Bildegalleri
Fremtidens brød af fortidens korn.
Beskrivelse av varen
Boken "Fremtidens brød af fortidens korn" av Jørn Ussing Larsen. Utgitt i 2003. 140 sider.
Selges for 100,- kroner
Porto: 69,- kroner (Postnord)
"Siden bogen udkom for første gang, er der sket meget på matriklen på Guldagervej i Hjørring. Jørn er gået på pension fra Aurion og helliger sig nu opgaverne i Kornets Hus, som er kulminationen på Jørns mangeårige passion for korn og indsats for at udbrede kendskabet til kornets fremragende egenskaber. I denne nye udgave er der følgelig også inkluderet et forord om Kornets Hus.
I bogen fortæller Jørn om de gamle kornarter, om deres oprindelse, smags- og bageegenskaber, og så fortæller han begejstret om spelten.
Spelten er Jørns hjertebarn. Mødet med spelten tilbage i 1991 blev et vendepunkt både for ham og for Aurion, for det blev startskuddet til en spændende kornrejse, hvor Jørns nysgerrighed har ført til vores store kornsortiment med fokus på oldtidskorn og nordiske landsorter.
Jørn deler ud af sin viden og sine erfaringer med oldtidskorn og med bageteknikker. Desuden indeholder bogen en lang række opskrifter på smagfulde og nærende brød bagt med de gamle kornarter. Der er i opskrifterne anvendt forskellige hævemetoder, og en stor del af brødene er hævet ved brug af gamle hævemetoder som fx honning-salt-hævning.
En klassiker for brød- og kornelskere, som har lyst til at gå i dybden med de gamle kornarters oprindelse."
- - - -
Spelt, også kjent som dinkel eller spelthvete, er en nær slektning til vanlig hvete. Spelt fikk en renessanse mot slutten av 1900-tallet, og fra å nesten ha blitt borte har dyrkingen og bruken tatt seg opp
Sammenlignet med moderne sorter av vanlig hvete representerer spelt mer opprinnelige egenskaper. Nettopp dette løftes av mange fram som gunstig. Spelt sies å å ha en annerledes smak og har en høyere næringsverdi enn vanlig hvete. Gluteninnholdet er også annerledes og mer vannløselig. Studier har vist at spelt ofte har et høyere proteininnhold enn vanlig hvete, og høyere innhold av mikronæringsemner som jern, magnesium og fosfor, samt av vitamin B1 og B2. I vanlig hvete finnes mesteparten av vitaminer og mineraler i skalldelene og i kimen. I spelt finnes slike stoffer delvis også i frøhviten. Mel av spelt har andre bakeegenskaper enn vanlig hvetemel, men er lite tilpasset moderne bakeindustri.
Systematikk og dyrking
Mange regner spelt som en egen art (Triticum spelta L.) men andre klassifiseres den som en underart (Triticum aestivum L. var. spelta (L.) L.H. Bailey) av vanlig hvete. Botanisk sett har spelt relativt lange, smale og åpne aks som lett knekker. Inneragnene sitter fast på kornet, noe som gjør at den må avskalles før bruk.
Dyrkningsmessig har spelt også andre egenskaper enn vanlig hvete. Den klarer seg bedre enn vanlig hvete ved næringsfattige og tørre vekstforhold. Dette kan skyldes bedre rotutvikling. Kanskje er dette årsaken til at spelt har blitt populært i økologisk dyrking hvor gjødselnivået er lavere enn i konvensjonell dyrking.
Spelt er et høstkorn. Frøene sås om høsten, plantene spirer og utvikler en liten rosett før vinteren, for siden å utvikle aks og sette frø påfølgende sommer og høst. Spelt kan dyrkes i de vanligste kornområdene i Norge fra Sørlandet og opp til Trøndelag.
Spelt er et gammelt kornslag som har vært dyrket i flere tusen år. Det sies ofte at omtalen av korn i Bibelen (bl.a. fra andre Mosebok 9:30) dreier seg om spelt. Dette kan imidlertid like gjerne være emmer, bygg eller hvete.
Matza, som er det usyrede brødet som jødene baker til minne om utvandringen fra Egypt, blir i følge tradisjonen bakt på en av kornartene (uten at det spesifiseres at dette må være spelt). Hvete, og kanskje spelt, har vært dyrket i Norge fra bronsealderen. I Mellom-Europa var spelt det dominerende kornslaget under jernalderen. Dyrkingen spredte seg også nordover i Europa, men på slutten av 1800-tallet og utover på 1900-tallet forsvant mye av dyrkingen til fordel for vanlig hvete, som ga større avlinger og hadde bedre bakeevne. I mange områder var spelt helt borte, mens dyrkingen overlevde i Mellom-Europa. Fra slutten av 1900-tallet har spelt blitt gjenoppdaget og dyrkningen og bruken vies nå stor oppmerksomhet.
You must be logged in to see user profiles and send messages.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 19.8.2024, 12:25 ・ FINN-kode: 322544676