjonsskifter blitt delt opp til mindre parseller. Eiendommene som selges er gnr. 75 bnr. 1 og gnr. 75 bnr. 10. Rett vest for Flatøya finner du Store- og Litle Lyngøya, samt Skarvholmskjæran som medfølger i handelen.
Overtakelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Beliggenhet
Flatøya ligger vakkert til i Rødøy kommune, omkranset av Gjessøya i nordvest, Rødøya i nordøst og Gjerdøya i sør.
Selve Flatøya er bebygd med flere våningshus som i dag benyttes til fritidsbolig. Du finner også flere naust på øya. Det er adkomst til øya med egen båt. I dag er det kun eiendommen gnr.75 bnr. 2 som har brygge for anløp. Det medfølger ingen rett til bruk av dette bryggeanlegget. Øya har gjennom generasjonsskifter blitt delt opp til mindre parseller. Eiendommene som selges er gnr. 75 bnr. 1 og gnr. 75 bnr. 10.
Rett vest for Flatøya finner du Store- og Litle Lyngøya, samt Skarvholmen med tilhørende skjær som medfølger i handelen. Her er det også rett til lakseutsett i følge selger. Dette kan gjøres i "lovlige" perioder i løpet av året. Kjøper må gjøre seg kjent med myndighetenes føringer for privat fiske og garn.
Rett sør for Flatøya har du gode utsynsforhold mot Breisundet som er passasjen mellom Rødøyfjorden i øst og Blikværfjorden i vest.
Eiendommen har meget gode sol- og utsiktsforhold. Du kan faktisk oppleve midnattssol, slik vi gjorde da bildene av eiendommen ble tatt på våren 2022.
Man kan komme seg til Rødøya, som ligger like ved, med hurtigbåt fra Bodø, Meløy, Nesna og Tonnes, eller med ferge fra Kilboghamn og Jektvik.
Nærområdet:
Nærområdet er bestående av mange koselige tettsteder, og av dem kan man blant annet nevne Rødøya nordøst for Flatøya. Her kan man utforske fine natur- og turområder, hvite sandstrender og morsomme aktiviteter for familien. Verdt å nevne er det majestetiske fjellet Rødøyløva, som med sine 443 meter over havet, gir deg utsikt helt til Lofotveggen i nord og til Vega i sør. Bare noen meter fra kaia hvor man går i land, kan man spotte store trollspor som leder inn til eventyrskogen, og i tillegg byr øya på bamsemuseum for de aller minste. Klokkergården som ligger ved foten av Rødøyløva byr på velsmakende mat i et nostalgisk miljø.
Sør for Flatøya finner man Selsøyvik. Her er det både landhandel, restaurant og pub, og man kan nyte både god mat og drikke til midnattssola. Selsøyvik har gjestehavn med drivstoffanlegg til fylling både på land og på flytebrygga. De tilbyr også overnatting på Handelsstedet.
Rett sør for Selsøyvik finner man Tonnes, en bygd i Lurøy kommune, omringet av øysamfunn og fiskevær. Bygda har flere severdigheter, og av dem kan blant annet Tonnesgrotten og Oscarbrygga nevnes. Oscarbrygga er en gammel fiskebrygge omgjort til en koselig brygge med rorbuer, restaurant som serverer lokale og tradisjonelle retter, leie av båt og muligheter for fiske.
Nordøst for Flatøya ligger Bolga i Meløy kommune. Her er det ei fin brygge med sommeråpen restaurant, båt- og rorbuutleie. I tillegg er det dagligvarebutikk hvor du kan handle det du trenger. Midt på øya ligger Bolgfjellet som gir en fantastisk utsikt over store deler av Helgeland. Øya er omringet av krystallklart vann og kritthvite strender, og utstyr til kajakkpadling kan leies på øya.
Kjøpsomkostninger
2 000 000,- (Prisantydning)
Omkostninger
13 500,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt))
240,- (Pantattest kjøper)
500,- (Tingl.gebyr pantedokument)
500,- (Tingl.gebyr skjøte)
50 000,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 2 000 000,-))
--------------------------------------------------------
64 740,- (Omkostninger totalt)
--------------------------------------------------------
2 064 740,- (Totalpris inkl. omkostninger)
NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Diverse
Eiendommens historie:
Flatøy er en sentral del av Rødøy prestegjelds historie. Dette skal vi komme tilbake til, men først skal vi lese litt om hva som har vært.
Hvor lenge det har bodd folk på Flatøy vites ikke, men ifølge boken "Gunder Olsen Gundersens slektshistorie" daterer det første skriftlige beviset om fastboende seg tilbake til 1567. Det viser et gammelt skatteregnskap hvor det ble betalt skatt fra Flatøy.
Det første kjente navn på fastboende var fra 1612, Per Flatøy. Han var bruker av øya og kirken var eier. I samme dokument skal det vær nevnt husmenn, men ikke ved navn. Det var visstnok flere enn én nabo ute på Flatøy. I et gammelt regnskap om saksfall (datidens forliksråd) er det nevnt at Kristoffer- og Toriss Flatøy og Nils Gjessøy hadde vært i salgsmål med hverandre og brukt årene som våpen. De måtte betale 7 riksdaler i bot. Dette var visstnok en streng staff, da en ku kunne koste ca. 2 riksdaler.
Tilbake til prestegjeldets historie. I følge arkivverket.no hadde Rødøy prestegjeld 3 kirker og 1 korhus betjent av 2 prester i 1589. I silke prestegjeld hadde man gjerne en sogneprest og en kapellan. Kapellan er en prest som ledes av en sogneprest. I følge G. O. Gundersens slektshistorie er det ikke kjent hvem som var kapellan i Rødøy før 1652. Den første kjente kapellanen het Ole Vangberg. Han hadde sin kapellangård her ute på Flatøya. Siden har gården hatt tre nye kapellaner, hvor siste var Christian Vøshen. I 1822 ble Træna og Lurøy fradelt som eget prestegjeld for andre gang, dette ble slutten for kapellaniet i Rødøy prestegjeld.
Som følge av nedleggelsen av kapellaniet går Flatøya ut av kirkens eie og inn i privat eie. Det var Christopher Garman Theting, sønn av presten Lauritz Cristian Theting, som ble den første privatpersonen til å eie Flatøy.
I slektshistorieboka kan vi lese om hvordan eiendommen gjennom flere generasjoner deles opp og til slutt ender opp hos blant annet familien Gundersen, som i dag er eier og selger av eiendommen.
Kapellangården var et flott hvitt hus av rundtømmer. Byggedatoen er ikke kjent, men det sies at huset ble renovert i 1953 før det til slutt brant ned ved en ulykke i februar 1991. Kapellangården hadde da fått en kulturminnebetegnelse i SEFRAK-registeret. Et annet byggverk som er nevnt i SEFRAK-registeret er "Mariestua". Denne stua stod i hagen like ved huset. Samtidig med "Mariestua" ble det bygget ei stue ved sjøen. Dette huset ble visstnok bygd som følge av at en tidligere eier av kapellangården ble skadet i kulltransport og måtte amputere begge beina. Dets sjønære beliggenhet var viktig, slik at han skulle slippe å gå til gårds når han drev sjøen.
1900 frem til 1960 var perioden det bodde flest folk ute på Flatøy. Fordelt på 9 våningshus bodde det ca. 60 personer her ute. De som bodde her ute i det mektige havgapet var fiskebønder. Disse livnærte seg på fiske og landbruk. I den overnevnte boka vitnes det om både sauehold, storfe og hest. Jorda ble dyrket for korn og grønnsaker. Det har vært både forretning og post her ute. Varer som smør, potet og løk ble solgt til Nord-Norges Salgslag.
Skog var det lite av på øya. Torv var derfor en viktig kilde til brensel.
Øya fikk elektrisitet i 1958, ca. 10 år før den ble fraflyttet.
Standard:
Flatøya har et kupert landskap med slette og åker møt øst. Langs hele øya går det en rygg av mindre koller/fjell. Flatøylia ligger ca. 59 moh., neste høyde ligger 36 moh. og helt øst finner vi en høyde på 29 moh.
Bær kan du selvsagt plukke fritt både på Flatøya, Store - og Litle Lyngøya, samt andre øyer og holmer i nærområdet. I fjordene rundt er det svært gode fiskemuligheter. Her biter både sei, torsk, kveite og ut, for å nevne noe.
Resten av øya består av lett buskvekst, gress-, mose- og myrlandskap. Her kan du oppleve Helgelandskysten på sitt beste. Du har midnattssol i deler av juni/juli som kan nytes ved godvær.
Du opplever gjerne alle fire årstider på en og samme dag! Eksotisk sammenlignet med det travle bylivet.
Ved ønsket oppføring av bygning på eiendommene er det krav til søknad og potensielt omregulering av området, som behandles av Rødøy kommune. Megler kan ikke forespeile et evt. resultat av en slik søknad. Omkostninger i forbindelse med søknad må påregnes. Kjøper overtar ansvaret og risikoen med dette forholdet.
Andre opplysninger:
Det gjøres oppmerksom på at eiendommen selges ved fullmektig. Fullmektig har selv ikke bebodd eiendommen, har således ikke førstehåndskunnskap om eiendommen, og har i begrenset grad kunnet supplere og/eller kontrollere opplysninger gitt i salgsoppgaven. Kjøper oppfordres derfor til å gjennomføre spesielt grundig besiktigelse, helst med bistand fra bygningskyndig.
Fullmektig er: Villy Terje Gundersen.
Beskrivelse av tomt
Areal: 753 408 kvm, Eierform: Eiet tomt
Eiendommen som selges består av to gårds- og bruksnummer.
Gnr. 75 bnr. 1 er den største delen av eiendommen og har et beregnet areal på 751 960,3m2. I matrikkelbrevet har arealet kommentaren "ukjent grenseforløp". Eiendommen har ikke vært målt opp i nyere tid. Arealavvik kan forekomme. Kjøper overtar ansvaret og risikoen med dette. Gnr. 75 bnr. 1 består av to store områder på selve Flatøya, store- og litle Lyngøya, samt flere skjær på Skarvholmen og Skarvholmskjæran. I følge matrikkelbrevet mottatt fra Rødøy kommune består denne eiendommen av tilsammen 22 forskjellige teiger. I følge matrikkelbrevet er eiendommen bebygd med to våningshus som benyttes som fritidsbolig, men ifølge dagens eier finnes ikke disse hus lenger. Husene som stod her hadde kulturminnebetegnelsen "BOLIGHUS, FLATØEN,"KAPELLANGÅRDEN", FLATØY" og "BOLIGHUS, FLATØY, "MARIESTUA".
Gnr. 75 bnr. 10 består av to mindre tomter på tilsammen 1 448,2 m2, en sjøtomt og en tomt lengre opp i terrenget. I matrikkelbrevet har arealet kommentaren "ukjent grenseforløp". Sjøtomten skal fradeles og overføres til eiendommen 1836-75/7, dette vil medføre en reduksjon av arealet på ca. 209m2. Eiendommen har ikke vært målt opp i nyere tid. Arealavvik kan forekomme. Kjøper overtar ansvaret og risikoen med dette.
I tillegg til ovennevnte finnes det en bestemmelse i tinglyst skylddelingsforretning fra 1924 om at 75/7 overtar et berg østom Storbaatviken og vest av en smal dyp kløft, med fornøden adkomstvei. Denne skal inntegnes i kart og det skal tinglyses en rett til fradeling og overdrages til 75/7 av dette berg iht. vedlagte kart sammen med bestemmelsene nevnt over. Kjøper av 75/7 bestemmer selv om de ønsker å formalisere denne avtalen og overtar derfor ansvaret for forholdet.
Se nærmere beskrivelse om nevnte forhold under tinglyste rettigheter og forpliktelser.
Eiendommen er en kombinasjon av fjære med strand og svaberg, samt flere høyder - hvor Flatøyas høyeste topp er 58 moh. Landskapet på de ulike deler av eiendommen varierer mellom myr og gress, busker og trær og mose.
Bebyggelse
Eiendommen er ikke bebygd i dag.
Byggemåte / Konstruksjon
For ytterligere informasjon om eiendommens tilstand vises det til tilstandsrapport vedlagt i salgsoppgaven.
Vei, vann og avløp
Ikke anlagt vei og avløp.
Det ble lagt opp strøm ut til øya i 1958, men da denne eiendommen nå er ubebygd er det ikke strøm ut hit. Kjøper oppfordres til å gjøre egne undersøkelser rundt en evt. påkobling av strøm til det eksisterende strømnettet som finnes på Flatøya. Kjøper overtar ansvaret og risikoen med dette forholdet.
På eiendommen har vannforsyningen vært fra brønn. Tilstanden på brønnen og vannkvaliteten er ukjent. Kjøper må påregne å gjøre egne undersøkelser med hensyn til vannforsyning. Kjøper overtar ansvaret og risikoen med dette forholdet.
Det finnes ikke anlegg for avløp på eiendommen.
Reguleringsplan
Eiendommen er ikke regulert, men omfattes av planbestemmelser i kommuneplanens arealdel for Rødøy kommune 2022-2034, som ble vedtatt 21.06.22.
Eiendommens arealplanstatus er LNFR. Nedenfor kan du lese et utdrag fra planbestemmelsene i kommuneplanens arealdel:
2.4. Landbruks-, natur- og friluftsformål samt reindrift jf.§11-7 nr.5
2.4.1. LNFR-areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag.
a) Det tillates ikke bebyggelse eller anlegg i LNFR-arealer. Unntaket er nødvendige tiltak for landbruk og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag, samt nødvendig tiltak for skogsdrift og reindrift.
b) Ny bebyggelse og anlegg skal ikke plasseres nærmere sjøen enn den funksjonelle strandsonen som vist i temakart. Det skal tas særlig hensyn til allmenne interesser så som natur- og kulturmiljø, friluftsliv og landskap ved plassering av tiltak.
c) Retningslinje: Det vises til del 1 av veileder H-2401 Garden som ressurs for vurdering om bygge- eller anleggstiltak er i tråd med LNFR-formålet.
Retningslinjer for dispensasjonsbehandling:
Ved vurdering av om vilkårene for dispensasjon er oppfylt, legger Rødøy kommune følgende kriterier til grunn for behandling av søknad om dispensasjon, i tillegg til kapittel 19 i plan- og bygningsloven.
Det vil være noe strengere vurdering av dispensasjonssøknader i LNFR-områder enn i LNFR-områder for spredt bebyggelse.
R1 - generelle retningslinjer for saksbehandling av dispensasjonssaker i LNFR-områder:
- Tiltak skal ikke komme i konflikt med naturmangfold. Søknaden skal inneholde en vurdering av hvordan §8, §9, §10, §11 og §12 i naturmangfoldloven er ivaretatt.
- Tiltak skal ikke berøre dyrkbar eller dyrka jord jf. jordlova §9. Dette omfatter også eventuell adkomstvei og ledninger til tiltaket det søkes om dispensasjon for. Videre kan ikke driften av landbruksarealer bli vanskeliggjort.
- Bygging kan ikke skje i områder som er utsatt for flom, havnivåstigning, jordskred, flomskred, snøskred, steinsprang eller kvikkleireskred. Dersom området det søkes om dispensasjon i inngår i aktsomhetsområder for ulike typer skred eller flom eller befinner seg under marin grense, skal en vurdering av reel fare utarbeidet av en fagkyndig legges ved dispensasjonssøknaden.
- Tiltak skal undersøkes i forhold til kulturminneloven. Dette betyr at søknaden skal sendes til kulturminnemyndighetene ved Sametinget og Fylkeskommunen for uttalelse før det kan gis dispensasjon for tiltaket.
Store deler av Flatøya ligger ifølge kommuneplankartetet i en hensynssone. Disse områdene har statusen "Bevaring av naturmiljø". Følgende planbestemmelser gjelder for disse områdene;
3.2.3. Bevaring av naturmiljø
a) Områdene H560 er angitt med særlig hensyn til naturmiljø.
b) Innenfor disse områdene skal det ikke etableres tiltak eller utøves aktiviteter som kan skade eller redusere verdien av eksisterende naturmiljø.
Kommuneplanens arealdel kan mottas fra megler ved forespørsel.
I hht. pbl. §1-8 er det et generelt forbud mot tiltak mv.. "I 100-metersbeltet langs sjøen og langs vassdrag skal det tas særlig hensyn til natur- og kulturmiljø, friluftsliv, landskap og andre allmenne interesser.".
Alle interessenter oppfordres spesielt til å gjøre ekstra nøye undersøkelser rundt evt. reguleringsforhold for sine individuelle planer.
Kopi av situasjonskart og reguleringsplan med bestemmelser etc. følger vedlagt salgsoppgaven. Vi oppfordrer interessenter til å gjøre seg kjent med disse.
Kommunale avgifter
Det betales p.t. ikke kommunale avgifter da eiendommene ikke er bebygd.
Tinglyste heftelser og rettigheter
På eiendommene er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:
1836/75/1:
28.06.1838 - Dokumentnr: 900058 - Fredningsvedtak
Gjelder denne registerenheten med flere
13.03.1861 - Dokumentnr: 900021 - Fredningsvedtak
Gjelder denne registerenheten med flere
18.04.1911 - Dokumentnr: 900255 - Utskifting
Gjelder denne registerenheten med flere
De tre overnevnte servitutter er innhentet. Disse er svært gamle og er skrevet med sirlig håndskrift. Megler har forsøkt å gjøre seg kjent med innholdet i servituttene, men har ikke vært i stand til å lese innholdet. Servituttene kan mottas fra megler ved forespørsel. Kjøper overtar ansvaret og risikoen med disse forhold.
04.12.1924 - Dokumentnr: 900296 - Bestemmelse om veg
Rettighetshaver: Knr:1836 Gnr:75 Bnr:7
Med flere bestemmelser
Gjelder denne registerenheten med flere
Ovennevnte servitutt er en skylddelingsforretning avholdt 14. oktober 1924, da bruksnummer 7 Nergaard ble delt fra bruksnummer 1.
Denne inneholder en grensebeskrivelse av eiendommen 1836-75/7 og rett til torvuttak med en beskrivelse av hvor det kan gjøres.
Eierne av eiendommene 75/1 og 75/7 er enige om at uttak av torv er avsluttet, og at bestemmelsene nemt i delingssak av 14. oktober 1924 ikke lenger er gjeldene, og at eierne av 75/1 og 75/7 ikke kan gjøre krav på torvuttak på områder som ligger på den andre eiendommen.
Utmarka benyttes i fellesskap av begge bruk. Hittil brukte veier benyttes gjensidig. Landslotten deles i henhold til skyld.
Skylddelingsforretningen inneholder en bestemmelse om at eiendommen 1836-75/7 har rett til naustomt som skal være;
"avmerket ved nedsatt merkesten og 15 meter østover og 12 m. op fra stenen. Desuten et fladt berg østom Storbaatviken og vest av en smal dyp kløft, med fornøden adkomstvei."
Det er ikke lenger mulig å finne merkesteinen som avmerker punktet for denne nausttomta. 1836-75/10 og 1836-75/7 har i felleskap blitt enige om at den allerede utgåtte nausttomten tilhørende 1836-75/10 på ca. 209m2 skal overdras til eiendommen 1836-75/7. Fradelingsaken er igangsatt og vil gjennomføres parallelt med salget. Det er eiendommen 1836-75/7 som skal bære kostnaden med fradelingen av denne tomt. I det nye skjøtet skal rett til adkomst til nausttomten beskrives. Tinglyste heftelse med dagboknummer 900296 tinglyst 14.12.1924 ang. nausttomt og fornøden adkomst skal slettes sammen med tinglysing av skjøtet.
Det er ikke mulig å si noe på nåværende tidspunkt om behandlingstid av en slik fradelingsak. 1836-75/10 og 1836-75/7 håper å få brakt forholdet i orden før en evt. overtagelse av eiendommen.
I tillegg til ovennevnte finnes det en bestemmelse i skylddelingsforretningen om at 75/7 overtar et berg østom Storbaatviken og vest av en smal dyp kløft, med fornøden adkomstvei. Denne skal inntegnes i kart og det skal tinglyses en rett til fradeling og overdrages til 75/7 av dette berg iht. vedlagte kart sammen med bestemmelsene nevnt over. Kjøper av 75/7 bestemmer selv om de ønsker å formalisere denne avtalen og overtar derfor ansvaret for forholdet.
Til orientering; Eiendommen 1836-75/10 er fradelt fra eiendommen 1836-75/1. Begge eiendommer har samme eiere. Avtalen er inngått med mål om å oppfylle forpliktelsen som ble avtalt i 1924.
27.04.2009 - Dokumentnr: 290965 - Jordskifte
Rettighetshaver: Salten Jordskifterett Bodø
Org.nr: 974 755 661
Sak 1800-2005-0018 Flatøy.
Gjelder denne registerenheten med flere
Overnevnte servitutt er en jordskiftesak hvor eiendomsgrenser mellom de ulike eiendommer på øya ble stadfestet. Servitutten kan mottas fra megler ved forespørsel.
Info om formuesverdi
Formuesverdi : 26 414,-
Formuesverdi pr. : 31.12.2022
Formuesverdien er innhentet fra Skatteetaten/Altinn.
Oppgitt formuesverdi gjelder for eiendommen gnr. 75 bnr. 1. Megler har forsøkt å innhente formuesverdi for eiendommen gnr. 75 bnr. 10, uten hell.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av BankID.
Megler kan ikke formidle bud med kortere akseptfrist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning hvor selger er forbruker, jfr. Informasjon om budgivning.
Bud med kortere frist enn 30 min blir automatisk satt med 30 minutters frist fra budet er mottatt megler.
Megler anmoder om at nye bud oversendes i god tid før utløp av akseptfrist på eventuelle gjeldene bud.
Megler tar ikke noe ansvar for forsinkelser på el- eller telenettet.
Om ikke annet er avtalt med megler skal akseptfristen på bud settes innenfor bankens åpningstid (09.00-15.00). Da megler er forpliktet til å innhente bekreftelse på finansiering.
Lovanvendelse
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven.
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Hvitvaskingsloven
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.
Ansvarlig megler
Kristine Langfjell
Rede Eiendomsmegling AS
Beliggenhet
Annonseinformasjon
FINN-kode | 337187462 |
---|---|
Sist endret | 02. juli 2024 11:32 |
Referanse | 86502b63-2dda-4486-a6e7-219e16662c8b |
Annonsene kan være mangelfulle i forhold til lovpålagt opplysningsplikt. Før bindende avtale inngås oppfordres interessenter til å innhente komplett informasjon fra meglerforetaket, selger eller utleier.