Varanger og Varangerfjorden
Varanger ligger i Øst-Finnmark og området omfatter Varangerhalvøya og områdene rundt Varangerfjorden. Stedet er bundet sammen av hele 7 kommuner, inkludert Sør-Varanger, Nesseby, Båtsfjord, Berlevåg, Tana, Vadsø og Vardø.
Varanger er kjent for sin vakre og særegne natur – du kjører gjennom bjørkeskog, myrterreng, klippelandskap og vidder i et arktisk klima. Lyset i Varanger er spesielt og faunaen er unik.
Det er ikke bare en fysisk opplevelse å besøke Varanger. Du vil også oppleve en slags ro langs veien som best forklares med at tiden stopper. Opplev slående natur med månelandskap og et eksepsjonelt fugleliv. Det handler ikke bare om landskapet og lyset, men også de lange linjene bakover i historien.
Det er flere steder å overnatte langs vegen. På Varangertunet i Vestre Jakobselv tar de imot både fugletittere, fiskere, gjester som skal i Varanger nasjonalpark og de som bare trenger et sted å sove før neste etappe.
Fugletitting i verdensklasse
Varanger er et av Nord-Europas rikeste fugleområder og blant verdens 100 beste områder for fuglekikking. Du kan observere fuglearter her som du ikke ser andre steder i verden, blant annet praktærfugl, havelle, lomvi, bergand, gullneddslem, islom og mange flere. Avstandene mellom kontinentene er mindre her på toppen av jordkloden, noe som gjør at høyarktiske, østlige og nordamerikanske arter kommer på besøk til Varanger.
Selv om du ikke er fugleentusiast, så er det verdt å bli med på fuglesafari for å komme tett på det yrende, arktiske fuglelivet. Det er bygget fuglekikkerskjul langs Nasjonal Turistveg Varanger, i både Vestre Jakobselv, Vadsø, Ekkerøya, Hornøya og ytterst på Steilnesodden og i Barvika. Dette gir ly for vær og vind, så du kan sitte i le mens du nyter landskapet og fuglelivet. Det er også gode sjanser for å oppleve reinsdyr på nært hold langs vegen.
Hamningberg – et månelandskap
Ytterst på Varangerhalvøya mot Ishavet ligger det fraflyttede fiskeværet Hamningberg. Fiskeværet har sin helt spesielle sjel med bygninger og kulturminner fra før andre verdenskrig, som gir stedet et tradisjonelt Finnmarkmiljø.
Turen fra Varangerbotn til Hamningberg er unik på både tundra, taiga og arktisk kyst. Den byr på kontrastfylt natur, og veien ut mot Hamningberg ser ut som et månelandskap. Siste etappe fra Vardø til Hamningberg er kanskje den mest dramatiske med spisse klipper og sjøsprøyt. Det gir en følelse av å være med i en episode av “Game of Thrones”.
På høsten kan du på turen fra Varangerbotn til Hamningberg oppleve et stålgrå lys som vil gjøre det øde landskapet enda mer magisk.
Historiske ting å oppleve
Det har vært kontinuerlig bosetting i Varanger siden steinalderen og frem til i dag, og du finner hustufter, graver og offerplasser helt tilbake til steinalderen. Nærheten til Russland, finsk innvandring og samiske tradisjoner gir området et spennende kulturmangfold.
Historien til Varanger omfatter også heksejakt og krigshistorie. På Steilneset minnested kan du få et innblikk i historien som ikke er like behagelig, og kanskje vanskelig å forstå. Hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet krevde 91 ofre, og det var i Varanger flest mennesker ble dømt for trolldom og brent på bål.
Musikkvideo med luftskipmasta som Amundsen brukte på veien til Nordpolen - Musikk DJ TinTin
Besøk Vardøhus festning
Om du har besøkt Steilneset minnested, bør du svinge innom Vardø. Her kan du besøke verdens nordligste- og Norges østligste festning. Den ble bygget rundt 1734, og det er kun gjort små forandringer siden. Festningen er formet som en åttekantet stjerne med lave, steinkledde jordvoller. Innenfor murene finner du 9 særpregede bygninger som huser både museum og tilholdssted for fire soldater og én kommandant.
Vadsøya kulturpark - luftskipsmasta
Vadsøya kulturpark ble åpnet i 1997, og her kan du oppleve en mengde kulturminner fra eldre og nyere tid. Ved Vadsøyas nordøstre strand finner du sporene etter fiskeværet som var Vadsø bys forløper - et område omtalt som en av de best bevarte “middelalderbyene” i Norge.
Du kan også beundre den 35 meter høye luftskipsmasta ytterst på Vadsøya. Den kom hit fra Italia i 1926 for å hjelpe selveste Roald Amundsen over Nordpolen. Siden 1928 har luftskipsmasta vært et landemerke for hele Vadsø.
Verdt å vite: Bestill leiebil tidlig, det finnes ikke ubegrenset tilgang på leiebiler.