Q&A fra lanseringen av DIB Playbook 10. september
Her har vi samlet spørsmål som kom inn fra deltakerne på lanseringen av DIB Playbook.
Flere bedrifter er klar over fordelene ved å fokusere på mangfold og inkludering i rekrutteringen. Mange kandidater som er en del av en minoritet møter likevel store utfordringer i jobbsøkerprosessen.
2 av 3 ansatte mener det er viktig at arbeidsgiver jobber med mangfold og inkludering for å fremme rettferdighet og like muligheter. Statistikk viser likevel at kandidater opplever systematisk forskjellsbehandling når de søker jobb.
Dette er selvsagt ingen god opplevelse for kandidaten. Det kan også ha negative følger for bedriften, som ikke bare potensielt går glipp av en dyktig kandidat, men også nye idéer og perspektiver som kan bidra til innovasjon og vekst.
La oss se nærmere på noen av utfordringene kandidatene møter:
Studier viser at kandidater med utenlandske navn har betydelig lavere sannsynlighet for å bli innkalt til intervju. For mennesker med pakistanske navn, for eksempel, er denne sannsynligheten 25 % lavere.*
Mange innvandrere står også overfor en annen type utfordring i arbeidsmarkedet; opptil 40 % kan være overkvalifisert for stillingene sine.** Dette skyldes ofte språkbarrierer, mangel på anerkjennelse av utenlandske kvalifikasjoner, og manglende tilgang til passende jobbmuligheter.
Forskning viser at kvinner med tyrkisk navn som bærer hijab på bildet i søknaden må sende 4,5 ganger flere jobbsøknader for å få positiv respons sammenlignet med andre søkere.
For kandidater som både har utenlandsk navn og tilknytning til en religiøs organisasjon, forsterkes diskrimineringen ytterligere. Dette gjelder spesielt muslimer. For eksempel: jobbsøkere med både pakistansk navn, samt tilknytning til en muslimsk ungdomsorganisasjon, har kun 10 % sjanse for å bli innkalt til intervju, mot 30 % hos majoritetssøkere uten religiøs tilknytning.*
Diskriminering er ikke begrenset til etnisitet og religion. LHBT+-kandidater opplever også barrierer i jobbsøkeprosessen.
Disse tallene viser hvor mange som har følt seg diskriminert under jobbsøking fordi de er LHBT+-person*:
– Binære transpersoner: 46 %
– Ikke-binære transpersoner: 28 %
– Bifile menn: 17 %
– Homofile menn: 6 %
– Bifile kvinner: 5 %
– Lesbiske kvinner: 4 %
1 av 5 personer over 50 år har opplevd diskriminering i arbeidslivet på grunn av alder, og tallet dobles for kvinner. 30 prosent sier at virksomhetene forbigår eldre ved forfremmelser og intern rekruttering.*** Aldersdiskriminering er altså fortsatt utbredt i arbeidslivet, noe som fører til at erfarne og dyktige kandidater blir oversett til fordel for yngre søkere.
Rullestolbrukere står også overfor betydelige hindringer i jobbsøkeprosessen. Det er 50 % mindre sannsynlighet for å bli innkalt til intervju dersom man sitter i rullestol, til tross for at man har riktige kvalifikasjoner og kompetanse.
Statistikk viser at arbeidsledighetsraten blant personer på autismespekteret er 70-80 % (Unicus, 2023). Dette viser at det er et stort behov for bedre støtte og tilrettelegging for å integrere personer med autisme på arbeidsplassen.
Å skape et inkluderende og mangfoldig arbeidsmiljø handler ikke bare om å oppfylle kvoter eller regelverk, eller at det er “det rette å gjøre”. Forskning viser at team med folk fra ulike bakgrunner faktisk har en tendens til å prestere bedre, så dette er en god investering i bedriften din!
Når du ansetter folk med ulike bakgrunner og kvaliteter vil du få perspektiver og meninger du ikke ellers ville fått om du kun ansatte folk som er lik deg selv.
Hva bør du gjøre for å ivareta mangfold og inkludering når du ser etter nye talenter?
Se på sammensetningen av teamet ditt. Hvordan er fordelingen av kjønn, alder, kulturell bakgrunn, bosted, etnisitet, utdanning, arbeidserfaring og funksjonsevne? Er det forskjeller, eller mange likheter? Hvilke egenskaper bør den ideelle kandidaten ha for at teamet skal bli mer mangfoldig? Dette bør du gjøre deg opp en mening om før du går i gang.
Sørg for mangfold i gruppa som har ansvar for rekrutteringen, så langt det lar seg gjøre.
I stillingsannonsen bør du vise vilje til tilpasninger for kvalifiserte søkere med nedsatt funksjonsevne eller autismespekterdiagnoser, og oppmuntre et bredt publikum av kandidater til å søke. Du finner flere tips til hvordan man skriver en inkluderende stillingsannonse i knappen under.
Vi har alle underliggende holdninger og fordommer som farger hvordan vi tenker. Vær bevisst disse, og jobb aktivt for å unngå at det påvirker rekrutteringsprosessen.
Vil du ha flere tips, kan du ta en titt på vår sjekkliste for den inkluderende annonsen under.
*(Bufdir – LHBT+ og etnisitet og religion i arbeidslivet)
**(Statistisk sentralbyrå, 2021)
***(Senter for seniorpolitikk, 2022)