Jobbundersøkelsen 2024: Dette synes nordmenn om jobben sin
Ferske tall fra FINN viser at tre av fire er fornøyde med jobben sin, og gir en pekepinn på hva som er viktigst for oss når vi velger jobb. Og det er ikke lønn!
Hvert år publiserer FINN Jobbundersøkelsen, som tar for seg jobbtilfredshet, mobilitet og drivere for valg av arbeidsgiver. Her deler vi funnene fra spørsmålene rundt jobbtilfredshet, hvor vi spurte nordmenn hvordan de fikk sin nåværende jobb, og hva de egentlig synes om jobben.
Noen bakgrunnstall
Den årlige undersøkelsen er basert på 2019 online-intervjuer gjort blant den yrkesaktive befolkningen (18 - 67 år), og er gjennomført av Norstat i perioden 7. - 27. desember 2023.
Vi går mot en normalisering i kampen om arbeidskraft. I 2022 var det mangel på arbeidskraft i mange bransjer, men nå har tallene nå falt under gjennomsnittsnivået for de siste 20 årene. Tre av ti norske bedrifter sier at de vil ha problemer med å møte en vekst i etterspørselen, og to av ti sier produksjonen blir begrenset av mangel på arbeidskraft.
Vi liker jobbene våre!
Tre av fire er fornøyde med sin nåværende stilling, og det er de eldste som er mest fornøyde. Dette tallet har vært stabilt de siste årene.
Slik fikk vi jobbene
De fleste fikk sin nåværende jobb gjennom å søke på eget initiativ.
Det er stor forskjell mellom hvordan man får jobb i privat og offentlig sektor – i hovedsak fordi de som er ansatt i privat sektor i større grad brukte nettverket sitt, eller ble rekruttert gjennom bemannings- eller rekrutteringsbyråer.
Rundt seks av ti stillinger ble utlyst. Her ser vi en liten økning i andelen stillinger som var utlyst eksternt.
Dette betyr mest
Kanskje noe av det mest interessante som kommer ut av spørreundersøkelsen er de viktigste grunnene til at de valgte jobben de har i dag. Og lønn er ikke det viktigste. På topp troner interessante oppgaver, samsvar mellom kompetanse og krav, og godt arbeidsmiljø.
Men det er forskjell på hva menn og kvinner vektlegger når de søker ny jobb.
Menn svarer i langt større grad at god lønn, arbeidsplassens omdømme, anerkjennelse og frihet til å utføre oppgavene som de vil er viktig. Også god ledelse er betydelig viktigere for menn enn for kvinner.
Kvinnene bryr seg i større grad enn menn om verdifull erfaring og gunstig arbeidstid. De yngste, og da tenker vi på de under 30 år, svarer i størst grad at de valgte sin nåværende jobb for å få verdifull erfaring og et godt arbeidsmiljø.
Privat vs. offentlig
Ansatte i privat sektor velger jobben sin i høyere grad på grunn av god lønn (31 %), muligheten for fleksibel arbeidstid/hjemmekontor (19 %), godt omdømme (25 %), og god ledelse (17 %), enn ansatte i offentlig sektor.
Ansatte i det offentlige nevner i høyere grad samsvar mellom kompetanse og stillingen (44 %), interessante arbeidsoppgaver (51 %), og kort reisevei (34 %).
Mot 2023 er det en økning i samsvar mellom kompetanse og krav og godt arbeidsmiljø, mens anerkjennelse og at jobben passer til karriereplanen har blitt mindre viktig.
Hva med hjemmekontor?
Det er ingen hemmelighet at vi har blitt glade i hjemmekontor de siste årene, men hvor viktig er det egentlig for oss? Nesten halvparten av alle yrkesaktive i Norge i dag har mulighet for hjemmekontor, og her er andelen litt høyere blant de som jobber i privat sektor. Flere menn enn kvinner har mulighet for hjemmekontor.
Syv av ti er ofte eller jevnlig på hjemmekontor, mens 27 % sier de sjelden har hjemmekontor, og 5 % sier de aldri har det. I privat sektor er det en høyere andel som sier de gjerne har hjemmekontor så ofte som mulig.
De som er misfornøyd med jobben i dag, og de som vurderer å bytte jobb innen 12 måneder har i mindre grad mulighet for hybrid arbeidshverdag. Det er ikke nødvendigvis en sammenheng her, men likevel interessant å merke seg.
Mangfold og inkludering
Vi ser et sprik mellom hvor mange som mener at det er viktig at arbeidsgiver jobber med mangfold og inkludering, og hvorvidt arbeidsgiver faktisk jobber med dette.
To av tre synes det er viktig at arbeidsgiver jobber med mangfold og inkludering, og rundt 60 % mener at arbeidsgiver jobber med dette, og er god på det.
Å fremme rettferdighet og like muligheter er hovedårsaken til at det er viktig med fokus på mangfold og inkludering, ifølge undersøkelsen. Andre viktige årsaker er å redusere risiko for diskriminering og konflikter, og at “det er det rette å gjøre”.