Bildegalleri
Stavanger bys historie bind 1-4
Beskrivelse av varen
Bøkene er i god stand og fremstår som svært lite brukt.
Bispeby og borgarby - frå opphavet til 1815
Sild og seil 1815-1890
Industribyen 1890-1965
Oljebyen 1965-2010
Stavanger bys historie. Bd. 1-4
Av Harald Hamre (red), Knut Helle (red)
Stavanger bys historie er den første samlende framstillingen av Stavangers historie fra opphavet til vår egen tid, i fire rikt illustrerte bind. Få norske byer kan vise til en like dramatisk historie. Verket nøster opp de historiske trådene, beskriver og forklarer, og tar oss med på en spennende ferd gjennom ni århundrer. Bokverket henvender seg til et bredt publikum. Det gir identitet til byen og til dem som bor der, og er en kilde til kunnskap for alle som ønsker å forstå byen i en regional, nasjonal og internasjonal sammenheng.
Bind 1
1 Bispeby og borgarby skriv Geir Atle Ersland og Arne Solli om dei første seks hundreåra av Stavangers historie som by.
Først om den byen som blei til som bispesete for Rogaland og Agder, og der biskopen - eineståande i Norge - var byherre fram til reformasjonen i 1537. Dernest om det bysamfunnet der handel, sjøfart og handverk var i hendene på eit privilegert og dominerande borgarskap.
Etter reformasjonen var byen igjen i framgang. Saman-likna med andre byar i Norge og Norden var Stavanger i tidsrommet 1660-1815 ein mellomstor by med middels vekst. Forfattarane viser at Stavanger ikkje var så liten og prega av stillstand som det ofte er gitt uttrykk for.
Forfattarane Geir Atle Ersland og Arne Solli skriv innsiktsfullt og engasjerande om det skiftande byland-skapet, om dramatiske hendingar og daglegliv, og om korleis folk i byen levde i desse hundreåra.
Bind 2
1 Sild og seil tar Ole Kallelid oss med gjennom Stavangers utvikling på 1800-tallet, da byen opplevde uvanlig sterk økonomisk vekst og en nesten eksplosjonsartet folke-økning, slik at den ble landets fjerde største. Byen svingte seg opp på handelen med vårsilda som søkte inn til den vestnorske kysten i store og årvisse stimer fra begynnel-sen av århundret. Fraktbehovet i sildehandelen gjorde Stavanger til en viktig sjøfartsby, og seilskipsfart ble den lønnsomme hovednæringen da sildefisket begynte å svikte over midten av 1800-tallet - før den dramatiske finans-krisen rammet byen i 1880-årene.
Folkeøkningen skapte den etter hvert trangbodde innflytterbyen Stavanger. Tilflyttingen fra omlandet, impulser fra utlandet og sosiale spenninger i det raskt voksende bysamfunnet gjorde Stavanger til et arnested for lekmannskristendom og filantropi. Samtidig skapte et utvidet kommunalt selvstyre og økende kommunal virk-somhet viktige forutsetninger for den videre byutviklingen.
Forfatteren Ole Kallelid framstiller komplekse sammen-henger på en forståelig og underholdende måte, og skildrer klart og velformulert en periode preget av vekst og krise, spenning og endring.
Bind 3
I bindet Industribyen skriver Anders Haaland om våre foreldres og besteforeldres Stavanger, et uvanlig begiven hetsrikt tidsrom med to verdenskriger, en forutgående vekstperiode, krisepregede forhold mellom krigene og en utfordrende etterkrigstid. Etter finanskrisen i 1880-årene var det industri som skapte ny vekst. En hurtigvoksende hermetikkindustri og fulle ordrebøker hos skipsverftene gjorde Stavanger til landets mest industrialiserte by. Men industrien var sterkt eksportrettet og derfor sårbar for svingninger i verdensmarkedet, og førte også med seg sosiale og økonomiske problemer i den klassedelte byen.
Det var i denne perioden det moderne Stavanger tok form. Nye boligstrøk med mindre og selveide trehus bredte seg i regelmessige mønstre utover platåene på begge sider av den gamle bykjernen. I løpet av 1950- og tidlig i 1960-årene ble byens gamle sentrum sanert og fornyet i en grad som var enestående i Norge.
Forfatteren Anders Haaland skriver grundig og perspektivrikt om den utviklingen som i løpet av en generasjon gjorde Stavanger til den mest eksportrettede byen i Norge, og levendegjør en epoke som ble avgjørende for byen slik vi kjenner den i dag.
Bind 4
1 Oljebyen fører forfatterne Gunnar Roalkvam og Kristin Øye Gjerde oss gjennom de siste førti årenes eventyrlige utvikling. I 1965 ble Stavanger baseby for den omfattende leteboringen etter olje og gass i Nordsjøen. Samme år ga innlemmelsen av Madla og halve Hetland i Stavanger kommune rom for nye bydeler. Etter det store Ekofisk-funnet i 1969 utviklet Stavanger seg raskt til landets olje-hovedstad, der både Oljedirektoratet og Statoil fikk sete.
Et oljerelatert næringsliv vokste fram parallelt med at det gamle ble avviklet eller måtte tilpasse seg de nye tidene.
Den forholdsvis fattige industribyen Stavanger ble gjen-nom denne utviklingen en rik by med stor byggevirksom-het, sterk velferdsvekst og et stort kulturelt mangfold. Den internasjonale orienteringen som preget byen fra gammelt av, ble ytterligere forsterket. I dag trer Stavanger fram med en ny og styrket identitet og selvfølelse.
Forfatterne Gunnar Roalkvam og Kristin Øye Gjerde skriver engasjerende og trekker linjene fra den tradisjonelle industribyen, via oljealderens pionerfase og fram til våre dager, og avdekker slik en spennende nærhistorie som er full av oppsiktsvekkende detaljer og interessante perspektiver.
Brukerprofil
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 31.3.2025 kl. 19:17 ・ FINN-kode: 400692716