Bildegalleri
Den svarte fredagen. Luftkampen over Sunnfjord 9. februar 1945.
Beskrivelse av varen
Tilstand: Godt brukt - Synlig brukt
Boken "Den svarte fredagen. Luftkampen over Sunnfjord 9. februar 1945." av Kjell Ove Noreide og Halvor Sperbund. Utgitt i 2003. 221 sider.
Selges for 210,- kroner
Porto: 69,- kroner (Postnord)
"Boka skildrar det største luftslaget over norsk jord under 2. verdskrigen. Den svarte fredagen 9. februar 1945 var det 60 fly på vengene over Førdefjorden. Eit samla tap på 15 fly og 29 menneskeliv. Denne boka fortel om opptakten til slaget, skildrar dei intense 15 minuttane sjølve luftkampen pågjekk, og fortel om konsekvensane i ettertid. Nyopna allierte og tyske arkiv kastar nytt lys over hendingane, det same gjer skildringar frå deltakarar og augevitne. Boka følgjer fire personar som på kvar sin måte fekk liva sine merkt av Den svarte fredagen."
--------------------------------------------------------------------------
Den svarte fredagen er en betegnelse som refererer til 9. februar 1945 da britiske fly angrep tyske skip som hadde gjemt seg i Førdefjorden og om den påfølgende luftkampen.
Hendelsen begynte med at et britisk rekognoseringsfly oppdaget at flere tyske krigsskip, blant annet en destroyer, lå for anker i fjorden. Det britiske rekognoseringsflyet rapporterte om skipene til basen i Storbritannia, og britene sendte opp 45 fly for å angripe den tyske flåten. Da tyskerne oppdaget at de britiske flyene var underveis, ba de om flystøtte fra flybasen sin på Herdla.
Luftslaget over Sunnfjord ble ett av de største og hardeste som fant sted i norsk luftrom under hele den andre verdenskrig, og det kunne høres over store deler av Sunnfjord og Ytre Sogn. Hele 42 allierte fly var involvert i slaget mot 16 Focke-Wulf Fw 190 fly fra tyske Luftwaffe. 10 allierte og fem tyske fly gikk tapt, og 14 allierte og de to tyske flygerne Otto Leibfried og Rudi Linz mistet livet.
De tyske marinefartøyene led bare mindre skader, og ingen av dem ble senket.
I 1985 ble en minnestein over de drepte og sårede i luftslaget reist ved Førde lufthavn.
Følgene allierte fly var involvert:
9 Beaufighters fra 144.(RAF) Squadron
11 Beaufighters fra 404. (RCAF) Squadron
11 Beaufighters fra 455. (RAAF) Squadron
12 Mustang MK IIIs fra 65. (RAF) Squadron
2 Warwick MK Is fra 279. (RAF) Squadron
Følgende tyske fly var involvert:
9 Focke-Wulf Fw 190 fra 9. Staffel
3 Focke-Wulf Fw 190 fra 12.Staffel
- - - -
For 70 år sidan i dag, fann eit enormt drama stad i skyene over Sunnfjord. Då møttest over 50 krigsfly over Førdefjorden i ein av dei største flykampane over norsk jord under heile den andre verdskrigen.
Egil Hjelmeland, ein av bidragsytarane til flykampmuseet i Naustdal, var berre seks år gamal då han frå islagde Lona såg krigsflya kome over Bygstad.
– Eg hugsar den enorme støyen. Så forsvann dei aust for Lisjehesten. Planen var å svinge utover fjorden, sende rakettar og svinge utover Nordsjøen og heim att, fortel Hjelmeland.
15 fly vart skotne ned den svarte fredagen
Så lett skulle det ikkje bli for dei allierte flygarane å senke dei tyske skipa som speidarar oppdaga i Førdefjorden. Hovudmålet for angrepet var jagaren Z-33 som hadde 320 tyske offiserar og mannskap om bord.
Tyskarane visste at dei var oppdaga og berre sju minuttar etter at allierte krigsfly kom inn til norskekysten, letta 16 tyske Focke-Wulf frå Herdla flyplass i Hordaland.
– Dei angreip beaufighterane og mustangane med det same dei prøvde å stupe mot skipa, fortel Hjelmeland.
Med låg toppfart vart dei allierte beufighter-flya lette å utmanøvrere for tyske jagarfly. Kampen spreidde seg over eit stort område og tyskarane fekk raskt overtaket.
– Dei tyske flygarane var dyktige og hadde vore på austfronten. Dei møtte ungdomar frå Canada som var ute på sitt første tokt. Det vart ein katastrofe, fortel Hjelmeland.
Talet nedskotne fly og drepne steig raskt. Det vart ein heilsvart dag for dei allierte.
– Fem tyske Focke-Wulf vart skotne ned. To tyskarar omkom og andre overlevde ved å hoppe ut. Namnet «Den svarte fredagen» kjem av at ti allierte fly vart skotne ned, og 14 allierte omkom, seier Hjelmeland.
Ved sidan av Måløyraidet er slaget over Sunnfjord av dei største hendingane i Sogn og Fjordane under andre verdskrig.
Bakgrunnen for slaget var at den tyske marine hadde fått ordre om å gøyme seg i norske fjordar i dagslys.
Dei allierte ville gjerne senke dei tyske forsyningsskipa, men fekk i staden ein dyrkjøpt lærdom «Den svarte fredagen».
– Dei gjorde aldri det same igjen – å senke skip i tronge norske fjordar. Det var ein bitter lærdom, seier Hjelmeland
https://www.nrk.no/vestland/70-ar-sidan-_den-svarte-fredagen_-1.12197656
- - - -
Da andre verdenskrig brøt ut i 1939, erklærte Norge seg nøytralt, men 9. april 1940 angrep tyske tropper landet. Kong Haakon og regjeringen nektet å overgi seg, men etter to måneder hadde de tyske styrkene erobret hele landet, og fra da av og til frigjøringen i 1945 sto Norge under tysk okkupasjon. Kongen og regjeringen flyktet til London og fortsatte kampen derfra.
Under okkupasjonen ble Norge styrt av den tyske nazisten Josef Terboven, som fikk tittelen rikskommissær og kunne støtte seg på et tysk undertrykkelsesapparat med Gestapo i spissen. Alle partier ble forbudt bortsett fra Nasjonal Samling, ledet av Vidkun Quisling, som snart fikk besette alle statsrådspostene og med overtalelse og tvang søkte å omvende det norske folk til nasjonalsosialismen. Det ble innført streng sensur, og motstandere av regimet ble forfulgt.
Det tyske militære, Wehrmacht, utgjorde en okkupasjonsstyrke på flere hundre tusen mann, og militære interesser kom til å sette et sterkt preg på norsk økonomi, nærings- og arbeidsliv. Tyskerne bygde brakker, kanonstillinger og festningsanlegg i stort omfang med norske penger, norske leveranser og norsk arbeidskraft.
Okkupasjonen møtte motstand, og det utviklet seg en sivil og militær motstandsbevegelse. Den sivile var rettet mot Nasjonal Samlings nazifiseringsfremstøt, mens den militære tok sikte på å bygge opp en undergrunnshær som skulle tre i aksjon ved frigjøringen, og som det siste krigsåret også drev sabotasje.
Frigjøringen av Norge startet da sovjetiske tropper rykket inn i Øst-Finnmark høsten 1944, mens tyskerne raserte resten av Finnmark og Nord-Troms, og det meste av befolkningen ble tvangsevakuert sørover. For øvrig ble landet frigjort på fredelig vis da tyskerne overga seg natten mellom 8. og 9. mai 1945. 7. juni kom kong Haakon tilbake fra London.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 6.11.2024, 12:49 ・ FINN-kode: 379211953
Mer fra selgeren
Vis alle (513)Mer som dette
18 000 kr
Betalt plassering