Tallinn preges av optimisme og tro på fremtiden. Den tidligere sovjetrepublikken ble selvstendig i 1991, og medlem av EU i 2004. I middelalderen, fra 1200-tallet og i 400 år hersket Danmark over ulike deler av Estland, og hovedstaden Tallinn betyr ”Danskebyen”. Senere har både tyskerne, svenskene og russerne vært med på å prege Estland sin historie. Spor etter andre lands herskeperioder finnes midt i sentrum av hovedstaden, i gamlebyen. Tallinn brer seg ut rundt Rådhusplassen, med det gotiske rådhuset, travle kafeer og gatemusikanter.
Den gamle bydelen i Tallinn er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og er et av de best bevarte middelalderkvarterene i Europa. La deg sjarmere av brosteinsgatene, byggverk og byens fascinerende historie.
Ting å gjøre i Tallinn
Turister konsentrerer seg for det meste om sjøsiden og de to bydelene Toompea og Gamlebyen som ligger i det historiske sentrum. Du kommer deg enkelt til fots mellom disse to bydelene.
Den øvre bydelen, Toompea, betyr Domberget. Dette var på 1100-tallet byens festning, og her hadde biskoper og makteliten i landet sine hjem. Bydelen ligger på en åskam 48 meter over havet, og her får du en flott utsikt over hele byen. Hovedattraksjonene i Toompea er den russiskortodokse kriken og den lutherske katedralen.
Det aller best bevarte byområdet i hele Europa, er Gamlebyen. Det var her blant annet hanseaterne oppholdt seg og bodde, og selve hjerte i bydelen er rådhusplassen. Her kan du oppleve det eldgamle Rådhusapoteket som har ligget her siden 1422 og er et av de eldste, fungerende apotek i verden.
Vil du oppdage mer av Estland, besøker du friluftsmuseet Rocca al Mare med gamle landsteder og den store nasjonalparken Lahemaa 50 kilometer øst for Tallinn. Her finner du gamle herregårder, arkeologiske funn fra gamle bosetningerm, og en rik flora med over 700 forskjellige arter.
Estland sin tid under Sovjetunionen har satt spor i Tallinn. Her hadde KGB sitt hovedkvarter, og i forbindelse med De olympiske lekene i Moskva i 1980, ble det store TV-tårnet på 314 meters høyde bygget.
Mat i Tallinn
Det estiske kjøkkenet er basert på ferske og naturlige råvarer som varierer i takt med årstiden. Det går mye i bondekost som rugbrød, poteter, melkeprodukter, fisk, skalldyr og svinekjøtt. Men etter hvert som Estland har tilnærmet seg Europa gjennom EU-medlemskapet, har Tallin blitt en matdestinasjon å regne med. Du finner koselige kaféer på hvert gatehjørne som er et paradis for kaféelskere. Du kan velge og vrake mellom 300 kaféer og over 100 restauranter. På disse stedene finner du alt fra middelaldersk mat tilberedt på tradisjonelt vis, til eksotiske, internasjonale retter.
Det er rimelige priser på mat og drikke i Tallinn, og setter du deg ned litt utenfor turistløypa, er prisene enda hyggeligere.