Høydepunktene fra The Hunt 2024
Her får du høydepunktene og vinnerne fra vår syvende The Hunt og FINN jobb Awards-utdeling.
Rykende fersk innsikt fra FINN jobb for deg som jobber i HR-, bemannings- og rekrutteringsbransjen.
Christopher Ringvold, Chief Product Officer Nordic Jobs i Schibsted, tok temperaturen på arbeidsmarkedet under FINNs arrangement The Hunt 2024. Her serverte han ferske tall for første kvartal av 2024 og ga innsikt i hvordan kandidatene oppfører seg når de søker jobber på FINN. Han kom også med anbefalinger til hvordan du kan justere stillingsannonsene dine for å få flere søkere.
Etter korona gikk antallet stillingsannonser opp kraftig, men nå går det motsatt vei. Tiden etter korona var en supersyklus, påpekte Ringvold.
– Ingenting vokser inn i himmelen, og i 2023 og 2024 er det færre stillingsannonser på FINN. Vi ser også noe vi ikke har sett tidligere, sa Ringvold.
Når det går bra med norske bedrifter og omsetningen øker, ansetter de vanligvis flere folk. I motsatt fall, når det går dårlig med bedriftene, må man kanskje kutte antall ansatte.
– Det interessante er at nå ser vi verdien av selskapene øke, mens antallet stillinger faller. Dette gapet kommer ikke til å vokse inn i det uendelige – enten må verdien av selskapene knekke, eller så kommer arbeidsmarkedet tilbake, lovte Ringvold.
Arbeidsledigheten har i løpet av de to siste årene steget sakte. Samtidig synker antall utlyste stillinger, noe som indikerer en ubalanse i markedet.
Antall utlyste stillinger i offentlig sektor holder seg jevnt, mens det er brems i privat sektor og bråbrems for hodejegere. Dette er ofte den første sektoren som faller når det er dårligere tider i økonomien, forklarte Ringvold.
– Samtidig er det fortsatt greit trøkk i økonomien – det er flere stillinger ute enn i 2019.
Jobbmarkedet utvikler seg ulikt på tvers av landet. Vi ser for eksempel en vekst på 13 % i Møre og Romsdal, som skyldes gode tider i fiskeri- og oppdrettsnæringen, mens Oslo-området faller med 18 % grunnet færre konsulent- og rådgivningsstillinger.
Ringvold trakk frem én bransje som hadde vokst mer enn alle andre i januar og februar: militæret og Forsvaret.
– Dette traff meg midt i hjertet. Ukrainakrisen kommer veldig tett på når vi ser så klart at vi må bemanne opp. Det tydeliggjør veldig at vi er en liten, åpen økonomi som er avhengig av det som skjer rundt oss.
Videre sa Ringvold at det generelt har blitt enklere å rekruttere fordi det er flere søkere og færre stillinger enn tidligere.
– Det er fortsatt krevende å finne relevante kandidater innen en rekke segmenter. Innen blue collar får du for mange kandidater, mens i white collar får du ikke tak i nok relevante kandidater.
Ringvold snudde fokuset til jobbsøkere, og viste til FINNs jobbundersøkelse, som kom ut i mars 2024.
Her sa 47 % av kandidatene at de har avbrutt en søknadsprosess underveis, og dette er særlig et problem i white collar-segmentet. De to største grunnene til dette er uklar stillingsbeskrivelse og uklarhet rundt lønn og betingelser.
– Dette er et paradoks, for hvis vi titter på annonsene dere publiserer har halvparten av annonsene over 2000 tegn. Så dere bruker mer tid på å lage annonsene og får færre kandidater, sa Ringvold og oppfordret til å tenke “less is more”.
– Det er ikke veldig norsk å inkludere lønn i stillingsbeskrivelser, og en av de største grunnene til at kandidater ikke blir ansatt er en mismatch i hva kandidaten har sett for seg i lønn og hva bedriften kan tilby. Ønsker du innsikt i hva kandidatene ønsker på lønnsnivå, bruk FINNs nye lønnskalkulator, tipset Ringvold.
Jobbundersøkelsen viste at de mest stressende stegene av søknadsprosessen er å oppdatere CV og skrive søknadsbrev.
– En vesentlig del av søknadsbrevene dere mottar er nok fra generativ AI, så gir det noen verdi å kreve søknadsbrevet i prosessen? Jeg vil nok si nei.
Ringvold avsluttet foredraget med gode tips til din neste stillingsannonse basert på FINN-data.
– “Mobile first”. 70 % av annonsevisninger, 50 % via FINN-appen og 37 % av søknadsklikk skjer på mobil. 25 % av kandidatene søker også på mobil. Derfor bør du teste hvordan annonsen din ser ut på mobilen – ofte ser det helt annerledes ut enn på desktop. Prøv å søke på stillingen via mobil for å se hvordan kandidaten vil oppleve søknadsprosessen.
– Kvalitet over kvantitet i annonsen. Bruk under 2 000 tegn, gjør annonsen kort og konsis, og sørg for at kravene til stillingen og hva du tilbyr kandidaten er tydelig.
– Enkelhet fremfor kompleksitet. Hvilken informasjon trenger du egentlig? Kan du be om andre ting enn søknadsbrev for å finne ut om kandidaten er relevant?