80 kr
![Barnebok MY FEELINGS AND ME Dagmar Geisler](https://images.finncdn.no/dynamic/480x480c//2023/11/vertical-0/22/8/329/685/818_1513648094.jpg)
"Den erotiske kokeboken" av Dagfinn Hov og Viggo Pedersen. Utgitt i 1987. 133 sider.
Selges for 50,- kroner
Porto: 69,- kroner (Postnord)
------------------------------------------------------------------------
Kokebok er en bok med oppskrifter på matretter og beskrivelse av hvordan de lages.
Kokebøker er kjent alt fra oldtiden; en av dem (Culinarius) går under storeteren Apicius' navn og ble trykt i 1498. Det kjennes en mengde kokebøker fra 1400- og 1500-tallet, mange også av stor kulturhistorisk interesse, med blant annet inngående skildringer av bankettene ved italienske hoff i renessansetiden.
Sieur de la Varennes Le cuisinier français (1651) danner innledningen til det franske kjøkkens dominerende plass i kokekunstens historie; klassikeren blant franske kokebøker er imidlertid Brillat-Savarins Physiologie du goût (1825), som er oversatt til mange språk.
Av de nordiske landene har Danmark bevart kokebøker helt fra middelalderen. Den klassiske danske kokebok er Anne Marie Mangors Kogebog for smaa Huusholdninger fra 1837, som også ble meget utbredt i Norge.
Den første virkelige kokebok i Norge var Maren Elisabeth Bangs Huusholdningsbog (1831); to år etter kom den mest originale av norske kokebøker, Den norske Huusmoder i sit Kjøkken og Spise-Kammer eller Norsk Huusholdningsbog, som på vers til kjente melodier gir alleslags matoppskrifter, for eksempel kjøttsuppe til Sinklarvisen og kålstuing til Mens Nordhavet bruser. I 1845 kom Hanna Winsnes' Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen, som ble den mest utbredte av norske kokebøker og kom i 13 utgaver frem til 1921. Også hennes mer sparsommelige Husholdningsbog for tarvelige Familier ble meget utbredt. Et annet kjent kokeboksforfatternavn ble Peter Chr. Asbjørnsen. Han utgav 1864 Fornuftigt Madstel under pseudonymet Clemens Bonifacius. Her gikk han løs på matstellet i Norge i sin alminnelighet og grøtkokingen i særdeleshet; det ble en hel feide, kalt «grautkrigen».
I disse årene kom de første husholdningsskolene i gang, og til disse trengtes lærebøker, noe som brakte en rekke nye kokebøker frem i dagen. Ledende var i mange år Henriette Schønberg Erkens Stor kokebok, som kom ut første gang i 1914, 20. utgave i 1951; 1914-utgaven ble utgitt i faksimile i 1980.
Stadig nye kokebøker blir utgitt i form av bøker, tidsskrifter, kartotekkort med mer. Samtidig har aviser og ukeblad spalter med oppskrifter. Likeså er det i senere år kommet en rekke bøker som omhandler historie og matkultur i de enkelte land og verdensdeler.
- - - - -
Erotikk er de deler av seksualiteten som omfatter spillet, øyekontakten, flørten, berøringen; kvaliteter som gjør menneskelig seksualitet til kultur, ikke bare natur.
Ordet 'erotikk' kommer fra Eros, som er navnet på kjærlighetsguden i gresk mytologi. Eros representerte den indre skjønnhet, og har blitt betraktes som en kvalitet ved menneskelig seksualitet.
Erotiske følelser er ofte innledningen til seksuelle handlinger, men kan også være frikoblet fra seksualitet. I erotiske følelser ligger det en tiltrekningskraft, sympati, medmenneskelighet og lengsel etter kontakt med en annen person. I intime mellommenneskelige forhold vil erotiske følelser kunne gjøre seg gjeldende.
Erotikk er knyttet til mange sansekvaliteter, det finnes erotiske bilder og filmer. Disse karakteriseres ved å indirekte vise til, eller antyde seksuelle handlinger, men omfatter også følelser rundt disse: Lengsel, skjønnhet, nytelse, sensualitet. Erotikk formidler stemninger som kan være nytelsesfulle i deg selv, men som også kan inspirere til videre stimulering av kjønnsorganer, seksuell opphisselse og orgasme.
Erotikk er knyttet til kroppslige bevegelser, dans og andre kroppslige uttrykk, holdning, blikk, positurer. Erotikk knyttes også til berøring – det er berøring som ikke er krevende eller påtrengende, men mer antydende, spørrende, pirrende. Lukt kan være erotisk og forbindes med seksualitet, gjennom parfyme eller kroppslukt. Om det skulle være en grense mellom erotikk og seksualitet, kan duften av kjønn befinne seg på denne grensen. Mat og smak er for mange forbundet med erotikk – det finnes mange erotiske kokebøker, som inspirerer til stemninger og smaker som inviterer til seksualitet. Mat kan også brukes som en del av de seksuelle handlingene.
Erotikk er en viktig del av elskovskunsten, den utvider opplevelsen og involverer en større del av sanseapparatet og bevisstheten i erotisk og seksuell nytelse.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger
InnloggingSist endret: 5.7.2024, 14:07 ・ FINN-kode: 359875862
Betalt plassering