Bildegalleri
Må i nettbutikken for priser
(1/65)
Draktspenne, herre sølje, hals sølje, særegen bunads sølv II
Til salgs
Beskrivelse
Besøk gjerne vår nettbutikk, ved å trykke "Kjøp i nettbutikk"!
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
---
Bunadsølv, bunadssølv.
Herre sølje, dame søljer, unisex draktspenne, hals sølje, brystsølje, vestspenner i 830 sølv, med drage motiv, eventyr stil, eventyrlig brosje i sølv.
Antikk herresølje, herre drakt sølv, bunadsølv, brosje, norrøn drakt spenne i 830 sølv, med bla akantus dekor. Store og flotte søljer, men også mindre halssmykker, halsknapper, halssøljer. Draktspenne, bunadssmykke, bunad smykke. Sølvbrosje. Bunadssølv, draktspenne, brosje til kvinne eller mann. Bunad sølv. Sølv til herre bunad. Antikk drakt sølv. Vikingbrosje. Flere inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden, hellerissinger og sagalitteraturen. Herre halsknapp, norrøn nål i sølv. Solid herre sølv, drage sølv, vikingsølv. Bunadsølje, bunad spenne. Nasjonalromantisk brosje i sølv. Samleobjekt, samlerobjekt. Medieval Viking Shield brooch.
Sølje til mann, til herrebunad, bunadssølv, bunad sølje, draktsølv. Flotte og vakre sølv brosjer.
Dette er det vi har i denne annonsen;
1. Antikk, STOR draktspenne, anheng, Sigurd Fåvnesbane, av Odin Domaas
2. Stor og særegen drage sølje med akantus ramme, D ca 6 cm
3. Akantus gjennombrutt sølje, diameter ca 6,2 cm
4. Nydelig draktspenne, en dragebrosje med flotte detaljer / Solgt
5. Nydelig jugendstil drakt sølje, med store blomster
6. Antikk Birkebeiner sølje, anheng og nål i sølv, diameter ca 6 cm
7. Nydelig Akantus brosje i sølv, oval, ca 6,5 cm x 5,7 cm / Solgt
8. Helt særegen drakt sølje, Vikinger oppdager Amerika
9. Herlig Birkebeiner sølje i sølv, diameter ca 5 cm
10. Pillarguri brosje med tekst 1621, godt stemplet, diam ca 5,1 cm
11. Antikt anheng med norrøn drage dekor L 6 cm, D 4,5 cm
12. Nasjonalromantisk drakt sølje fra Peer Gynt, "Sov du dyreste gutten min"
13. Vikingskip med dragen som jakter dem, ca 4,4 cm
14. Staselig, særegen sølv drakt sølje, vikingsølv / Solgt
15. Mektig og flott, liten drakt sølje fra Marius Hammer
16. Peer Gynt rir på rein i TINN, H 3,5 cm
17. Herlig, spesielt fabeldyr, draktsølje i 925 sølv
18. Vintage drakt sølje i sølv, robust og særegent av Ragnar Skalstad
19. Jugendstil sølje og anheng, nydelig smykke i sølv av Marius Hammer
20. Nydelig antikt lite bunadssmykke med diameter på 2,8 cm
21. Utsøkt drakt sølje fra Thune, med dragedekor, formet som en beltespenne
Så litt mer om de forskjellige objektene, for dem som ønsker det;
Nr 1. Fantastisk flott, stor og massiv, antikk sølv draktspenne, herre sølje. Viking brosje, klassisk antikk, norsk motiv av sagnet om Sigurd Fåvnesbane. Viking sølv, drage sølv, i 830 S. Bunadssølv, brosje til mann. Bunad sølv. Sølje.
Godt stemplet på baksiden "O. DOMAAS" og 830 for sølv. Mesterstempelet er Odin Domaas.
Så lånt info fra wikipedia; "Gullsmed Odin Johansen Domaas (24.4.1857-26.7.1929), fra Trondheim, var sønn av en fyrbøter og tømmermann. Han vokste opp i Danielsveita i Trondhjem, begynte som barn i en lokal tobakksfabrikk. Senere var han med på utstikning av Rørosbanen. Kom tilbake til byen i 1874 og begynte som læregutt hos gullsmed Anton Bye. Han var utlært i 1878 og fra 1878 var han 7 år hos gullsmedene Aas & Sollie til han i 1885 tok borgerskap, og etablerte egen forretning Odin Domaas - Gullsmedforretning i E.A. Smiths gård i Ravnkloa 10. april 1885. Så fra 30. mai 1893 var virksomheten i egen gård i Munkegata 34/36. Da Odin Domaas døde fortsatte enken og yngste sønn Kaare forreningen. Sønnen Fritz Domaas hadde gullsmedforretning i Jomfrugata 7".
Vikingsølv, dragesølv. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen.
Sølv brosje med drage motiv etter sagnet om Sigurd Fåvnesbane. / Samleobjekt, samlerobjekt.
Historien er hentet fra NRK.no;
"Sigurd (eller Siegfried som han også er kjent som) Volsung fikk høre av dvergen Regin at han skulle vinne berømmelse og makt ved å drepe en fryktelig drage som het Fåvne som passet på en veldig skatt. Sigurd begynte å interessere seg for denne dragen og arvet faren Sigmunds gamle, brukne sverd, Gram. Regin smidde det om slik at det ble helt igjen, og så red han sammen med Sigurd for å finne den fryktløse dragen. Det Sigurd ikke visste, var at Regins bror, som het Fåvne, hadde drept deres felles far for å skaffe seg tilgang til landets rikdom. På grunn av sin store griskhet etter sølv og gull, skapte Fåvne seg om til en kjempestor drage for bedre å kunne passe på skattene sine. Sigurd hadde lært at dragene var usårbar mot et hvert våpen fordi de hadde et tykt panser over kroppen. Regin foreslo at de skulle lage en grop som Sigurd kunne gjemme seg i. De grov så et gjemmested rett utenfor dragens hule, Sigurd hoppet oppi og Regin la grener over åpningen. Sigurd ventet i timevis på at dragen skulle komme tilbake fra sin daglige tur til kilden hvor den drakk vann. Til slutt kom det en stor skygge over gropen der Sigurd satt, og han tok det store sverdet Gram og støtte det så hardt han kunne oppover og inn i den myke magen til dragen som sto over gropen. Dagen døde, og Sigurd kunne klatre ut av gjemmestedet sitt. Regin tok ut dragens hjerte for å steke det. Da Sigurd fikk sin bit av hjertet, brente han hånden sin og stakk den i munnen. På hånden var det noen dråper drageblod, og med ett hørte han at noen snakket. Han oppdaget at det var fuglene i trærne han hørte. De snakket om hvordan Regin planla å drepe Sigurd for å ta over skatten selv. Sigurd så i dvergens øyne at det var sant, grep sverdet og kappet hodet av Regin. Han gikk så inn i hulen for å ta vare på skatten. Etter det fikk Sigurd tilnavnet Fåvnesbane".
Fantastisk detaljert brosje av både Sigurd Fåvnesbane med sverdet "Gram" og dragen Fåvne.
Meget pent oksidert og flott i sølvet. Et helt utrolig vakkert smykke, med gode detaljer, motivet står noe ut av smykket.
Smykket har en diameter på ca 6,4 cm og veier ca 43,37 gram.
Godt spenn i nålen. Den går enkelt inn og ut av lås, og sitter godt i lås.
Nr 2. Utrolig flott anheng og drakt sølje med nål til feste. En særegen drage, som visst kan minne om Gustav Gaudernack design. Denne er stemplet på baksiden med Astrid Holte (1917-1998), en H inne i et emblem.
Vi ble ekstra betatt av denne. Et praktfull sølje, som ønsker noe helt spesielt til et fabelaktig antrekk. Har ikke sett lignende smykke! Les gjerne hennes historie, se link; https://bomuldsfabriken.no/artendal_program/design-astri-holthe/
Også stemplet 830S for sølv og "MADE IN NORWAY". Usikker på når den er laget, men den virker langt eldre enn den kan være, om dette er Astrid Holte som har laget denne.
Det kan også være et langt eldre smykke, av en mester som faktisk brukte denne samme logoen.
Vi er litt usikre på om Astrid Holte lagde akkurat denne typer smykker.
Smykket har både øsken og nål, og kan brukes både som anheng og som en sølje, eller brosje. Når den brukes med nål, så faller øsken naturlig bak smykket, og vil ikke synes.
Smykket har en diameter på ca 6 cm og veier 30,54 gram.
Nr 3. Antikk herresølje, herre drakt sølv, brosje, norrøn drakt spenne i 830 sølv, med akantus dekor. Stor og flott akantus sølje, draktspenne, bunadssmykke, bunad smykke. Sølvbrosje. Bunadssølv, draktspenne, brosje til kvinne eller mann. Herresølje, bunad sølv. Sølv til herre bunad. Antikk drakt sølv. Vikingbrosje. Viking nål, sølv brosje. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen.
Acanthus er en slekt av rundt 30 arter av blomstrende planter i familien Acanthaceae, hjemmehørende i tropiske og varme tempererte regioner, med det høyeste artsmangfoldet i Middelhavsbassenget og Asia. Men akantus-plantene har inspirert mye av sølvproduksjonen her i Norge, og sikkert i mange andre land. Både som pynt i diverse korpus, som sølvkopper, vaser, skåler, men også når det gjelder i smykker, og absolutt når det gjelder bunadssølv, drakt sølv og store brosjer. Og når det gjelder å bruke denne vakre planten på brosjer og drakt søljer, så er det oftest en ramme i akantus eller at planten preger en ytterkant. Mer er akantus planten fremhevet, og det er rundt hele dette runde bunad smykket.
Denne brosjen er absolutt smekk full av diverse akantus dekor, vakkert satt sammen til en rund sølje, stor drakt spenne. Måler ca 6,2 cm i diameter og veier 28,3 gram.
Nr 4. Fantastisk flott, stor draktspenne, en dragebrosje med flotte detaljer. Nydelig design av drager som slynger seg, synkront fire gange i et vakkert mønster. Med et sverd som går tvers over åpningen i midten. Stemplet på baksiden kun 830S for sølv.
Denne flotte herre søljen er helt rund, med en diameter på ca 5,8 cm. Og den veier 17,2 gram.
Nr 5. Sølv emalje Gustav Gaudernack hos David-Andersen, en bit av Norsk historie
Fantastisk flott, og aldeles nydelig sølv emalje beltespenne. En utrolig design, som går igjen i flere av David Andersens produkter før 1900. Dette er en beltespenne, hvor man tredde et tøybelte gjennom, og knøt på baksiden. Så ble beltespennen vist som et smykke i front. Oval, nydelig turkis og hvit emalje. Kan i dag brukes både som anheng eller beltespenne. Denne beltespennen fant vi avbildet i katalogen til D-A fra år 1900, så dette flotte smykket vet vi er designet av Gustav Gaudernack noe før år 1900, da han jobbet for D-A. Ja, faktisk før 1892.
En antikk D-A produkt, men er designet av Gustav Gaudernack. Sølv emalje smykket er i 925 sølv, flott kobolt blå emalje med fantastiske stripet detaljer i emaljen. Nydelig guilloche emalje, som glitrer. Husk at dette arbeidet er et håndarbeide, med nøyaktige innlagt dekor, før emalje i glass, blir helt over. Vi er spesielt fasinert av borden på innsiden, de små, runde fordypningene rundt brosjen, som alle er fylt med hvit emalje. Et fantastisk håndverk! Sølv emalje spennen er perfekt i emaljen, ingen skader, helt utrolig flott!
Beltespennen måler ca 6,2 cm i lengden, ca 4,9 cm i bredden og veier 16,9 gram.
Nr 6. Nydelig nål og anheng, meget flott bunads sølje, med motivet av Birkebeinerne.
Kun stemplet "830" for sølv på baksiden. Mangler mesterstempel. Vi antar at smykke kan være fra før 1892, da det var meget strengt i lang tid å stemple "S" etter gehalten på sølvet. Her var det til og med farget med rødt over stempelet, for å vise at her er det stemplet.
Fantastisk detaljert i front, med det kjente motivet av maleriet til Knud Bergslien av de to birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka, som flyktet med det lille kongebarnet Håkon Håkonsson, fra Baglerne.
"Håkon ble født på Folkenborg i dagens Østfold, som var et bagler-dominert område. Kongssønnen måtte derfor bringes i sikkerhet til Nidaros i birkebeinernes kjerneområde Trøndelag. Flukten er beskrevet i Håkon Håkonssons saga og har gitt inspirasjon til Birkebeinerrennet", står det i SNL. Birkebeinere var en politisk gruppering i Norge i høymiddelalderen. Birkebeinerne kom til makten med kong Sverre Sigurdsson, som nedkjempet Magnus Erlingsson i slaget ved Fimreite i 1184. Birkebeinernes mest kjente motstandere var baglerne. Striden stod om hvem som skulle være Norges konge. Etter langvarige konflikter ble til slutt Sverres sønnesønn Håkon Håkonsson enekonge, etter at både baglerne og andre opprørsgrupper var nedkjempet.
Dette står det om det prestisjetunge skirennet; "Birkebeinerrennet ble innstiftet i 1932 til minne om turen som birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka hadde med Haakon Haakonsøn i 1206. Sekken på 3,5 km som alle birkebeinere må være symboliserer kongssønnen Haakon Haakonsøn. - Birkebeinerrennet er 54 km - Går i klassisk stil. - Starter på Rena og går over fjellet mot Sjusjøen, med relativt bratte utforkjøringer til målgang på Birkebeiner skistadion og Lillehammer. - Deltakerne må være sekk som veier minst 3,5 kg fra start til mål. - Alle som er 16 år året før, kan delta"
Dette er et smykke som har gått igjen, men denne virker å være en eldre variant. Noe spesiell, med utformingen av kongssønnen i fluktens turbulens.
Smykket har en diameter på ca 6 cm, og veier 22,74 gram
Nr 7. Nydelig akantus brosje. Noe dårlig stemplet på baksiden kun med 830 S for sølv ved nålens feste. Men den er også stemplet med mesterstempel NE i selve C-låsen. Mesteren er ukjent for oss.
Akantus-plantene har inspirert mye av sølv-produksjonen her i Norge, og sikkert i mange andre land. Både som pynt i diverse korpus, som sølvkopper, vaser, skåler, men også når det gjelder i smykker og absolutt når det gjelder bunadssølv, drakt sølv og store brosjer.
Og når det gjelder å bruke denne vakre planten på brosjer og drakt søljer, så er det oftest en ramme i akantus eller at planten preger en ytterkant. Mer er akantus planten fremhevet, og det er solid gjennom hele dette runde bunad smykket.
Denne brosjen er absolutt smekk full av diverse akantus dekor, vakkert satt sammen til en rund sølje, stor drakt spenne. Søljen er godt oksidert, og den er ikke pusset. Men kan pusses, om den som kjøper denne ønsker det. Det er mange som elsker den oksiderte "looken". Denne flotte drakt søljen er rimelig solid, noe gjennombrutt design, for å få den lettere.
Oval i formen, men meget flott og måler ca 6,5 cm på det lengste, ca 5,7 cm andre veien. Veier 29,94 gram.
Nr 8. Litt av et funn, denne søljen. Rimelig sjelden, og meget flott og solid. Med fire godt detaljerte måker rundt hoved-motivet, hvor et vikingskip og speider ut, og kanskje ser land i det fjerne. Det de kalte "Vinland", nå Amerika. "Vinland er navnet Leiv Eiriksson ga et landområde han oppdaget da han ca. år 1000 seilte fra Grønland til dagens østkyst av Nord-Amerika", fra Wikipedia.
Godt markert på baksiden "VIKINGER OPDAGER AMERIKA", stemplet for sølv og "S.L.", et ukjent mesterstempel. Vi mener smykket er fra slutten av 1800-tallet, eller helt i starten av 1900.
Nesten rund og firkantet, men har en diameter på ca 5,9 cm og veier akkurat 29 gram.
Nr 9. Nydelig nål, drakt spenne, meget flott bunads sølje, med motivet av Birkebeinerne.
Godt stemplet "830S" for sølv og mesterstempel B.H. Vi antar at søljen er fra slutten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900 og dermed antikk. Vi kjenner heller ikke til denne mesteren, selv om vi har sett B.H. stempelet flere ganger.
Fantastisk detaljert i front, med det kjente motivet av maleriet til Knud Bergslien av de to birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka, som flyktet med det lille kongebarnet Håkon Håkonsson, fra Baglerne. Her med akantus blader, som ramme.
"Håkon ble født på Folkenborg i dagens Østfold, som var et bagler-dominert område. Kongssønnen måtte derfor bringes i sikkerhet til Nidaros i birkebeinernes kjerneområde Trøndelag. Flukten er beskrevet i Håkon Håkonssons saga og har gitt inspirasjon til Birkebeinerrennet", står det i SNL. Birkebeinere var en politisk gruppering i Norge i høymiddelalderen. Birkebeinerne kom til makten med kong Sverre Sigurdsson, som nedkjempet Magnus Erlingsson i slaget ved Fimreite i 1184. Birkebeinernes mest kjente motstandere var baglerne. Striden stod om hvem som skulle være Norges konge. Etter langvarige konflikter ble til slutt Sverres sønnesønn Håkon Håkonsson enekonge, etter at både baglerne og andre opprørsgrupper var nedkjempet.
Dette står det om det prestisjetunge skirennet; "Birkebeinerrennet ble innstiftet i 1932 til minne om turen som birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka hadde med Haakon Haakonsøn i 1206. Sekken på 3,5 km som alle birkebeinere må være symboliserer kongssønnen Haakon Haakonsøn. - Birkebeinerrennet er 54 km - Går i klassisk stil. - Starter på Rena og går over fjellet mot Sjusjøen, med relativt bratte utforkjøringer til målgang på Birkebeiner skistadion og Lillehammer. - Deltakerne må være sekk som veier minst 3,5 kg fra start til mål. - Alle som er 16 år året før, kan delta"
Dette er et smykke som har gått igjen, men denne virker å være en eldre variant. Noe spesiell, med utformingen med akantus blader rundt motivet.
Smykket har en diameter på ca 5 cm, og veier 16,44 gram
Nr 10. Flott Pillarguri brosje, hvor hun spiller på sin lur. Med akantus pynt i toppen og med teksten; "PILLARGURI GIR DØLERNE SIGNAL VED SINGLARS ANKOMST TIL KRINGEN 1612.
Så litt om historien fra wikipedia; "Pillarguri, eller Prillar-Guri, er en av de mest berømte personene fra slaget ved Kringen ("skotteslaget") like sør for Otta i Sel kommune i Gudbrandsdalen i 1612. Ifølge historien var hennes oppgave å gi signal når den norske bondehæren kunne starte angrepet på skottehæren, 300 skotske leiesoldatene som hadde kommet i land i Romsdalsfjorden og var på vandring i "skottetoget" gjennom dalen på vei videre til Sverige for å delta i Kalmarkrigen. Dette skal hun ha gjort ved å stå på en høyde og blåse i en lur. Høyden, som fram til på 1800-tallet ble kalt Selsjordkampen, ligger rett ovenfor gården Selsjord, på vestsiden av Gudbrandsdalslågen, vis-à-vis Kringen.
I dag kalles høyden Pillarguritoppen (852 moh.)".
Godt stemplet med ukjent mestermerke, N.M. for norsk mønster 830S og produktnummer P.23. Sølvbrosjen har en diameter på ca 5,1 cm og veier 18,9 gram.
Nr 11. Dragesmykke anheng, 5 drager biter neste, norrøn. Vikingsølv, dragesølv. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen. Samleobjekt, samlerobjekt. Smykket er antikt, antatt fra slutten av 1800, eller starten av 1900. Godt stemplet på baksiden med 830S for sølv og et ukjent mesterstempel "A".
Anheng med øsken måler ca 6 cm i lengden, ca 4,5 cm i bredden. Vekt 16,46 cm.
Nr 12. Noe sjelden variant av Peer Gynt motiv, hvor Peer ligger i fanget til Solveig, og Solveig synger en vuggesang; "Sov, du dyreste gutten min. Jeg skal vugge dig, jeg skal våge. Gutten har siddet på sin moders fang. De to har leget hele livsdagen lang".
Peer Gynt er et dramatisk dikt av Henrik Ibsen, skrevet i 1986 og oppført som skuespill på Christiania Theater I Christiania i 1867, med musikk av Edvard Grieg. Det er det mest kjente norske teaterstykket gjennom tidene, og blir fremdeles spilt over hele verden, både i klassisk nasjonalromantiske og i kunstnerisk, eksperimentelle oppsetninger.
Draktspennen er godt stemplet 830S for sølv og et ukjent mesterstempel "PPP".
Smykket måler ca 5,9 cm i bredden og ca 4,2 cm i høyden. Brosjens vekt er 6,41 gram.
Nr 13. Flott og detaljert drakt sølje av Vikinger på Vikingskipet, prøver å flykte fra den store dragen. En farefull ferd, men vikingene var tøffe. Herresøljen er antikk, og godt stemplet på baksiden med 830S, og mesterstempel fra Nils Elvik Denne også stemplet Mønsterbeskyttet.
Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider); Nils Martin Elvik (1887-1948) ble utlært hos Aksel Holmsen i Oslo i filigransarbeide og avla svenneprøven i 1907. Håndverksbrev løste han i 1910 og begynte verksted året etter med firmanavn Nils M. Elvik Sølv- og Emaljefabrik. Han baserte sin produksjon hovedsakelig på emaljevarer. I 1938 startet Nils Martin Elvik og sønnen Edvard Berge Gullvarefabrikken AS. Elvik & Co AS ble startet i 1941 av Edvard Berge Elvik og var et salgsselskap for de to andre produksjonsbedriftene. Sølv- og Emaljefabrikken ble senere nedlagt. Helt fra begynnelsen av holdt firmaet til i Storgaten 20, men flyttet til Vindern, Oslo i 1986 og senere til Bryn, Oslo. En annen sønn Arnold Elvik (f. 1918) løste håndverksbrev i 1942 og drev annet firma Nils M. Elviks Eftf. fra 1947 som en verksted-virksomhet.
Sølv brosjen har en diameter på ca 4,2 cm og veier 13,38 gram.
Nr 14. Helt spesiell drakt spenne, herre sølje, som godt kunne vært et design fra Marius Hammer.
Smykket er kun stemplet med 830S for sølv, så vi vet ikke hvem som har laget det.
Men kan godt si at dette er Vikingsølv, dragesølv. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen.
Godt oksidert rundt smykke, med prydelig høvding-motiv og kryssende, flettede to linjer i midten.
Smykket er rundt, har en god nål på baksiden, med sikring. Måler ca 4,6 cm i diameter og veier 12,58 gram.
Nr 15. Helt spesiell, og dekorativ smykke, en sølv brosje, herresølje, eller smykke til en dame. En viking hjem med kors på hjelmen, og norrøn, drage dekor løkker seg rundt på undersiden. Dette er en av Marius Hammer sine underverker. Hans objekter har vært samleobjekter i årevis. Godt stemplet på baksiden med MH. og hans mesterstempel en "M" med en hammer i, og 830S for sølv.
Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Marius Lauritz Hammer (1847-1927) Bergen, bygde opp og ledet Norges største gullsmedverksted i tiårene rundt 1900. Ved sterk satsing på markedsføring og internasjonal lansering var han med på å gjøre norske emaljearbeider til en viktig eksportartikkel. I en gullalder for norsk kunsthåndverk leverte Hammers firma også mange arbeider som er blant hovedverkene i norsk gullsmedkunst. Hammer var tredje generasjons gullsmed i den tradisjonsrike håndverksbyen Bergen. Ved studier i Hamburg og Berlin rundt 1870 fikk han innsikt i nye teknikker og produksjonsmetoder, og fra 1871 bygde han på få år opp sitt verksted til å bli det største i Bergen. Han fikk tidlig installert moderne hjelpemidler som gass og elektrisitet. Fra 1880-årene satset Hammer imidlertid på turistmarkedet og ble storprodusent av suvenirer og andre luksusartikler i filigran og emalje.
Marius Hammer er jo en av "de store". Med sine smykker i filigran og gjenstander i sølv emalje, og spesielt vindusemalje, fikk han stor suksess. De tidlige arbeidene var inspirert av renessansens gullsmedkunst, men fra tiden rundt 1890 ble dragestilen og vikingstil dominerende.
Derfor antar vi at denne er nettopp fra slutten av 1800-tallet, kanskje helt i starten av 1900.
Smykket måler ca 4,5 cm i lengden og ca 2,8 cm i høyden. Veier 7,78 gram.
Nr 16. Peer Gynt rir på rein drakt sølje i tinn.
Godt stemplet på baksiden med " NORSK TINN". Denne ser ut som sølv.
Peer Gynt er et dramatisk dikt av Henrik Ibsen, skrevet i 1986 og oppført som skuespill på Christiania Theater I Christiania i 1867, med musikk av Edvard Grieg. Det er det mest kjente norske teaterstykket gjennom tidene, og blir fremdeles spilt over hele verden, både i klassisk nasjonalromantiske og i kunstnerisk, eksperimentelle oppsetninger.
Smykket har en høyde og bredde på ca 3,5 cm. Fin akantus ramme.
Nr 17. Spesiell dragebrosje i 925 sølv, passer flott som hals sølje til bunadsskjorten, eller bare som pynt til 17. mai og andre festdager. Vikingbrosje. Vikingsølv, dragesølv. Viking brosje. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen. Kopi av over 1000 år gammelt smykke. Denne må kunne kalles et "Fabeldyr".
Denne er kun stemplet "KOPI 925S". Men har sett denne før, som er bedre stemplet. Der står det at dette er en kopi av Urnes tiden, ca år 1100, se bilder. Skal være en original, kopi fra viking perioden år 1000.
Brosje i en usedvanlig rik og fantasifull komposisjon. Motivet viser et stort dyr, omgitt av en ormefigur som snor seg rundt det og symboliserer antagelig kampen mellom gode og onde makter. Utført ca. 1100 e.Kr. Sterk god nål, ingen slakk. Går lett inn og ut av lås med sikring.
Brosjen er ca 4,6 cm på det lengste, og ca 4 cm den andre veien. Solid og flott!! Veier 14,85 gram.
Nr 18. Helt spesiell og robust drakt sølje, med stilistiske personer, en mann og en kvinne som sitter mot hverandre.
Godt stemplet på baksiden, 830S for sølv og mesterstempel "R. SKALSTAD".
Vi ha lånt fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider); "Ragnar Skalstad (1923-2001) var utlært hos J. Tostrup i 1945 og løste håndverksbrev i 1949. Han arbeidet flere steder i Danmark og Sverige og senere hos David-Andersen. Han begynte eget verksted i 1953 og åpnet forretning i 1971. Virksomheten ble nedlagt i 1990".
Dette smykket måler ca 4,2 cm i bredden og ca 3,3 cm i høyden. Vekt 18,15 gram.
Nr 19. Herlig og flott sølv smykke, kan brukes som sølje, nål eller som anheng av kjente Marius Hammer. Hans objekter har vært samleobjekter i årevis. Godt stemplet på baksiden med MH. og hans mesterstempel en "M" med en hammer i, og 830S for sølv.
Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Marius Lauritz Hammer (1847-1927) Bergen, bygde opp og ledet Norges største gullsmedverksted i tiårene rundt 1900. Ved sterk satsing på markedsføring og internasjonal lansering var han med på å gjøre norske emaljearbeider til en viktig eksportartikkel. I en gullalder for norsk kunsthåndverk leverte Hammers firma også mange arbeider som er blant hovedverkene i norsk gullsmedkunst. Hammer var tredje generasjons gullsmed i den tradisjonsrike håndverksbyen Bergen. Ved studier i Hamburg og Berlin rundt 1870 fikk han innsikt i nye teknikker og produksjonsmetoder, og fra 1871 bygde han på få år opp sitt verksted til å bli det største i Bergen. Han fikk tidlig installert moderne hjelpemidler som gass og elektrisitet. Fra 1880-årene satset Hammer imidlertid på turistmarkedet og ble storprodusent av suvenirer og andre luksusartikler i filigran og emalje. Marius Hammer er jo en av "de store". Med sine smykker i filigran og gjenstander i sølv emalje, og spesielt vindusemalje, fikk han stor suksess. De tidlige arbeidene var inspirert av renessansens gullsmedkunst, men fra tiden rundt 1890 ble dragestilen og viking-stil dominerende.
Dette en jugendstil smykke, et fint lite anheng, men særegent for Marius Hammer sin stil. Antatt fra slutten av 1800-tallet eller helt i starten av 1900, og dermed antikt.
Anhenget måler ca 4 cm i lengden, med øsken, og ca 4 cm i bredden. Smykket veier 9,89 gram.
Nr 20. Herlig halsknapp, kan brukes som barnesølje, liten drakt sølje, i 830 sølv. Noe særegen i stilen, antatt Vikingsølv. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen. Med sverd som krysses over skogens herligheter. Smykket er stemplet på baksiden med 830 for sølv og mesterstempel S.L., som er ukjent for oss.
Smykket måler ca 2,8 cm i diameter og veier 5,5 gram.
Nr 21. Nydelig og spesiell sølv drakt spenne, formet som en beltespenne. Firkantet, dekorert med drager i særegen stil. Dette er en bit av Norsk historie. Godt stemplet på baksiden THUNE 830S.
Så litt historikk fra SNL;
Nilius Martinius Thune (1831-1890) startet forretningen Gullsmed Thune. Han var født i Drammen og gikk i lære hos gullsmed Henrik Lorentzen hvor han fikk svennebrevet i 1853. Etter noen år som svenn hos Lorentzen reiste han til Tyskland for å utdanne seg videre. Da han 3 år senere var tilbake i Christiania avla han sitt mesterstykke hos gullsmed Christian Hansen. Han fikk sitt mesterbrev og borgerskap i 1857 og overtok på samme tid gullsmed Fredrik J. Brincks forretning i Kirkegaten 10 under eget navn N.M. Thune.
I 1861 flyttet N. M. Thune sin forretning til Øvre Slottsgate 12, hjørnet av Karl Johansgate, som han kjøpte i 1862. Hjørnegården mot Karl Johansgate ble så bygget i 1874. I 1887 kjøpte Thune nabogården i Øvre Slottsgate, og planla en ombygging i tilknytning til hjørnegården, men døde selv i 1890. 1863-71 var Thune revisor i Håndverkerforeningen, i 1872-75 medlem av kontrollkomiteen, 1874-90 medlem av forstanderskapet for Håndverkernes Sparekasse. N. M. Thune var gjennom en årrekke medlem av bystyre og formannskap, av styrene i flere filantropiske foreninger, bla medlem av byggekomiteen for den nye frimurerlosje.
Hans enke, fru Sophie Thune, fortsatte forretningen etter sin manns død i 1890.
I 1901 ble firmaet overtatt av hans to sønner, Nilius Martinius Thune den yngre (1869-1916) og Johan Emil Thune (1871-1951). Og deretter hans sønnesønn Nils Thune.
Thune på Egertorget har vært en viktig del av bybildet i Oslo i over 150 år. Gullsmedbutikken har ligget i samme lokaler siden 1861 og er den eldste butikken i Karl Johansgate. Med tiden følger forandring, og Thune har nå åpnet opp i nye og moderne lokaler i Stortingsgaten 6. Butikken har det mest eksklusive og det største sortimentet i kjeden.
God nål på baksiden.
Denne flotte sølv brosjen, smykket måler ca 6 cm i lengden og ca 4,2 cm andre veien. Veier 13,12 gram.
Se bilder for flere detaljer.
Selges i nettbutikken
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
---
Bunadsølv, bunadssølv.
Herre sølje, dame søljer, unisex draktspenne, hals sølje, brystsølje, vestspenner i 830 sølv, med drage motiv, eventyr stil, eventyrlig brosje i sølv.
Antikk herresølje, herre drakt sølv, bunadsølv, brosje, norrøn drakt spenne i 830 sølv, med bla akantus dekor. Store og flotte søljer, men også mindre halssmykker, halsknapper, halssøljer. Draktspenne, bunadssmykke, bunad smykke. Sølvbrosje. Bunadssølv, draktspenne, brosje til kvinne eller mann. Bunad sølv. Sølv til herre bunad. Antikk drakt sølv. Vikingbrosje. Flere inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden, hellerissinger og sagalitteraturen. Herre halsknapp, norrøn nål i sølv. Solid herre sølv, drage sølv, vikingsølv. Bunadsølje, bunad spenne. Nasjonalromantisk brosje i sølv. Samleobjekt, samlerobjekt. Medieval Viking Shield brooch.
Sølje til mann, til herrebunad, bunadssølv, bunad sølje, draktsølv. Flotte og vakre sølv brosjer.
Dette er det vi har i denne annonsen;
1. Antikk, STOR draktspenne, anheng, Sigurd Fåvnesbane, av Odin Domaas
2. Stor og særegen drage sølje med akantus ramme, D ca 6 cm
3. Akantus gjennombrutt sølje, diameter ca 6,2 cm
4. Nydelig draktspenne, en dragebrosje med flotte detaljer / Solgt
5. Nydelig jugendstil drakt sølje, med store blomster
6. Antikk Birkebeiner sølje, anheng og nål i sølv, diameter ca 6 cm
7. Nydelig Akantus brosje i sølv, oval, ca 6,5 cm x 5,7 cm / Solgt
8. Helt særegen drakt sølje, Vikinger oppdager Amerika
9. Herlig Birkebeiner sølje i sølv, diameter ca 5 cm
10. Pillarguri brosje med tekst 1621, godt stemplet, diam ca 5,1 cm
11. Antikt anheng med norrøn drage dekor L 6 cm, D 4,5 cm
12. Nasjonalromantisk drakt sølje fra Peer Gynt, "Sov du dyreste gutten min"
13. Vikingskip med dragen som jakter dem, ca 4,4 cm
14. Staselig, særegen sølv drakt sølje, vikingsølv / Solgt
15. Mektig og flott, liten drakt sølje fra Marius Hammer
16. Peer Gynt rir på rein i TINN, H 3,5 cm
17. Herlig, spesielt fabeldyr, draktsølje i 925 sølv
18. Vintage drakt sølje i sølv, robust og særegent av Ragnar Skalstad
19. Jugendstil sølje og anheng, nydelig smykke i sølv av Marius Hammer
20. Nydelig antikt lite bunadssmykke med diameter på 2,8 cm
21. Utsøkt drakt sølje fra Thune, med dragedekor, formet som en beltespenne
Så litt mer om de forskjellige objektene, for dem som ønsker det;
Nr 1. Fantastisk flott, stor og massiv, antikk sølv draktspenne, herre sølje. Viking brosje, klassisk antikk, norsk motiv av sagnet om Sigurd Fåvnesbane. Viking sølv, drage sølv, i 830 S. Bunadssølv, brosje til mann. Bunad sølv. Sølje.
Godt stemplet på baksiden "O. DOMAAS" og 830 for sølv. Mesterstempelet er Odin Domaas.
Så lånt info fra wikipedia; "Gullsmed Odin Johansen Domaas (24.4.1857-26.7.1929), fra Trondheim, var sønn av en fyrbøter og tømmermann. Han vokste opp i Danielsveita i Trondhjem, begynte som barn i en lokal tobakksfabrikk. Senere var han med på utstikning av Rørosbanen. Kom tilbake til byen i 1874 og begynte som læregutt hos gullsmed Anton Bye. Han var utlært i 1878 og fra 1878 var han 7 år hos gullsmedene Aas & Sollie til han i 1885 tok borgerskap, og etablerte egen forretning Odin Domaas - Gullsmedforretning i E.A. Smiths gård i Ravnkloa 10. april 1885. Så fra 30. mai 1893 var virksomheten i egen gård i Munkegata 34/36. Da Odin Domaas døde fortsatte enken og yngste sønn Kaare forreningen. Sønnen Fritz Domaas hadde gullsmedforretning i Jomfrugata 7".
Vikingsølv, dragesølv. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen.
Sølv brosje med drage motiv etter sagnet om Sigurd Fåvnesbane. / Samleobjekt, samlerobjekt.
Historien er hentet fra NRK.no;
"Sigurd (eller Siegfried som han også er kjent som) Volsung fikk høre av dvergen Regin at han skulle vinne berømmelse og makt ved å drepe en fryktelig drage som het Fåvne som passet på en veldig skatt. Sigurd begynte å interessere seg for denne dragen og arvet faren Sigmunds gamle, brukne sverd, Gram. Regin smidde det om slik at det ble helt igjen, og så red han sammen med Sigurd for å finne den fryktløse dragen. Det Sigurd ikke visste, var at Regins bror, som het Fåvne, hadde drept deres felles far for å skaffe seg tilgang til landets rikdom. På grunn av sin store griskhet etter sølv og gull, skapte Fåvne seg om til en kjempestor drage for bedre å kunne passe på skattene sine. Sigurd hadde lært at dragene var usårbar mot et hvert våpen fordi de hadde et tykt panser over kroppen. Regin foreslo at de skulle lage en grop som Sigurd kunne gjemme seg i. De grov så et gjemmested rett utenfor dragens hule, Sigurd hoppet oppi og Regin la grener over åpningen. Sigurd ventet i timevis på at dragen skulle komme tilbake fra sin daglige tur til kilden hvor den drakk vann. Til slutt kom det en stor skygge over gropen der Sigurd satt, og han tok det store sverdet Gram og støtte det så hardt han kunne oppover og inn i den myke magen til dragen som sto over gropen. Dagen døde, og Sigurd kunne klatre ut av gjemmestedet sitt. Regin tok ut dragens hjerte for å steke det. Da Sigurd fikk sin bit av hjertet, brente han hånden sin og stakk den i munnen. På hånden var det noen dråper drageblod, og med ett hørte han at noen snakket. Han oppdaget at det var fuglene i trærne han hørte. De snakket om hvordan Regin planla å drepe Sigurd for å ta over skatten selv. Sigurd så i dvergens øyne at det var sant, grep sverdet og kappet hodet av Regin. Han gikk så inn i hulen for å ta vare på skatten. Etter det fikk Sigurd tilnavnet Fåvnesbane".
Fantastisk detaljert brosje av både Sigurd Fåvnesbane med sverdet "Gram" og dragen Fåvne.
Meget pent oksidert og flott i sølvet. Et helt utrolig vakkert smykke, med gode detaljer, motivet står noe ut av smykket.
Smykket har en diameter på ca 6,4 cm og veier ca 43,37 gram.
Godt spenn i nålen. Den går enkelt inn og ut av lås, og sitter godt i lås.
Nr 2. Utrolig flott anheng og drakt sølje med nål til feste. En særegen drage, som visst kan minne om Gustav Gaudernack design. Denne er stemplet på baksiden med Astrid Holte (1917-1998), en H inne i et emblem.
Vi ble ekstra betatt av denne. Et praktfull sølje, som ønsker noe helt spesielt til et fabelaktig antrekk. Har ikke sett lignende smykke! Les gjerne hennes historie, se link; https://bomuldsfabriken.no/artendal_program/design-astri-holthe/
Også stemplet 830S for sølv og "MADE IN NORWAY". Usikker på når den er laget, men den virker langt eldre enn den kan være, om dette er Astrid Holte som har laget denne.
Det kan også være et langt eldre smykke, av en mester som faktisk brukte denne samme logoen.
Vi er litt usikre på om Astrid Holte lagde akkurat denne typer smykker.
Smykket har både øsken og nål, og kan brukes både som anheng og som en sølje, eller brosje. Når den brukes med nål, så faller øsken naturlig bak smykket, og vil ikke synes.
Smykket har en diameter på ca 6 cm og veier 30,54 gram.
Nr 3. Antikk herresølje, herre drakt sølv, brosje, norrøn drakt spenne i 830 sølv, med akantus dekor. Stor og flott akantus sølje, draktspenne, bunadssmykke, bunad smykke. Sølvbrosje. Bunadssølv, draktspenne, brosje til kvinne eller mann. Herresølje, bunad sølv. Sølv til herre bunad. Antikk drakt sølv. Vikingbrosje. Viking nål, sølv brosje. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen.
Acanthus er en slekt av rundt 30 arter av blomstrende planter i familien Acanthaceae, hjemmehørende i tropiske og varme tempererte regioner, med det høyeste artsmangfoldet i Middelhavsbassenget og Asia. Men akantus-plantene har inspirert mye av sølvproduksjonen her i Norge, og sikkert i mange andre land. Både som pynt i diverse korpus, som sølvkopper, vaser, skåler, men også når det gjelder i smykker, og absolutt når det gjelder bunadssølv, drakt sølv og store brosjer. Og når det gjelder å bruke denne vakre planten på brosjer og drakt søljer, så er det oftest en ramme i akantus eller at planten preger en ytterkant. Mer er akantus planten fremhevet, og det er rundt hele dette runde bunad smykket.
Denne brosjen er absolutt smekk full av diverse akantus dekor, vakkert satt sammen til en rund sølje, stor drakt spenne. Måler ca 6,2 cm i diameter og veier 28,3 gram.
Nr 4. Fantastisk flott, stor draktspenne, en dragebrosje med flotte detaljer. Nydelig design av drager som slynger seg, synkront fire gange i et vakkert mønster. Med et sverd som går tvers over åpningen i midten. Stemplet på baksiden kun 830S for sølv.
Denne flotte herre søljen er helt rund, med en diameter på ca 5,8 cm. Og den veier 17,2 gram.
Nr 5. Sølv emalje Gustav Gaudernack hos David-Andersen, en bit av Norsk historie
Fantastisk flott, og aldeles nydelig sølv emalje beltespenne. En utrolig design, som går igjen i flere av David Andersens produkter før 1900. Dette er en beltespenne, hvor man tredde et tøybelte gjennom, og knøt på baksiden. Så ble beltespennen vist som et smykke i front. Oval, nydelig turkis og hvit emalje. Kan i dag brukes både som anheng eller beltespenne. Denne beltespennen fant vi avbildet i katalogen til D-A fra år 1900, så dette flotte smykket vet vi er designet av Gustav Gaudernack noe før år 1900, da han jobbet for D-A. Ja, faktisk før 1892.
En antikk D-A produkt, men er designet av Gustav Gaudernack. Sølv emalje smykket er i 925 sølv, flott kobolt blå emalje med fantastiske stripet detaljer i emaljen. Nydelig guilloche emalje, som glitrer. Husk at dette arbeidet er et håndarbeide, med nøyaktige innlagt dekor, før emalje i glass, blir helt over. Vi er spesielt fasinert av borden på innsiden, de små, runde fordypningene rundt brosjen, som alle er fylt med hvit emalje. Et fantastisk håndverk! Sølv emalje spennen er perfekt i emaljen, ingen skader, helt utrolig flott!
Beltespennen måler ca 6,2 cm i lengden, ca 4,9 cm i bredden og veier 16,9 gram.
Nr 6. Nydelig nål og anheng, meget flott bunads sølje, med motivet av Birkebeinerne.
Kun stemplet "830" for sølv på baksiden. Mangler mesterstempel. Vi antar at smykke kan være fra før 1892, da det var meget strengt i lang tid å stemple "S" etter gehalten på sølvet. Her var det til og med farget med rødt over stempelet, for å vise at her er det stemplet.
Fantastisk detaljert i front, med det kjente motivet av maleriet til Knud Bergslien av de to birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka, som flyktet med det lille kongebarnet Håkon Håkonsson, fra Baglerne.
"Håkon ble født på Folkenborg i dagens Østfold, som var et bagler-dominert område. Kongssønnen måtte derfor bringes i sikkerhet til Nidaros i birkebeinernes kjerneområde Trøndelag. Flukten er beskrevet i Håkon Håkonssons saga og har gitt inspirasjon til Birkebeinerrennet", står det i SNL. Birkebeinere var en politisk gruppering i Norge i høymiddelalderen. Birkebeinerne kom til makten med kong Sverre Sigurdsson, som nedkjempet Magnus Erlingsson i slaget ved Fimreite i 1184. Birkebeinernes mest kjente motstandere var baglerne. Striden stod om hvem som skulle være Norges konge. Etter langvarige konflikter ble til slutt Sverres sønnesønn Håkon Håkonsson enekonge, etter at både baglerne og andre opprørsgrupper var nedkjempet.
Dette står det om det prestisjetunge skirennet; "Birkebeinerrennet ble innstiftet i 1932 til minne om turen som birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka hadde med Haakon Haakonsøn i 1206. Sekken på 3,5 km som alle birkebeinere må være symboliserer kongssønnen Haakon Haakonsøn. - Birkebeinerrennet er 54 km - Går i klassisk stil. - Starter på Rena og går over fjellet mot Sjusjøen, med relativt bratte utforkjøringer til målgang på Birkebeiner skistadion og Lillehammer. - Deltakerne må være sekk som veier minst 3,5 kg fra start til mål. - Alle som er 16 år året før, kan delta"
Dette er et smykke som har gått igjen, men denne virker å være en eldre variant. Noe spesiell, med utformingen av kongssønnen i fluktens turbulens.
Smykket har en diameter på ca 6 cm, og veier 22,74 gram
Nr 7. Nydelig akantus brosje. Noe dårlig stemplet på baksiden kun med 830 S for sølv ved nålens feste. Men den er også stemplet med mesterstempel NE i selve C-låsen. Mesteren er ukjent for oss.
Akantus-plantene har inspirert mye av sølv-produksjonen her i Norge, og sikkert i mange andre land. Både som pynt i diverse korpus, som sølvkopper, vaser, skåler, men også når det gjelder i smykker og absolutt når det gjelder bunadssølv, drakt sølv og store brosjer.
Og når det gjelder å bruke denne vakre planten på brosjer og drakt søljer, så er det oftest en ramme i akantus eller at planten preger en ytterkant. Mer er akantus planten fremhevet, og det er solid gjennom hele dette runde bunad smykket.
Denne brosjen er absolutt smekk full av diverse akantus dekor, vakkert satt sammen til en rund sølje, stor drakt spenne. Søljen er godt oksidert, og den er ikke pusset. Men kan pusses, om den som kjøper denne ønsker det. Det er mange som elsker den oksiderte "looken". Denne flotte drakt søljen er rimelig solid, noe gjennombrutt design, for å få den lettere.
Oval i formen, men meget flott og måler ca 6,5 cm på det lengste, ca 5,7 cm andre veien. Veier 29,94 gram.
Nr 8. Litt av et funn, denne søljen. Rimelig sjelden, og meget flott og solid. Med fire godt detaljerte måker rundt hoved-motivet, hvor et vikingskip og speider ut, og kanskje ser land i det fjerne. Det de kalte "Vinland", nå Amerika. "Vinland er navnet Leiv Eiriksson ga et landområde han oppdaget da han ca. år 1000 seilte fra Grønland til dagens østkyst av Nord-Amerika", fra Wikipedia.
Godt markert på baksiden "VIKINGER OPDAGER AMERIKA", stemplet for sølv og "S.L.", et ukjent mesterstempel. Vi mener smykket er fra slutten av 1800-tallet, eller helt i starten av 1900.
Nesten rund og firkantet, men har en diameter på ca 5,9 cm og veier akkurat 29 gram.
Nr 9. Nydelig nål, drakt spenne, meget flott bunads sølje, med motivet av Birkebeinerne.
Godt stemplet "830S" for sølv og mesterstempel B.H. Vi antar at søljen er fra slutten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900 og dermed antikk. Vi kjenner heller ikke til denne mesteren, selv om vi har sett B.H. stempelet flere ganger.
Fantastisk detaljert i front, med det kjente motivet av maleriet til Knud Bergslien av de to birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka, som flyktet med det lille kongebarnet Håkon Håkonsson, fra Baglerne. Her med akantus blader, som ramme.
"Håkon ble født på Folkenborg i dagens Østfold, som var et bagler-dominert område. Kongssønnen måtte derfor bringes i sikkerhet til Nidaros i birkebeinernes kjerneområde Trøndelag. Flukten er beskrevet i Håkon Håkonssons saga og har gitt inspirasjon til Birkebeinerrennet", står det i SNL. Birkebeinere var en politisk gruppering i Norge i høymiddelalderen. Birkebeinerne kom til makten med kong Sverre Sigurdsson, som nedkjempet Magnus Erlingsson i slaget ved Fimreite i 1184. Birkebeinernes mest kjente motstandere var baglerne. Striden stod om hvem som skulle være Norges konge. Etter langvarige konflikter ble til slutt Sverres sønnesønn Håkon Håkonsson enekonge, etter at både baglerne og andre opprørsgrupper var nedkjempet.
Dette står det om det prestisjetunge skirennet; "Birkebeinerrennet ble innstiftet i 1932 til minne om turen som birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka hadde med Haakon Haakonsøn i 1206. Sekken på 3,5 km som alle birkebeinere må være symboliserer kongssønnen Haakon Haakonsøn. - Birkebeinerrennet er 54 km - Går i klassisk stil. - Starter på Rena og går over fjellet mot Sjusjøen, med relativt bratte utforkjøringer til målgang på Birkebeiner skistadion og Lillehammer. - Deltakerne må være sekk som veier minst 3,5 kg fra start til mål. - Alle som er 16 år året før, kan delta"
Dette er et smykke som har gått igjen, men denne virker å være en eldre variant. Noe spesiell, med utformingen med akantus blader rundt motivet.
Smykket har en diameter på ca 5 cm, og veier 16,44 gram
Nr 10. Flott Pillarguri brosje, hvor hun spiller på sin lur. Med akantus pynt i toppen og med teksten; "PILLARGURI GIR DØLERNE SIGNAL VED SINGLARS ANKOMST TIL KRINGEN 1612.
Så litt om historien fra wikipedia; "Pillarguri, eller Prillar-Guri, er en av de mest berømte personene fra slaget ved Kringen ("skotteslaget") like sør for Otta i Sel kommune i Gudbrandsdalen i 1612. Ifølge historien var hennes oppgave å gi signal når den norske bondehæren kunne starte angrepet på skottehæren, 300 skotske leiesoldatene som hadde kommet i land i Romsdalsfjorden og var på vandring i "skottetoget" gjennom dalen på vei videre til Sverige for å delta i Kalmarkrigen. Dette skal hun ha gjort ved å stå på en høyde og blåse i en lur. Høyden, som fram til på 1800-tallet ble kalt Selsjordkampen, ligger rett ovenfor gården Selsjord, på vestsiden av Gudbrandsdalslågen, vis-à-vis Kringen.
I dag kalles høyden Pillarguritoppen (852 moh.)".
Godt stemplet med ukjent mestermerke, N.M. for norsk mønster 830S og produktnummer P.23. Sølvbrosjen har en diameter på ca 5,1 cm og veier 18,9 gram.
Nr 11. Dragesmykke anheng, 5 drager biter neste, norrøn. Vikingsølv, dragesølv. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen. Samleobjekt, samlerobjekt. Smykket er antikt, antatt fra slutten av 1800, eller starten av 1900. Godt stemplet på baksiden med 830S for sølv og et ukjent mesterstempel "A".
Anheng med øsken måler ca 6 cm i lengden, ca 4,5 cm i bredden. Vekt 16,46 cm.
Nr 12. Noe sjelden variant av Peer Gynt motiv, hvor Peer ligger i fanget til Solveig, og Solveig synger en vuggesang; "Sov, du dyreste gutten min. Jeg skal vugge dig, jeg skal våge. Gutten har siddet på sin moders fang. De to har leget hele livsdagen lang".
Peer Gynt er et dramatisk dikt av Henrik Ibsen, skrevet i 1986 og oppført som skuespill på Christiania Theater I Christiania i 1867, med musikk av Edvard Grieg. Det er det mest kjente norske teaterstykket gjennom tidene, og blir fremdeles spilt over hele verden, både i klassisk nasjonalromantiske og i kunstnerisk, eksperimentelle oppsetninger.
Draktspennen er godt stemplet 830S for sølv og et ukjent mesterstempel "PPP".
Smykket måler ca 5,9 cm i bredden og ca 4,2 cm i høyden. Brosjens vekt er 6,41 gram.
Nr 13. Flott og detaljert drakt sølje av Vikinger på Vikingskipet, prøver å flykte fra den store dragen. En farefull ferd, men vikingene var tøffe. Herresøljen er antikk, og godt stemplet på baksiden med 830S, og mesterstempel fra Nils Elvik Denne også stemplet Mønsterbeskyttet.
Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider); Nils Martin Elvik (1887-1948) ble utlært hos Aksel Holmsen i Oslo i filigransarbeide og avla svenneprøven i 1907. Håndverksbrev løste han i 1910 og begynte verksted året etter med firmanavn Nils M. Elvik Sølv- og Emaljefabrik. Han baserte sin produksjon hovedsakelig på emaljevarer. I 1938 startet Nils Martin Elvik og sønnen Edvard Berge Gullvarefabrikken AS. Elvik & Co AS ble startet i 1941 av Edvard Berge Elvik og var et salgsselskap for de to andre produksjonsbedriftene. Sølv- og Emaljefabrikken ble senere nedlagt. Helt fra begynnelsen av holdt firmaet til i Storgaten 20, men flyttet til Vindern, Oslo i 1986 og senere til Bryn, Oslo. En annen sønn Arnold Elvik (f. 1918) løste håndverksbrev i 1942 og drev annet firma Nils M. Elviks Eftf. fra 1947 som en verksted-virksomhet.
Sølv brosjen har en diameter på ca 4,2 cm og veier 13,38 gram.
Nr 14. Helt spesiell drakt spenne, herre sølje, som godt kunne vært et design fra Marius Hammer.
Smykket er kun stemplet med 830S for sølv, så vi vet ikke hvem som har laget det.
Men kan godt si at dette er Vikingsølv, dragesølv. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen.
Godt oksidert rundt smykke, med prydelig høvding-motiv og kryssende, flettede to linjer i midten.
Smykket er rundt, har en god nål på baksiden, med sikring. Måler ca 4,6 cm i diameter og veier 12,58 gram.
Nr 15. Helt spesiell, og dekorativ smykke, en sølv brosje, herresølje, eller smykke til en dame. En viking hjem med kors på hjelmen, og norrøn, drage dekor løkker seg rundt på undersiden. Dette er en av Marius Hammer sine underverker. Hans objekter har vært samleobjekter i årevis. Godt stemplet på baksiden med MH. og hans mesterstempel en "M" med en hammer i, og 830S for sølv.
Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Marius Lauritz Hammer (1847-1927) Bergen, bygde opp og ledet Norges største gullsmedverksted i tiårene rundt 1900. Ved sterk satsing på markedsføring og internasjonal lansering var han med på å gjøre norske emaljearbeider til en viktig eksportartikkel. I en gullalder for norsk kunsthåndverk leverte Hammers firma også mange arbeider som er blant hovedverkene i norsk gullsmedkunst. Hammer var tredje generasjons gullsmed i den tradisjonsrike håndverksbyen Bergen. Ved studier i Hamburg og Berlin rundt 1870 fikk han innsikt i nye teknikker og produksjonsmetoder, og fra 1871 bygde han på få år opp sitt verksted til å bli det største i Bergen. Han fikk tidlig installert moderne hjelpemidler som gass og elektrisitet. Fra 1880-årene satset Hammer imidlertid på turistmarkedet og ble storprodusent av suvenirer og andre luksusartikler i filigran og emalje.
Marius Hammer er jo en av "de store". Med sine smykker i filigran og gjenstander i sølv emalje, og spesielt vindusemalje, fikk han stor suksess. De tidlige arbeidene var inspirert av renessansens gullsmedkunst, men fra tiden rundt 1890 ble dragestilen og vikingstil dominerende.
Derfor antar vi at denne er nettopp fra slutten av 1800-tallet, kanskje helt i starten av 1900.
Smykket måler ca 4,5 cm i lengden og ca 2,8 cm i høyden. Veier 7,78 gram.
Nr 16. Peer Gynt rir på rein drakt sølje i tinn.
Godt stemplet på baksiden med " NORSK TINN". Denne ser ut som sølv.
Peer Gynt er et dramatisk dikt av Henrik Ibsen, skrevet i 1986 og oppført som skuespill på Christiania Theater I Christiania i 1867, med musikk av Edvard Grieg. Det er det mest kjente norske teaterstykket gjennom tidene, og blir fremdeles spilt over hele verden, både i klassisk nasjonalromantiske og i kunstnerisk, eksperimentelle oppsetninger.
Smykket har en høyde og bredde på ca 3,5 cm. Fin akantus ramme.
Nr 17. Spesiell dragebrosje i 925 sølv, passer flott som hals sølje til bunadsskjorten, eller bare som pynt til 17. mai og andre festdager. Vikingbrosje. Vikingsølv, dragesølv. Viking brosje. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen. Kopi av over 1000 år gammelt smykke. Denne må kunne kalles et "Fabeldyr".
Denne er kun stemplet "KOPI 925S". Men har sett denne før, som er bedre stemplet. Der står det at dette er en kopi av Urnes tiden, ca år 1100, se bilder. Skal være en original, kopi fra viking perioden år 1000.
Brosje i en usedvanlig rik og fantasifull komposisjon. Motivet viser et stort dyr, omgitt av en ormefigur som snor seg rundt det og symboliserer antagelig kampen mellom gode og onde makter. Utført ca. 1100 e.Kr. Sterk god nål, ingen slakk. Går lett inn og ut av lås med sikring.
Brosjen er ca 4,6 cm på det lengste, og ca 4 cm den andre veien. Solid og flott!! Veier 14,85 gram.
Nr 18. Helt spesiell og robust drakt sølje, med stilistiske personer, en mann og en kvinne som sitter mot hverandre.
Godt stemplet på baksiden, 830S for sølv og mesterstempel "R. SKALSTAD".
Vi ha lånt fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider); "Ragnar Skalstad (1923-2001) var utlært hos J. Tostrup i 1945 og løste håndverksbrev i 1949. Han arbeidet flere steder i Danmark og Sverige og senere hos David-Andersen. Han begynte eget verksted i 1953 og åpnet forretning i 1971. Virksomheten ble nedlagt i 1990".
Dette smykket måler ca 4,2 cm i bredden og ca 3,3 cm i høyden. Vekt 18,15 gram.
Nr 19. Herlig og flott sølv smykke, kan brukes som sølje, nål eller som anheng av kjente Marius Hammer. Hans objekter har vært samleobjekter i årevis. Godt stemplet på baksiden med MH. og hans mesterstempel en "M" med en hammer i, og 830S for sølv.
Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Marius Lauritz Hammer (1847-1927) Bergen, bygde opp og ledet Norges største gullsmedverksted i tiårene rundt 1900. Ved sterk satsing på markedsføring og internasjonal lansering var han med på å gjøre norske emaljearbeider til en viktig eksportartikkel. I en gullalder for norsk kunsthåndverk leverte Hammers firma også mange arbeider som er blant hovedverkene i norsk gullsmedkunst. Hammer var tredje generasjons gullsmed i den tradisjonsrike håndverksbyen Bergen. Ved studier i Hamburg og Berlin rundt 1870 fikk han innsikt i nye teknikker og produksjonsmetoder, og fra 1871 bygde han på få år opp sitt verksted til å bli det største i Bergen. Han fikk tidlig installert moderne hjelpemidler som gass og elektrisitet. Fra 1880-årene satset Hammer imidlertid på turistmarkedet og ble storprodusent av suvenirer og andre luksusartikler i filigran og emalje. Marius Hammer er jo en av "de store". Med sine smykker i filigran og gjenstander i sølv emalje, og spesielt vindusemalje, fikk han stor suksess. De tidlige arbeidene var inspirert av renessansens gullsmedkunst, men fra tiden rundt 1890 ble dragestilen og viking-stil dominerende.
Dette en jugendstil smykke, et fint lite anheng, men særegent for Marius Hammer sin stil. Antatt fra slutten av 1800-tallet eller helt i starten av 1900, og dermed antikt.
Anhenget måler ca 4 cm i lengden, med øsken, og ca 4 cm i bredden. Smykket veier 9,89 gram.
Nr 20. Herlig halsknapp, kan brukes som barnesølje, liten drakt sølje, i 830 sølv. Noe særegen i stilen, antatt Vikingsølv. Inspirert av norrøn mytologi, vikingtiden og sagalitteraturen. Med sverd som krysses over skogens herligheter. Smykket er stemplet på baksiden med 830 for sølv og mesterstempel S.L., som er ukjent for oss.
Smykket måler ca 2,8 cm i diameter og veier 5,5 gram.
Nr 21. Nydelig og spesiell sølv drakt spenne, formet som en beltespenne. Firkantet, dekorert med drager i særegen stil. Dette er en bit av Norsk historie. Godt stemplet på baksiden THUNE 830S.
Så litt historikk fra SNL;
Nilius Martinius Thune (1831-1890) startet forretningen Gullsmed Thune. Han var født i Drammen og gikk i lære hos gullsmed Henrik Lorentzen hvor han fikk svennebrevet i 1853. Etter noen år som svenn hos Lorentzen reiste han til Tyskland for å utdanne seg videre. Da han 3 år senere var tilbake i Christiania avla han sitt mesterstykke hos gullsmed Christian Hansen. Han fikk sitt mesterbrev og borgerskap i 1857 og overtok på samme tid gullsmed Fredrik J. Brincks forretning i Kirkegaten 10 under eget navn N.M. Thune.
I 1861 flyttet N. M. Thune sin forretning til Øvre Slottsgate 12, hjørnet av Karl Johansgate, som han kjøpte i 1862. Hjørnegården mot Karl Johansgate ble så bygget i 1874. I 1887 kjøpte Thune nabogården i Øvre Slottsgate, og planla en ombygging i tilknytning til hjørnegården, men døde selv i 1890. 1863-71 var Thune revisor i Håndverkerforeningen, i 1872-75 medlem av kontrollkomiteen, 1874-90 medlem av forstanderskapet for Håndverkernes Sparekasse. N. M. Thune var gjennom en årrekke medlem av bystyre og formannskap, av styrene i flere filantropiske foreninger, bla medlem av byggekomiteen for den nye frimurerlosje.
Hans enke, fru Sophie Thune, fortsatte forretningen etter sin manns død i 1890.
I 1901 ble firmaet overtatt av hans to sønner, Nilius Martinius Thune den yngre (1869-1916) og Johan Emil Thune (1871-1951). Og deretter hans sønnesønn Nils Thune.
Thune på Egertorget har vært en viktig del av bybildet i Oslo i over 150 år. Gullsmedbutikken har ligget i samme lokaler siden 1861 og er den eldste butikken i Karl Johansgate. Med tiden følger forandring, og Thune har nå åpnet opp i nye og moderne lokaler i Stortingsgaten 6. Butikken har det mest eksklusive og det største sortimentet i kjeden.
God nål på baksiden.
Denne flotte sølv brosjen, smykket måler ca 6 cm i lengden og ca 4,2 cm andre veien. Veier 13,12 gram.
Se bilder for flere detaljer.
Selges i nettbutikken
NB: Knappen for å vise hele beskrivelsen har kun en visuell effekt.
Nøkkelinfo
- Tilstand
- Brukt
Generell info
Det hele startet med at vi mistet svigermor, og det ble båret inn esker med sølvtøy, sølv ting og flotte sølv emalje smykker, serviser og noen vesker. Jeg hjalp min mann (og hans bror) og la ut på Finn. Og fikk så interessen for antikk og brukt gjenstander. Pga en hodeskade etter et fall i 2015, så er min hverdag noe begrenset, men Finn annonser, det kunne jeg holde på med. Uten støy og ytre påvirkninger. Min mann og jeg begynte å gå på auksjoner, og jeg satte meg inn i objektenes materiale og opprinnelse. Hobbyen som vokste seg større enn jeg hadde tenkt, og har nå blitt til vårt lille firma, Ringhoff Antikk & Brukt. Satt sammen av våre etternavn fra; Pål Ringnes og Bente C. Ranhoff. Vi holder vårt firma lite, ved annonser på Finn, og nå vår nettbutikk. Men har ingen butikk, men du må gjerne gjøre en avtale, for å se noe du er interessert i. Og vi tar det som kommer. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
Bare å spørre..
Bare å spørre..
Beliggenhet
Ringhoff Antikk & Brukt
FINN-kode | 361307333 |
---|---|
Sist endret | 18.11.2024, 10:31 |
Ringhoff Antikk & Brukt
Mer som dette
3 200 kr
Fiks ferdig
Sandnes