Haugesund og Karmøy ligger midt i mellom Stavanger og Bergen, i Rogaland fylke, og her ligger alt til rette for en aktiv ferie. Lær om vikingenes liv og virke og opplev det historiske kulturlandskapet med høye fjell og vilt hav. Haugesund er en relativt liten kommune, med snaue 45.000 innbyggere, inkludert Karmøy. Byen vokste frem på midten av 1800-tallet og drev den gang med sild, i dag er det mest verftsindustri og shipping, med handels- og servicenæringen som den mest dominerende.
Ting å gjøre i Haugesund
Haugesund er en by for store arrangement og hvert år i august er det tid for Amandaprisutdelingen som er norsk films internasjonale filmfestival. Festivalen skal fremme interessen for norsk film og er et utstillingsvindu for nasjonal og internasjonal film. Den mest populære festivalen er kanskje Sildajazzen, som er en årlig jazzfestival i Haugesund. Dette er en eneste stor folkefest og til kai legger fritidsbåtene seg tett i tett, slik sildebåtene gjorde i gamle dager. Haugesund har et levende sentrum, og er både et handels- og kultursentrum. Byen har et godt og variert tilbud av utesteder som kafeer, diskotek og restauranter.
Det skorter ikke på opplevelser og historie i Haugesund og omegn. Her kan du bli med på RIB-tur, toppturer, og besøke Nord-Europas største jettegryter i Rullestadjuvet. Ta en tur i klatreparken Haugalandsveggen, eller sykle i fantastisk fjell- og fjordlandskap. Kort vei til Folgefonna Nasjonalpark, en av Norges største isbreer, bli med på sightseeing til historiske Haugalandet og besøk til Avaldsnes, Skudeneshavn og Langfoss. Eller ta en tur til Skjoldastraumen som er den eneste saltvannsslusen i Norden som er i drift. Ved flo og fjære skifter straumen retning. Ved flo renner sjøvannet inn i fjordbassenget. Når sjøen fjærer ut igjen, renner sjøvannet ut mot Boknafjorden. I Skjoldastraumen er det populært å fiske hele året, men spesielt om sommeren. Ivrige fluefiskere er på rekordjakt her. De fisker etter de fleste typer saltvannsfisk, også ål. Selve straumen er kåret til en av Norges beste fiskesteder. For å finne overnatting finnes blant annet Skjoldastraumen Apartment.
Severdigheter og attraksjoner i Haugesund
Harald Hårfagre, kongen som samlet Norge til ett rike, har satt sitt preg på byen. Han hadde én av kongsgårdene sine i Haugalandet-regionen; Avaldsnes Kongsgård ved Karmsundet, også kjent som Kongsgården på Karmøy. Dette er Norges eldste kongesete, hvor vikingkongen regjerte over Sogn og store deler av Vestlandet på slutten av 800-tallet. Hårfagre ble etter sin død gravlagt på Haug ved Karmsund, et område som senere gav navn til byen og kommunen Haugesund. Litt nord for byen står riksmonumentet Haraldsstøtten på det stedet man antar at vikingkongen ligger begravd.
Snaue to timers biltur fra Haugesund, ligger Jettegrytene i Rullestad, langs E134. Jettegryter er runde groper i fjellet laget av vann, is og steinmasser under istiden, og i Rullestad finnes de største i Nord-Europa. Du ser ikke jettegrytene fra veien, men veien er godt merket. Der hav møter himmel, ligger Ryvarden Kulturfyr, bare 30 minutters spasertur fra Haugesund. Dette er et gammelt fyr som er gjort om til kulturhus. Fyret ligger helt ute ved havgapet og frister til utflukter i all slags vær. Du kan også leie fyrmesterboligen, og oppleve en natt ute i havgapet. I helger og i sommerhalvåret er det både utstillinger og kafé på fyret.