Bildegalleri
Gå i nettbutikken for priser.
(1/231)
Sølv emalje smykke, skål, sommerfugl, sølv smykke, diverse
Til salgs
Beskrivelse
Besøk gjerne vår nettbutikk, ved å trykke "Kjøp i nettbutikk"!
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
Dette er noe av det vi har av smykker i nettbutikken, vi synes det er spennende å finne ut det vi kan. Vi kjøper våre varer kun på auksjoner, så vi kjenner dessverre ikke til objektenes tidligere eier. Men noe historikk, kan man vel også tenke seg.
---
En mix av forskjellige, vakre smykker, fyrstikk holder, sølv emalje skål
1. Øredobber til hull i ørene med rosa emalje og blå blomst
2. Øredobber til hull i ørene med rød emalje og blå blomst
3. Øredobber formet som to fotballer med ru felter i fotball mønster
4. Vakker sølv emalje halsknapp, antatt Arne Nordlie
5. Salt og pepper bøsser, Arne Korsmo og Grete Prytz Kittelsen, hos Tostrup, sølv og sort bakelitt
6. Et par bunadsko spenner fra Tostrup og i 830S
7. Nydelig par sølv emalje øredobber i blad design med klips fra Edelmetall
8. Sølv emalje øreklips i antikk, forgylt 830S, jugendstil med tvunnet tråd som ramme
9. Sølv emalje øredobber i nydelig glitrende rød emalje, av ukjent mester
10. Feilfri sølv emalje øreklips, i forgylt sølv og sorte emalje stjerner
11. Skål i 925 S fra David-Andersen, forgylt kant og bakside, diameter på ca 6 cm
12. Vakker sølv emalje nål, brosje med vakker Norsk natur, av Georg Ruud
13. Lekker sølv emalje brosje i Jugendstil, med blomster og nagledekor
14. Perfekt sølv emalje sommerfugl i flerfarget emalje fra OPRO
15. Fyrstikkholder, antikk i nydelig preget 835 sølv av Hugo Grün
16. Tre stk forgylte dobbeltpressede babyskjeer, i 800 forgylt sølv
17. Litt større sølvkors med vakre kanter og blomsterdekor på armene m 50 cm kjede
18. Perfekt gul, sort og oransje sølv emalje sommerfugl fra OPRO
19. Sølv emalje sølje, brosje med koboltblå emalje, ukjent mester
20. Himmelsk flott sølv emalje brosje i kobolt blå emalje med detaljert hvit måke
21. Nydelig sølv emalje brosje med nasjonalromantisk motiv, av Ole Olberg
22. Sølv emalje brosje, antatt antikk fra J. Tostrup, antikk samleobjekt
23. Lommespeil fra Mustads Margarin, et reklameprodukt, snart antikk
24. Sølv emalje nål, rund i sort blank emalje og gull dekor i en ring rundt en stjerne
Og her er litt mer informasjon, til den som ønsker det.
Nr 1 og nr 2.
To par øredobber til hull i ørene. Begge par med emalje på fremsiden og med blå blomster. Noe enkle i utformingen, men veldig søte. Et par med rød emalje og et par med rosa emalje. Begge par med bakdeler. Ca 1 cm i diameter, ustemplet. Vi har ikke sjekket om de er i sølv eller ikke. Det røde paret veier 1,24 gram til sammen, det rosa paret veier 1,14 gram.
Nr 3.
Øredobber formet som to fotballer med ru felter i fotball mønster. Noe usikker på om paret kun er i glass, eller om det er formet ut fra krystall stein. Vi selger dem som de er, med bakparter, og for hull i øret i 925 sølv. Disse fotballene har en diameter på ca 9 mm, er nye og ubrukte. Veier ca 2 gram.
Nr 4.
Sølv emalje halsknapp. Nydelig som en sølje, hals nål, til å sette blusen litt sammen i halsen, eller et sted man vil vise frem et nydelig sølv emalje smykke. Med vakker rød guilloche emalje og forgylt filigran, tvinnede tråder i 830 sølv. Vi har hatt denne typen tidligere fra Arne Nordlie, men denne er kun stemplet med 830S på baksiden. Smykket ser nesten nytt ut, men er sikkert fra rundt 1950-1960- tallet.
Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Arne Nordlie (1908-1995) begynte i lære hos J. Tostrup , der hans far Carl Nordlie arbeidet som sølvgravør. Han tok sitt svennebrev i 1943 som sølv-trykker, og løste håndverksbrev i 1946. Han hadde startet sitt eget verksted i 1943 i Torggata 34 i Oslo. Verkstedet utviklet etter hvert produksjon av sølv, og sølv emaljesmykker. Firmaet flyttet i 1947 til Ruseløkkveien. 5 i Oslo og i 1966 til Bryn, Oslo. Han designet og lagde egne smykker og var en meget kreativ person og en oppfinner. I 1969 kom hans sønn Per Arne Nordlie inn som utdannet gullsmed og har fortsatt og utvikle emaljesmykker for både barn og voksne. Firmaet er fortsatt i full drift med stort fokus på emaljesmykker. Gullsmed Arne Nordlie AS er i dag en etablert norsk produsent og grossist av smykker, bla til Gullsmed J. Frisenberg i Lillehammer. Denne vakre brosjen måler ca 3,5 cm på det lengste og 1 cm andre veien. Veier ca 2 gram.
Nr 5.
Saltkar, pepper mø, salt kar, salt bøsse, salt og pepper bøsse. Arne Korsmo og Grete Prytz Kittelsen design. Vakkert par sølv og sort bakelitt, antagelig to salt eller pepper bøsser. Men man kan fint bruke disse som en til salt og en til pepper bøsse. Det er Arne Korsmo og Grete Prytz Kittelsen som har designet disse. Begge stemplet med kruset til Tostrup, og 830S for sølv N for Norsk produsert og et produkt nummer. Diameter på ca 4 cm, og begge bøssene er ca 4,2 cm høye. Ingen skade, bare velstand!
Nr 6.
Et par sko spenner i sølv. Med opphøiet rose dekor, rundt hele. Spenne til bunadsko, begge godt stemplet fra Tostrup og 830S for sølv. Ene spennen stemplet i front, der remmen går over, den andre på baksiden. Spennene måler ca 5,6 cm i lengden og ca 4,4 cm i høyden. Veier 18,76 cm til sammen.
Nr 7.
Særdeles elegante øredobber i sølv emalje, formet som blomsterblad med en pollenknapp med en liten krøll. Hvit, vakker guilloche emalje, gullforgylt 925 sølv med gode klips. Emaljen er fantastisk flott og med lekre detaljer.
Nr 8.
Dette har vært et vakkert par sølv emalje klips med tvunnet trådramme i flott, gull forgylt sølv. Flerfarget emalje i kjent jugendstil, men dessverre har noe biter av emaljen brukket av. Har sett på dem lenge, og synes ikke at det er veldig synlig fra litt avstand, så selger dem som de er. Begge har emaljeskader, men man ser likevel tegningen av velkjent bladmønster på sort og gull underlag. Godt stemplet fra ukjent mester "K.S.V. 830S". Vi antar øreklipsen er fra sent 1800 eller tidlig 1900, før det var vanlig å bruke 925 sølv på sølv emalje smykker. Øredobbene har en diameter på ca 1,8 cm. Gode klips på dette paret.
Nr 9.
Emalje sølv øredobber, vintage vakker ørepynt, emaljesmykke, emalje smykke. Vintage flotte øredobber i 925S, gullforgylt innside og kant, og vakre detaljer i den mørk røde emaljen. Ørepynten har nye innstikk til hull i ørene, i forgylt 925 sølv. Kun stemplet i bakdelene, så vi kjenner ikke til mesteren, men antar at øredobbene er i 830 forgylt sølv. Henger ca 3 cm ned og veier 5,20 gram til sammen.
Nr 10.
Et annet par sølv emalje øredobber. Formet som to stjerner i sort, perfekt emalje og filigranpynt med en kruse i midten. Paret er i både 830 og 925 forgylt sølv. Klipsene i 830 sølv. Også dette paret virker ubrukt og svært godt velholdt, til tross for at de er ganske gamle. Mesterstempel H inne i en runding, tilhører Ivar T. Holth.
Så igjen lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Ivar T. Holth (1909-1977) etablerte sitt grossistfirma i 1943. Han hadde sin bakgrunn fra grossistfirmaene Hroar Prydz og Elvik & Co. Firmaet ble fort en av de ledende norske grossister, og solgte godt med bla vakre sølv emalje smykker. Han drev firmaet frem til sin død, og firmaet ble overtatt og drevet videre av sønnen Petter. Firmaet opphørte i 2007.
Nydelig sølv emalje øredobber med klips, helt uten feil eller mangler, og nydelig filigranarbeid, med hver sin kruse som pynt på utsiden. De har en diameter på ca 2,4 cm, og veier 8,3 gram til sammen.
Nr 11.
Flott sølv emalje skål med hvit guilloche emalje, blir mer offwhite i fargen. Skålen har en diameter på ca 6 cm, er forgylt kant i front og bakside, hvor den er stemplet med vekten D-A 925S NORWAY STERLING. Dette stempelet ble brukt av D-A fra 1949, kanskje frem til ca 1960. Liten flekk i skålen, ikke stor, men den synes og bør nevnes. Ellers er fatet helt og meget flott. Veier 21,18 gram.
Nr 12.
Vakker sølv emalje brosje med flerfarget emalje og med naturskjønne omgivelser. Høye fjell, dyp dal og en vei skimter man også. To høye trær, står så flotte! Alt i en nydelig solnedgang. Nålen er godt stemplet på baksiden "925 S G.R.", som betyr at det er Georg Johannes Ruud (1888-1957), som har laget den. Noe bruksriper i det sorte partiet til høyre, men synes ikke så godt ved bruk. Utrolig flott, glitrende
guilloche emalje. Forgylt bakside og som ramme i front. Ikke helt rund i formen, men har en diameter på ca 3,4 cm.
Nr 13.
Helt spesiell og flott jugendstil sølv emalje brosje. I sort, kongeblå, gul og grønn emalje og opphøyde punkter i forgylt sølv som stilker, rundt blader og blomster og som ramme rund selve brosjen. Nagledekor. Du verden for et flott smykke! Baksiden godt stemplet med en blomst med nagle i, som tilhører Olav Fritjof Hjortdahl (1887-1954) og 925S for fineste sølv. Kan se ut som en nagle er borte ved det ene bladet, og det er noe bruksmerker i emaljen. Men ingen skade hvor emaljen mangler. Kommer kun frem, fordi vi tar nærbilder. Måler ca 3,8 x 2,7 cm. Veier akkurat 8 gram.
Nr 14.
Vakker sølv emalje sommerfugl i perfekt blå, gul og noen gråblå partier. Dette er en ubrukt og flott nål i forgylt sølv. Godt stemplet på baksiden; "MADE IN NORWAY OPRO 925S". Vingespenn på ca 3,8 cm, ca 2,1 cm høy. (Kostet ca kr 1.600,- i butikk).
Nr 15.
Flott fyrstikkholder i sølv, oval og helt spesiell i formen. Denne er fantastisk flott preget mønster på hele. Går an å åpne, trekker ut på toppen, og et rom til fyrstikker inni. På toppen er det satt inn en riveplate, for å kunne få tent fyrstikken. Når denne er oppbrukt, kan man sakse ut en ny av en vanlig fyrstikk eske, og sette inn. Godt stemplet i bunnen "835S H.Gr", som betyr at det er Hugo Grün, som har laget denne. Hugo Grün hadde forretning i København fra ca 1918-1937, så forretningen Hugo Grün & Co fra 1937 til 1985. Når han faktisk levde, har vi ikke funnet ut. Esken er oval og slank i formen, måler ca 5,8 cm i høyden, ca 4,4 cm i bredden og er ca 1,1 cm på det dypeste. Veier akkurat 34 gram, men det er jo med fyrstikkene i.
Nr 16.
Fantastisk flott dobbeltpresset babyskje, 3 stk i godt gull forgylt 800 sølv. Ukjent mester, og vi er usikre på om det står mesterstempel, eller om det er utydelig. På disse, antatt antikke skjeene, er det til og med mønster på baksiden av skjebladet. Det eneste som ikke er prydet er skjebladet i front. Helt utrolig dekor på disse, og lurer jo litt på om de lager noe lignende i dag. Mønsteret må sies å være Art Nouveau, eller jugendstil, som vi man sier i nordiske land. Tvunnet form på deler av skaftet, og flott dekor på toppen, som holder en plass åpen for en eventuell gravering. Skjeene måler ca 10,2 cm, og veier til sammen 31,82 gram.
Nr 17.
Nydelig, litt større sølvkors, med grovt, ruglede kanter rundt og rosedekor i alle fire ender. Godt stemplet på baksiden med 830 og en vakker S. Mesterstempel R.R., som er ukjent for oss. Men smykket ser nytt og ubrukt ut for oss, flott i sølvet. Et grovt og flott panserkjede følger med, måler ca 50 cm fra den ene til den andre enden, godt stemplet 835S for sølv. Korset henger ca 6 cm ned med øsken, og armene strekker seg ca 3,8 cm til siden. Hele smykket veier 13,48 gram.
Nr 18.
Perfekt liten sølv emalje sommerfugl, med vingespenn på ca 3,8 cm, ca 2,2 cm høy. Perfekt i emaljen, og i forgylt 925 sølv. Godt stemplet på baksiden fra OPRO. Utrolig flotte detaljer i emaljen. Gul sommerfugl med sorte og noe oransje felt. Vekt 5,42 gram.
Nr 19.
Fantastisk vakker sølv emalje sølje, nål, brosje med filigran. Nydelig kobolt blå, kongeblå emalje med praktfull filigran rundt emalje blomsten. Elegant, som en sølje, hals nål, til å sette blusen litt sammen i halsen, eller et sted man vil vise frem et nydelig sølv emalje smykke. Klar sterk farge i blått! Hals smykke. Silver enamel neck button, pin, blouse brooch.
Det er til og med en liten sølv emalje blomst som sitter helt i midten og står litt ut og ovenfor den nedre del.
Dette er en herskapelig liten blomst. Royal Blue brooch, pin.. Et utsøkt smykke, som man kan bære med stolthet!
Denne brosjen er stemplet på baksiden kun med 925S, fineste sterlingsølv, men mangler mesterstempel, så vi vet ikke hvem som har laget denne. Antar at smykket er antikk. Antagelig fra en gang mellom 1900 og 1920. Fra 1910 ble gullsmeden mer og mer opptatt av å få stemplet selv små sølvarbeider for både sølv og ordentlig med mestermerke..
Dette vakre smykket måler ca 3,5 cm på det lengste, og veier 4,22 gram.
Nr 20.
Himmelsk flott sølv emalje brosje, halsknapp, i fantastisk koboltblå, mørk blå emalje. Nydelig som en sølje, hals nål, til å sette blusen litt sammen i halsen, eller et sted man vil vise frem et nydelig sølv emalje smykke. Sølv tynn ramme i front, i forgylt sølv på baksiden. Med en fantastisk emalje fugl, en måke i detaljert hvit guilloche emalje. Nålen er stemplet på baksiden med BH 925 S N.M. BH er mestermerket, og kan være norske gullsmeden B. Hall, som vi ikke kjenner til. Smykket måler ca 3,2 cm på det lengste og ca 1,4 cm i høyden. Vekt 3,88 gram.
Nr 21.
Nydelig antikk sølv emalje brosje i nasjonalromantisk motiv med to måker, som flyr over havet. God størrelse på smykket, ca 7 cm på det lengste og ca 3,5 cm i høyden. Smykket er godt stemplet på baksiden S 925 og mesterstempelet til Ole Olberg. Fantastisk flink designer, og igjen har vi lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Ole Nicolai Olberg (1875-1954) var utlært i filigransarbeide hos gullsmedfirmaet P. A. Lie. Han arbeidet som svenn noen år hos Marius Hammer i Bergen, og senere hos Clemet Berg i Oslo. Han avla svenneprøve og løste håndverksbrev i 1907. Samme år begynte han et eget verksted hvor han la hovedvekten på filigransarbeidet for eksport, og ble senere en større produsent på emaljevarer. I 1911 begynte han gullsmedforretning i Parkveien 25 ved siden av sin verksteddrift. Firmaet opphørte i 1934.
Har ved flere av hans verker, beskrevet smykkene som "spektakulær smykkekunst av Ole Olberg", og dette er enda ett. Noe inspirert av Gustav Gaudernack sine brosjer. Ingen skader i emaljen. Knapt bruksriper, kan kjenne så vidt med neglen. Men dette er et smykke som er godt tatt vare på! Nålen er bittelitt slakk på baksiden, men har et godt spenn, og sitter godt i lås. Smykket veier 19,74 gram.
Nr 22.
Fantastisk vakker og tidløs sølv emalje brosje, med unik design og flotte detaljer. Solid støpning i bunnen og nydelige farger i blått, grønt, rød og lilla, med viking detaljer i emaljen. Disse vakre brosjene, som finnes i flere farger, var en gang et samleobjekt for Tostrups kunder. Antatt tidlig 1900-talls, ble flere laget noe forskjellig mønster, farger og form. Denne er godt stemplet på baksiden med "J. TOSTRUP 925 S MØNSTER BESKYTTET". Denne brosjen har noe bruksmerker, men ingen skader i emaljen. Ved bruk vil ikke bruksmerkene synes så godt. Nålen på baksiden er noe slakk, men går fint inn og ut av eldre c-lås, og sitter godt i låsen. Brosjen måler ca 4 cm på det lengste og 3,4 cm andre veien. Veier 12,77 gram
Nr 23.
Mustads Margarin reklameprodukt. En liten bit av Norsk historie.. Lommespeil fra Mustad Margarin med påskrift i front; "MUSTAD MARGARIN"
I feltet helt innerst "Mustads vitiminiserte margarin". På baksiden et speil, som har noen skjønnhetsflekker, men er fullt anvendelig i dag. Dette reklameproduktet antas være fra Mustad Margarin sine glansdager, rundt midten av 1920-tallet. Ja, speilet er snart antikk.
Så har jeg lånt tekst fra; https://mustadeiendom.no/om-oss/historie De forteller dette så mye bedre enn jeg noen gang kunne klart! Besøk gjerne deres sider for mer informasjon..
"Det hele startet med at tomtene på Lilleaker ble ledige etter en større eksplosjonsulykke på Nitroglyserinfabrikken 24. april 1874. Området hadde allerede en lang industrihistorie".
Bare en liten digresjon; Jeg husker selv fra juss-studiet; Nitroglyserindommen, eller også kalt Lysakerdommen fra Rt. 1875 s 330 (Rt for rettstidene), om starten på det objektive ansvar. Så dette var jo veldig spennende, også for meg..
"Den første spikerfabrikken ved Fåbrofossen ble etablert i 1749 av Christian Braunmann Tullin, og het Faabroe Spiger Fabrique. Den ble drevet frem til 1830. Deretter etablerte Nitroglycerin Compagniet en sprengstoffabrikk på stedet, men denne fabrikken måtte flytte ut av byen etter en eksplosjonsulykke i 1874. Den ambisiøse Gjøvik-bedriften O. Mustad & Søn så nye muligheter for å befeste sin posisjon ute i verden på Lilleaker i Oslo, og bygget ny fabrikk på stedet i 1875. Mustad Eiendoms hovedkontor holder til Tullins bygning fra 1750 den dag i dag, som for øvrig O. Mustad & Søn flyttet til i 1875.
Mustad etablerte sin spikerfabrikk på Lilleaker i 1876 med direkte kraftoverføring fra Fåbrofossen. Her ble det hovedsakelig produsert spiker og hesteskosøm, men også en lang rekke andre produkter som øksehoder, skruer og andre jernvarer. I 1889 ble virksomheten utvidet med støperi, og det ble støpt ovner, komfyrer og annet støpegods for salg.
I 1889 startet O. Mustad & Søn en av landets første margarinfabrikker på Lilleaker – Mustad margarin, som igjen dannet grunnlag for andre virksomheter som for eksempel Mills kaffe.
Frem til århundreskiftet vokste antall ansatte til over 350, og det utviklet seg etter hvert et eget Mustad-samfunn på Lilleaker med et etablert velferdssystem.
De første årene i det nye hundreåret ser vi et skifte i den opprinnelige driften fra 1876. Blant annet flyttes spikerfabrikken til Kjelsås, mens øksefabrikken beholdes på Lilleaker. Hesteskosøm-fabrikken legges ned i 1907.
Utover tjuetallet og frem til annen verdenskrig gjennomgår Mustad store endringer. De etablerer blant annet vitaminfabrikk og må effektivisere hele sin næringsmiddelproduksjon som følge av dårlige tider i 1930-årene.
Fabrikken hadde midt på tjuetallet ca. 300 arbeidere og sto for mange innovasjoner innen margarin. Blant annet utviklet de den første fullvitaminiserte margarinen "Vitamono" i 1924 og fullvitaminiserte all margarin fra 1926.
Mustads margarin var viden kjent i Norge. Og det er et litt pussig fenomen at jernverksbedriften Mustad skulle ta til og produsere matvarer. Men margarin, en gang omtalt som fattigmanns smør, viste seg å bli en stor suksess for Mustad. Og all produksjon foregikk på Lilleaker. I 1889 ble det opprettet en trebygning i to etasjer, og her startet man opp med margarinproduksjon. Det begynte med kun 15 ansatte.
Og når man hører hva man laget margarin av, så virker det ikke særlig fristende. Noen av arbeiderne reiste rundt med hest og kjerre til slakterne i byen og samlet inn avfall, gjerne oksefett fra kjøttproduksjonen. Fettet ble renset i vann, varmet opp og tilsatt en blanding oppkuttet fåremage, saltsyre og kalk, såkalt ”magesaft”. Etter avkjøling ble blandingen til en hard, krystallisert masse, som ble kjørt gjennom en presse. Fettet ble til slutt kjernet sammen med fløte, melk og smør og deretter avkjølt.
Etter elting og salting ble det ferdige produktet pakket i egenproduserte tønner (fra Donkefabrikken) og deretter sendt ut på markedet. Det var hardt manuelt arbeid, som etter hvert ble mer maskinelt – og også ingrediensene ble bedre bl.a. ved hjelp av importert kokosolje.
Margarinproduksjonen bare økte, og i midten av 1920-årene var nærmere 300 arbeidere knyttet til fabrikken. De fleste av dem bodde selvsagt på Lilleaker. Langt opp i vår tid ble det produsert margarin på Lilleaker. Først midt på 1990-tallet ble det hele avviklet og solgt.
Bla. i 1967 ble det bygget en ny jernvarefabrikk og et nytt hovedkontor for O. Mustad & Søn på Lilleaker for blant annet å samle all spikerproduksjon i Oslo på ett sted. Jernvareproduksjonen på Lilleaker fortsatte frem til 1988, da den ble nedlagt etter mer enn 100 års drift. Næringsmiddelvirksomheten ble solgt i 1995, og industrilokalene ble ledigstilt.
De lukkede industriområdene på Lilleaker var nå innhentet av storbyen, og i 1986 ble Mustad Eiendom opprettet. Området ble utviklet fra industri til næringseiendommer og huser i dag blant annet hovedkontorene til Statkraft og PGS samt det populære kjøpesenteret CC Vest, som for øvrig feirer 35-årsjubileum i 2024".
Fantastisk historie og dette speilet er en del av den! Usikker på hva slags metall som er brukt, sølv farget, tror ikke det er tinn. Kanskje i stål, men flott dekorert med uthevede bokstaver, og deres emblem, logo i midten.
Drøye 6 cm i diameteren, speilet sitter godt fast i reklamedelen. Veier 22,42 gram.
24.
Nydelig sølv emalje nål, rund sølv emalje brosje i sort blank emalje og nydelig dekor i en ring rundt en stjerne.
Sort emalje med gull innlagt i et utrolig mønster med blomster og art deco streker rundt i en ring. Denne ringen er laget for hånd, en ring rundt en markant stjerne i gull på midten, og inni stjernen en ny blomst. Ringen er vakkert laget, synkront rundt i en ring i den myke, sorte emaljen. Meget flott i emaljen, knapt med overflateriper. Godt stemplet på baksiden, med 925S og mestermerket til O.F. Hjortdahl, en blomst med en nagle i. Viser igjen til at vi har lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Olav Fritjof Hjortdahl (1887-1954) var utlært i filigrans faget i 1905 hos Clemet Berg. Senere arbeidet han både hos Aksel Holmsen og Ole Olberg. Han arbeidet bla 1 1/2 år i Berlin som gullarbeider, og så løste borgerskap han i Oslo i 1914. Han etablerte et verksted for emaljearbeider sammen med Bernhard Meldahl. Bernhard Meldahl trakk seg ut av firmaet i 1931 og Olav Hjortdahl fortsatte under eget navn O.F. Hjortdahl. Da Olav Hjortdahl døde i 1954 overtok sønnen Tore Hjortdahl virksomheten. Verkstedet ble lagt ned i 1970.
Dette flotte smykket, har en diameter på ca 3,5 cm og veier akkurat 12 gram.
Se bilder for flere detaljer.
Selges i nettbutikken
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
Dette er noe av det vi har av smykker i nettbutikken, vi synes det er spennende å finne ut det vi kan. Vi kjøper våre varer kun på auksjoner, så vi kjenner dessverre ikke til objektenes tidligere eier. Men noe historikk, kan man vel også tenke seg.
---
En mix av forskjellige, vakre smykker, fyrstikk holder, sølv emalje skål
1. Øredobber til hull i ørene med rosa emalje og blå blomst
2. Øredobber til hull i ørene med rød emalje og blå blomst
3. Øredobber formet som to fotballer med ru felter i fotball mønster
4. Vakker sølv emalje halsknapp, antatt Arne Nordlie
5. Salt og pepper bøsser, Arne Korsmo og Grete Prytz Kittelsen, hos Tostrup, sølv og sort bakelitt
6. Et par bunadsko spenner fra Tostrup og i 830S
7. Nydelig par sølv emalje øredobber i blad design med klips fra Edelmetall
8. Sølv emalje øreklips i antikk, forgylt 830S, jugendstil med tvunnet tråd som ramme
9. Sølv emalje øredobber i nydelig glitrende rød emalje, av ukjent mester
10. Feilfri sølv emalje øreklips, i forgylt sølv og sorte emalje stjerner
11. Skål i 925 S fra David-Andersen, forgylt kant og bakside, diameter på ca 6 cm
12. Vakker sølv emalje nål, brosje med vakker Norsk natur, av Georg Ruud
13. Lekker sølv emalje brosje i Jugendstil, med blomster og nagledekor
14. Perfekt sølv emalje sommerfugl i flerfarget emalje fra OPRO
15. Fyrstikkholder, antikk i nydelig preget 835 sølv av Hugo Grün
16. Tre stk forgylte dobbeltpressede babyskjeer, i 800 forgylt sølv
17. Litt større sølvkors med vakre kanter og blomsterdekor på armene m 50 cm kjede
18. Perfekt gul, sort og oransje sølv emalje sommerfugl fra OPRO
19. Sølv emalje sølje, brosje med koboltblå emalje, ukjent mester
20. Himmelsk flott sølv emalje brosje i kobolt blå emalje med detaljert hvit måke
21. Nydelig sølv emalje brosje med nasjonalromantisk motiv, av Ole Olberg
22. Sølv emalje brosje, antatt antikk fra J. Tostrup, antikk samleobjekt
23. Lommespeil fra Mustads Margarin, et reklameprodukt, snart antikk
24. Sølv emalje nål, rund i sort blank emalje og gull dekor i en ring rundt en stjerne
Og her er litt mer informasjon, til den som ønsker det.
Nr 1 og nr 2.
To par øredobber til hull i ørene. Begge par med emalje på fremsiden og med blå blomster. Noe enkle i utformingen, men veldig søte. Et par med rød emalje og et par med rosa emalje. Begge par med bakdeler. Ca 1 cm i diameter, ustemplet. Vi har ikke sjekket om de er i sølv eller ikke. Det røde paret veier 1,24 gram til sammen, det rosa paret veier 1,14 gram.
Nr 3.
Øredobber formet som to fotballer med ru felter i fotball mønster. Noe usikker på om paret kun er i glass, eller om det er formet ut fra krystall stein. Vi selger dem som de er, med bakparter, og for hull i øret i 925 sølv. Disse fotballene har en diameter på ca 9 mm, er nye og ubrukte. Veier ca 2 gram.
Nr 4.
Sølv emalje halsknapp. Nydelig som en sølje, hals nål, til å sette blusen litt sammen i halsen, eller et sted man vil vise frem et nydelig sølv emalje smykke. Med vakker rød guilloche emalje og forgylt filigran, tvinnede tråder i 830 sølv. Vi har hatt denne typen tidligere fra Arne Nordlie, men denne er kun stemplet med 830S på baksiden. Smykket ser nesten nytt ut, men er sikkert fra rundt 1950-1960- tallet.
Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Arne Nordlie (1908-1995) begynte i lære hos J. Tostrup , der hans far Carl Nordlie arbeidet som sølvgravør. Han tok sitt svennebrev i 1943 som sølv-trykker, og løste håndverksbrev i 1946. Han hadde startet sitt eget verksted i 1943 i Torggata 34 i Oslo. Verkstedet utviklet etter hvert produksjon av sølv, og sølv emaljesmykker. Firmaet flyttet i 1947 til Ruseløkkveien. 5 i Oslo og i 1966 til Bryn, Oslo. Han designet og lagde egne smykker og var en meget kreativ person og en oppfinner. I 1969 kom hans sønn Per Arne Nordlie inn som utdannet gullsmed og har fortsatt og utvikle emaljesmykker for både barn og voksne. Firmaet er fortsatt i full drift med stort fokus på emaljesmykker. Gullsmed Arne Nordlie AS er i dag en etablert norsk produsent og grossist av smykker, bla til Gullsmed J. Frisenberg i Lillehammer. Denne vakre brosjen måler ca 3,5 cm på det lengste og 1 cm andre veien. Veier ca 2 gram.
Nr 5.
Saltkar, pepper mø, salt kar, salt bøsse, salt og pepper bøsse. Arne Korsmo og Grete Prytz Kittelsen design. Vakkert par sølv og sort bakelitt, antagelig to salt eller pepper bøsser. Men man kan fint bruke disse som en til salt og en til pepper bøsse. Det er Arne Korsmo og Grete Prytz Kittelsen som har designet disse. Begge stemplet med kruset til Tostrup, og 830S for sølv N for Norsk produsert og et produkt nummer. Diameter på ca 4 cm, og begge bøssene er ca 4,2 cm høye. Ingen skade, bare velstand!
Nr 6.
Et par sko spenner i sølv. Med opphøiet rose dekor, rundt hele. Spenne til bunadsko, begge godt stemplet fra Tostrup og 830S for sølv. Ene spennen stemplet i front, der remmen går over, den andre på baksiden. Spennene måler ca 5,6 cm i lengden og ca 4,4 cm i høyden. Veier 18,76 cm til sammen.
Nr 7.
Særdeles elegante øredobber i sølv emalje, formet som blomsterblad med en pollenknapp med en liten krøll. Hvit, vakker guilloche emalje, gullforgylt 925 sølv med gode klips. Emaljen er fantastisk flott og med lekre detaljer.
Nr 8.
Dette har vært et vakkert par sølv emalje klips med tvunnet trådramme i flott, gull forgylt sølv. Flerfarget emalje i kjent jugendstil, men dessverre har noe biter av emaljen brukket av. Har sett på dem lenge, og synes ikke at det er veldig synlig fra litt avstand, så selger dem som de er. Begge har emaljeskader, men man ser likevel tegningen av velkjent bladmønster på sort og gull underlag. Godt stemplet fra ukjent mester "K.S.V. 830S". Vi antar øreklipsen er fra sent 1800 eller tidlig 1900, før det var vanlig å bruke 925 sølv på sølv emalje smykker. Øredobbene har en diameter på ca 1,8 cm. Gode klips på dette paret.
Nr 9.
Emalje sølv øredobber, vintage vakker ørepynt, emaljesmykke, emalje smykke. Vintage flotte øredobber i 925S, gullforgylt innside og kant, og vakre detaljer i den mørk røde emaljen. Ørepynten har nye innstikk til hull i ørene, i forgylt 925 sølv. Kun stemplet i bakdelene, så vi kjenner ikke til mesteren, men antar at øredobbene er i 830 forgylt sølv. Henger ca 3 cm ned og veier 5,20 gram til sammen.
Nr 10.
Et annet par sølv emalje øredobber. Formet som to stjerner i sort, perfekt emalje og filigranpynt med en kruse i midten. Paret er i både 830 og 925 forgylt sølv. Klipsene i 830 sølv. Også dette paret virker ubrukt og svært godt velholdt, til tross for at de er ganske gamle. Mesterstempel H inne i en runding, tilhører Ivar T. Holth.
Så igjen lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Ivar T. Holth (1909-1977) etablerte sitt grossistfirma i 1943. Han hadde sin bakgrunn fra grossistfirmaene Hroar Prydz og Elvik & Co. Firmaet ble fort en av de ledende norske grossister, og solgte godt med bla vakre sølv emalje smykker. Han drev firmaet frem til sin død, og firmaet ble overtatt og drevet videre av sønnen Petter. Firmaet opphørte i 2007.
Nydelig sølv emalje øredobber med klips, helt uten feil eller mangler, og nydelig filigranarbeid, med hver sin kruse som pynt på utsiden. De har en diameter på ca 2,4 cm, og veier 8,3 gram til sammen.
Nr 11.
Flott sølv emalje skål med hvit guilloche emalje, blir mer offwhite i fargen. Skålen har en diameter på ca 6 cm, er forgylt kant i front og bakside, hvor den er stemplet med vekten D-A 925S NORWAY STERLING. Dette stempelet ble brukt av D-A fra 1949, kanskje frem til ca 1960. Liten flekk i skålen, ikke stor, men den synes og bør nevnes. Ellers er fatet helt og meget flott. Veier 21,18 gram.
Nr 12.
Vakker sølv emalje brosje med flerfarget emalje og med naturskjønne omgivelser. Høye fjell, dyp dal og en vei skimter man også. To høye trær, står så flotte! Alt i en nydelig solnedgang. Nålen er godt stemplet på baksiden "925 S G.R.", som betyr at det er Georg Johannes Ruud (1888-1957), som har laget den. Noe bruksriper i det sorte partiet til høyre, men synes ikke så godt ved bruk. Utrolig flott, glitrende
guilloche emalje. Forgylt bakside og som ramme i front. Ikke helt rund i formen, men har en diameter på ca 3,4 cm.
Nr 13.
Helt spesiell og flott jugendstil sølv emalje brosje. I sort, kongeblå, gul og grønn emalje og opphøyde punkter i forgylt sølv som stilker, rundt blader og blomster og som ramme rund selve brosjen. Nagledekor. Du verden for et flott smykke! Baksiden godt stemplet med en blomst med nagle i, som tilhører Olav Fritjof Hjortdahl (1887-1954) og 925S for fineste sølv. Kan se ut som en nagle er borte ved det ene bladet, og det er noe bruksmerker i emaljen. Men ingen skade hvor emaljen mangler. Kommer kun frem, fordi vi tar nærbilder. Måler ca 3,8 x 2,7 cm. Veier akkurat 8 gram.
Nr 14.
Vakker sølv emalje sommerfugl i perfekt blå, gul og noen gråblå partier. Dette er en ubrukt og flott nål i forgylt sølv. Godt stemplet på baksiden; "MADE IN NORWAY OPRO 925S". Vingespenn på ca 3,8 cm, ca 2,1 cm høy. (Kostet ca kr 1.600,- i butikk).
Nr 15.
Flott fyrstikkholder i sølv, oval og helt spesiell i formen. Denne er fantastisk flott preget mønster på hele. Går an å åpne, trekker ut på toppen, og et rom til fyrstikker inni. På toppen er det satt inn en riveplate, for å kunne få tent fyrstikken. Når denne er oppbrukt, kan man sakse ut en ny av en vanlig fyrstikk eske, og sette inn. Godt stemplet i bunnen "835S H.Gr", som betyr at det er Hugo Grün, som har laget denne. Hugo Grün hadde forretning i København fra ca 1918-1937, så forretningen Hugo Grün & Co fra 1937 til 1985. Når han faktisk levde, har vi ikke funnet ut. Esken er oval og slank i formen, måler ca 5,8 cm i høyden, ca 4,4 cm i bredden og er ca 1,1 cm på det dypeste. Veier akkurat 34 gram, men det er jo med fyrstikkene i.
Nr 16.
Fantastisk flott dobbeltpresset babyskje, 3 stk i godt gull forgylt 800 sølv. Ukjent mester, og vi er usikre på om det står mesterstempel, eller om det er utydelig. På disse, antatt antikke skjeene, er det til og med mønster på baksiden av skjebladet. Det eneste som ikke er prydet er skjebladet i front. Helt utrolig dekor på disse, og lurer jo litt på om de lager noe lignende i dag. Mønsteret må sies å være Art Nouveau, eller jugendstil, som vi man sier i nordiske land. Tvunnet form på deler av skaftet, og flott dekor på toppen, som holder en plass åpen for en eventuell gravering. Skjeene måler ca 10,2 cm, og veier til sammen 31,82 gram.
Nr 17.
Nydelig, litt større sølvkors, med grovt, ruglede kanter rundt og rosedekor i alle fire ender. Godt stemplet på baksiden med 830 og en vakker S. Mesterstempel R.R., som er ukjent for oss. Men smykket ser nytt og ubrukt ut for oss, flott i sølvet. Et grovt og flott panserkjede følger med, måler ca 50 cm fra den ene til den andre enden, godt stemplet 835S for sølv. Korset henger ca 6 cm ned med øsken, og armene strekker seg ca 3,8 cm til siden. Hele smykket veier 13,48 gram.
Nr 18.
Perfekt liten sølv emalje sommerfugl, med vingespenn på ca 3,8 cm, ca 2,2 cm høy. Perfekt i emaljen, og i forgylt 925 sølv. Godt stemplet på baksiden fra OPRO. Utrolig flotte detaljer i emaljen. Gul sommerfugl med sorte og noe oransje felt. Vekt 5,42 gram.
Nr 19.
Fantastisk vakker sølv emalje sølje, nål, brosje med filigran. Nydelig kobolt blå, kongeblå emalje med praktfull filigran rundt emalje blomsten. Elegant, som en sølje, hals nål, til å sette blusen litt sammen i halsen, eller et sted man vil vise frem et nydelig sølv emalje smykke. Klar sterk farge i blått! Hals smykke. Silver enamel neck button, pin, blouse brooch.
Det er til og med en liten sølv emalje blomst som sitter helt i midten og står litt ut og ovenfor den nedre del.
Dette er en herskapelig liten blomst. Royal Blue brooch, pin.. Et utsøkt smykke, som man kan bære med stolthet!
Denne brosjen er stemplet på baksiden kun med 925S, fineste sterlingsølv, men mangler mesterstempel, så vi vet ikke hvem som har laget denne. Antar at smykket er antikk. Antagelig fra en gang mellom 1900 og 1920. Fra 1910 ble gullsmeden mer og mer opptatt av å få stemplet selv små sølvarbeider for både sølv og ordentlig med mestermerke..
Dette vakre smykket måler ca 3,5 cm på det lengste, og veier 4,22 gram.
Nr 20.
Himmelsk flott sølv emalje brosje, halsknapp, i fantastisk koboltblå, mørk blå emalje. Nydelig som en sølje, hals nål, til å sette blusen litt sammen i halsen, eller et sted man vil vise frem et nydelig sølv emalje smykke. Sølv tynn ramme i front, i forgylt sølv på baksiden. Med en fantastisk emalje fugl, en måke i detaljert hvit guilloche emalje. Nålen er stemplet på baksiden med BH 925 S N.M. BH er mestermerket, og kan være norske gullsmeden B. Hall, som vi ikke kjenner til. Smykket måler ca 3,2 cm på det lengste og ca 1,4 cm i høyden. Vekt 3,88 gram.
Nr 21.
Nydelig antikk sølv emalje brosje i nasjonalromantisk motiv med to måker, som flyr over havet. God størrelse på smykket, ca 7 cm på det lengste og ca 3,5 cm i høyden. Smykket er godt stemplet på baksiden S 925 og mesterstempelet til Ole Olberg. Fantastisk flink designer, og igjen har vi lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Ole Nicolai Olberg (1875-1954) var utlært i filigransarbeide hos gullsmedfirmaet P. A. Lie. Han arbeidet som svenn noen år hos Marius Hammer i Bergen, og senere hos Clemet Berg i Oslo. Han avla svenneprøve og løste håndverksbrev i 1907. Samme år begynte han et eget verksted hvor han la hovedvekten på filigransarbeidet for eksport, og ble senere en større produsent på emaljevarer. I 1911 begynte han gullsmedforretning i Parkveien 25 ved siden av sin verksteddrift. Firmaet opphørte i 1934.
Har ved flere av hans verker, beskrevet smykkene som "spektakulær smykkekunst av Ole Olberg", og dette er enda ett. Noe inspirert av Gustav Gaudernack sine brosjer. Ingen skader i emaljen. Knapt bruksriper, kan kjenne så vidt med neglen. Men dette er et smykke som er godt tatt vare på! Nålen er bittelitt slakk på baksiden, men har et godt spenn, og sitter godt i lås. Smykket veier 19,74 gram.
Nr 22.
Fantastisk vakker og tidløs sølv emalje brosje, med unik design og flotte detaljer. Solid støpning i bunnen og nydelige farger i blått, grønt, rød og lilla, med viking detaljer i emaljen. Disse vakre brosjene, som finnes i flere farger, var en gang et samleobjekt for Tostrups kunder. Antatt tidlig 1900-talls, ble flere laget noe forskjellig mønster, farger og form. Denne er godt stemplet på baksiden med "J. TOSTRUP 925 S MØNSTER BESKYTTET". Denne brosjen har noe bruksmerker, men ingen skader i emaljen. Ved bruk vil ikke bruksmerkene synes så godt. Nålen på baksiden er noe slakk, men går fint inn og ut av eldre c-lås, og sitter godt i låsen. Brosjen måler ca 4 cm på det lengste og 3,4 cm andre veien. Veier 12,77 gram
Nr 23.
Mustads Margarin reklameprodukt. En liten bit av Norsk historie.. Lommespeil fra Mustad Margarin med påskrift i front; "MUSTAD MARGARIN"
I feltet helt innerst "Mustads vitiminiserte margarin". På baksiden et speil, som har noen skjønnhetsflekker, men er fullt anvendelig i dag. Dette reklameproduktet antas være fra Mustad Margarin sine glansdager, rundt midten av 1920-tallet. Ja, speilet er snart antikk.
Så har jeg lånt tekst fra; https://mustadeiendom.no/om-oss/historie De forteller dette så mye bedre enn jeg noen gang kunne klart! Besøk gjerne deres sider for mer informasjon..
"Det hele startet med at tomtene på Lilleaker ble ledige etter en større eksplosjonsulykke på Nitroglyserinfabrikken 24. april 1874. Området hadde allerede en lang industrihistorie".
Bare en liten digresjon; Jeg husker selv fra juss-studiet; Nitroglyserindommen, eller også kalt Lysakerdommen fra Rt. 1875 s 330 (Rt for rettstidene), om starten på det objektive ansvar. Så dette var jo veldig spennende, også for meg..
"Den første spikerfabrikken ved Fåbrofossen ble etablert i 1749 av Christian Braunmann Tullin, og het Faabroe Spiger Fabrique. Den ble drevet frem til 1830. Deretter etablerte Nitroglycerin Compagniet en sprengstoffabrikk på stedet, men denne fabrikken måtte flytte ut av byen etter en eksplosjonsulykke i 1874. Den ambisiøse Gjøvik-bedriften O. Mustad & Søn så nye muligheter for å befeste sin posisjon ute i verden på Lilleaker i Oslo, og bygget ny fabrikk på stedet i 1875. Mustad Eiendoms hovedkontor holder til Tullins bygning fra 1750 den dag i dag, som for øvrig O. Mustad & Søn flyttet til i 1875.
Mustad etablerte sin spikerfabrikk på Lilleaker i 1876 med direkte kraftoverføring fra Fåbrofossen. Her ble det hovedsakelig produsert spiker og hesteskosøm, men også en lang rekke andre produkter som øksehoder, skruer og andre jernvarer. I 1889 ble virksomheten utvidet med støperi, og det ble støpt ovner, komfyrer og annet støpegods for salg.
I 1889 startet O. Mustad & Søn en av landets første margarinfabrikker på Lilleaker – Mustad margarin, som igjen dannet grunnlag for andre virksomheter som for eksempel Mills kaffe.
Frem til århundreskiftet vokste antall ansatte til over 350, og det utviklet seg etter hvert et eget Mustad-samfunn på Lilleaker med et etablert velferdssystem.
De første årene i det nye hundreåret ser vi et skifte i den opprinnelige driften fra 1876. Blant annet flyttes spikerfabrikken til Kjelsås, mens øksefabrikken beholdes på Lilleaker. Hesteskosøm-fabrikken legges ned i 1907.
Utover tjuetallet og frem til annen verdenskrig gjennomgår Mustad store endringer. De etablerer blant annet vitaminfabrikk og må effektivisere hele sin næringsmiddelproduksjon som følge av dårlige tider i 1930-årene.
Fabrikken hadde midt på tjuetallet ca. 300 arbeidere og sto for mange innovasjoner innen margarin. Blant annet utviklet de den første fullvitaminiserte margarinen "Vitamono" i 1924 og fullvitaminiserte all margarin fra 1926.
Mustads margarin var viden kjent i Norge. Og det er et litt pussig fenomen at jernverksbedriften Mustad skulle ta til og produsere matvarer. Men margarin, en gang omtalt som fattigmanns smør, viste seg å bli en stor suksess for Mustad. Og all produksjon foregikk på Lilleaker. I 1889 ble det opprettet en trebygning i to etasjer, og her startet man opp med margarinproduksjon. Det begynte med kun 15 ansatte.
Og når man hører hva man laget margarin av, så virker det ikke særlig fristende. Noen av arbeiderne reiste rundt med hest og kjerre til slakterne i byen og samlet inn avfall, gjerne oksefett fra kjøttproduksjonen. Fettet ble renset i vann, varmet opp og tilsatt en blanding oppkuttet fåremage, saltsyre og kalk, såkalt ”magesaft”. Etter avkjøling ble blandingen til en hard, krystallisert masse, som ble kjørt gjennom en presse. Fettet ble til slutt kjernet sammen med fløte, melk og smør og deretter avkjølt.
Etter elting og salting ble det ferdige produktet pakket i egenproduserte tønner (fra Donkefabrikken) og deretter sendt ut på markedet. Det var hardt manuelt arbeid, som etter hvert ble mer maskinelt – og også ingrediensene ble bedre bl.a. ved hjelp av importert kokosolje.
Margarinproduksjonen bare økte, og i midten av 1920-årene var nærmere 300 arbeidere knyttet til fabrikken. De fleste av dem bodde selvsagt på Lilleaker. Langt opp i vår tid ble det produsert margarin på Lilleaker. Først midt på 1990-tallet ble det hele avviklet og solgt.
Bla. i 1967 ble det bygget en ny jernvarefabrikk og et nytt hovedkontor for O. Mustad & Søn på Lilleaker for blant annet å samle all spikerproduksjon i Oslo på ett sted. Jernvareproduksjonen på Lilleaker fortsatte frem til 1988, da den ble nedlagt etter mer enn 100 års drift. Næringsmiddelvirksomheten ble solgt i 1995, og industrilokalene ble ledigstilt.
De lukkede industriområdene på Lilleaker var nå innhentet av storbyen, og i 1986 ble Mustad Eiendom opprettet. Området ble utviklet fra industri til næringseiendommer og huser i dag blant annet hovedkontorene til Statkraft og PGS samt det populære kjøpesenteret CC Vest, som for øvrig feirer 35-årsjubileum i 2024".
Fantastisk historie og dette speilet er en del av den! Usikker på hva slags metall som er brukt, sølv farget, tror ikke det er tinn. Kanskje i stål, men flott dekorert med uthevede bokstaver, og deres emblem, logo i midten.
Drøye 6 cm i diameteren, speilet sitter godt fast i reklamedelen. Veier 22,42 gram.
24.
Nydelig sølv emalje nål, rund sølv emalje brosje i sort blank emalje og nydelig dekor i en ring rundt en stjerne.
Sort emalje med gull innlagt i et utrolig mønster med blomster og art deco streker rundt i en ring. Denne ringen er laget for hånd, en ring rundt en markant stjerne i gull på midten, og inni stjernen en ny blomst. Ringen er vakkert laget, synkront rundt i en ring i den myke, sorte emaljen. Meget flott i emaljen, knapt med overflateriper. Godt stemplet på baksiden, med 925S og mestermerket til O.F. Hjortdahl, en blomst med en nagle i. Viser igjen til at vi har lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Olav Fritjof Hjortdahl (1887-1954) var utlært i filigrans faget i 1905 hos Clemet Berg. Senere arbeidet han både hos Aksel Holmsen og Ole Olberg. Han arbeidet bla 1 1/2 år i Berlin som gullarbeider, og så løste borgerskap han i Oslo i 1914. Han etablerte et verksted for emaljearbeider sammen med Bernhard Meldahl. Bernhard Meldahl trakk seg ut av firmaet i 1931 og Olav Hjortdahl fortsatte under eget navn O.F. Hjortdahl. Da Olav Hjortdahl døde i 1954 overtok sønnen Tore Hjortdahl virksomheten. Verkstedet ble lagt ned i 1970.
Dette flotte smykket, har en diameter på ca 3,5 cm og veier akkurat 12 gram.
Se bilder for flere detaljer.
Selges i nettbutikken
NB: Knappen for å vise hele beskrivelsen har kun en visuell effekt.
Nøkkelinfo
- Tilstand
- Brukt
Generell info
Det hele startet med at vi mistet svigermor, og det ble båret inn esker med sølvtøy, sølv ting og flotte sølv emalje smykker, serviser og noen vesker. Jeg hjalp min mann (og hans bror) og la ut på Finn. Og fikk så interessen for antikk og brukt gjenstander. Pga en hodeskade etter et fall i 2015, så er min hverdag noe begrenset, men Finn annonser, det kunne jeg holde på med. Uten støy og ytre påvirkninger. Min mann og jeg begynte å gå på auksjoner, og jeg satte meg inn i objektenes materiale og opprinnelse. Hobbyen som vokste seg større enn jeg hadde tenkt, og har nå blitt til vårt lille firma, Ringhoff Antikk & Brukt. Satt sammen av våre etternavn fra; Pål Ringnes og Bente C. Ranhoff. Vi holder vårt firma lite, ved annonser på Finn, og nå vår nettbutikk. Men har ingen butikk, men du må gjerne gjøre en avtale, for å se noe du er interessert i. Og vi tar det som kommer. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
Bare å spørre..
Bare å spørre..
Beliggenhet
Ringhoff Antikk & Brukt
FINN-kode | 354826641 |
---|---|
Sist endret | 22.12.2024, 09:38 |
Ringhoff Antikk & Brukt
Mer som dette
Til salgs
Betalt plassering
Kristiansand S