Folk kom tidlig til Rogaland. Dette er det området i Sør-Norge som først ble isfritt, og som antageligvis var brohodet for den første innvandringsbølgen til landet. De foreløpig eldste sporene etter mennesker i Rogaland er funnet på en boplass på Galta, i Rennesøy kommune. Den eldste av dem, Galta 3, er fra rundt 10 000 år f.Kr. og er en av de eldste funnene hittil ved kysten i Sør-Norge.
På Hå gamle prestegård på Jæren kan du se et fornminneområdet med 8200 år gammel bosetning fra steinalderen. I Vigrestad, som er et tettsted i Hå kommune, er det flere gravhauger fra jern- og bronsealderen. Varhaug gamle kirkegård er en fredet kirkegård som ligger nær havet på gården Varhaug, også i Hå kommune. Kirkeplassen er fra middelalderen og blir regnet som en av landets vakreste kirkegårder. Over hele Rogaland, i Sauda, på Bryne og Karmøy og ved Jøssingfjorden finner du spor etter vikingene.
Allerede i bronsealderen (1800-500 f.Kr.) har Rogaland en unik beliggenhet med hensyn til Nordsjøen, Storbritannia og kontinentet. Her vokste det frem en rik høvdingklasse som hadde tett kontakt med landene rundt Nordsjøen, og vi finner spor etter de første rogalendingene over hele fylket. I nyere tid, har Rogaland også gjort seg bemerket. I Jøssingfjord utspant dramatiske hendelser seg under siste verdenskrig. Blant annet falt de første skuddene på norsk jord ved kysten av Jøssingfjord. Hendelsen var opptakten til at det tyske skipet «Altmark» ble bordet av engelskmennene og senket.
Store vikinger i Rogaland
Helt på slutten av 800-tallet, fant slaget ved Hafrsfjord sted. Historiske Rogaland, tre sverd i Hafrsfjord, fjorden mellom det som i dag er Sola og Stavanger. Slaget regnes som avgjørende i den store sluttstriden mellom Harald Hårfagre og flere småkonger, og banet vei for at vikingkongen fikk kontroll over det meste av landet og dermed samlet Norge til ett rike. Harald Hårfagre regnes som den første kongen av Norge. Hårfagre hadde to av sine totalt fem kongsgårder i Rogaland; Avaldsnes Kongsgård ved Karmsundet, også kjent som Kongsgården på Karmøy, er Norges eldste kongesete. Den andre er kongsgården på det som i dag er kjent som Utstein kloster på Mosterøy, en halvtimes biltur nord for Stavanger. Herfra regjerte vikingkongen over Sogn og store deler av Vestlandet på slutten av 800-tallet.
Utstein kloster er Norges eneste bevarte middelalderkloster, og vi finner i dag Utstein Kloster Hotell, et kurs- og konferansehotell.
Kristningen av Norge begynte i Rogaland
Håkon den gode var Harald Hårfagres sønn. Han ble fostret opp av hoffpresten i Wessex kongedømme i ti år. Som 20-åring returnerte han til Rogaland, som kristen, for å ta over kongedømmet etter at broren, Eirik Blodøks, ble landsforvist rundt år 935. Dette var den spede begynnelsen på kristningen av Norge. Et par hundre år senere, sto Stavanger domkirke klar. Den er fra første halvdel av 1100-tallet, og det eldste stående domkirkebygg i Norge. Katedralen er den av landets domkirker som i størst grad har beholdt sitt middelalderske uttrykk, og den eneste som har vært i kontinuerlig bruk siden 1300-tallet. Under krypten er det funnet skjeletter helt tilbake fra 1000-tallet, noe som kan tyde på at det har vært en annen kirke i nærheten før dagens domkirke ble reist.
-
Tre sverd i Hafrsfjord, Rogaland -
Foto: CH - visitnorway.com
-
Varhaug kirke i Rogaland -
Foto: Getty Images
Idyll, skjærgård og seilskutehistorie
Egersund ligger en snau times biltur sør for Stavanger, og er Rogalands svar på Vestfold-byene. Her finner du flott skjærgård, en idyllisk havn hvor vikingene la til havn for over 1000 år siden, og et sjarmerende bysentrum. Egersund er kjent for den lille byen som har alt, og har en rik historie fra seilskutetiden. Ytterligere en halvtime sør med bil, finner du Rogalands vakreste reisemål; Sogndalstrand. Dette er et av de best besøkte reisemål i Rogaland, og her har de ingen turister, bare gjester. Sogndalstrand er det eneste tettstedet i Norge hvor trehusbebyggelsen fra 1700- og 1800-tallet samt omkringliggende kulturlandskap er fredet av Riksantikvaren. Her finner du Sogndalstrand Kulturhotell, landhandel og en helt egen idyll.
Bybranner, pest og kunstsentrum
Stavanger by brant på 1270-tallet, og la store deler av byen og flere kirker, også Domkirken i ruiner. Først på 1600-tallet begynte byen å vokse igjen, og folketallet ble doblet. Utenlandske kunsthåndverkere kom flyttende til byen for å pusse opp de lokale, katolsk-utsmykkede kirkene og gjorde Stavanger til et kunstnerisk sentrum. Pesten kom til regionen både i 1618 og i 1629, og byen brant på nytt i 1633. Denne gang brant to tredjedeler av byen ned til grunnen, også hele den gamle middelalderbyen. I 1684 brøt det ut enda en storbrann der rundt 150 av byens 350 hus gikk tapt.
Industrifylket Rogaland
På 1800-tallet kom et økonomisk oppsving som sørget for en varig vekst av byen. Oppblomstringen kom som en følge av sildefiske, deretter skipsfart og en stor hermetikkindustri. Stavanger var frem til begynnelsen av 1950-tallet en typisk industriby. Rogaland ble et av landets største og mest allsidige industrifylker som produserte stentøy, landbruksredskaper, sykler, tekstiler og roboter. I tillegg hadde de betydelige skipsverft. Det var en allsidig og datidens høyteknologisk industribakgrunn som ga Rogaland solid grunnlag for å ta imot olje-eventyret som utviklet seg i årene etter 1970 og frem til i dag.
I dag er Stavanger landets fjerde største bykommune med over 130 000 innbyggere (2017) og er Norges tettest befolkede kommune. Gamle Stavanger består av over 170 vernede og restaurerte trehus som ble oppført på slutten av 1700- og begynnelsen på 1800-tallet. Villa Blidensol i Øvre Strandgate er trolig Stavangers eldste hus, etter Domkirken og Bispekapellet. Villaen antas å være bygget tidlig på 1700-tallet.
Les også:
-
Husmannsplass Helleren, Jøssingfjorden -
Foto: Getty Images
-
Skudeneshavn i Rogaland -
Foto: Getty Images