Bildegalleri
Cocktails og drinker
Beskrivelse av varen
Tilstand: Godt brukt - Synlig brukt
Boken "Cocktails og drinker" av Viggo Christensen. Cappelens forlag, 1971. 91 sider. Heftet.
Selges for 45,- kroner
Porto: 56,- kroner (sendt som brev)
---------------------------------------------------------
Cocktail er en type drink som består av brennevin, sukker, vann og bitter, og som avkjøles med isbiter. Kategorien ble utviklet i New Orleans i USA på 1800-tallet, og ble svært populær. Etter årtusenskiftet har det blitt en fornyet interesse for klassiske cocktailer, og cocktailbarer har åpnet opp i alle verdens storbyer.
I dagligtale brukes begrepene drink og cocktail om hverandre. Formelt er forskjellen på de to at en cocktail inneholder bitter. Det betyr at en cocktail er en drink, men en drink er ikke nødvendigvis en cocktail.
Hovedingrediensen i en cocktail er brennevin. De vanligste variantene er whisky/bourbon, konjakk, gin, rom, vodka og tequila. Ofte bruker man i tillegg likør, ulike typer vermut og bitter, sitrus og sukker. Det store antallet alkoholholdige produkter gjør at variasjonsmulighetene nær sagt er endeløse.
Det finnes flere teorier om hvorfor det heter cocktail, men ingen håndfaste bevis:
Man brukte opprinnelig en hanefjær for å røre ut cocktailen
Man serverte drinken opprinnelig i et eggeglass, som på fransk heter coquetier, som siden ble forenklet til cocktail
En aztekerprinsesse som het Xochitl ga navn til cocktailen.
Definisjonen på cocktail sto på trykk allerede i 1806, i New York-avisen The Balance, and Columbian Repository: Cocktail is a stimulating liquor, composed of spirit of any kind, sugar, water and bitters. Det var imidlertid i siste halvdel av 1800-tallet cocktail ble kjent for et bredere publikum. Denne perioden kalles gjerne cocktailens gullalder.
Den første cocktailboken, «The Bar-tenders Guide» av Jerry Thomas, kom på trykk i 1862. Byen New Orleans regnes som cocktailens hjemby, og mye av det klassiske håndverket innen cocktail, har sin opprinnelse herfra.
Forbudstid, økonomiske nedgangstider og to verdenskriger gjorde sitt til at det ble mindre fokus på cocktailer på 1900-tallet. Kundene etterspurte ikke lenger klassiske cocktailer, og en ny generasjon bartendere lærte ikke å lage det. Interessen tok seg imidlertid opp igjen rundt tusenårsskiftet.
I kjølvannet av fornyede interessen for cocktailer har det også blitt mer oppmerksomhet rundt alkoholfrie drinker, som populært kalles mocktailer.
Noen klassiske cocktailer:
Manhattan
Old Fashioned
Whiskey sour
Negroni
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 10.2.2025 kl. 21:21 ・ FINN-kode: 365792060