Bildegalleri
Må inn i nettbutikken for priser
(1/51)
David-Andersen sin fantastiske verden DEL II - Gustav Gaudernack
Til salgs
Beskrivelse
Besøk gjerne vår nettbutikk, ved å trykke "Kjøp i nettbutikk"!
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
---
Mange samlere på David Andersen smykker. Bla Gustav Gaudernack sitt flotte design fra før 1900. Her er et lite utvalg til salgs. Se på nummer og scroll ned, om du trenger. Priser finner du i nettbutikken.
Dette er det vi har i denne annonsen;
1. Sjelden slangesølje fra David Andersen ca 1870-tallet
2. Sølv emalje smykke, beltespenne av Gustav Gaudernack hos David-Andersen
3. Sølv emalje rød beltespenne av Gustav Gaudernack hos David-Andersen / Solgt
4. Sølv emalje kobolt blå beltespenne, Gustav Gaudernack hos David-Andersen
5. Svært sjelden sølv emalje beltespenne, Gustav Gaudernack hos David-Andersen
6. Sølv emalje armbånd, antatt DA, G.G. design, ca 20 cm
7. Sølv emalje halsknapp, antatt fra 1888-tallet
8. Antikk sølv emalje halsknapp, antatt fra 1870-tallet og tidlig David Andersen
9. Antikk sølv emalje halsknapp, Gustav Gaudernack hos David Andersen
10. David-Andersen sølv emalje anheng, antatt Guttorm Gagnes
11. Brosje Fabeldyr fra David Andersen i 925 sølv, kopi av smykke fra år 1000
12. Brosje Fabeldyr fra David Andersen i 925 sølv, kopi av smykke fra år 1000
13. "SHIP OF GOOD FORTUNE" eller "Lykkeskipet" med grønn-blå amazonitt
14. Harry Sørby, David-Andersen, Vintage brosje i 925 S, med norsk rød thulitt
15. Bjørn Sigurd Østern, nydelig smykke med en spektrolitt, fra Trollserien
Så litt mer om de forskjellige objektene, for dem som ønsker det;
Nr 1. Svært sjeldent og et fantastisk smykke fra David Andersen, ja, fra ham selv, antatt fra 1870-tallet. Godt stemplet på baksiden -830- DAVID ANDERSEN CHRISTIANIA. Her mangler S etter 830, så søljen er før 1892. Men også bruk av bynavnet "Christiania", da det i 1877 ble begynt å skrive Kristiania. I dag er jo Christiania, Kristiania Oslo.
Dette er en slangesølje, med innslag av en sølv emalje stjerne i front. Aldri før har vi sett en slangesølje med emalje, men her er den! Den er håndlaget, måler ca 4 cm i diameter, et formidabelt håndarbeide.
Så har jeg lånt litt fra David-Andersen sin historie, som nesten er den eneste gamle gullsmed kjeden igjen, etter at så mange kjente gullsmeder har måtte endres, har flyttet eller legges ned, bla pga handler på nettet.. "Da David Andersen etablerte firmaet sitt i 1876, var verden midt i en brytningstid. Maskinene hadde gjort sitt inntog, og tradisjonsrikt håndverk var truet. Når det gjaldt gullsmedkunst, ble det imidlertid fra første stund lagt vekt på at industri og håndverk måtte gå hånd i hånd. Man kalte det kunstindustri. David Andersen mestret kunsten utmerket, og firmaet vokste raskt. I løpet av bare få år hadde David Andersen fått et internasjonalt renommé. Firmaet eksporterte til en rekke land og vant medaljer på flere verdensutstillinger".
Ennå er David-Andersen et stort varemerke, langt utover de Norske grenser, og dette er nok en av våre Nasjonal skatter å regne. Spesielt antikke og vintage DA smykker er ennå svært populære og samleobjekter.
Dette smykket er historisk, og spørs om man noen gang ser en annen.
Smykket har levd en god stund, antas å være over 150 år. Emalje-delen er bristet, men er full av sjarme og en fantastisk skatt å regne. Søljen har en god lås på baksiden, og det veier 11,9 gram.
Nr 2. Sølv emalje Gustav Gaudernack hos David-Andersen, en bit av Norsk historie
Fantastisk flott, og perfekt sølv emalje beltespenne. En utrolig design, som jeg vet ble etterlignet av andre produsenter i tiden etter. Ja, gjerne på sølv emalje brosjer. Oval, nydelig sølv og mørk blå emalje. Kan brukes både som anheng eller beltespenne. Er svært lik en sølv-emalje brosje, eller beltespenne vi fant avbildet i katalogen til D-A fra år 1900, så dette flotte smykket vet vi er designet av Gustav Gaudernack noe før år 1900, da han jobbet for D-A.
En antikk D-A produkt, men er designet av Gustav Gaudernack. Sølv emalje smykket er i 925 sølv, kobolt blå emalje med fantastiske stripet detaljer i emaljen. Nydelig guilloche emalje, som glitrer. Husk at dette arbeidet er et håndarbeide, med nøyaktige innlagt dekor, før emalje i glass, blir helt over. Vi er spesielt fasinert av borden på innsiden, de små, runde fordypningene rundt brosjen, som alle er fylt med hvit emalje. Et fantastisk håndverk! Sølv emalje spennen er flott i den mørke blå emaljen, har ingen til knapt antydning til noen riper, når jeg kjenner med neglen, helt utrolig flott!
Beltespennen måler ca 6,5 cm i lengden, ca 4,2 cm i bredden og veier 24,44 gram.
Nr 3. Sølv emalje Gustav Gaudernack hos David-Andersen, en bit av Norsk historie
Fantastisk flott, og perfekt sølv emalje beltespenne. En utrolig design, som jeg vet ble etterlignet av andre produsenter i tiden etter. Ja, gjerne på sølv emalje brosjer. Oval, nydelig sølv og mørk rød emalje. Kan brukes både som anheng eller beltespenne. Denne beltespennen fant vi avbildet i katalogen til D-A fra år 1900, så dette flotte smykket vet vi er designet av Gustav Gaudernack noe før år 1900, da han jobbet for D-A.
En antikk D-A produkt, men er designet av Gustav Gaudernack. Sølv emalje smykket er i 925 sølv, nydelig rød emalje med fantastiske stripet detaljer i emaljen. Nydelig guilloche emalje, som glitrer. Husk at dette arbeidet er et håndarbeide, med nøyaktige innlagt dekor, før emalje i glass, blir helt over. Vi er spesielt fasinert av borden på innsiden, de små, runde fordypningene rundt brosjen, som alle er fylt med hvit emalje. Et fantastisk håndverk! Sølv emalje spennen er flott i den mørke røde emaljen, har knapt antydning til noen riper, når jeg kjenner med neglen, helt utrolig flott!
Beltespennen måler ca 6,5 cm i lengden, ca 4,1 cm i bredden og veier 22,36 gram.
Nr 4. Sølv emalje Gustav Gaudernack hos David-Andersen, en bit av Norsk historie
Fantastisk flott, og aldeles nydelig sølv emalje beltespenne. En utrolig design, som jeg vet ble etterlignet av andre produsenter i tiden etter. Ja, gjerne på sølv emalje brosjer. Oval, nydelig sølv og mørk blå emalje. Kan brukes både som anheng eller beltespenne. Denne beltespennen fant vi avbildet i katalogen til D-A fra år 1900, så dette flotte smykket vet vi er designet av Gustav Gaudernack noe før år 1900, da han jobbet for D-A.
En antikk D-A produkt, men er designet av Gustav Gaudernack. Sølv emalje smykket er i 925 sølv, flott kobolt blå emalje med fantastiske stripet detaljer i emaljen. Nydelig guilloche emalje, som glitrer. Husk at dette arbeidet er et håndarbeide, med nøyaktige innlagt dekor, før emalje i glass, blir helt over. Vi er spesielt fasinert av borden på innsiden, de små, runde fordypningene rundt brosjen, som alle er fylt med hvit emalje. Et fantastisk håndverk! Sølv emalje spennen er flott i den mørke blå emaljen, har knapt noen riper, når jeg kjenner med neglen, helt utrolig flott!
Beltespennen måler ca 6,5 cm i lengden, ca 4,2 cm i bredden og veier 21,62 gram.
Nr 5. Sølv emalje Gustav Gaudernack hos David-Andersen, en bit av Norsk historie
Fantastisk flott, og aldeles nydelig sølv emalje beltespenne. En utrolig design, som går igjen i flere av David Andersens produkter før 1900. Dette er en beltespenne, hvor man tredde et tøybelte gjennom, og knøt på baksiden. Så ble beltespennen vist som et smykke i front. Oval, nydelig turkis og hvit emalje. Kan i dag brukes både som anheng eller beltespenne. Denne beltespennen fant vi avbildet i katalogen til D-A fra år 1900, så dette flotte smykket vet vi er designet av Gustav Gaudernack noe før år 1900, da han jobbet for D-A. Ja, faktisk før 1892.
En antikk D-A produkt, men er designet av Gustav Gaudernack. Sølv emalje smykket er i 925 sølv, flott kobolt blå emalje med fantastiske stripet detaljer i emaljen. Nydelig guilloche emalje, som glitrer. Husk at dette arbeidet er et håndarbeide, med nøyaktige innlagt dekor, før emalje i glass, blir helt over. Vi er spesielt fasinert av borden på innsiden, de små, runde fordypningene rundt brosjen, som alle er fylt med hvit emalje. Et fantastisk håndverk! Sølv emalje spennen er perfekt i emaljen, ingen skader, helt utrolig flott!
Beltespennen måler ca 6,2 cm i lengden, ca 4,9 cm i bredden og veier 16,9 gram.
Nr 6. Flott sølv emalje armbånd i Gustav Gaudernack hos David Andersen design. Filigran armbånd med kjente sølv emalje blomster i turkis og hvit emalje. Dessverre er det ustemplet. Vi antar at stempelet har gått tapt ved at låsen er skiftet. Armbåndet har en lengde på ca 20 cm og måler ca 8 mm på det bredeste. Vi ser at smykket har lignende design som smykker fra katalogen fra David Andersen fra år 1900. Men dette smykket kan faktisk være noe eldre, og ikke kommet med i katalogen. Turkis hvit emalje blomster, var unikt for David-Andersen i den perioden. Smykket veier 6,6 gram. Se ellers bilder for flere detaljer.
Nr 7. Sjelden flott, og spesiell enkel halsknapp. Rund, opphevet og med både grube emalje og noe vindusemalje. Denne knappen er veldig gammel, og en del av vindusemaljen har bristet ut av sine hull. Vi antar at smykket kan være fra rundt 1888-tallet, og noe utover den er ikke med i katalogen fra 1900-tallet, for smykker fra Gustav Gaudernack opp til den tid. Men mange av hans design, kom ikke med i denne katalogen.
Godt stemplet på baksiden, med "925", og en "S" rett før det lange tangstempelet til DA brukt fra 1888. Denne knappen kan faktisk være design fra David Andersen selv.
Smykket har en diameter på drøye 2,6 cm, med en kuppel med filigransarbeid og tilhørende blå, turkis og rød emalje, også vært noe hvit emalje på denne, mener vi. Kuppelen står naturligvis ut fra smykket, og rimelig godt vedlikeholdt, mht at smykket er over 130 år gammelt. Se ellers bilder for videre detaljer.
Nr 8. Svært sjelden halsknapp fra tidlig David Andersen, fra 1870-tallet. Kun stemplet 925 i hver knapp. Et tidlig mønster, som ikke er med i katalogen fra David Andersen rundt 1900. Men denne knappen ble videreutviklet og en svært lignende en er med i katalogen.
Knappen måler ca 3,9 cm i lengden og ca 2 cm andre veien. Slike knapper ble brukt til å lukke blusen ved halsen eller på brystet.
God nål på baksiden, vekt 6,24 gram.
Nr 9. Sjelden halsknapp i Gustav Gaudernack design, hos David Andersen, fra før 1900- tallet. Godt stemplet på baksiden, med "925", og en "S" rett før det lange tangstempelet til DA brukt fra 1888, men kun i en av knappene. Denne er med i katalogen fra David Andersen fra rundt 1900. Katalogen viser noen av Gustav Gaudernack design fra før år 1900, da G.G. var den eneste designeren hos DA.
Knappen måler ca 3,9 cm i lengden og ca 2 cm andre veien. Slike knapper ble brukt til å lukke blusen ved halsen eller på brystet.
God nål på baksiden, vekt 7,08 gram.
Nr 10. Vakkert og sjeldent smykke fra David-Andersen, antatt designet av Guttorm Gagnes, og er snart antikk. Smykket er har noen riper i emaljen, men alt sitter som det skal. Vakker kobolt blå emalje, god størrelse på anhenget, særegent sølv emalje smykke, formet som et rimelig firkantet kors.
Dette er et sjeldent smykke å finne til salgs. Stemplet på baksiden med 925S, for sølv og faktisk det gamle mestermerket til D-A, tangstempelet. Dette er et eldre smykke, laget rundt 1925 og snart antikt.
Så informasjon fra SNL.no Guttorm Gagnes (1906-1964) gullsmed og designer. Han gikk i lære som siselør hos David-Andersen fra 1920 til 1925, hadde eksamen på Gullsmedlinjen i 1927, Kunstakademinet, billedhuggerklassen i 1930, Han ble ansatt som designer hos David-Andersen i 1927, nesten samtidig med at Rh. Lie-Jørgensen og Harry Sørby ble knyttet til firmaet. Disse tre kom til å innta en fremtredende plass i norsk gullsmedkunst i de følgende desennier. Gagnes var opptatt av alle sider ved gullsmedfaget. Han tegnet smykker, korpusarbeider, bestikk og bestillingsarbeider, så vel som varer for serieproduksjon. Grunnleggende for hans virke som designer, var utvilsomt årene på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole under Jakob Prytz. Hans tidligste arbeider for David-Andersen har et sterkt skolepreg, enkle, stramme komposisjoner der geometriske former ofte er satt opp i kontrast til hverandre. Det er typisk for dette nydelige og elegante smykket, som jeg har funnet er designet i 1929. Til Gangnes mest kjente arbeider er dåpskorset til prinsesse Astrid fra hennes navnesøstre i 1932. Og Norges Gullsmedsforbunds stemmeurne, og mokkaserviset i dyp rød emalje, som var gave fra kronprinsparet til president Roosevelt i 1939. Og han er også designeren til det populære sølv bestikk mønsteret Rådhus med vifte, som han tegnet i 1938. Gangnes tok svenneprøve som gullsmed i 1940, løste håndverksbrev i 1942, hovedsakelig med tanke på utføring av modellarbeider. Han var også elev av Bjarne Engebret under 2. verdenskrig. Og så hadde han faktisk sitt eget verksted i Oslo i 1945. Liten finurlighet er at han skiftet navnet sitt fra Kristiansen til Gangens så sent som i 1950. Han forble designer for David-Andersen hele veien fra 1927 til 1952. Han var produksjonsleder hos gullsmed N.M. Thune fra 1952 til 1955. Da han i 1955 ble frilans designer, holdt han fremdeles kontakten med David-Andersen og leverte bla mange smykketegninger. Han er selv utsmykket med Gullmedalje på Den Internasjonale Håndverksmessen i München i 1955.
Fantastisk herlig smykke, med kanter i oksidert gull forgylt sølv, som går inn og ut, som fire avrundede utstikkere, som utgjør et kors. Nydelig kobolt blå emalje som fyller ut formens innside, og også på henget, der et kjedet skal settes inn.. Baksiden er forgylt, og godt stemplet. Det er noe bruksriper i emaljen, kjenner litt med neglen. Men mangler ikke noe emalje, og dette vil ikke synes ved bruk. Synes mye bedre på de klare bildene vi har tatt.
Anhenget henger ca 5 cm ned fra et kjede, og er ca 3,5 cm bredt. Vekt ca 8,8 gram med pur glede.
Nr 11 og nr 12. Vakker dragebrosje i 830 sølv, passer flott som hals sølje til bunadsskjorten, eller bare som pynt til 17. mai og andre festdager. Vikingbrosje. Vikingsølv, dragesølv. Viking brosje. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen. Kopi av over 1000 år gammelt smykke. Denne kalles "Fabeldyr". David Andersen Viking brosje i 925 sølv. Original, kopi fra viking perioden år 1000. Brosje i en usedvanlig rik og fantasifull komposisjon. Motivet viser et stort dyr, omgitt av en ormefigur som snor seg rundt det og symboliserer antagelig kampen mellom gode og onde makter. Utført ca. 1000 e. Kr. Funnet ved Eriksmyr. Eidanger i Telemark. Dette er en av mange smykker fra serien, Sagasmykker. Dette er nøyaktige replikaer av smykker som er funnet fra henholdsvis vikingtiden (SAGA) og middelalderen (Maria). Originalene kan for øvrig sees på Kulturhistorisk Museum. SAGA er kanskje en av de mest kjente merkevarene i smykkeindustrien i Norge i dag. Selv om smykkene ble skapt for nesten 1000 år siden så passer det litt rustikke utrykket fint inn i dagens stil. Da snakker man godt design. Saga smykker er inspirert av norsk historie. Smykkene fra Saga er utvalgt og laget av Christophersen AS i Sandnes. Vakker vikingbrosje i 925 sølv, stemplet på baksiden; "D-A. STERLING NORWAY 925S", "ORIGINAL FROM VIKING PERIOD 1000 A.D." og for seg selv "COPY". Sterk god nål, ingen slakk. Går lett inn og ut av lås med sikring. Brosjen er ca 4,2 cm på det bredeste, ene veien, og ca 4 cm den andre veien. Solid og flott!!
Ser man kan få kjøpt denne helt ny i dag for kr 2.190,- hos DA. Litt rimeligere med en brukt en fra oss..
Nr 13. "SHIP OF GOOD FORTUNE" eller "Lykkeskipet" til Bjørn Sigurd Østern, for D-A med en grønn-blå amazonitt stein.
Aldeles nydelig stein i denne. Kan faktisk se ut som en turkis stein.
Godt stemplet på baksiden "D-A 925S vekten", "NORWAY STERLING" og "INV. B.S.Ø."
Smykket har en høyde på ca 5,2 cm og en bredde på ca 4,5 cm. Veier 22,46 gram.
Nr 14. Vakker modernistisk og stilistisk brosje fra David Andersen, av Harry Sørby. Nydelig brosje i fineste 925 sølv med en flott norsk cabochonslipt thulitt stein i midten. Nydelig som en hals nål, til å sette blusen litt sammen i halsen, eller et sted man vil vise frem et nydelig sølv smykke.
Smykker fra D-A er ofte samleobjekter og dette er nok ikke noe unntak. En åpen rektangulær form med en sentral stilisert tulipan. Denne modernistiske sølvbrosjen til DA, av Harry Sørby ble designet tidlig på 1960-tallet. Med en rødfarget cabochonslipt Thulitt, faktisk en norsk stein. I utmerket stand, meget flott.
Brosjen er det stemplet på baksiden DA, 925S og den kjente vekten. Så stemplet "NORWAY-STERLING", og Inventorstempel INV H.S. Det er Harry Sørby som har laget denne for David-Andersen. Så lånt fra Store Norske Leksikon;
"Harry Sørby (f. 12.05.1905 - d. 27.04.1988) hørte med til elevene til Jakob Prytz i 1920-årene. De som studerte på gullsmedlinjen på SHKS under Prytz, kom til å dominere norsk gullsmedkunst helt fram til 1960-årene. Allerede i 1929 ble Sørby ansatt hos David-Andersen som designer. I 1946 startet han eget verksted og forretning, men fortsatte å tegne for David-Andersen. Hans tegnekunst spenner over alle felter innen gullsmedfaget: korpus, bestikk, emaljearbeider, finere juvelarbeider og serieproduserte smykker. Hans stil var sterkt influert av Prytz' undervisning de første årene, men han fikk raskt sin egen særpregede og myke, funksjonelle stil. Flere av hans korpusarbeider i 1930-årene hørte med til det ypperste som ble skapt i Norge. Også etter krigen laget Sørby mange betydelige arbeider. Han vant bl.a. 1. premie i konkurransen om nytt bestikk for Oslo Rådhus. Serien av tre jardinierer som var Forsvarets gave til kronprinsparet i 1968 hører også med til Sørbys hovedarbeider. Her har han forlatt sin enkle, funksjonelle form til fordel for en mer klassisistisk preget stil."
Denne stilistiske brosjen skal forestille en tulipan i en firkant. Meget flott, pent velholdt. Harry Sørby for David-Andersen. Troll-serien, 1964.
Dette vakre smykket måler ca 5,2 x 5,1 cm. Vekt 17,65 gram.
Nr 15. Nydelig smykke fra Trollserien, av Bjørn Sigurd Østern, for D-A med en spektrolitt. Dette er en litt mer sjelden stein, og det sies dette om steinen;
"Gir deg kontakt med åndeverden. Gjør tanker til virkelighet."
Aldeles nydelig stein i denne. Steinen, og man kan føle at man ser langt inn i en annen dimensjon.
Godt stemplet på baksiden "D-A 925S vekten", "NORWAY-STERLING" og "INV. B.S.Ø."
Smykket har en bredde på ca 5,7 cm og en høyde på ca 4,5 cm. Veier 20,31 gram.
Se bilder for flere detaljer.
Selges i nettbutikken
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
---
Mange samlere på David Andersen smykker. Bla Gustav Gaudernack sitt flotte design fra før 1900. Her er et lite utvalg til salgs. Se på nummer og scroll ned, om du trenger. Priser finner du i nettbutikken.
Dette er det vi har i denne annonsen;
1. Sjelden slangesølje fra David Andersen ca 1870-tallet
2. Sølv emalje smykke, beltespenne av Gustav Gaudernack hos David-Andersen
3. Sølv emalje rød beltespenne av Gustav Gaudernack hos David-Andersen / Solgt
4. Sølv emalje kobolt blå beltespenne, Gustav Gaudernack hos David-Andersen
5. Svært sjelden sølv emalje beltespenne, Gustav Gaudernack hos David-Andersen
6. Sølv emalje armbånd, antatt DA, G.G. design, ca 20 cm
7. Sølv emalje halsknapp, antatt fra 1888-tallet
8. Antikk sølv emalje halsknapp, antatt fra 1870-tallet og tidlig David Andersen
9. Antikk sølv emalje halsknapp, Gustav Gaudernack hos David Andersen
10. David-Andersen sølv emalje anheng, antatt Guttorm Gagnes
11. Brosje Fabeldyr fra David Andersen i 925 sølv, kopi av smykke fra år 1000
12. Brosje Fabeldyr fra David Andersen i 925 sølv, kopi av smykke fra år 1000
13. "SHIP OF GOOD FORTUNE" eller "Lykkeskipet" med grønn-blå amazonitt
14. Harry Sørby, David-Andersen, Vintage brosje i 925 S, med norsk rød thulitt
15. Bjørn Sigurd Østern, nydelig smykke med en spektrolitt, fra Trollserien
Så litt mer om de forskjellige objektene, for dem som ønsker det;
Nr 1. Svært sjeldent og et fantastisk smykke fra David Andersen, ja, fra ham selv, antatt fra 1870-tallet. Godt stemplet på baksiden -830- DAVID ANDERSEN CHRISTIANIA. Her mangler S etter 830, så søljen er før 1892. Men også bruk av bynavnet "Christiania", da det i 1877 ble begynt å skrive Kristiania. I dag er jo Christiania, Kristiania Oslo.
Dette er en slangesølje, med innslag av en sølv emalje stjerne i front. Aldri før har vi sett en slangesølje med emalje, men her er den! Den er håndlaget, måler ca 4 cm i diameter, et formidabelt håndarbeide.
Så har jeg lånt litt fra David-Andersen sin historie, som nesten er den eneste gamle gullsmed kjeden igjen, etter at så mange kjente gullsmeder har måtte endres, har flyttet eller legges ned, bla pga handler på nettet.. "Da David Andersen etablerte firmaet sitt i 1876, var verden midt i en brytningstid. Maskinene hadde gjort sitt inntog, og tradisjonsrikt håndverk var truet. Når det gjaldt gullsmedkunst, ble det imidlertid fra første stund lagt vekt på at industri og håndverk måtte gå hånd i hånd. Man kalte det kunstindustri. David Andersen mestret kunsten utmerket, og firmaet vokste raskt. I løpet av bare få år hadde David Andersen fått et internasjonalt renommé. Firmaet eksporterte til en rekke land og vant medaljer på flere verdensutstillinger".
Ennå er David-Andersen et stort varemerke, langt utover de Norske grenser, og dette er nok en av våre Nasjonal skatter å regne. Spesielt antikke og vintage DA smykker er ennå svært populære og samleobjekter.
Dette smykket er historisk, og spørs om man noen gang ser en annen.
Smykket har levd en god stund, antas å være over 150 år. Emalje-delen er bristet, men er full av sjarme og en fantastisk skatt å regne. Søljen har en god lås på baksiden, og det veier 11,9 gram.
Nr 2. Sølv emalje Gustav Gaudernack hos David-Andersen, en bit av Norsk historie
Fantastisk flott, og perfekt sølv emalje beltespenne. En utrolig design, som jeg vet ble etterlignet av andre produsenter i tiden etter. Ja, gjerne på sølv emalje brosjer. Oval, nydelig sølv og mørk blå emalje. Kan brukes både som anheng eller beltespenne. Er svært lik en sølv-emalje brosje, eller beltespenne vi fant avbildet i katalogen til D-A fra år 1900, så dette flotte smykket vet vi er designet av Gustav Gaudernack noe før år 1900, da han jobbet for D-A.
En antikk D-A produkt, men er designet av Gustav Gaudernack. Sølv emalje smykket er i 925 sølv, kobolt blå emalje med fantastiske stripet detaljer i emaljen. Nydelig guilloche emalje, som glitrer. Husk at dette arbeidet er et håndarbeide, med nøyaktige innlagt dekor, før emalje i glass, blir helt over. Vi er spesielt fasinert av borden på innsiden, de små, runde fordypningene rundt brosjen, som alle er fylt med hvit emalje. Et fantastisk håndverk! Sølv emalje spennen er flott i den mørke blå emaljen, har ingen til knapt antydning til noen riper, når jeg kjenner med neglen, helt utrolig flott!
Beltespennen måler ca 6,5 cm i lengden, ca 4,2 cm i bredden og veier 24,44 gram.
Nr 3. Sølv emalje Gustav Gaudernack hos David-Andersen, en bit av Norsk historie
Fantastisk flott, og perfekt sølv emalje beltespenne. En utrolig design, som jeg vet ble etterlignet av andre produsenter i tiden etter. Ja, gjerne på sølv emalje brosjer. Oval, nydelig sølv og mørk rød emalje. Kan brukes både som anheng eller beltespenne. Denne beltespennen fant vi avbildet i katalogen til D-A fra år 1900, så dette flotte smykket vet vi er designet av Gustav Gaudernack noe før år 1900, da han jobbet for D-A.
En antikk D-A produkt, men er designet av Gustav Gaudernack. Sølv emalje smykket er i 925 sølv, nydelig rød emalje med fantastiske stripet detaljer i emaljen. Nydelig guilloche emalje, som glitrer. Husk at dette arbeidet er et håndarbeide, med nøyaktige innlagt dekor, før emalje i glass, blir helt over. Vi er spesielt fasinert av borden på innsiden, de små, runde fordypningene rundt brosjen, som alle er fylt med hvit emalje. Et fantastisk håndverk! Sølv emalje spennen er flott i den mørke røde emaljen, har knapt antydning til noen riper, når jeg kjenner med neglen, helt utrolig flott!
Beltespennen måler ca 6,5 cm i lengden, ca 4,1 cm i bredden og veier 22,36 gram.
Nr 4. Sølv emalje Gustav Gaudernack hos David-Andersen, en bit av Norsk historie
Fantastisk flott, og aldeles nydelig sølv emalje beltespenne. En utrolig design, som jeg vet ble etterlignet av andre produsenter i tiden etter. Ja, gjerne på sølv emalje brosjer. Oval, nydelig sølv og mørk blå emalje. Kan brukes både som anheng eller beltespenne. Denne beltespennen fant vi avbildet i katalogen til D-A fra år 1900, så dette flotte smykket vet vi er designet av Gustav Gaudernack noe før år 1900, da han jobbet for D-A.
En antikk D-A produkt, men er designet av Gustav Gaudernack. Sølv emalje smykket er i 925 sølv, flott kobolt blå emalje med fantastiske stripet detaljer i emaljen. Nydelig guilloche emalje, som glitrer. Husk at dette arbeidet er et håndarbeide, med nøyaktige innlagt dekor, før emalje i glass, blir helt over. Vi er spesielt fasinert av borden på innsiden, de små, runde fordypningene rundt brosjen, som alle er fylt med hvit emalje. Et fantastisk håndverk! Sølv emalje spennen er flott i den mørke blå emaljen, har knapt noen riper, når jeg kjenner med neglen, helt utrolig flott!
Beltespennen måler ca 6,5 cm i lengden, ca 4,2 cm i bredden og veier 21,62 gram.
Nr 5. Sølv emalje Gustav Gaudernack hos David-Andersen, en bit av Norsk historie
Fantastisk flott, og aldeles nydelig sølv emalje beltespenne. En utrolig design, som går igjen i flere av David Andersens produkter før 1900. Dette er en beltespenne, hvor man tredde et tøybelte gjennom, og knøt på baksiden. Så ble beltespennen vist som et smykke i front. Oval, nydelig turkis og hvit emalje. Kan i dag brukes både som anheng eller beltespenne. Denne beltespennen fant vi avbildet i katalogen til D-A fra år 1900, så dette flotte smykket vet vi er designet av Gustav Gaudernack noe før år 1900, da han jobbet for D-A. Ja, faktisk før 1892.
En antikk D-A produkt, men er designet av Gustav Gaudernack. Sølv emalje smykket er i 925 sølv, flott kobolt blå emalje med fantastiske stripet detaljer i emaljen. Nydelig guilloche emalje, som glitrer. Husk at dette arbeidet er et håndarbeide, med nøyaktige innlagt dekor, før emalje i glass, blir helt over. Vi er spesielt fasinert av borden på innsiden, de små, runde fordypningene rundt brosjen, som alle er fylt med hvit emalje. Et fantastisk håndverk! Sølv emalje spennen er perfekt i emaljen, ingen skader, helt utrolig flott!
Beltespennen måler ca 6,2 cm i lengden, ca 4,9 cm i bredden og veier 16,9 gram.
Nr 6. Flott sølv emalje armbånd i Gustav Gaudernack hos David Andersen design. Filigran armbånd med kjente sølv emalje blomster i turkis og hvit emalje. Dessverre er det ustemplet. Vi antar at stempelet har gått tapt ved at låsen er skiftet. Armbåndet har en lengde på ca 20 cm og måler ca 8 mm på det bredeste. Vi ser at smykket har lignende design som smykker fra katalogen fra David Andersen fra år 1900. Men dette smykket kan faktisk være noe eldre, og ikke kommet med i katalogen. Turkis hvit emalje blomster, var unikt for David-Andersen i den perioden. Smykket veier 6,6 gram. Se ellers bilder for flere detaljer.
Nr 7. Sjelden flott, og spesiell enkel halsknapp. Rund, opphevet og med både grube emalje og noe vindusemalje. Denne knappen er veldig gammel, og en del av vindusemaljen har bristet ut av sine hull. Vi antar at smykket kan være fra rundt 1888-tallet, og noe utover den er ikke med i katalogen fra 1900-tallet, for smykker fra Gustav Gaudernack opp til den tid. Men mange av hans design, kom ikke med i denne katalogen.
Godt stemplet på baksiden, med "925", og en "S" rett før det lange tangstempelet til DA brukt fra 1888. Denne knappen kan faktisk være design fra David Andersen selv.
Smykket har en diameter på drøye 2,6 cm, med en kuppel med filigransarbeid og tilhørende blå, turkis og rød emalje, også vært noe hvit emalje på denne, mener vi. Kuppelen står naturligvis ut fra smykket, og rimelig godt vedlikeholdt, mht at smykket er over 130 år gammelt. Se ellers bilder for videre detaljer.
Nr 8. Svært sjelden halsknapp fra tidlig David Andersen, fra 1870-tallet. Kun stemplet 925 i hver knapp. Et tidlig mønster, som ikke er med i katalogen fra David Andersen rundt 1900. Men denne knappen ble videreutviklet og en svært lignende en er med i katalogen.
Knappen måler ca 3,9 cm i lengden og ca 2 cm andre veien. Slike knapper ble brukt til å lukke blusen ved halsen eller på brystet.
God nål på baksiden, vekt 6,24 gram.
Nr 9. Sjelden halsknapp i Gustav Gaudernack design, hos David Andersen, fra før 1900- tallet. Godt stemplet på baksiden, med "925", og en "S" rett før det lange tangstempelet til DA brukt fra 1888, men kun i en av knappene. Denne er med i katalogen fra David Andersen fra rundt 1900. Katalogen viser noen av Gustav Gaudernack design fra før år 1900, da G.G. var den eneste designeren hos DA.
Knappen måler ca 3,9 cm i lengden og ca 2 cm andre veien. Slike knapper ble brukt til å lukke blusen ved halsen eller på brystet.
God nål på baksiden, vekt 7,08 gram.
Nr 10. Vakkert og sjeldent smykke fra David-Andersen, antatt designet av Guttorm Gagnes, og er snart antikk. Smykket er har noen riper i emaljen, men alt sitter som det skal. Vakker kobolt blå emalje, god størrelse på anhenget, særegent sølv emalje smykke, formet som et rimelig firkantet kors.
Dette er et sjeldent smykke å finne til salgs. Stemplet på baksiden med 925S, for sølv og faktisk det gamle mestermerket til D-A, tangstempelet. Dette er et eldre smykke, laget rundt 1925 og snart antikt.
Så informasjon fra SNL.no Guttorm Gagnes (1906-1964) gullsmed og designer. Han gikk i lære som siselør hos David-Andersen fra 1920 til 1925, hadde eksamen på Gullsmedlinjen i 1927, Kunstakademinet, billedhuggerklassen i 1930, Han ble ansatt som designer hos David-Andersen i 1927, nesten samtidig med at Rh. Lie-Jørgensen og Harry Sørby ble knyttet til firmaet. Disse tre kom til å innta en fremtredende plass i norsk gullsmedkunst i de følgende desennier. Gagnes var opptatt av alle sider ved gullsmedfaget. Han tegnet smykker, korpusarbeider, bestikk og bestillingsarbeider, så vel som varer for serieproduksjon. Grunnleggende for hans virke som designer, var utvilsomt årene på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole under Jakob Prytz. Hans tidligste arbeider for David-Andersen har et sterkt skolepreg, enkle, stramme komposisjoner der geometriske former ofte er satt opp i kontrast til hverandre. Det er typisk for dette nydelige og elegante smykket, som jeg har funnet er designet i 1929. Til Gangnes mest kjente arbeider er dåpskorset til prinsesse Astrid fra hennes navnesøstre i 1932. Og Norges Gullsmedsforbunds stemmeurne, og mokkaserviset i dyp rød emalje, som var gave fra kronprinsparet til president Roosevelt i 1939. Og han er også designeren til det populære sølv bestikk mønsteret Rådhus med vifte, som han tegnet i 1938. Gangnes tok svenneprøve som gullsmed i 1940, løste håndverksbrev i 1942, hovedsakelig med tanke på utføring av modellarbeider. Han var også elev av Bjarne Engebret under 2. verdenskrig. Og så hadde han faktisk sitt eget verksted i Oslo i 1945. Liten finurlighet er at han skiftet navnet sitt fra Kristiansen til Gangens så sent som i 1950. Han forble designer for David-Andersen hele veien fra 1927 til 1952. Han var produksjonsleder hos gullsmed N.M. Thune fra 1952 til 1955. Da han i 1955 ble frilans designer, holdt han fremdeles kontakten med David-Andersen og leverte bla mange smykketegninger. Han er selv utsmykket med Gullmedalje på Den Internasjonale Håndverksmessen i München i 1955.
Fantastisk herlig smykke, med kanter i oksidert gull forgylt sølv, som går inn og ut, som fire avrundede utstikkere, som utgjør et kors. Nydelig kobolt blå emalje som fyller ut formens innside, og også på henget, der et kjedet skal settes inn.. Baksiden er forgylt, og godt stemplet. Det er noe bruksriper i emaljen, kjenner litt med neglen. Men mangler ikke noe emalje, og dette vil ikke synes ved bruk. Synes mye bedre på de klare bildene vi har tatt.
Anhenget henger ca 5 cm ned fra et kjede, og er ca 3,5 cm bredt. Vekt ca 8,8 gram med pur glede.
Nr 11 og nr 12. Vakker dragebrosje i 830 sølv, passer flott som hals sølje til bunadsskjorten, eller bare som pynt til 17. mai og andre festdager. Vikingbrosje. Vikingsølv, dragesølv. Viking brosje. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen. Kopi av over 1000 år gammelt smykke. Denne kalles "Fabeldyr". David Andersen Viking brosje i 925 sølv. Original, kopi fra viking perioden år 1000. Brosje i en usedvanlig rik og fantasifull komposisjon. Motivet viser et stort dyr, omgitt av en ormefigur som snor seg rundt det og symboliserer antagelig kampen mellom gode og onde makter. Utført ca. 1000 e. Kr. Funnet ved Eriksmyr. Eidanger i Telemark. Dette er en av mange smykker fra serien, Sagasmykker. Dette er nøyaktige replikaer av smykker som er funnet fra henholdsvis vikingtiden (SAGA) og middelalderen (Maria). Originalene kan for øvrig sees på Kulturhistorisk Museum. SAGA er kanskje en av de mest kjente merkevarene i smykkeindustrien i Norge i dag. Selv om smykkene ble skapt for nesten 1000 år siden så passer det litt rustikke utrykket fint inn i dagens stil. Da snakker man godt design. Saga smykker er inspirert av norsk historie. Smykkene fra Saga er utvalgt og laget av Christophersen AS i Sandnes. Vakker vikingbrosje i 925 sølv, stemplet på baksiden; "D-A. STERLING NORWAY 925S", "ORIGINAL FROM VIKING PERIOD 1000 A.D." og for seg selv "COPY". Sterk god nål, ingen slakk. Går lett inn og ut av lås med sikring. Brosjen er ca 4,2 cm på det bredeste, ene veien, og ca 4 cm den andre veien. Solid og flott!!
Ser man kan få kjøpt denne helt ny i dag for kr 2.190,- hos DA. Litt rimeligere med en brukt en fra oss..
Nr 13. "SHIP OF GOOD FORTUNE" eller "Lykkeskipet" til Bjørn Sigurd Østern, for D-A med en grønn-blå amazonitt stein.
Aldeles nydelig stein i denne. Kan faktisk se ut som en turkis stein.
Godt stemplet på baksiden "D-A 925S vekten", "NORWAY STERLING" og "INV. B.S.Ø."
Smykket har en høyde på ca 5,2 cm og en bredde på ca 4,5 cm. Veier 22,46 gram.
Nr 14. Vakker modernistisk og stilistisk brosje fra David Andersen, av Harry Sørby. Nydelig brosje i fineste 925 sølv med en flott norsk cabochonslipt thulitt stein i midten. Nydelig som en hals nål, til å sette blusen litt sammen i halsen, eller et sted man vil vise frem et nydelig sølv smykke.
Smykker fra D-A er ofte samleobjekter og dette er nok ikke noe unntak. En åpen rektangulær form med en sentral stilisert tulipan. Denne modernistiske sølvbrosjen til DA, av Harry Sørby ble designet tidlig på 1960-tallet. Med en rødfarget cabochonslipt Thulitt, faktisk en norsk stein. I utmerket stand, meget flott.
Brosjen er det stemplet på baksiden DA, 925S og den kjente vekten. Så stemplet "NORWAY-STERLING", og Inventorstempel INV H.S. Det er Harry Sørby som har laget denne for David-Andersen. Så lånt fra Store Norske Leksikon;
"Harry Sørby (f. 12.05.1905 - d. 27.04.1988) hørte med til elevene til Jakob Prytz i 1920-årene. De som studerte på gullsmedlinjen på SHKS under Prytz, kom til å dominere norsk gullsmedkunst helt fram til 1960-årene. Allerede i 1929 ble Sørby ansatt hos David-Andersen som designer. I 1946 startet han eget verksted og forretning, men fortsatte å tegne for David-Andersen. Hans tegnekunst spenner over alle felter innen gullsmedfaget: korpus, bestikk, emaljearbeider, finere juvelarbeider og serieproduserte smykker. Hans stil var sterkt influert av Prytz' undervisning de første årene, men han fikk raskt sin egen særpregede og myke, funksjonelle stil. Flere av hans korpusarbeider i 1930-årene hørte med til det ypperste som ble skapt i Norge. Også etter krigen laget Sørby mange betydelige arbeider. Han vant bl.a. 1. premie i konkurransen om nytt bestikk for Oslo Rådhus. Serien av tre jardinierer som var Forsvarets gave til kronprinsparet i 1968 hører også med til Sørbys hovedarbeider. Her har han forlatt sin enkle, funksjonelle form til fordel for en mer klassisistisk preget stil."
Denne stilistiske brosjen skal forestille en tulipan i en firkant. Meget flott, pent velholdt. Harry Sørby for David-Andersen. Troll-serien, 1964.
Dette vakre smykket måler ca 5,2 x 5,1 cm. Vekt 17,65 gram.
Nr 15. Nydelig smykke fra Trollserien, av Bjørn Sigurd Østern, for D-A med en spektrolitt. Dette er en litt mer sjelden stein, og det sies dette om steinen;
"Gir deg kontakt med åndeverden. Gjør tanker til virkelighet."
Aldeles nydelig stein i denne. Steinen, og man kan føle at man ser langt inn i en annen dimensjon.
Godt stemplet på baksiden "D-A 925S vekten", "NORWAY-STERLING" og "INV. B.S.Ø."
Smykket har en bredde på ca 5,7 cm og en høyde på ca 4,5 cm. Veier 20,31 gram.
Se bilder for flere detaljer.
Selges i nettbutikken
NB: Knappen for å vise hele beskrivelsen har kun en visuell effekt.
Nøkkelinfo
- Tilstand
- Brukt
Generell info
Det hele startet med at vi mistet svigermor, og det ble båret inn esker med sølvtøy, sølv ting og flotte sølv emalje smykker, serviser og noen vesker. Jeg hjalp min mann (og hans bror) og la ut på Finn. Og fikk så interessen for antikk og brukt gjenstander. Pga en hodeskade etter et fall i 2015, så er min hverdag noe begrenset, men Finn annonser, det kunne jeg holde på med. Uten støy og ytre påvirkninger. Min mann og jeg begynte å gå på auksjoner, og jeg satte meg inn i objektenes materiale og opprinnelse. Hobbyen som vokste seg større enn jeg hadde tenkt, og har nå blitt til vårt lille firma, Ringhoff Antikk & Brukt. Satt sammen av våre etternavn fra; Pål Ringnes og Bente C. Ranhoff. Vi holder vårt firma lite, ved annonser på Finn, og nå vår nettbutikk. Men har ingen butikk, men du må gjerne gjøre en avtale, for å se noe du er interessert i. Og vi tar det som kommer. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
Bare å spørre..
Bare å spørre..
Beliggenhet
Ringhoff Antikk & Brukt
FINN-kode | 360684956 |
---|---|
Sist endret | 12.11.2024, 18:29 |