Q&A fra lanseringen av DIB Playbook 10. september
Her har vi samlet spørsmål som kom inn fra deltakerne på lanseringen av DIB Playbook.
Enkelte ord og formuleringer som kan oppleves ekskluderende går igjen i flere stillingsannonser. Hvilke ord og formuleringer er det snakk om, og hva bør man tenke på i bruken av - eller eliminasjonen av - disse?
Vi har tatt en titt på noen av annonsene som ligger hos oss, hvor vi har lagt merke til et par ting som går igjen. I tillegg har vi snakket med Likestillings- og diskrimineringsombudets veiledningstjeneste for litt tips og råd!
At man søker en "ung person" eller har et "ungt, energisk miljø" kan oppleves ekskluderende for eldre. I tillegg – hva er egentlig "ung"? Har annonsen også krav på x antall år med erfaring i ønskelisten sin, slik at bruken av ordet blir motsigende?
Ha gjerne dette i bakhodet, fra Likestillings- og diskrimineringsombudet:
"Når det gjelder stillingsannonser viser søk på finn.no at det daglig er diskriminerende utlysningstekster, enten med klart uttalte krav til alder, for eksempel at søkere må være mellom 20-35 år, eller med ord og uttrykk som gir uttrykk for hvilke søkere som foretrekkes, for eksempel unge medarbeidere. Det brukes også bilder, som for eksempel unge mennesker høyt oppe i en klatrevegg, som gir inntrykk av hvilke personer arbeidsgiver ønsker." (LDO, 2015)
Dette er som hovedregel ikke lov grunnet aldersdiskriminering. Skal man ha med dette, må det være saklig begrunnet, da dette er noe man kan klages inn på.
I stedet for å oppgi ønsket alder, fortell heller hvilke ferdigheter du er på jakt etter. Det er stor sjanse for at en person som er over 30 år er en kompetent kandidat, og også en perfekt match for deg.
Med mindre dette kan forklares og begrunnes grundig og saklig, er ikke dette lov, i følge likestillings- og diskrimineringsloven - dette går under kategorien aldersdiskriminering.
Det finnes enkelte unntak, for eksempel i roller hvor det er behov for kontinuitet. Ta en titt rett nedenfor under "Tilleggsinformasjon om aldersdiskriminering" for mer informasjon.
Tenk over følgende: Hvorfor er dette viktig, og hvorfor spesifikt x antall år?
Det er mulig å inneha nødvendig kunnskap selv om man "bare" har 1, 2, 3 eller 4 års erfaring. Det bør være godt begrunnet hvorfor antall år er så spesifikt.
Mange (spesielt kvinner) avstår fra å søke dersom de bare har 2 eller 3 års erfaring, selv om de kanskje er en perfekt kandidat på alle andre områder.
Først av alt: dette er ikke lov å ha som krav; krav om å ha norsk som morsmål kan ikke lovlig begrunnes.
Det finnes ingen roller hvor norsk må være morsmål for at kandidaten skal kunne gjøre jobben. Norsk morsmål betyr at en som ikke er født eller oppvokst i Norge – men som både snakker og skriver flytende, eller godt nok, norsk – ekskluderes.
Hva er “eksepsjonell”? Hva med mennesker som har dysleksi? Hva om man er stum? Hva om man snakker sosiolekt eller etnolekt? Hva med de som kan mest engelsk, men som likevel gjør seg perfekt forstått i et samfunn hvor flesteparten også snakker engelsk?
I enkelte roller er det naturlig å kunne mestre språket på profesjonelt nivå, og krav til språk vil i mange tilfeller kunne begrunnes i et saklig formål.
Man kan ta et skritt tilbake og tenke "er dette nødvendig å poengtere for stillingen?", og bestemme deretter: det bør være begrunnet at arbeidsoppgavene som ligger til stillingen krever kunnskaper i norsk språk, både skriftlig og muntlig.
Altså; Søker man for eksempel en norsklærer, bør man kunne kreve flytende eller svært god norsk. Søker man kandidater til roller hvor språk ikke nødvendigvis er essensielt (butikkansatt, håndverker, servitør, o.l), kan man i stedet skrive at man ønsker noen med "gode norskkunnskaper" eller "meget gode norskkunnskaper".
Husk at mange forstår norsk godt, og gjør seg utmerket godt forstått på norsk, men at for eksempel uttale kan være annerledes, og ordforrådet kan være litt mer begrenset enn hos noen som har språket som morsmål.
Til slutt, hvis man snur på det: Vil det ikke være en fordel å ha ansatte som også behersker et språk som en stor andel av Norges minoriteter forstår, i tillegg til god nok norsk?
Bruk heller begreper som vedlikeholdsarbeider, sykepleier, polititjenesteperson, brannkonstabel, butikksjef...
Vi må ikke glemme at kjønn i praksis er mer enn våre to juridiske kjønnsalternativer; det finnes mange som identifiserer seg som noe annet utenfor disse kategoriene. Det går an å omgå bruken av "menn og kvinner", ved å bruke for eksempel "personer", "mennesker", og lignende.
I stillingsannonsen bør du snakke direkte til kandidaten - dette er noe de responderer positivt på. Som tommelfingerregel anbefaler vi derfor å bruke "du/deg". Her unngår du automatisk å ekskludere noen! Skal du bruke han/hun, kan du også legge til "hen" eller "de/dem".
Som hovedregel er dette forbudt; man kan ikke øremerke stillinger for ett kjønn. Vi kjenner nesten ikke til noen stillinger som kun er relevante for kvinner, eller kun for menn. Hvorfor kan ikke en mann eller en ikke-binær søke på denne stillingen?
Som med mange andre regler finnes det selvfølgelig unntak. Ønsker man for eksempel å kvotere med positiv særbehandlig (§11) som grunnlag fordi det er et sterkt behov for det annet kjønn (kanskje man har 50 kvinnelige leger, og ser at dette er et problem opp mot pasientgruppen), kan dette være lovlig.
Det skal dog mye til før man kan si at begrunnelsen er grundig nok. Dykk derfor gjerne ned i likestillings- og diskrimineringsloven, eller ta kontakt med LDOs veiledningstjeneste for hjelp til spesifikke stillinger.
En slik formulering, eller lignende formulering, kan være diskriminerende med tanke på både kjønn og funksjonsevne, og kan havne innunder indirekte forskjellsbehandling.
Enkelte vil her bli ekskludert fra å søke fordi bedriften ikke tilrettelegger for å kunne løfte 20 kilo, med eller uten hjelpemidler, på arbeidsplassen. Det er litt i gråsonen; men dersom selve arbeidet krever at du skal klare dette, og hjelpemidler/tilrettelegging er uforholdsmessig byrdefullt for bedriften, kan dette gå "kravet" havne under lovlig forskjellsbehandling.
Når det kommer til selve formuleringen, som "fysisk sterk" eller "kan løfte x kilo", så finnes det bedre måter å formulere dette på. Man kan for eksempel skrive: “Stillingen krever tyngre løft og en viss fysisk styrke/utholdenhet. Eksempler på slike arbeidsoppgaver kan være…”
Det er anbefalt å ha en god balanse mellom feminine og maskuline ord/formuleringer; men det er også gjort forskning som viser at stillingsannonser med overvekt av feminine ord blir ansett som mest attraktiv uavhengig av kjønn.
For ordens skyld er ordene markert med (F) for feminin og (M) for maskulin. Listen er et utvalg eksempler; det finnes flere:
Dominerende (M)
Støttende (F)
Empatisk (F)
Ambisiøs (M)
Konkurransedyktig (M)
Relasjonsorientert (F)
Strategisk (M)
Handlekraftig (M)
Inkluderende (F)
Sulten (M)
Motstandsdyktig (M)
Omsorgsfull (F)
Pågangsmot (M)
Stå-på-vilje (M)