For over 1000 år siden, var Palermo på toppen. Den rike byen midt i Middelhavet var Europas tredje største – 15 ganger større enn London og Paris i dag. Det var en pompøs by, et maktsentrum, men det er mange år siden.
I dag er den sicilianske hovedstaden preget av de mange brannene og bombene under andre verdenskrig. Det vises på fasaden til byen, men det har etterlatt seg noen unike kulturskatter.
Sicilia har vært invadert av grekerne, romerne, araberne, normannerne og spanjolene helt frem til 1789 da italienerne tok over makten. De ulike kulturene har satt tydelige spor på både innbyggerne og maten, og det er en særegen bysjel i Palermo.
Du kan i det ene øyeblikket beundre det gullbelagte “Capella Palatina”, slottskapellet i Palazzo dei Normanni og kunstarven etter normannerne, og i det neste rusler du gjennom markeder som minner om kryddersouker i Nord-Afrika. En reise til Palermo blir med andre ord alt annet enn kjedelig.
Et piazza av perfeksjon
Det er mye som er verdt å se i Palermo, og severdighetene ligger på rad og rekke. I krysset mellom Via Maqueda og Corso Vittorio Emanuele finner du Piazza Vigliena, med sine fire barokke hjørner som markerer sentrum av det historiske kvarteret – lokalt kjent som Quattro Canti. Dette er plassen for de historiske dypdykk og Palermos kulturskatter. Sørøst for Quattro Canti kan du besøke den imponerende Piazza Pretoria, også kjent som Piazza della Vergogna, med omfattende nakne statuer av nymfer, tritoner og guder som pryder den spektakulære fontenen foran rådhuset, Palazzo Pretorio.
I gatene rundt det historiske kvarteret kan du besøke Palazzo dei Normanni , et palatinsk kapell som kombinerer arabisk, bysantinsk og normannisk stil, og er dekket av mosaikk fra gulv til tak. Dette er et syn av de sjeldne.
Du finner også flere fantastiske kirker fra det 12. århundre som Chiesa Capitolare de San Cataldo med sine distinkte, røde kupler. Selv om Sicilia bærer sin katolske religion med stolthet, ser du arven fra islam i Palermos kirker. De røde kuplene forteller oss at kirken ble opprinnelig bygd som moské, selv om den ble bygget av normannerne i 1154.
Du kan skimte de gylne kirkekuplene over hustakene fra de fleste steder i Palermo, og byen byr på mange ulike former for overnatting. Uansett om du ønsker spesielle hoteller eller leilighet, her finner du noe for enhver smak og penge.
Fra gatemat til slow food
Palermo er spesielt stolt av sin arabiske opprinnelse. Den går helt tilbake til det 8. århundre og de tre hovedmarkedene i byen Capo, Vucciria og Ballarò minner alle om arabiske souker. Torgmenn roper og hoier, og byr på underholdning og særegenhet, i tillegg til det enorme utvalget av mat. Men ikke forvent fancy food trucks. Her serveres alt på gateplan fra små boder, og du bør ikke være redd for å prøve litt annet enn du er vant til. En spesialitet er “stigghiola” som er innvoller av lam og geit grillet rundt en purreløk.
Kontrasten finner du i Cala, marine-kvartalet i Palermo, hvor slow food har fått sin mat-renessanse hos Gagini Social Restaurant. Her deler gjestene store designerbord og nyter langsomt tradisjonell sjømatpasta med pesto i en romantisk atmosfære.
Katakomber og shopping
En av Palermos største severdigheter er katakombene. Cripta dei Cappuccini ligger ganske sentralt i byens sentrumskjerne, og er graven til 8000 mumier av mennesker fra Palermo, i tiden mellom 1600- og 1800-tallet. Mumiene er delt inn etter kjønn, yrke og sosial status, og er iført sine fineste klær. Et besøk under jorden kan sette spor hos de fleste.
Etter et besøk i katakombene kan det være greit med noe som er lett fordøyelig. Enten du er på familieferie eller kjærestetur er shopping alltid viktig å sette av tid til i en storby. Shopping i Palermo er som de fleste andre storbyer i Italia, her er det italienske merkeklær som gjelder. Både i Via Roma og Viale delle Libertà finner du et stort utvalg butikker, og dette er området for de som er glad i shopping.
Sicilia er mer enn bare mafia, som Palermo beviser, men likevel skal du ikke se bort ifra at mellom kulturskattene i byen, kan du legge merke til menn som går fra butikk til butikk og samler pizzo (beskyttelsespenger) i små konvolutter.
Italia er og blir Italia. Men vi elsker det for det.