Q&A fra lanseringen av DIB Playbook 10. september
Her har vi samlet spørsmål som kom inn fra deltakerne på lanseringen av DIB Playbook.
Mangfold og inkludering har lenge vært temaer som har summet rundt i rekrutteringskretsene. Hva skal til for å lykkes? Hvordan unnslipper du «buzzord»-fella? Og hvordan skaper vi en trygg og inkluderende kandidatreise for alle, ikke bare kandidater som ligner på oss selv?
I løpet av det siste året har vi i FINN forsøkt å finne svar på disse spørsmålene. Gjennom omfattende research og samarbeid med Talent Acquisition, rekrutterende ledere og ulike mangfoldseksperter, har vi kommet frem til 7 retningsgivende prinsipper som vi tror vil hjelpe deg med å lykkes med mer inkluderende rekruttering. I denne artikkelen får du en kort oppsummering av disse.
Å ha fordommer eller forutinntattheter basert på forventninger eller tidligere erfaringer er vanlig, og noe de fleste av oss har. Men som rekrutterer er det svært viktig at du er oppmerksom på hva skille mellom egen oppfatning og objektive fakta, og hvordan dette kan påvirke dine vurderinger av kandidater.
Det er lett å la seg påvirke av en kandidats personlighet, fremtoning og sjarm. Men jobben er å finne beste kandidat for rollen, ikke en ny kompis. Ved å fokusere på relevante ferdigheter først, sikrer vi at den best kvalifiserte kandidaten blir valgt for stillingen.
Pass på at jobbannonsen skrives og distribueres med tanke på mangfold. Vi ønsker å finne den beste kandidaten – punktum! Ikke bare den beste fra et begrenset utvalg. Evaluer derfor alltid distribusjonskanaler før hver prosess.
Ved å jobbe sammen minsker sjansen for at du «ansetter deg selv». Inkluder gjerne folk med ulike erfaringsbakgrunner og perspektiver enn deg selv i prosessen.
Vær tydelig på hvilke oppgaver som er relevante for rollen. Kandidaten skal slippe å måtte lese mellom linjene.
Tilrettelegg prosessen på en måte som gir ulike kandidater de samme mulighetene til å vise frem sine styrker og motivasjoner. F.eks. ved å bruke en semi-strukturert intervjuguide, med én del personifiserte spørsmål, og en annen del med kompetansebaserte spørsmål. Folk er forskjellige og prosessen vil aldri bli helt lik, men det er viktig at kandidatene opplever at prosessen er rettferdig!
Målet er at kandidaten skal føle seg trygg og selvsikker, slik at deres fulle potensiale får skinne. Når en kandidat føler seg velkommen og verdsatt under rekrutteringsprosessen, skaper det også et positivt inntrykk av organisasjonen.
Noen tips til hvordan du gjør rommet trygt:
Vær åpen og nysgjerrig. Se etter potensiale og erfaringer.
La kandidaten få snakke fritt om sine erfaringer og opplevelser. Still gjerne spørsmål som «hvordan» og «hvorfor» og ikke glem å følge opp med «fortell mer om...»
Vær kreativ i måten du gjør rommet trygt på. Kanskje velge et mer uformelt og komfortabelt rom?
Små gester som å tilby noe å drikke, eller måten du ønsker en kandidat velkommen på, kan bety mye.