Bildegalleri
"En Kunstner i svøb". Joakim Skovgaards tre første opphold i Viborg 1874-1876
Trygg handel med Fiks ferdig
Varen blir sendt til deg, og du har 24 timer på deg til å inspisere den før pengene overføres til selger.
Beskrivelse av varen
"En Kunstner i svøb". Joakim Skovgaards tre første opphold i Viborg 1874-1876 belyst gjennom Skovgaard-brev fra og til Viborg. Kommentarer og noter ved H. Ditzel. Skovgaard-Museets forlag - Viborg 1971.
282 sider. En pen bok.
Fra Wikipedia:
Joakim Frederik Skovgaard (født 18. november 1856 i København, død 9. mars 1933 samme sted) var en dansk billedkunstner, maler, billedhugger og kunsthåndverker. Freskomaleriene i Viborg domkirke er kunstnerens hovedverk.
Han var sønn av P.C. Skovgaard og vokste opp i et hjem sterkt preget av grundtvigianske ideer. Skovgaard viste sine kunstneriske evner allerede som barn og fikk undervisning hjemme av faren. 15 år gammel ble han elev ved Kunstakademiet og fikk samtidig opplæring i malerhåndverket. Etter farens død i 1875 tok Janus la Cour seg av hans utdannelse.
Skovgaard tok avgangseksaen ved Kunstakademiet i 1876 og to år senere debuterte han på Charlottenborg med maleriet Faareklipning på Laaland .
I Viborg domkirke er veggene i kirkerommet og hvelvingene utsmykket med freskomalerier utformet av Skovgaard. De er malt av han selv og en rekke hjelpere, blant andre Niels Larsen Stevns, Johan Mielche, Arne Lofthus og Viggo Madsen i perioden 1899-1907. Utsmykkingen viser scener fra bibelens fortellinger helt fra Adam og Eva og til de siste tider. I midskipet finnes loftsbilder utført som oljemaleri i 1913.
Skovgaard sto for en gjennomgripende utsmykking av hele kirken hvor særlig freskomaleriene er karakteristiske for den grundtvigianske høyskolebevegelses romantiske smak. Motivene utgjør en fullstendig illustrasjon av bibelhistoriens viktigste scener fra Det gamle og nye testamente. Apsidens glassmosaikkvinduer og utsmykkingen av hvelvene i sideskipene er tegnet av Thorvald Bindesbøll.
I apsishvelvet ble F.C. Lunds tronende Kristus malt over med en mer grundtvigiansk utgave av dommedag, her ser man den store hvite flokk omkring den tronende Kristus. I korhvelvet ser man dommedagsengler med trompeter. På korets nordvegg ses nedstigningen til dødsriket, den gjenoppstandne Kristus står i en åpning midt i bildet, nederst går Kristus i spissen for de sjelene som har ventet i dødsriket. To engler åpner porten mot apsidens halvkuppelhvelv hvor den tronende Kristus mottar sjelene i himmelen. På korets sydvegg ser man himmelfarten.
Utsmykkingen av Viborg domkirke fikk betydning for tidens kunst og kirkeutsmykking; etterpå fikk Skovgaard og hans medhjelpere mange bestillinger på kirkeutsmykkinger og stilen fra Viborg ble toneangivende i tiden.
Andre arbeider
Skovgaard er representert med malerier ved flere museer. I tillegg til malerier utførte han altertavler, blant annet Den gode hyrde fra 1893 til Vester Hæsinge kirke, Julenat fra 1910 til Skagen kirke og Maria Magdalene salver Kristi fødder fra 1911 til Vor Frelsers kirke, Ejby i Odense. Han har utført mosaikker til Lund domkirke, blant annet sammen med Agnete Varming og skisser til utsmykkinger i Ribe domkirke.
Når det gjelder glassmalerier utførte han dette til Esajas kirke i København i 1914, Vallekilde korskkirke i årene 1918-1920 og til Kingoskirken i Odense i 1924.
Han smykket ut flere kirker og andre offentlige bygg med freskomalerier; Apostelkirken i København, St. Bendts kirke i Ringsted, Hvirring kirke og Tårnby kirke. Sistnevnte ble fullført av Johan Thomas Skovgaard og Hjalte Skovgaard.
Skovgaard utførte gobeliner, bokillustrasjoner og utkast til gravminner. Sammen med Thorvald Bindesbøll står han også bak Bjørnespringvannet og Dragespringvannet , begge i København.
Utmerkelser og priser
Sødrings premie 1879
Eckersbergmedaljen i 1892
Dannebrogordenen
Hielmstierne-Rosencrone 1893
Raben-Levetzau 1893
Sølvmedalje i Paris 1900
Düsseldorf akademis store gullmedalje 1909
Thorvaldsenmedaljen i 1923
Grand Prix i Paris 1925
Æresborger i Viborg 1926
Tessins gullmedalje
Medlem av det svenske Kunstakademiet i 1928
Et eget museum for Skovgaard, hans familie og for andre kunstnere som medvirket ved utsmykkingen av Viborg domkirke holder til i Viborgs gamle rådhus.
*** Fra min private samling. Overlevering kan avtales på Nøtterøy eller i Oslo sentrum (jeg er der av og til). Ved postforsendelse betaler kjøper porto.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 26.11.2024, 17:36 ・ FINN-kode: 335549119